Riscograma
Lucian Davidescu

Cât ar costa azi “alimentaţia ştiinţifică”

Regimul alimentar ceauşist costă la hypermarket un milion şi jumătate pe lună.

În 1982, gaşca de mafioţi cretini care ţinea atunci România în iobăgie a calculat că nu prea ajunge mâncarea. A fost introdus programul de „alimentaţie ştiinţifică”, de fapt o tăiere a numărului de calorii cuvenite unei persoane cu 20%. Asta, strict cantitativ. Calitativ, s-a trecut la adidaşi de porc, tacâmuri de pui, creveţi vietnamezi etc. – şi nici măcar ăstea nu se găseau mereu. În 1984 a venit a doua rundă de austeritate alimentară. Iată cât ar costa acum meniul lui Ceauşescu (raţii anuale maxime):

Carne şi produse din carne – 39,12 kg

Adidaşi de porc: 4,5 lei X 20 Kg = 90 lei

Tacâmuri de pui: 2,5 lei x 20 Kg = 50 lei

Peşte: 10 Kg x 7 lei Kg (Panagasius!) = 70 lei

Salam: 1,2 Kg x 20 lei = 24 lei

Ouă: 120 x 0,4 lei = 48 lei

Grăsimi (unt?, ulei, margarină): 18 Kg x 8 lei = 144 lei.

Lapte: 78,73 Kg x 3 lei = 240 lei

Legume: 185 Kg x 3 lei = 555 lei

Fasole: 4 Kg x 6 lei = 24 lei

Pâine: 140 Kg X 3 lei = 420 lei

Creveţii expandaţi („la liber”): 3 lei cutia X 45 de cutii = restul până la 1800 de lei pe an.

Adică 150 de lei pe lună – cu care poţi mânca maximum permis de lege. Avantajul atunci era că nu le găseai pe toate şi puteai economisi bani.

Poftă bună!

36 de comentarii
de-a dura lex

făinurile? 🙂

Alex Nicolin

"Preturile" din perioada respectiva nu erau defapt mai mult decat costuri birocratice, avand de-a face desigur cu o economie planificata, si nu cu una libera. In problema problema clasica a bunurilor publice, birocratul tinde sa stabileasca preturi inferioare celui pe care l-ar fi stabilit piata, datorita lipsei stimululilor de a conserva capitalul, care pot aparea exclusiv ca efect al detinertii mijloacelor de productie in proprietate privata. Ca si consecinta a stabilirii pretului la un nivel inferior celui natural, apare fenomenului de supraconsum, urmat inevitabile de penurie. In lipsa mecanismului pretului, distrus prin agresiunea statului (absoluta in cazul comunismului) asupra pietei, alt mecanism trebuie introdus pentru a repartiza resursele catre consumatori – rationalizarea.

Ceea ce s-a intamplat in Romania a mers mult mai departe, regimul dand inca o dovada despre natura sa criminala. In lipsa oricarui mecanism de feedback din partea consumatorilor, aflati sub opresiunea nemiloasa a organelor de represiune, birocratii au avut mana libera in stabilirea "stiintifica" a ratiilor pentru fiecare consumator, care au ajuns astfel la limita subzistentei, si chiar sub ea – pana la urma si Mengele s-a autointitulat om de stiinta! Arhitectul uitat al programului de infometare sistematica a poporului roman din anii '80 a fost un anume dr. Iulian Mincu, rasplatit dupa '89 de continuatorii regimului comunist cu postul de Ministru al Sanatatii! Datorita pretului scazut artificial al bunurilor , coroborat cu rationalizarea, s-a produs economisirea fortata, intr-o moneda neconvertibila. Valoarea economiilor populatiei, aparute ca urmare a actiunii agresive a regimului criminal comunist, au fost distruse de politica hiper-inflationista practicata de guvernarile din anii '90, precum si de jocurile piramidale care au functionat cu girul acestora, ajutate si de publicitatea desantata la postul public de televiziune, a carei corifeu a fost pseudo-jurnalistul Mihai Tatulici. Aceiasi indivizi infecti care ne-au tinut in foame inainte, ne-au furat ca in codru dupa, ne amaneteaza acum si viitorul pentru a-si umple propriile buzunare si pe acelea ale clientelei politice!

