Riscograma
Lucian Davidescu

Care va ajunge prima economie a lumii, China sau India?

Și cum va arăta topul mondial în 2050.

Un raport Citi estimează că până în 2020 China va depăşi SUA ca PIB total calculat la paritatea puterii de cumpărare dar că, până în 2050, India va depăşi China şi va deveni astfel prima economie a lumii după acelaşi indicator. Motivul? Deşi India porneşte de mult mai jos, ar avea perspectivele unei creşteri mai rapide.

Ce au în comun şi ce le deosebeşte.

1. Cea mai mare diferenţă dintre cele două ţări este modul de alocare al capitalului. China exploatează forţa de muncă ieftină prin ţinerea sub control a cursului valutar. În felul aceste, banca centrală acumulează rezerve enorme care sunt expuse fluctuaţiilor dolarului şi pe care încearcă acum să le investească în altceva. Succesul sau eşecul economiei depinde de cât de inspirate sunt deciziile unui singur planificator central. În India, capitalul este acumulat de cei care l-au produs şi care încearcă, individual, să-i conserve valoarea.

2. Ambele ţări au populaţii de peste 1 miliard de locuitori. Însă India are 1,2 cu perspective de creştere în timp ce China are 1,3 cu perspective de scădere. Vârsta mediană în India este acum de 26 de ani în timp ce în China este 35. [SUA – 37 ani, România – 38 ani]

3. Ambele sunt ţări sărace. Totuşi, India (3300$/cap PPC) este de 2,5 ori mai săracă decât China (7600$/cap PPC). [SUA – 47000$, România – 11700$]

4. În ambele ţări polarizarea socială este mare. Însă deşi nominal este o ţară comunistă (în realitate – fascistă), China are un indice Gini de discrepanţă între venituri mai mare (47) decât India (37). [SUA – 41, România – 31]


19 comentarii
John Galt

SUA FTW! 😛

Alex Nicolin

EU sau US, cu perspective asemanatoare. China si India se vor lovi de propriile limite, pe care optimistii "pietelor emergente" le ignora cu seninatate.

d

Mda, populatie inmultit cu PIB. Foarte precisa prognoza asta.

Bogdan

e natural ca in contextul globalizarii tari subdezvoltate o perioada lunga de timp sa inceapa sa prinda din urma tari ca sua, uk sau japonia, citestel pe gershenkron, cei ce se dezvolta la urma o vor face mai eficient si mai bine

ce rost are gdp-ul tau pe o perioada atat de lunga ? … primele lucruri care le-am invatat in universitate la macro a fost ca e inutil sa calculezi pib-ul pe o perioada atat de mare, tehnologia va schimba radical imaginea economiei mondiale, calculul gdp nu ia in cosiderare prea multe variabile ca sa poata fi luat in serios ca o masura eficienta pe termen lung;

in viitor e foarte probabil ca puterea economica a unei tari sa fie masurata in numarul si calitatea absolventilor de universitati, a cercetatorilor cu rezultate extraordinare, o astfel de resursa e prea volatila sa poata fi cuantificata pe termen lung … tarile care vor avea o deschidere internationala mare si vor oferi studii gratuite vor fi avantajate …

http://www.bbc.co.uk/news/business-12597811

Dan

Problema cu PIBul ca indice de masurare a "bunastarii" s-a mai pus, inclusiv pe aici . . . deci este foarte probabil ca in romania sa traim mult mai bine in 2050 decat in india, chiar daca la nivel macro indienii vor trai "mai bine".

O alta problema care nu prea este bagata in seama este cresterea populatiei – cresterea populatiei nu inseamna progres economic si "economie ce duduie" , din pacate inseamna foamete, razboi si alte lucruri nasoale ( sau un comunism ceva cam cum avem in china . . . atatea miliarde de oameni nu prea au cum sa evolueze "corect" fara o mana de fier care sa-i indrume )

Si daca se estimeaza economiile la cifrele alea de zeci, aproape sute, de triliarde de parai . . . la cat se estimeaza sa ajunga valoarea unui parai ? … daca da ala drumu' la tiparnita si din cifrele alea ramane numai jumatate? ce o sa faca minunatii analisti atunci ?

