Riscograma
Lucian Davidescu

Cacealmaua Southstream

Rusia joacă şah la simultan, cu zaruri măsluite, contra unor adversari care tooooot aşteaptă să le intre carte la ruleta rusească.

De fiecare dată când se discută de conducta de gaze Nabucco, intră în vorbă şi eternul rival rus, Southstream: printr-un joc al decepţiei şi al sofismelor subtile, el a ajuns mai bun, mai probabil, mai sigur. În realitate, gazoductul submarin e o amăgire: n-are nici o miză economică iar dacă totuşi se va construi nu va rezolva, ci va agrava problema pe care Nabucco încearcă să o rezolve.

PREMIZELE.
Teoretic, Rusia poate livra acum mai multe gaze decât poate Europa să plătească. Însă pe termen lung, nimeni nu are încredere că o va face. Gazprom, condusă direct de la Kremlin, a fost întotdeauna braţul economic al diplomaţiei ruse. Se poate vedea uşor pe o hartă a preţului gazelor: cu cât un stat se pliază mai bine pe interesele Federaţiei Ruse, cu atât mai ieftine sunt gazele pe care le primeşte. Şi invers, desigur.

De aici a apărut ideea Nabucco. Atunci când ai un asemenea partener, nu te poţi baza pe atitudinea naturală de conservare a profiturilor. Dacă se supără şi nu-ţi mai vinde deloc, pentru a te forţa să iei cutare sau cutare decizie, ce faci? Găseşti alternative.

POZIŢIONAREA.
Evident că Resia nu vrea să se întâmple asta. Şi atunci ce face? Vine cu propriul proiect. Nu e încă foarte clar cum încă o ţeavă către aceeaşi sursă rezolvă dependenţa de sursă, dar… răbdare.

DIVERSIUNILE.
Prima petardă a fost disputa cu Ucraina din iarna lui 2008. După şicane reciproce, scumpiri şi presupuse furturi din conducte, a rămas impresia generală că nu sursa ci transportul ar fi problema. În realitate, Ucraina este atât de dependentă de gazul rusesc încât nu îşi permite să treacă prin astfel de crize decât cu preţul colapsului total. Colaps după care oricum va face tot ce îi cere Rusia.

A doua perdea de fum a fost concluzia analizei despre cât de certe sunt sursele de alimentare pentru Nabucco. Analiza este absolut legitimă în sine, şi poate fi chiar un motiv de anulare a proiectului. Însă în nici un caz nu serveşte ca argument pentru o soluţie „second-best” ca Southstream, care este de fapt o non-soluţie, aşa cum am arătat mai sus. Rusia s-a oferit chiar să transporte gaz azer prin Southstream, ca şi cum asta ar fi vreo garanţie că ţeava nu se va înfunda la nevoie.

PAPAGALII.
O maximă lecturată de la cap la coadă spune că nu poţi să prosteşti pe toată lumea tot timpul, însă cu siguranţă poţi să prosteşti câte unul, pe rând. Turcia îşi ştie foarte bine interesele, Azerbaidjan nu poate fi convins să refuze din principiu un viitor client, iar Armenia, Georgia şi Iran sunt aproape imposibil de controlat simultan. Verigile slabe rămân România SAU Bulgaria: e de ajuns să păcăleşti doar una.

Acum e rândul Bulgariei, dar, în caz că bulgarii se dezmeticesc şi România este constant ademenită, cu cicluri anuale de anunţuri după pattern-ul „România poate participa”, „România nu mai poate participa”, „Southstream se anulează”, „Southstram se reia”.

Este de ajuns ca unul singur să saboteze discret Nabucco, închipuindu-şi că astfel îşi sabotează vecinul, şi scopul este atins.

20 de comentarii
romania inedit

Este evident ca nimeni nu mai crede in construirea South Stream !

punk

Analiza e corecta, cu mentiunea ca si Nabucco n-a fost niciodata altceva decat o sperietoare teoretica pentru a scadea azi pretul cerut de rusi. Nu se va construi niciodata.

Solutia energetica pentru Romania e nucleara, finalizarea unitatilor 3 si 4, si construirea unei noi centrale in Transilvania. Cuplat cu liberalizarea pretului gazelor si investitii in conservare finantate de EU, ne putem descurca cu ce avem fara sa fim la mila rusilor.

Lucian Davidescu

„si Nabucco n-a fost niciodata altceva decat o sperietoare teoretica pentru a scadea azi pretul cerut de rusi. Nu se va construi niciodata.”

Da, Nabucco mizează pe raţionalitatea ruşilor. Southstream mizează pe iraţionalitatea europenilor.

Lucian Davidescu

Pe grafic scrie preţuri 2011, deci unde-i greşeala? (le-am luat din perioade cât mai apropiate, ca să rămână comparabile)

Florin

Din cate stiu si Azerbaidjanul poate fi momit, rusii le spun ca le cumpara ei tot gazul si le dau un pret suficient de bun ca sa nu se mai oboseasca cu Nabucco.

Lucian Davidescu

Păi tocmai, că nu e prea mare oboseală să ai încă o ţeavă flămândă la frontieră.

d

Cumparam gaze mai scump si decat Polonia. Si nu se compara galagia antiruseasca poloneza cu ce facem noi.

d

Cata vreme va exista problema cu Republica Moldova, gazele rusesti nu se vor ieftini pt noi. De aici trebuie sa pornim judecata.
Si trebuie sa ne gandim ca intr-o buna zi va trebui sa gasim resurse si pt inca 3,5 milioane de romani.

tavi

DE CE NU SE FACE NUCLEARA IN TRANSILVANIA , SA SE ANGAJEZE GEOLOGI , GEOGRAFI , GEOFIZICIENI SI SOCIOLOGI SA SE GASEASCA CEL MAI BUN PUNCT FERIT DE CUTREMURE SI CATASTROFE MILITARE SI NATURALE PENTRU AMPLASAREA UNEI NOI CENTRALE ! E STRIGATOR LA CER SA PLATIM GAZUL ATAT DE SCUMP !!!!!!!!!!!!

purligaru

cred ca gresiti…north-stream sa construit cu nemtii si tot cu ei se va construi si south-ul…criza a spulberat nabucco…rusii, nemtii si turcii vor ajunge la acord si-si vor impartii beneficiile (si geo-strategice)…romania nu joaca nici la cacialma in aceasta ecuatie…poate doar la bambilici si gargara…

d

Germania nu are o „Moldova”pt care sa trebuiasca sa se lupte. Noi avem.

stan

@d
lupta-te tu pe banii,viata si resursele tale.scuteste-ne de rahaturile cu tara,natia si alte alea.

stan

am uitat…
cu porcii (i.e rusii).. este de preferat sa uiti de ,,marele potential economic” din relatia cu ei.pe termen lung si mediu avantajele in a scapa de rusia (cu tot cu gaz) sunt incomensurabile (d.p.d.v. tot)

Nicu Alecu

Jocul la cacialma le merge rusilor pentru ca au see you cine, atat in RO cat si in BG. Mai ungi o usa, o mai deschizi see you capul aruncand mici bombonele pe care sa se bata maruntii dar orgoliosii politicieni locali si ai rezolvat profituri fabuloase ramanand in deplin control asupra Europei. Cateodata e bine sa fii rus… si sa te cheme Puţin.

Nicu Alecu

Ce cool, de pe blog pana aici FB a binevoit sa transforme „cu” in „see you” … hei, Cukorberg, this is wrong!

Lucian Davidescu

Mai activezi o cârtiţă…

Stefan Gheorghe

este adevarat ca Gazprom a preluat 60% din actiunile OMV-Petrom si ca din 2014 vor fi stapani de drept? o fi zvon, minciuna?