Riscograma
Lucian Davidescu

Ce faci cu o ţară de hoţi – o transformi în puşcărie sau îi arestezi pe toţi?

Autocarele parchetului în curtea şcolii fac genul de fotografie în stare să divizeze teribil o societate, în facţiuni care susţin cu la fel de multă convingere că ăsta este triumful respectiv falimentul justiţiei.

Din motivul ăsta, chiar dacă personal sunt net într-o anumită “tabără”, evit să mă pronunţ direct. N-are rost. Însă indirect…

1. În mod normal, politicul trebuie să stabilească regulile iar justiţia să rezolve excepţiile. Când justiţia ajunge să trateze regula, bine sau rău, e clar că politicul a eşuat. Când o categorie întreagă este predispusă la şi suspectă de “infracţiune”, nu vor fi niciodată destule înregistrări vizionate, destui procurori şi destule autocare. Soluţia corectă era un test construit astfel încât să nu fie nimic de copiat.

2. Ironic, rezultatul unei educaţii de proastă calitate este că până şi cei care au meritat nota de trecere sunt de multe ori lipsiţi de empatie socială, cultura dialogului şi raţiune practică. Dar cad victime unei forme ceva mai sofisticate de tribalism, bazat tot pe lozinci, dogme şi duşmani de clasă. E un soi de elitism formalist, de sorginte sud-americană, de care s-a contaminat deja o parte din “middle-class”-ul românesc (probabil pe aceeaşi filieră). Anul ăsta şi-a luat numele de scenă “schengen”.

3. Aparatul poliţienesc e scăpat de sub control. Poate că a părut o idee bună să combaţi corupţia cu procurori incompetenţi cu acces la echipamente de ascultare. Numai că, după ce interceptările au fost folosite pentru show public şi fără a fi coroborate (sau, de preferat, înlocuite) în instanţă cu alte probe, “peştii cei mari” au învăţat lecţia şi au renunţat să mai vorbească la telefon în clar.

Deci ce să faci cu aşa echipamente scumpe şi cu aşa urechi ciulite? Te muţi cu un pas mai jos în ierarhia ameninţărilor la siguranţa naţională – “proştii cu diplomă” şi medicii. Inevitabil, vor învăţa şi ei cum e cu telefoanele criptate – aşa că la anul vom avea în continuare mari şi mici corupţi imposibil de prins, şpagă la medic şi la BAC. Dar în plus, securişti-record-per-capita şi procurori-independenţi-dar-suspect-de-disciplinaţi, echipaţi cu microfoane, căşti şi autocare, în căutare febrilă de infractori.

16 comentarii
Gabriel Tuşinean

prima optiune: daca ii arestezi pe toti n-ai nevoie de puscarie?

Marcelina Popa

Dar cel putin anul asta am scapat de rugaminti si presiuni! 🙂 La Tulcea, la bacalaureat, niciodata n-a existat genul asta de coruptie in stil mare (sincera sa fiu, eu credeam ca nici in alte parti nu exista si ca netul e plin de mitomani usor paranoici), dar cate-o rugaminte sau usoara presiune mai aparea din cand in cand. Acum am scapat si de alea!

Gologan Ovidiu Ovidiu

hoti , in Romania…………..pffffffff , cred ca supravietuitori nu hoti , ci mai degraba intr-o tara guvernata de hoti !

Liviu Stoian

Orice proprietar de catel stie ca acesta va intinde lesa la limita oricat de lunga ar fi. Tot asa daca legea si justitia vor continua sa trateze cu mila infractiunile (cele reale si nu cele imaginare) vom construi o societate infractionala. In tarile balcanice Turcia, Grecia, Bulgaria si fosta Yugoslavie a existat mereu o traditie de represiune violenta a infractiunilor si aceasta a adus respectul legii in tarile respective. Dupa 89 au fost adoptate si la noi si la altii noi reguli de penitenta care au transformat inchisorile din sperietoare in hoteluri de lux si asta pentru ca nimeni nu isi aminteste ce este penitenta cum ar trebui sa functioneze pentru a fi eficienta, adica sa impiedice recidiva. Cat timp unora le va fi mai bine in inchisoare decat in libertate ei vor continua seria de infractiuni. La titlul articolului eu as raspunde cu un celebru citat din clasicii dreptului: „perit mundi, fiat justitia” adica sa piara lumea, dar sa se faca justitie. Problema de care se loveste insa sistemul este ca nu gaseste cai de identificare a infractorilor si de aducere a tuturor in fata instantei. Acest lucru a fost insa rezolvat in tara cu cea mai mare traditie infractionala-SUA inca din secolul al XVIII-lea prin celebrul „Wanted” sau mai pe romaneste prin institutia vanatorilor de recompense, adica prin dezvoltarea unui interes economic pentru prinderea infractorilor. Dati liber societatilor private sa vaneze infractiuni si contraventii si veti vedea cat de repede romanii vor reinvata sa fie corecti. Amintiti-va de radarele private in cascada care prindeau cu sutele pe vitezomani….

Bogdan Stroe

am doua probleme cu acest articol: 1. inteleg ca traim intr-o tara de hoti, dar nu vad nicio propunere concreta despre ce putem face sa schimbam asta, e doar o alta lamentatie; 2. critica procurorilor nu e fundamentata pe date, ca sa nu zic ca e de-a dreptul gratuita; teoria ta e ca procurorii stiu doar sa intercepteze si asta nu o sa le mai mearga; dar care e procentul dosarelor fundamentate pe interceptari din alea generice, pe siguranta nationala? ca daca avem denuntatori in dosare atunci vorbim de altceva (martori, interceptari ambientale, flagranturi), si eu ma indoiesc ca dosarele astea marunte cu profesori si doctori au la baza interceptari pe siguranta nationala; daca zici ca lumea a invatat sa se fereasca de interceptari de ce au fost doua tentative in parlament sa declare ca interceptarile pe siguranta nationala nu pot fi folosite ca probe in dosare de coruptie;

ionut

„vom construi o societate infractionala.”

Avand in vedere ca societatea este „acea retea complexa, multiforma si mereu reînnoita de schimburi economice, monetare si non-monetare, înfaptuite în mod voluntar de indivizi, in limitele proprietatilor legitime, cu scopul de a-si ameliora reciproc propriile conditii de existenta”, expresia „societate infractionala” e un oximoron.

Lucian Davidescu

1. „Nu vad nicio propunere concreta” Fleoşc! Caută fraze care sa inceapa cu „Solutia…” sau chestii asemănătoare, să vezi cum găseşti.
2. „daca zici ca lumea a invatat sa se fereasca de interceptari de ce au fost doua tentative in parlament sa declare ca interceptarile pe siguranta nationala nu pot fi folosite ca probe in dosare de coruptie”
Procurorii sunt buni… Parlamentarii sunt răi… Şenghenită

Bogdan Stroe

Din moment ce la noi profii sunt dispusi sa le dea solutiile elevilor din sala pentru o suma de bani ar trebui sa elimini complet orice factor uman in testare. E drept ca am vazut asa ceva si in Ro, daca te duci sa dai un test de TOEFL, GRE sau o certificare de IT (Java, Cisco, Microsoft) vei avea parte de un calculator si o camera web care te filmeaza, in rest nu interactionezi cu nimeni. Doar ca factorul politic actioneaza si mai pervers la noi. Uita-te la evaluarea nationala de gimnaziu unde au dat subiecte asa usoare de s-a dus naibii orice diferentiere relevanta la nivelul Bucurestiului. Cat despre Senghenita, esti dezolant din nou, la argumente raspunzi cu etichete…

Lucian Davidescu

Şenghenită a fost un termen foarte blând, un eufemism aş zice. Citatul cu pricina nu e un „argument” ci o flatulaţie atât de sulfuroasă încât oricine a emis-o n-are şanse de vindecare (ironic – tot un eşec al educaţiei). Fix de-aia am zis de la început că n-am chef să stau la discuţii apropo de „prestaţia justiţiei”. Cu riscul să fiu pe veci „dezolant” pentru secta şengheniţilor 😛

Bogdan Stroe

deci vom ramane o tara de hoti incurabila, caci justitia e varza, iar nimeni nu va avea interesul sa faca un examen national care sa nu poata fi fraudat, nu-i asa? in conditiile astea prefer senghenita totusi… 🙂

Lucian Davidescu

Of, mirajul soluţiilor facile. 12 ani de prostire instituiţionalizată nu pot fi rezolvaţi cu un presupus examen “care să nu poată fi fraudat” înainte de următorii cinci ani de prostire instituţionalizată.

Radu Robert Mihai

Da-i poporului circ si cozonac, loveste-l discret dar hotarat in cultura si sanatate si vei obtine rezultate maxime la „dezbina si condu” !

Tin_Tin

Solutia e sa dai foc la pucarie, clar.
Coruptia nu va fi starpita niciodata daca se rezuma la pestii mari atat timp cat ei sunt acceptati, compatimiti si votati din nou de pestii cei mici, care isi doresc doar sa ajunga si ei mari o data in viata.
Abia cand nu vor mai exista (asa de multi) pesti mici, ca in tarile cu apa calda, vom avea sanse sa scapam si de cei mari.
Asa ca, la cat mai multi medici, profesori si orice fel de functionari prinsi in flagrant.

Lucian Davidescu

Cam buşit flagrantu ăsta, nu crezi? Nu ţi-e ciudă pe imbecilii care l-au „organizat”?

Mihai

Felicitari pentru punctul 2 in special, ai sesizat si pus in cuvinte ceva relativ subtil ce multa lume nu observa.

Ionescu Mirela

GARD VIU din gladita. Vand seminte(samanta )de gladita (un fel de salcam cu spinii mari )pentru persoanele care vor sa imprejmuiasca suprafete mari de teren. Gardul din gladita este ieftin, nu vi- l fura nimeni(pentru fier vechi , nu va taie plasele din sarma, nu intra oile, caprele , iepurii , porcii mistreti, oamenii sa va strice recolta sau pomii fructiferi, este bun ca perdea de protectie impotriva vantului, imprejmuiri in jurul iazurilor, etc)Asteptarea e mai grea , pana creste 1- 2 ani, dupa care. . . . nici picior de vietate nu va calca proprietatea. 50 lei/ kg (in jur la 4600 buc de seminte , aproximativ 200 metri liniari) .
In pachet veti primi detalii pas cu pas cum sa procedati ca sa va si rasara. La telefon , de cate ori considerati, ma sunati , fara nici o retinere. Si eu am interes sa va rasara gardul, sa- l cresteti mare , sa- l vada vecinii, prietenii si neprietenii dv.tel 0748117363,email : [email protected]