… si PIBul era parca o "masura" a activitatii economice dintr-o tara, schimburi, taxe si impozite si alte chestii d'astea inventate de-a lungul timpului de oameni care aveau in mana o arma si isi indrumau popoarele care "mai bine" . . . ca sa ai un PIB in crestere trebuie ca cineva sa cumpere marfa ta … ca sa ai o crestere a PIB de nu mai putin de 4 ori in doar 20 de ani inseamna sa ai cui vinde ceea ce produci, ca nu poti sa scoti PIBul ala numai din economia domestica ( se vede in zilele noastre cum china are schimburi comerciale internationale probabil de cateva ori mai mari decat economia interna ). Cum vor face statele sa isi creasca PIBul de 5-8 ori in decursul a 40 de ani cand cei care chiar pot cumpara vor fi din ce in ce mai putini? ( a se vedea cum populatia stagneaza momentan in tarile "civilizate" ). Este dubios rau, rau de tot, acest tabel cu "cresteri" . . . ce ne facem daca in 2035 china se ia cu india pe resurse?

greu… greu cu estimarile astea…. as fi de parere sa fim mai "rezervati" 😛

Lucian Davidescu

@John Galt

Heil, Watson =))

@Alex Nicolin

Să nu uităm că India sau China trebuie să ajungă doar la 1/3 din PIB pe cap din UE sau 1/5 SUA pentru a le depăşi. Nu c-ar fi uşor, dar le ajută.

@d

Deci tu ai votat Antarctica?

@Bogdan

De acord, de-aia-s opţiunile de la sondaj aşa diverse 😉

@Dan

"se vede in zilele noastre cum china are schimburi comerciale internationale probabil de cateva ori mai mari decat economia interna"

Eşti pe aproape… Exporturile Chinei sunt cât 25% din PIB. Mai puţin ca ale României (36%).

Nickmann

Zona Euro va urca sus repede. China va trebui sa ridice indicele de trai sau sa exporte in continuare populatia in zonele in care au dat credite cu dobabda 0.

Legat tot de China, jos palaria pentru fascism. Nici ca se putea mai bine.

O alta chestie. Daca China se indeparteaza de dolar, dolarul se indeparteaza de prosperitate si de ceea ce odata era. Mai ales ca acuma incepe sa devina o hartie banala dupa ce tiparnita il "xeroxeaza".

PS BRIC poate vor sa faca ceva mare, insa doar pun bazele unui sistem de consum intre cateva tari cu populatii mari, dar cu la fel de multe probleme si clivaje sociale, care vor stompa mult dintr-o evolutie reala. Dar vorba aceea: 'om trai si 'om vedea.

John Galt

Lucian, sa stii ca o sa fie super incordata treaba. Heil si baietii lui erau mici copii..

Ma buseste rasul pe de alta parte cand ma gandesc ca masinaria in care isi pun sperantele absolut toti leftistii pamantului, in loc sa planifice centralizat toate resursele si sa aloce "rational", va incepe sa spuna negru pe alb ca socialismul e o utopie, ca ce vor stangistii nu e numai o imposibilitate ba mai mult de atat, ca e sursa tuturor relelor si suferintelor de pe pamant.

Ca intreaga doctrina este viciata moral, e injusta, busita definitiv. Nu e deloc cazul unei ideologii bune ce a fost aplica prost ci este exact invers, e o ideologie proasta, plina de erori, ce NU poate da in practica alt rezultat decat SUFERINTA, CRIMA SI FURT, indiferent cat de mult ar incerca unii sa cosmetizeze/ascunda mizeria sub pres, sa carpeasca la infinit. E perfect logic sa fie asa.

De fiecare data cand socialismul se termina in gulag-uri nu e un esec in aplicare ci din contra, exact asta e rezultatul lui.

Un caz concret fiind pensiile..

