Riscograma
Lucian Davidescu

Ce este un VPN și la ce folosește

VPN – Virtual Private Network – este un serviciu care asigură securitatea conexiunii tale la Internet.

Cum se interceptează comunicațiile online:

a) Cel mai simplu este atunci când folosești un wi-fi public fără parolă. Oricine se află în raza semnalului și are un computer echipat special poate intercepta transmisia.
b) Chiar dacă serviciul de wi-fi este parolat, atunci când parola este relativ publică (cazul hotelurilor, restaurantelor etc.), pentru atacator este aproape la fel de ușor.
c) Și chiar dacă nu e publică, ea poate fi furată sau spartă de un atacator.
d) Chiar dacă sistemul este securizat la atacuri din exterior, furnizorul serviciului wi-fi are acces la conținutul care îl tranzitează.
e) Dacă proprietarul wi-fi-ului este de încredere, furnizorul de servicii de internet (ISP) are oricum acces la date.
f) Și chiar și atunci când ISP-ul îți protejează datele, ele tot pot fi furate – de actori privați sau statali.

Cum funcționează un VPN

Atunci când folosești un serviciu VPN, accesul se face prin intermediul unui IP aflat la distanță, legat printr-o conexiune securizată de computerul sau de telefonul (!) tău. Site-urile pe care le accesezi văd doar IP-ul VPN-urilor iar orice intermediar de pe traseu, poftit sau nepoftit, vede cel mult un flux de date criptate.

Aproape același rezultat îl obții dacă te conectezi la site-uri care pun la dispoziție o conexiune SSL (domeniul are https:// în față în loc de http://).

Atenție, însă, un VPN nu asigură anonimatul deplin – pentru asta este mai indicat browserul Tor respectiv sistemul de operare TAILS. De asemenea, VPN-ul reduce substanțial viteza de conectare cu care erai obișnuit – cu până la 50% sau chiar mai mult! Și toate costă un abonament lunar / cele gratis ar trebui să stârnească suspiciuni din start – iar Hola, cel mai celebru exemplu, le-a și confirmat!

Prețurile încep de la 5-10 dolari pe lună iar furnizori sunt cu zecile – câteva exemple: SaferVPN, Cactus VPN, VPN-S, Ivacy etc.

Deci, de ce ai vrea totuși să folosești un VPN?

1. Vrei să păstrezi confidențialitatea asupra datelor pe care le trimiți și primești pe internet. Dacă lucrezi cu informații sensibile („ai ceva de ascuns”, cum se mai zice în limbaj popular), VPN-ul este practic indispensabil. Avantajul este că îl poți porni sau opri după cum ai nevoie sau poți folosi alternativ mai multe VPN-uri separate, în funcție de nevoi.

2. Vrei să folosești la maximum de potențial servicii restricționate geografic, ca Netflix sau Hulu. Mai concret, dacă intri de pe un VPN cu IP de SUA (și folosești un card emis în SUA) vei putea vedea filme disponibile doar pentru piața respectivă. Atenție, cele două servicii au o politică de descurajare a VPN-urilor, astfel că nu toate funcționează în acest scop și nici unul nu poate oferi garanția că va funcționa și pe viitor.

3. Vrei să joci la pariuri sportive în „secret” pe site-uri care sunt obligate de autorități să impună restricții utilizatorilor din România. Peste 1000 de site-uri sunt pe lista neagră.
Atenție însă, chiar dacă folosești un VPN tot e contravenție să joci pe aceste site-uri de pe teritoriul României și riști o amendă între 5.000 și 10.000 de lei. Cel mai recent, ONJN a intrat în posesia datelor a 50.000 de români care au jucat la pariuri (Bet365 și BWin). N-au zis cum au căpătat datele dar probabil chiar de la casele respective.

4. Vrei să faci file-sharing în relativă siguranță prin servicii ca DC++, BitTorrent sau Popcorn Time. Descărcarea de conținut de pe internet, indiferent dacă este sau nu licențiat, nu este interzisă de lege. Totuși, în momentul în care fișierele descărcate devin disponibile pentru alți utilizatori – cu sau fără intenție – riști să devii infractor.

5. Vrei să ocolești restricțiile de acces impuse de angajatorul tău. Unele companii sau instituții de stat au restricții – mai mult sau mai puțin rezonabile – referitor la conținutul care poate fi accesat. La fel, angajații pot avea motive mai mult sau mai puțin rezonabile să prefere să ocolească aceste restricții.

Citește și cum să te aperi de interceptarea și furtul datelor

2 comentarii
Nanu

Cum si ce pot spiona pe iphone 6

Best VPN Services

Looking for VPN in UK? Don’t choose mediocre VPN providers! Choose CASVPN and enjoy security and speed whenever you need it.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *