Nu vad de ce piata medicamentelor nu ar fi dereglementata complet, permitandu-se vanzarea oricaror produse „la tejghea” (over the counter cum zic americanii), la preturi de piata. Canada are o problema similara cele din Romania, insa mai putin acuta, datorita faptului ca medicamentele mai scumpe decat cele generice nu sunt omologate pentru import de autoritatea locala, tocmai pentru a „controla costurile” suportate de sistemul de asigurari. Rezultatul e ca si acolo, lumea merge in USA sa cumpere medicamente mai bune cu bani cash, daca vrea.
Nici macar nu trebuie renuntat la asigurarea de stat, ci poate fi pastrata, urmand sa acopere doar acel plafon minim, restul urmand sa fie achitat de pacient, din buzunar. Desigur, „asigurarea obligatorie” e in fapt o forma de taxare, si, pentru a fi coerent unei doctrine liberale, obligativitatea ar trebui desfiintata, urmand sa ramana in sistemul de stat doar cine vrea, cu cat vrea. Pastrarea obligativitatii contributiei, dar cu posibilitatea asiguratului (contribuabilului) de a-si alege firma de asigurari nu face decat sa schimbe beneficiarul taxei din stat in privat, mai ales pe o piata unde bariera de intrare e fixata foarte sus (capital, numar de asigurati), aceasta fiind structurata sub forma de oligopol.
Concluzionand, solutiile de iesire din criza sunt liberalizarea pietei medicamentelor, a pietei asigurarilor de sanatate, si nu in ultimul rand a pietei serviciilor medicale.