🙂

MIA

>Mai ales ca acuma incepe sa devina o hartie banala dupa ce tiparnita il “xeroxeaza”.

Offf … terminaţi odată cu clişeele astea … la cât s-a prăbuşit consumul şi cererea internă în SUA probabil ar trebui ca QE-ul să fie de vreo 3-4 ori mai mare decât valurile de până acuma pentru a lansa inflaţia de care tot se vorbeşte.

Radu Ionescu

"QE-ul să fie de vreo 3-4 ori mai mare"

N-au intrat zilele-n sac, vedem daca ajugem la QE7 (sau in spiritul riscograma facem sondaj ad-hoc la ce QE se ajunge, intre 2 si 3 trilioane)

Alex

Se pare ca insa uiti ceva. Ca PIB-ul sa creasca asa de mult pe glob (de aprox. 8x cf. raportului, nu stiu dc. aici e luata in considerare si inflatia, dar probabil ca nu e dupa cum evolueaza si US/EU) e nevoie de mult mai multe resurse naturale decat exista la momentul actual. Si care se cam duc vazand cu ochii. Ceea ce va duce probabil la un razboi mondial fata de care WW2 o sa fie mic copil. Si care se va purta nu cu tancuri si pusti ci cu arme nucleare. Ce va rezulta din asta nimeni nu stie dar hai sa zicem ca varianta cu Antarctica ca avand cel mai mare PIB prin 2050 are sanse reale sa fie adevarata:).

Din fericire raportul nu e nimic altceva decat exercitiul de casa al vreunui analist junior ratat de la Citi. Care probabil a luat ratele de crestere pe ultimii zece ani la diverse state si le-a prelungit in excel pe urmatorii 40 de ani. Fara sa ia in consideratie constrangeri de altfel logice. De ex. ma uit pe top 10 in 2050 si vad ca Egiptul sau Nigeria vor avea PIB mai mare decat Germania cu 10 ani in urma. Asta se poate doar dc. iei rata natalitatii de acum cu rata de crestere a PIB/cap de locuitor de acum si le proiectezi in viitor fara sa tii cont ca de la un punct incolo nu-ti mai creste nici populatia nici PIB-ul asa cum a crescut cand toti erau saraci si n-aveau mancare.

Lucian Davidescu

@Alex
"Junior" e totuşi un cuvânt prea dur 😉

ionut

Cea mai "mare" economie a lumii in 2050 (destul de improbabil totusi ,as zice ca mai tarziu) va fi … toata lumea! 😀

Alex

@Lucian: Hm, eu m-as uita la #2: http://phd.london.edu/erahbari/

Asta pt. ca cel mai probabil #2 a fost cu munca si #1 cu semnatura. Si cu tot respectul pt. un proaspat absolvent de PhD nu prea mi se pare omul care sa faca preziceri despre viitorul economic al omenirii.

Uite de ex. Egiptul. Ei zic ca in urmatorii 40 de ani GDP-ul va creste in medie cu 5%/an. In MEDIE???!!! E incredibil. Poate acum e posibil asta, dar nu cand vor ajunge din urma alte tari. Si populatia va creste cu 50%. Unde cand tara e numai desert? Deja au probleme majore din pricina asta.

Cafea cu taifas

Da, o prognoza bazata strict pe prognoza demografica.

Votez China, mai are mult pana sa-si atinga potentialul.

Lucian Davidescu

@Alex

Tot ce se poate, dar important e cine şi cum îşi asumă concluziile. Nici eu nu-s perfect de acord cu ele, dar nu mi se pare productiv să le arunc la gunoi din start.

@Cafea cu taifas

Inevitabil, cine va fi cea mai mare economie a lumii depinde de prognoza demografică, altfel se băteaua Norvegia, Luxemburg şi Bahamas 😀

iokan

Cateva idei,cam disparate:

China=fascism? Poate, dar nu stiu ce concluzie sa trag de aici? E rau pentru China sau e bine pentru fascism?Mai ales ca tot pe aici se incadreaza Taiwan, Singapore . Daca prin fascism intelegem partid unic + nationalism+economie de piata atunci, pentru maghiari UDMR este fascist 🙂 dar e foate eficient si asta conteaza.Daca apar mai multe partide maghiare, e mai democratic, dar mai putin eficient in dominarea majoritatii.