Si cand te gandesti cat de multi regreta perioada respectiva, sau cred ca lipsurile cronice au fost din cauza ca in esenta, comunismul a fost o idee buna, aplicata prost. Tolerand cu imbecilitate talharia clasei conducatoare, cetatenii Romaniei au asigurat atat perpetuarea acesteia, cat si propria saracie, si pe cea a generaltiilor viitoare. Singura atitudine sanatoasa fata de orice manifestare a socialismului, nu numai fata de comunism, este ura si dispretul ireductibil! Orice alta atitudine poate avea drept consecinta finala doar saracirea materiala si spirituala, pana la pierderea definitiva a statultului de fiinta umana! Faptul avem astazi fosti activisti si tortionari, precum si indivizi care le impartasesc intru totul ideile, in posturi de conducere nu este decat confirmarea prostiei generalizate a poporului. Intr-o societate normala indivizii de asemenea factura morala ar fi fost impinsi la periferia societatii, nu in fruntea acesteia!

cristian dogaru

ha, ha, ha…ai fost tare aici!….ma rog, cine n-are paine se poate multumi si cu cozonac, cine nu mai gaseste adidasi poate mai are borcanasul ala mic cu icre negre din frigider…

Lucian PH

In acea perioada a aparut in ADNul poprului roman conceptul de "DESCURCAREALA".Fac precizarea ca salariul mediu era de 3000 de lei pe cap de locuitor dar PIBul real era de aproximativ 8000 de dolari(cifra este confirmata de atasatul militar al ambasadei SUA din 1984).asadar domnule Davidescu cred ca totusi gresiti ;economia planificata cu problemele ei pe care nu le neg PRODUCEA CEVA CONCRET.Acum NU SE PRODUCE NICI MACAR MANCARE(se manca atunci adidasi de porc si gheare de pui dar se producea carne masiv ptr export care se vindea pe valuta forte stie domnul Felix Voiculescu pe unde este).Toti cei care sunt in TOP 300 capital au furat banii din sacrificiile poprului roman.asa ca indiferent cum prezentati lucrurile era

(din punct de vedre economic mai bine atunci).Ne furam fiecare caciula unul altuia dar aveam cu totii caciuli acum aveti decat dvs ca exponent al curentului libertarian in care omul nu conteaza decat statistic caciul a in timp ce altii nu au si nu au nu fiindca sunt lenesi ci fiindca CLICA DE POLITRUCI au distru o tara si au perpetuat sistemul in loc sa procedeze invers!

AristotelCostel

"gaşca de mafioţi cretini care ţinea atunci România în iobăgie"

"Securitate" nu da explicatii niciunui roman pentru activitatea prestata, dar bugetele mizeriilor securistoide cresc in timp ce alocatiile pentru handicapati scad.

@Alex N

Peceristii s-au politrucizat in masa dupa '90, in timp ce securistii au sapat pe partea economica (Impex-import-export). Odata cu instalarea lui Palpatine, s-a implinit visul securistilor anilor ' 80 Republica_Capitalist-Securista Romania, politrucii PDL fiind de fapt paiatele bagate la inaintare de sistemul mafioto-securist.

ionut

@Lucian PH

Ce masoara pib-ul?

Intr-adevar acel regim (in esenta nediferit de cel de acum, o alta forma a socialismului) "producea": foame, frig, intuneric, frica!

Hai sictir!

Alex Nicolin

Asta e faza zilei.

[…]dvs ca exponent al curentului libertarian in care omul nu conteaza decat statistic[…]

Pastrand ordinea de idei a citatului precedent, abia astept sa ascult discursul lui Kim Jong-Il despre libertarianismul in sistem Juche =))

Alex Nicolin

@Aristotel

Securistii sunt infiltrati in toate partidele. La PeDeLeu o fi intr-adevar concentratia mai mare, dar n-as baga mana in foc. La oranjgutani e insa socanta nesimtirea de a se declara … partid de dreapta in ciuda masurilor ceusestiene* aplicate cu obstinatie in ultimele luni. Orientarea probabil nu e atat in sens politc, cat mai ales in concordanta cu mana predilecta de atac a silverback-ului titular 🙂

*Nea Nicu mai promitea 100 de lei in plus, astia promit ca n-o sa mai taie inca 25%

Lucian Davidescu

@de-a dura lex

?

@Alex Nicolin

Da! Şi s-a mai întâmplat ceva. O masă critică a populaţiei a fost mereu într-o relaţie de semidependenţă afţă de sistem, au avut "ceva" de câştigat sau de păstrat. Unii au şi acum.

