Riscograma
Lucian Davidescu

Cum pot afla dacă am fost interceptat?

Cifrele despre interceptările telefonice dezvăluie ADN-ul unui stat totalitar. Un totalitarism de tip absolut nou, cu fațadă democratică, dar bazat pe șantaj.

Cifra de aproape 110.000 de mandate de interceptare date între 2010 și 2015, dezvăluită prin munca de ziarist a unui avocat din Cluj, ar fi într-o țară normală un cutremur de proporții. Este enormă după orice grilă. În Statele Unite, în aceeași perioadă s-au dat ceva mai mult de 26.000 de mandate, la o populație de 15 ori mai mare. Asta înseamnă că dacă ești român ai o șansă statistică de peste 60 de ori mai mare să fii interceptat (cu mandat) decât dacă ești american.

Sigur, știm, la noi e plin de hoți și corupți așa că nu ne putem compara. Dar hai totuși să încercăm. În SUA sunt trei milioane de oameni în pușcării – 1% din populație. În România sunt 30.000 de oameni în pușcării – 0,15% din populație. Dacă ar fi să facem un raport într interceptări și încarcerări, la noi este nevoie să dăm 400 de mandate de interceptare pentru a băga în pușcărie câți bagă americanii cu un singur mandat!

Dintre cei 30.000 de pușcăriași români, majoritatea sunt hoți, tâlhari, violatori, ucigași – jumătate recidiviști. Când e vorba de infracțiuni asociate gulerelor albe – corupție, evaziune etc. numărul lor este de 755.

Fapte de corupție – 147
Luare de mită – 18
Abuz în serviciu – 65
Trafic de influență – 61
Evaziune fiscală – 383
Spălare de bani – 81

Cu toate campaniile anticorupție și antievaziune, România nu pare un stat chitit să-și bage infractorii la pușcărie.

Și atunci, rămâne o singură variantă, mult mai odioasă – școala fostei Securități: Toți oamenii ăștia rămân în libertate, șantajabili.

Vedem acum cum se începe să se deznoade un alt mare scandal – cel al arhivei SIPA. Ăsta a fost un serviciu secret al Ministerului Justiției care strângea date despre magistrați – ce șpăgi au luat, prin ce paturi s-au vîrît și tot așa. Serviciul a fost desființat în 2005, dar arhivele au fost păstrate iar acum apar chiar acuzații cum că o parte dintre ele ar fi fost chiar fotocopiate. Scopul pentru care fusese folosit serviciul este limpede de mult – să-i poată șantaja. Dacă asta se întâmplă în continuare sau nu, vom afla, probabil peste 50 de ani. La fel și cu arhiva „doi și-un sfert” (UM0215) fostul serviciu secret al Ministerului de Interne, care strângea tot felul de coterii despre politicieni. Și la fel cu dosarele de turnători care n-au mai ajuns nici măcar la CNSAS, pentru că legea îi exceptează pe cei care încă toarnă. Odată cu desființarea celor SIPA și 0215 (care la vremea lor se dădeau democratici și integri, la fel ca serviciile care le-au supraviețuit!), povestea oficială a fost că practicile au încetat. Însă numărul uriaș de mandate de interceptare, nejustificat nicicum, sugerează că este foarte posibil ca ele doar să fi continuat în altă formă.

După câți bani s-au investit în interceptare – 1 miliard de euro – a devenit clar că ar exista capacitate de ascultare și stocare în timp real a tuturor convorbirilor telefonice ale fiecăruia dintre noi. Dar aici mai încap nuanțe. Poate că banii au fost pur și simplu sifonați către Ghiță. S-au poate serviciile au gândit în perspectiva că vor avea parte în viitor de legi chiar mai favorabile decât cele de acum așa că doar s-au pregătit. Dar coroborat cu cifra mandatelor efective, iese un peisaj sinistru.

OK, de ce să-ți pese? Ești om cinstit, n-au ce să-ți facă! Păi după logica asta, nici totalitarismul comunist n-a fost dăunător dacă erai „om cinstit”, nu?

Nu contează dacă ai sau nu ceva de ascuns sau dacă telefonul tău a fost efectiv ascultat! Probabil chiar nu este o miză. Problema este dacă cei pe care îi învestești cu încredere și de la care aștepți să lucreze în interesul public chiar ajung să îți reprezinte interesele legitime.