Orice grafic crescator trebuie pana la urma sa si scada, iar valoarea extrapolarilor intr-o perioada de instabilitate tinde spre 0 pentru perioade >20 ani. Cred ca deja se iau masuri de temperare a Chinei, mai ales: stimularea unor mici revolutii portocalii, jasminice, tibetane. In 10-20 ani poate Germania si Rusia vor exploata impreuna Siberia iar o Europa largita va fi din nou in frunte. Cred ca prima masura de calmare a Chinei a luat-o Anglia, in sec 19, fortand China(prin doua razboaie) sa importe 900 tone opium anual, platiti in argint si prin mase tot mai largi de oameni distrusi de drog. Mao cel putin i-a scapat de dependenta. Stiti de unde vin acum substantele vandute prin magazinele de vise? Din China. Cercul se inchide.

Sa nu uit: daca in 1989 nu ar fi avut loc masacrul din Tien An Men mai era azi China unde este sau nu, deoarece si-ar fi investit o parte din energii in lupte politice, si nu exclusiv in productie? Ar fi aparut un partid al zonelor dezvoltate de pe coasta, care sa ceara autonomia fata de zonele inapoiate din centru si cateva partide etnice/religioase : un partid tibetan/budist, unul uigur/musulman ,unul democrat -crestin,unul falung-gong…Faliile intre etnii si religii pot fi adancite si utilizate apoi de niste baieti destepti ca sa provoace razboaie civile sau revolutii.E greu de raspuns la intrebarea asta despre Tien An Men si probabil de aceea nimeni nu mai cere socoteala azi conducerii chineze despre cele cateva mii de morti din acea noapte.Dimpotriva, cu totii folosim ceva produs in China, de acest regim dur,care a ajuns creditorul lumii si isi permite sa puna pumnul in gura democratiei, fiindca a aratat ca duritatea poate fi mai productiva decat democratia.Duritatea o aplicam acum si noi, sub forma renuntarii la statul social,noul cod al muncii, etc. totul de dragul capitalului, care prefera sclavagismul chinez socialismului suedez.

Cred ca centralismul chinez isi pune in valoare mai bine capitalul uman decat sistemul de caste indian.Pe de alta parte, scrierea ideografica e o frana (sau nu, ofera o alta imagine ,mai sintetica, asupra realitatii? asta-i alta tema).O alta posibila frana: efectele tardive ale sistemului 'un copil pe familie'.

Oricare dintre cei doi ar fi, prestigiul sistemului fruntas il va difuza in restul lumii, iar noi vom fi sau fascisti sau intr-un sistem de caste. De aici, o idee pentru un alt sondaj: ce preferati? (Democratia vestica nu se pune, oricum va fi o ciudatenie din niste zone decadente, locuite de o majoritate de drogati analfabeti bruneti care vor presta servicii pentru o minoritate de avocati,brokeri si ingineri mai blonzi ,care si-au externalizat productia )

Catalin A.

EU. PIB-ul Chinei se calculeaza la yuan fix. Daca liberalizeaza cursul chinezii or sa ramana doar cu dolarii din exporturi (remember Ro '93-'98) si atunci ori avem WW III ori mai multe Chine…zarii ( sau ambele). Si dupa asta de alde Mital vor cere azil in UE sau US unde detin de fapt averile si s-a zis si cu India. Lasati bancurile si uitati-va spre Germania (locomotiva UE) si cititi ce-a facut prin anii 30 ai secolului trecut. Atunci au vanturat Europa cu tancurile ( Austria, Cehoslovacia, Polonia, Benelux, Franta s.a.m.d.), acum cu conturile ( PIIGS). Si mai toti danseaza nemteste. Si dupa ce termina in Europa vor trece si oceanul…