@cristian dogaru

Şi cine îngheaţă în casă se poate încăllzi cu realizările măreţe ale Geniului din Carpaţi

@Lucian PH

Sunteţi sau nu conştient că acum, chiar şi dintr-un ajutor de şomaj, puteţi mânca -şi statistic şi fizic – porţie DUBLĂ?? 😆

@AristotelCostel

Păi nu trebuie să dea, că "e secret"

de-a dura lex

@ LD

păi şi făinurile erau raţionalizate.

şi făceau parte din meniul (aproape) zilnic.

Alex Nicolin

@LD

a fi dependent de sistem – a-ti vinde libertatea pe-o bacata de paine mucegaita, doar pentru ca ti-e lene, nu ai curajul, sau nu te duce capul sa faci mai mult.

Bravos, natiune! Halal sa-ti fie!

Flavius

Imi pare bine ca vad articole cu atitudine, din ce in ce mai multe, vis-a-vis de comunism. Avem nevoie.

de-a dura lex

@ Flavius

în caz că te interesează:

blogurile a doi ziarişti – nu atât despre comunism, cât despre crimele regimului cu ocazia prăbuşirii sale:
http://sareinochi.wordpress.com [vizează în special evenimentele din Cluj]
http://mariusmioc.wordpress.com [vizează în special evenimentele din Timişoara]

LD, sper că n-am procedat incorect punând aceste url-uri.

dacă da, te rog să-mi ştergi mesajul.

Lucian Davidescu

@de-a dura lex

Link-urile sunt bine-venite

Ăstea, cu atât mai mult!

@Alex Nicolin

Selecţie adversă – au ucis caracterele, au stimulat mămăligile

@Flavius

O-ho, mai urmează 😀

Alex Nicolin

@LD

Am vizitat de curand fosta puscarie de la Sighet, transformata astazi in muzeu. Am petrecut ceva mai mult putin de doua ore acolo, insa unele momente au parut o eternitate. Atmosfera concentrationara se mai pastreaza inca dupa 50-60 de ani de la evenimentele tragice petrecute acolo. Comunistii au exterminat acolo in anii '50 mare parte din elita intelectuala, spirituala si morala a poporului roman. Daca nazistii au ales distrugerea fizica a unui popor intreg, comunistii au aplicat cu succes lobotomia frontala. Iertarea, utiarea si chiar negarea fatisa a acestor fapte in randul romanilor arata cat de adanca a fost lobotomia respectiva.

Orice societate intreaga la minte si la suflet ar fi intors nu celalalt obraz, cum au facut romanii, ci faptele inzecite impotriva agresorilor, prin distrugerea fizica, morala si materiala a acestora, si despagubirea victimelor. Evreii, cand l-au prins pe Eichmann, tot la aproape 20 de ani de la faptele sale i-au aratat vreun pic de indurare? Draghici a murit in pace, in patul sau, abia deranjat de "insistentele" autoritatilor. Nenumarati tortionari mai mari sau mai marunti se bucura si astazi de pensii grase – salariul unui caraliu simplu de la Sighet era in anii '50 7000 de Lei pe luna, directorul avea 50000, in vremea cand 300 de lei era un salariu bun in orice alta ramura a "economiei socialiste"!

Relatarea despre foamea si mizeria anilor '80 se pare ca a rascolit amintirile unor nostalgici care, cu manie proletara, infiereaza lipsa de respect al "libertarienilor" pentru om. Comunismul in particular si socialismul in general sunt sisteme economico-sociale prin esenta viciate, improprii existentei cu adevarat umane. Dupa 20 de ani Romania este inca multe prea socialista, in sens larg petru permite cresterea proseritatii materiale, morale si spirituale a celor care o locuiesc. De un singur lucru sunt sigur – daca socialismul va incerca sa-mi rapeasca si bruma de libertatea asternuta in ultimii 20 de ani nu ma voi multumi sa privesc faptele cu resemnare mioritica. Pasivitatea in fata agresiunii inseamna, complicitate iar iertarea agresorului nu face decat sa invite agresiunea viitoare. Singurul mod legitim de a raspunde agresiunii este violenta nimicitoare indreptata asupra agresorului!

P.S. Pentru a arata macar un lucru de care putem fi mandri, intamplat in ultimii 70 de ani ai putea sa scrii un articol despre Rezistenta, despre Ogoranu si despre ceilalti …

Un Libertarian

iokan

Intr-adevar, anii '80 au fost groaznici. Dar :

1. Rationalizarea s-a facut pentru a plati datoria de 12 mld $ utilizata pentru a crea o industrie ce exporta totul( ce victorie era sa pui mana pe ceva 'refuzat la export' ) si nu importa nimic (cu exceptia petrolului, pe care il cumparam la pretul pietei, nu ieftin de la rusi, pentru ca eram independenti.Asta ne-a costat mult si inca ne mai costa).Asteptati sa vedeti cum vom plati datoria actuala de 80 mld $, (facuta pentru a plati bancile ce percep oricum dobanzi nesimtite si au profituri nesimtite , nu pentru scopuri productive) apoi mai discutam. In 2012-2013 parca, va veni de plata grosul, vreo 12 mld $/an .Cum le vom plati, abia iesiti din criza, cand acum ne imprumutam pentru a plati pensiile ?

2. Nu confundati comunismul ceausist cu cel stalinist, care a lichidat elita antebelica. Cati detinuti politici au fost pe vremea lui Ceausescu ? Nu am vazut statistici, ci doar cate va nume : bietul Ursu, dizidentii cunoscuti de la Europa Libera.. cred ca au fost sub 100.Are cineva date mai exacte ?

3. Nu confundati comunismul ceausist cu cel din celelalte tari satelite. Ideologia era mult mai relaxata, nu exista problema alimentara.Daca la noi exista nivelul de trai din Ungaria, mamaliga ar fi explodat si mai greu. Poate ati uitat : Ungaria si Polonia aveau niste datorii externe uriase ,de ordinul 30-50 mld $, de care au fost in mare parte scutite dupa 89, pentru a incepe o cariera capitalista de succes.In schimb, RDG, Cehoslovacia, Bulgaria traiau in liniste si fara datorii. Iugoslavia imbina partidul unic cu o economie aproape libera -cam ca in China de azi.

4. Deci : fara judecati maniheiste .Utilizati cu incredere nuantele. Nu exista solutii unice pentru toata lumea, pentru ca suntem diferiti. Germania a fost o dictatura (prea) eficienta , acum este o democratie eficienta.Noi am fost printre ultimii din Europa si inainte de razboi. Ar fi interesant un grafic cu pozitia noastra in Europa( ca putere industriala, nivel de trai) intre 1930-2010. Am o impresie ca in anii 70 a existat o zvacnire, dar poate gresesc…

AristotelCostel

@Alex N

N-am spus ca-s securisti. 🙂

"politrucii PDL fiind de fapt paiatele bagate la inaintare de sistemul mafioto-securist."

Ar putea fi Placinta securista? Boc? Anastase? Paduraru? etc.

Chiar si in business au "reprezentanti" such as… Placinta, 🙂 Prisecaru, Dascalu… harabi included.

uneperistii sunt securisti.

@iokan

Comunismul ceausist era manifestarea prostiei mioritice in chingile doctrinare specifice fermei animalelor. Asa se face ca si la 21 de ani dupa demonstrarea abilitatilor militare ale ciobanilor, la conducerea tarii nu au acces decat cei mai tupeisti… ciobani.

ova

De ar fi salamul de atunci si acum ar fi bine, nu avea asa de multi aditivi alimentari ca si acum (dintr-un kg de salam de atunci rezulta acum 5 kg , yee baby ! ).

Cum majoritatea alimentelor descrise mai sus se gaseau cam foarte greu, in locul pestelui aluia pangratius (chinezesc, pescuit din fluviul Mekong, care acum e poluat la greu cu metale grele) era stavrid congelat , cat despre unt asta era delicatesa (nomenclaturistii o gaseau foarte usor), ulei pe ratie , margarina parca mai era usor de gasit cu sistemul PCR (pile-cunostinte-relatii); oua se mai gaseau pe la piata dar trebuiau scuturate ca poate mai aveau 3 zile si te trezeai cu puiul !!!!

Alex Nicolin

@iokan

In anii '80 sistemul opresiv era deja ferm inradacinat, iar represiunea sangeroasa nu isi mai avea rostul. Reteaua de agenti si informatori era suficient de extinsa incat frica de a fi turnat sau ascultat sa taie elanul celor mai multi care ar fi cautat libertatea. Comunismul lui Ceausescu era la fel de stalinist ca cel din anii '50, dar cu influente asiatice, mai ales maoiste si Juche. Daca Ceausescu ar mai fi rezistat inca 5-10 ani, Romania ar fi fost transformata intr-o tara asemenea Koreei de Nord, unde individul nu mai detine dreptul nici macar asupra hainelor de pe el. "Circurile Foamei" erau primele semne ale lucrurile ce aveau sa vina – uriase cantine publice create cu scopul de a extinde controlul regimului chiar si asupra celor mai intime aspecte ale personalitatii individului.

Faptul ca un "cismar" imbecil si camarila lui au decis ca trebuie imprumutate miliarde de dolari la dobanzi ruinatoare pentru a "construi socialismul" sub forma unor cladiri megalomanice, lucrari de infrastructura complet inutile sau mari combinate care produceau pe stoc ori vindeau la pret de dumping marfa de calitate inferioara nu poate reprezenta o scuza pentru mizeria umana a anilor '80. Comunismul nu poate construi nimic eficient, pentru ca, fiind o forma de socialism (extrem), este complet incapabil de calcul economic. Defapt, in lipsa economiilor de piata, comunismul s-ar fi prabusit mult mai repede, pentru ca nu ar avea de unde sa copieze preturile utilizate in alocarea birocratica a resurselor, si nici tehnologiile de ultima generatie

Romania e una din putinele tari care a introdus rationalizarea alimentelor pe timp de pace si fara a fi afectata de vreun dezastru natural, aducand populatia in pragul foametei. Scuze se pot gasi oricand, oriunde si pentru orice, insa suferinta produsa de comunism societatii nu poate fi nici iertata, nici uitata vreodata, fara riscul de a cadea in viitor sub dominatia unui alt sistem opresiv. Nu pot fi scuzati nici tortionarii si nomenklaturistii, nici pentru ce au facut inainte, si cu atat mai putin pentru ce au facut dupa. Dupa cum spunea si AristotelCostel, comunismul e inca viu si vioi, doar oamenii si siglele sunt noi … Atata timp cat vor exista nostalgici, profitori si ignoranti, comunismul o sa ne apese pe toti.

C

Am citit de curand un articol care spunea ca 14 ani din cei 21 de dupa '89 in Romania calitatea vietii a fost mai proasta decat in comunism > Este o AN care se ocupa cu statistici ds calitatea vietii. Cu siguranta din aceasta cauza avem numarul mare de nostalgici.

@ Iokan

"Cati detinuti politici au fost pe vremea lui Ceausescu ? Nu am vazut statistici, ci doar cate va nume : bietul Ursu, dizidentii cunoscuti de la Europa Libera.. cred ca au fost sub 100."

Pe ce lume traiesti? Unul din bunicii mei avea vreo 20h si a fost condamnat la 12 ani de canal, bunica mea a stat fugita 4 ani,copii lor-cel mai mare de 12 ani, au stat la mila comunitatii.Au avut noroc, erau doar chiaburi. Multi dintre cei care aveau mai multe bunuri au fost omorati pe loc,unii arsi de vii in casele lor, unii omorati din bataie, altii impuscati.

@ Aristotel Costel

Tu condamni cu insistenta PDL. Faci o mare greseala ca incerci sa-i scoti pe ceilalti basma curata. TOATA clasa politica are legatura cu fosta securitate. Si presa si justitia si biserica si sistemul bancar si educatia ( poate in mai mica masura).

@LD

Sa inteleg ca mai este loc pentru austeritate? Pentru noi taxe si impozite, nu?

Ai drak' contribuabilii romani, suntem niste imbubati! 😀

Lucian Davidescu

@Iokan

Cum "fără judecăţi maniheiste"? Nişte bandiţi cretini au ocupat cu forţa o ţară.Să le mulţumesc că nu ne-au împuşcat chiar pe toţi? De ce ar trebui să le găsesc "nuanţe" mai departe de dilema dintre puşcăria pe viaţă şi un glonţ în ţeastă?

@ova

Tocmai ai găsit o nişă de piaţă: Salamul "De Atunci" 😀

@C

Mda, dar îs comparaţii false. Chiar există instrumente facile la-ndemână, cine vrea să vadă efectul comunismului poate uşor să compare Germania – Est cu Vest sau Coreea – Nord cu Sud.

PS Întrebarea n-o desluşesc 😀

C

@ LD

intrebarea era o gluma amara , cred ca sunt persoane care aloca 150lei/luna pentru alimente

Lucian Davidescu

@C

Poate că sunt, dar acum ele sunt pătura cea mai săracă – excepţiile.

Atunci era maximum prevăzut de lege pentru (teoretic) oricine.

Acum eşti liber să faci ceva sau să mergi într-o ţară mai bună.

Atunci îţi luau porcul din curte şi te împuşcau la graniţă. Iobăgie.

loop

Reproduc comentariul meu de aici http://lacoltulstrazii.wordpress.com/2010/12/09/m

Daa, era asa de bine pe vremea comunismului, imi aduc aminte cu placere de momentele :

– cand cumparam paine pe cartela, si fiind familie cu 3 membri aveam dreptul la 3 sferturi de paine pe zi, asa ca ma duceam la gramada de sferturi si alegeam 3 pe care ma straduiam sa le aleg cat mai mari. Bineinteles ca erau o gramda de maini care le rascolisera inainte …

– cand ne intorceam seara de la gradina de vara dupa vreun spectacol sau film, asa, ca pe la 10-11 noaptea vedeam oamenii asezandu-se la cozi si ai mei se interesau “ce se da”

– bananele verzi pe care le puneam invelite in ziar sus pe sifonier de craciun sa le mancam coapte peste 1-2 luni

– alergatul cu canistrele prin oras pe la cunoscuti in seara de dinainte de plecarea in statiune ca sa facem rost de benzina …

– autobusele rablagite si ruginite in care vara aveai toate sansele sa te sufoci in inghesuiala daca erai copil cu inaltimea de sub 1,5m

– justificarile pe care le dadeau parintii sefilor “de la partid” pentru tot felul de vini inchipuite (ca doar erau fosti refugiati si deportati, deci suspecti si sabotori)

– noptile romantice de iarna la lumina lampii cu gaz, caci se facea economie la curent electric

– nesfarsitele pile si negocieri pentru obtinerea unei butelii de aragaz pline care sa o inlocuiasca pe cea goala

– incalzitul la aragaz a apei pentru ca sa avem cu ce ne spala

– cele 2 perechi de sosete, una de botosi, o pereche de pijamale, un trening, o vesta si un fes cu care trebuia sa stau imbracat ca sa dorm sau sa stau prin casa

– sticlele de vin date “lu’ Jana de la carne” sa facem rost de niste oase cu 3 fire de grasime pe ele si “lu’ nea *escu de la alimentara” sa ne faca rost de niste unt sau malai (acestea erau cele mai cunoscute si respectate personaje din micul orasel de 20 de mii de locuitori de pe malul Dunarii unde locuiam)

– “leganoshdetza” de la bulgari, singurele desene pe care le mai vedeam in afara de cele de duminica

– vesnicul reportaj de la telejurnal cu ce mult a crescut somajul la capitalisti

– propaganda pe care ne-o turna invatatoarea cel putin o data pe saptamana despre conducatorul iubit si cum eram ridicati in picioare in fiecare dimineata sa cantam imnul

Mai am o gramada dar am obosit … Tare fain pe vremea comunismului, nu?

C

@Aristotel Costel

Imi cer scuze, nu ti-am citit articolele pana acum.

Sincer, am avut senzatia ca esti pe partea socialistilor.

Politrucul de la noi nu are doctrina deci este gresit sa ii separi pe partide.

AristotelCostel

off-topic (troll ca de obicei)

Lucian, domn' ofiter imobiliar "Gabi Oprea" n-a facut niste juraminte legate de Schengen? De ce am impresia ca tocmai cel mai guraliv proiectant al hiperstrategiei de interpatrundere in Schengen n-a carait nimic pana acum?

Alex Nicolin

@Aristotel

Oprea, geniul militar al Romaniei, cel ajuns in doar 7 ani de la capitan, General cu 3*? Sarkozi ar fi trebuit sa ne dea viza schengen doar la auzul vestii ca avem un asemenea demn urmas al lui Napoleon printre noi 🙂

P.S. La nemti s-a promovat pe post de conducere direct de la gradul de caporal 😉

MeTeo

ufff…pana si noi suntem masa de manevra…ptr ca le dam apa la moara celor enumerati….si celor neamintiti dar prezenti.