– Dacă primarul pe care l-ai ales chiar îți va asfalta strada sau va face ce îi cer unii care îl șantajează cu lucruri ilegale sau imorale.

– Dacă judecătorul de la care aștepți dreptatea te va judeca după lege sau după scheletele pe care le are în dulap.

– Dacă parlamentarul pe care l-ai votat va da legi care să te servească sau să te jupoaie.

– Dacă președintele, prim-ministrul etc…

Tu poți să vorbești la telefon ce vrei și poți să votezi cu cine vrei. Că pe tine nu te ascultă nimeni!

7 comentarii
Sorin

Bun, am citit cu interes articolul și rezonez cu concluziile implicite și explicite cuprinse în el. Dar cu titlul ce ați avut? Chiar așa prosteală?

Eugen

Ar mai putea fi o explicație, numărul mare de mandate este necesar pentru a justifica o schemă încărcată de personal ,si costurile aferente.

Trabant

Sa nu confundam cauza cu efectul. Numarul mare de mandate este dat de numarul de afaceri lucrative in care sunt implicati securisti.

Felix Dobocan

Tocmai de aceea trebuie să apărăm și să garantăm imunitatea parlamentarilor. Această imunitate nu este un privilegiu pentru cei aleși ci o garanție pentru alegători: o garanție că alesul pe care l-au investit cu încredere va putea să decidă fără să cedeze la presiuni și la șantaj.
La noi, în ultimii ani, imunitatea aleșilor a devenit ținta batjocurii din spațiul public. Mai mult, ridicarea imunității în parlament se votează cu bilele la vedere (cazul Dan Șova). Culmea, această gravă încălcare a secretului votului e aplaudată la televizor de unii slugoi prezentați drept mari analiști politici care zic ca bilele la vedere ar fi o dovadă de angajare sinceră în lupta anticorupție. De fapt, votul cu bilele la vedere ascunde cea mai gravă formă de corupție care poate să apară într-un stat democratic: parlamentarul care arată că votează așa cum i s-a ordonat de către… „nu-se-știe-cine”…
Trebuie să votăm împotriva tuturor celor care susțin că aleșii noștri trebuie să fie la cheremul procurorilor…

Trabant

Mult mai grava decat imunitatea parlamentarilor este cea a securistilor. Practic astia nu raspund in fata legii. Au afacerile lor, desigur cu statul. Fara numar, fara limita. Activitatea lor e „secreta”. Pot sa se imbogateasca in liniste. Pe scurt, o mafie protejata prin lege.

Gandind in solutii: numarul lor ar trebui micsorat masiv, 90% dati afara. Activiatea ar trebui desecretizata, arhivele deschise. Ofiterii acoperiti si informatorii deconspirati. Luat dreptul de facut afaceri, bugetul taiat masiv.

Cum ar fi fost daca „tinerii frumosi” atunci cand ies in strada ar avea si un pic de cap si ar cere si lucruri de bun simt cu sunt desfiintarea securitatii..

RENATA

suntem o natie schizofrena- atunci cand cineva nu e de acord cu sefu- hop apare SRI si te inregistreaza sau daca esti mai capos te radiaza ! DA! MAI ALES DACA SEFU E MASON! SRI DOAR E APENEDICELE MASONERIEI DE CAND L-AU LICHIDAT PE RADU TIMOFTE

Balan Denis-Ileana

Buna ziua echipei,
Imi apar pe telefon tot felul de coduri de retele dar acest fapt se intimpla foarte repede incit nu ajung sa le memorez.
Deasemenea apartamentele din jur folosesc metode de interceptare la tevi pereti ferestre.
Am in jur persoane care vorbesc( +) limba rusa.Am deasemenea din cult Islamic foarte multi.Dar cei mai interesati sunt rusii privitor la romanii care reusesc cite ceva in Germania.Am vazut ca in apartamentul alaturat vin persoane cu genti f mari imbracati in costume.Posibil sa fie detectivi privati aranjati de dornicii de informatii personale in SCOP de spionaj si obstructionare a demersurilor privind viata privat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *