„se naste un conflict teritorial clasic, între doua puteri vecine, care printre altele e de natura sa nu permita aderarea Ukrainei la NATO. Punct lovit.”
Comparatia cea mai apta este cu Ciprul de Nord, nu Kosovo. Ciprul fusese parte a imperiului Otoman, precum Ukraina fusese parte a imperiului tarist. Ciprul de Nord avea majoritate turca, la fel cum Crimea are majoritate rusa. Schimbarea guvernului in Ukraina a precipitat reactia lui Putin la fel cum schimbarea guvernului in Cipru acum 40 de ani a precipitat reactia Turciei. Dar asta nu a impiedicat intrarea ulterioara a Ciprului in UE, asa ca nici Crimea nu va impiedica intrarea Ucraine in UE (in 1-2 decenii, nu curand).
„De data asta este în joc chiar propria integritate – doar apartenenta la NATO îl tine pe Putin de la o eventuala incursiune”
Nope. Romania nu este deloc interesanta pentru Rusia. Cel mult Putin va pune mana pe Transnistria ca sa aiba un ghimpe in Vestul Ukrainei, dar Transnistria nu a facut parte din Romania in mod istoric. Sau daca va pune mana pe Basarabia de Sud, acolo doar vreo 5% din populatie sunt romani, si ca sa fim sinceri, niciodata nu au fost romanii majoritari in Basarabia de Sud (ci intai tatari, bulgari, turci, ulterior fiind colonizati ukraineni si germani pe deasupra). Daca Putin pune mana pe Basarabia de Sud, va face asta ca sa ii taie Ukrainei accesul la Marea Neagra, nu ca are ceva personal impotriva Romaniei.
Si nici daca Romania nu ar apartine de NATO nu i-ar fi in pericol integritatea teritoriala. Asia Centrala nu apartine de NATO, si are multe resurse minerale (si petrol, gaz), dar Putin nu se grabeste sa re-creeze imperiul tarist sau sovietic, pentru ca nu vrea ca rusii sa fie minoritari (mai ales cu trendul demografic, in care deja rusii sunt in scadere, si musulmanii deja existenti in Rusia se multiplica rapid).
„toate asteptarile se îndreapta catre resurse – mai exact, exploatarea gazelor de sist în ritm accelerat, pentru a înlocui dependenta de Gazprom – marind astfel capacitatea de reactie a UE si taiându-i Rusiei un robinet de bani. Acum, exista si o tinta explicita – fara Gazprom în 90 de zile.”
Personal cred ca gazele de sist merita explorate, si in masura in care chiar exista in Romania, exploatate cu masurile de siguranta de rigoare, dar:
1) nu se stie cat de multe chiar exista si cat de economic pot fi exploatate. Acum 2-3 ani Polonia isi facea multe vise cu gazele de sist (ca sa devina independenta de Rusia), dar aceste vise nu s-au realizat
2) si in masura in care chiar exista , sunt o solutie buna de termen scurt/mediu, desi dupa 40-50 de ani vor secatui si ele.
3) gazele de sist sunt greu de exploatat, e nevoie de zeci de mii de tone de apa si nisip (nu orice nisip, ci nisip cu anumite caracteristici) care trebuie gasite local, plus sute de tone de chimicale care ar putea fi importate, si infrastructura care nu se poate construi in 90 de zile, ci minim un an.
4) vorbind de infrastructura, cat de rapid ar putea Romania construi conducte de gaz? In state mai slab populate din SUA, unde se exploateaza petrolul neconventional (si care iese la suprafata amestecat cu gaz), cantitati uriase de gaz sunt pur si simplu arse deoarece conductele nu pot fi construite rapid (sau gazul nu poate fi vandut suficient de scump ca sa merite construite conductele). Plus ca petrolul, cand e transportat cu trenul in loc de conducta, poate duce la explozii cum a fost ce la de la Lac Megantic in Quebec, unde intreg centrul unui oras a fost distrus, si au murit 47 de oameni in iulie anul trecut: http://en.wikipedia.org/wiki/Lac-M%C3%A9gantic_derailment
Deci in mod logic, nu doar comunitatile aflate chiar deaspra gazelor de sist trebuie sa isi dea aprobarea, ci toate comunitatile afectate intr-un fel sau altul (a caror panza de apa freatica poate fi afectata, sau care ar fi puse in pericol de tranzitarea de conducte sau cisterne). Daca in Romania nu s-a putut gasi un consens al proprietarilor de teren nici macar cu privire la construirea autostrazilor, cu atat mai mici sunt sansele de a se gasi un consens cu privire la exploatarea gazelor de sist.
Ukraina insa are sanse mult mai bune sa exploateze gaze de sist, probabil ca in circa un an. Prospectiunile cred ca arata un potential in Ukraina un ordin de magnitudine mai mare decat cel din Romania, si Ukraina este un stat mai statist decat Romania (in care oamenii care se plang ca nu vor sa le iasa gaz din robinetul de apa potabila nu au sanse sa opreasca exploatarile, cum au in Romania).
Cu privire la Alaska, este un claim mai vechi, in care un prefect sau guvernator rus acum 150 de ani (anterior vanzarii din 1967) a facut o insula din arhipelagul Kodiak (Spruce Island, populatie cam 200 oameni) donatie „eterna si in perpetuitate” Bisericii Ortodoxe Ruse. Deci claimul zice ca in 1967, cand Rusia a vandut Alaska, a vandut doar 99.9% din teritoriu. Fiind deja donat lui BOR, nu avea cum sa fie vanduta apoi Spruce Island lui SUA. Asta presupune ca dreptul de suveran al lui BOR cu privire al un teritoriu ar fi pe acelasi picior ca dreptul suveran al unui stat, si nu doar ca dreptul de proprietate privata al unui individ, care este subordonat suveranitatii unui stat.