Alt coșmar pentru bănci: urmează DAE la depozite?
Guvernatorul BNR Mugur Isărescu s-a declarat în mod explicit îngrijorat că „se va întări la nivelul populaţiei sentimentul că noi suntem avocaţii dumneavoastră (băncilor – n.red.) şi nu e bine în primul rând pentru dumneavoastră (băncile – n.red)“.
Este deja evident că gloria de acum câțiva ani a băncilor a apus și că oamenii tratează sistemul cu ostilitate, iar această situație a contribuit și la o scădere, mai modestă, a reputației băncii centrale. Însă BNR a făcut din timp pasul lateral – dacă în urmă cu câțiva ani se opunea legii falimentului personal sau eliminării comisioanelor abuzive, acum preferă să tacă strategic în timp ce majoritatea inițiativelor politice care încearcă să speculeze antipatia față de bancheri trec la foc automat prin Parlament.
Încet, Mugur Isărescu pare să fie la rândul său luat de acest val: „Cred că avem o problemă cu comisioanele încă mari în sistemul bancar. Şi dacă ele nu se simţeau atunci când dobânzile nominale erau încă mari, acum când au ajuns la 1-2-3%, un comision de 0,5%-1% pentru o operaţiune bancară se simte. Nicio bancă nu cred că trebuie să trăiască momentul în care creditorul ei, deponentul, spune: «De ce să ţin banii la bancă? Ca să plec cu mai puţini bani acasă sau să fiu în pierdere la fiecare operaţiune?». Nu este doar un îndemn către bănci: faceţi ce faceţi şi reduceţi comisioanele! Este un îndemn la realism şi adaptare la situaţia actuală“.
Declarația este teribil de nuanțată: pe de o parte sugerează că deponenții au mai puține motive să se plângă, pe de altă parte admite că băncile cer bani prea mulți pentru operațiunile curente. Însă rezolvarea recomandată este destul de abruptă:
„Am ajuns cu dobânzile la nivel european, trebuie să reducem și comisioanele la nivel european. Ar trebui să obișnuim publicul cu date nete. Să publicăm cu rata reală a dobânzii, nu pe cea nominală, pentru că publicul asta înțelege“.
Este o întrebare la care tot BNR e în măsură să dea răspunsul. Tot așa cum în urmă cu câțiva ani banca centrală a impus afișarea DAE la credite, ar putea dispune acum calcularea aceluiași indicator pentru depozite. La cum arată lucrurile acum, pentru sume sau scadențe mici este foarte posibil ca unele dobânzi să se dovedească negative. Obligate să le ducă peste zero, băncile s-ar vedea lipsite de unul dintre ultimele instrumente care le mai țin pe linia de plutire.