MeTeo

@Lucian: raspunsul la intrebarea ta : citeste eticheta pe fiece produs il cumperi. costul e dat de cate chimicale inghiti cu buna-stiinta…restul il cuantifici la groapa.

cezar

La oranjgutani e insa socanta nesimtirea de a se declara … partid de dreapta in ciuda masurilor ceusestiene* aplicate cu obstinatie in ultimele luni.

Pe langa derapajul verbal oranj…. (din poza pari educat, pacat, probabil ti-ai pierdut rabdarea), se invoca in citat o contradictie masuri austeritate (indiferent de justete/mod implementare)/ politici de dreapta. Contradictie care nu exista. Exista, sa zicem, daca PDL se declara de stanga.

La fel,calificarea masurilor de austeritate, in sine, ca ceausiste e o gluma neapreciata nici macar de functionarii publici englezi…decimati de recentele masuri de austeritate de la ei.

Deatfel, din pdvd istoric, Romania nu are traditia impartirii partidelor in de stanga/dreapta, vorbim de forme fara fond. Mai degraba avem o traditie a luptei pt. impartirea proprietatii.

MIA

Acuma să nu exagerăm gratuit … pe undeva rolul tâmpeniei numite "alimentaţie raţională" a fost mai ales că a întreţinut o piaţă neagră din ce în ce mai mare … pentru că era aproape imposibil de trăit cât de cât normal din "raţiile alocate" ( numărul de alimente neraţionalizate devenind din ce în ce mai greu de găsit – iar mesele la restaurant costînd astronomic pentru veniturile de atunci ).

Şi influenţa pieţei negre respective s-a văzut şi/mi ales după Revoluţie. 🙁

Lucian Davidescu

@loop

Da

Însă cei care "se descurcau" spun acum că nu-i adevărat.

@AristotelCostel

Gabriel Oprea nu era un om reevaluat? 😀

@MeTeo

Altfel spus, înainte era deloc, dar sănătoasă 🙂

@MIA

Cred că vrei să spui efectul, nu rolul

Rolul a fost să se poată exporta cât mai multă mâncare, că de-aici mai veneau ceva bani.

Industria multilaterală mergea la export doar la preţ de rebut.

MIA

>Cred că vrei să spui efectul, nu rolul

Nu – inclusiv rolul acesta a fost. Sau mai comple şi corect : de a exercita o modalitate de control suplimentară şi aşa … la nivelul "nevoilor primare" asupra populaţiei.

Nu cred ( din datele – deşi posibil a fi suspecte ) că România exporta mai multe alimente odată cu introducerea "alimentaţiei raţionale". Oarecum din contră – eventual rolul ei a fost de a menţine cote de "export în barter" constante în cadrul CAER în condiţiile în care producţia şi productivitatea agricolă începuse să se diminueze … dintr-o multitudine de factori ( de ex. reducerea/eliminarea importurilor din SUA ca urmare a deciziei de a echilibra balanţa de plăţi în valută, efectele devastatoare, cumulate în timp, asupra lumii rurale asupra diverselor politici şi strategii de discriminare a ţărănimii în dauna "proletariatului rural" etc. ).

Iar pe măsură ce declinul acesta al productivităţii agricole devenea mai evident s-a apelat la măsuri din ce în ce mai disperate de genul folosirii militariilor în termeni, a elevilor şi studenţilor ca mână de lucru necalificată şi cu forţa pentru culesul recoltelor etc.

>Industria multilaterală mergea la export doar la preţ de rebut.

Asta e o exagerare şi un alt "mit" – de data asta imediat post-revoluţionar, dar la fel de găunos şi cu consecinţe nefaste. 🙁

De export se reuşea să se exporte şi la preţuri "normale" – devastarea venea din partea de comerţ exterior orientată către ţările CAER şi în special URSS de care industria energofagă dinainte de '89 depindea ombilical pentru a obţine combustibili sub preţul pieţei mondiale. 😉

Lucian Davidescu

@MIA

1. Cât mai multă mâncare nu înseamnă obligatoriu mai multă ca înainte.

2. Bine zis, ȘI la preţuri normale

Cezar Toader

Lasa ca vor simti romanii din nou binefacerile „gastii de mafioti USL” . A condus prost Boc, nu trebuia sa taie cu 25 % si sa concedieze mai nimic, trebuia sa taie cu 60% salariile putorilor bugetare, si sa concedieze 80% dintre ei.
Noi emigram, voi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *