13 august 2010
I_Cant_Hear_You_Monkey

7 metode prin care telefonul tău este ascultat

Iată cum se interceptează telefoanele şi cum te poţi feri.


Aproape toate convorbirile la telefon sau în apropierea telefonului pot fi ascultate.

Dar cu cât soluţia de securitate este mai avansată, cu atât sunt mai mici şansele ca cei care o pot intercepta să fie interesaţi de convorbirile tale. Cum poţi fi interceptat şi cum să te fereşti?

În primul rând, ţine cont de posibila “ascultare ambientală”, adică cu microfoane direcţionale sau ascunse în apropiere, caz în care nici măcar nu mai e nevoie de teleon.

Dacă totuşi e nevoie de telefon…

1. Metoda cea mai accesibilă “publicului larg” este interceptarea semnalului de aproape, cu echipament pe care şi-l permite aproape orice agenţie de detectivi sau divizie judeţeană de doişiunsfert. Însă se aplică doar pentru standardul GSM, care foloseşte o criptare uşoară. În cazul 3G sau CDMA, decodarea mesajului este aproape imposibilă. Concluzia: Dacă ai opţiunea asta, foloseşte telefonul exclusiv pe modul 3G. (Vezi şi paginile următoare)

2. Criptarea nu mai face două parale atunci când eşti ascultat din centrală, operaţiune care se face – de regulă – cu mandat de interceptare. Tot de regulă, beneficiarii sunt în acest caz agenţiile guvernamentale. Poţi ocoli această metodă de interceptare cu ajutorul mai multor soluţii proprii de criptare.

a) soluţia ieftină şi simplă: Apeluri VoIP (prin Skype, Gizmo5 etc.) de pe un smartphone. Însă metodele de decriptare pentru reţelele standard nu par a mai fi un secret, pentru serviciile guvernamentale cel puţin.

b) soluţia ieftină şi complicată: Programul zfone (www.zfoneproject.com) instalat tot pe un telefon deştept şi folosit exclusiv pentru apeluri VoIP. În cazul acesta, protocolul de criptare este cunoscut doar de cei doi parteneri de discuţie. Singura condiţie este ca ambii să aibă programul instralat.

c) soluţia scumpă şi simplă: Un telefon criptat (exemple: www.cryptophone.de, www.privatewave.com, www.caspertech.com, www.gold-lock.com, www.totallysecurecommunication.com, www.tl2000.pl). Și în acest caz, ambii interlocutori trebuie să aibă telefoane similare. Avantajul este că furnizorii rezolvă şi alte găuri de securitate.

Ce, credeai că s-au terminat? Nici vorbă. Aproape oricare telefon, deştept sau nu, poate fi programat de la distanţă (de operator sau chiar de rău-voitori) să transmită conţinutul convorbirii pe un canal paralel. Criptarea nu mai contează, de vreme ce ea este valabilă pentru canalul principal. Și da, poţi fi ascultat chiar şi când nu vorbeşti la telefon.

3. În cazul smartphone-ului este cel mai uşor, dacă cel care vrea să te asculte îţi instalează un program special pe telefon (să-i zicem virus) fără ştirea ta. Soluţia este să ţii închise infraroşiile, bluetooth sau wifi.

4. Chiar dacă telefonul este mai puţin deştept, metoda rămâne disponibilă pentru experţi. Protocolul numit “roving bug” presupune că un semnal de la distanţă ordonă deschiderea microfonului.

5. Dacă securistul are puţin noroc şi echipamentul potrivit, nu-i trebuie atâtea complicaţii. Unele telefoane transformă vocea şi în semnale reziduale pe care le aruncă pe distanţe scurte în jurul benzii de 2 MHz (faţă de 900 MHz, frecvenţa GSM). Metoda este similară dar mai eficientă decât cea de la punctul 1, pentru că semnalul este tot timpul analog.

Chiar şi cu bateria scoasă, “inamicul ascultă”. Are nu o metodă, ci două:

6. Dacă are acces fizic la telefonul tău, îţi poate plasa un microfon independent. Cel mai uşor este să îl integreze într-o altă baterie, de unde să aibă şi sursă practic nelimitată de curent. Soluţia evidentă este să nu laşi niciodată telefonul la îndemâna altcuiva.

7. Însă chiar şi dacă arunci bateria cu totul poţi fi ascultat. Știu că deja nu-ţi vine să crezi. Nici americanilor nu le-a venit să creadă că ambasadorul lor în Rusia a fost ascultat timp de şapte ani cu ajutorul unui dispozitiv atât de simplu încât nimeni nu credea că poate exista. “Chestia“, care nu avea nevoie de o sursă de curent, fusese inventată de savantul rus Lev Termen şi stă la baza tehnologiei RFID de azi.
Pe scurt, dacă microfonul telefonului tău este bombardat cu microunde de o anumită frecvenţă el va rezona inclusiv modulaţiile de voce pe care le percepe. Deci, cel mai sigur este să nu ai telefonul lângă tine când pui la cale vreo lovitură de stat.

Citeşte şi:

10 lucruri pe care operatorul tău de telefonie nu ţi le spune niciodată

Iată cum îţi răsplătesc băncile şi operatorii de telefonie fidelitatea

Cum îi prinzi pe angajaţii care te fură

COMENTARII[TO TEXT]
COMENTARII[TO FB]
 • Ciprian RT13 august 2010

  137 de citiri, nici un comentariu.. :)

  Parca mai este ceva de comentat ?!

 • aia-aia… aia cu paharul lipit pe peretele de vizavi, aia lipseste!:))

 • lipseste faza in care pe nimeni nu intereseaza convorbirile tale. dar de, oamenii de afaceri…

 • Eu chiar m-as bucura sa ma asculte cineva, ca sunt servicii secrete sau teroristi sau aiurea, inseamna ca sunt persoana importanta ! :-D

  Si pe urma o convorbire telefonica nu poate fi proba in instanta, asa ca paguba in ciuperci !

 • CORECŢII.

  4. NU există nici un protocol pentru "Roving bug". Pentru ca activarea de la distanţă a microfonului să funcţioneze, trebuie instalat în prealabil un software care nu este instalat în mod standard pe telefon «The technique is called a "roving bug," and was approved by top U.S. Department of Justice officials [...] mobile providers can "remotely install a piece of software on to any handset, without the owner's knowledge, which will activate the microphone even when its owner is not making a call." »

  7. "Chestia" n-are nici o legătură cu telefonul mobil. Poate fi instalată oriunde, în orice.

 • @gigix

  Nu, nu, vezi la început. Intră la ascultare ambientală

  @tibi, ova

  Ok. Puteţi posta aici mail-urile şi parolele voastre, să vedem dacă interesează pe cineva sau nu :D

  @Beranger

  Poate "protocol" nu este cel mai bun cuvânt, dar "software" e şi mai vag iar "în prealabil" poate induce în eroare. Este vorba de o funcţie programată de la distanţă.

  "Chestia" poate fi chiar telefonul mobil, caz în care nu mai trebuie instalată.

 • Intalnirile "old school" din mijlocul desertului nu s-au demodat niciodata..

  :D

 • [...]    7. Însă chiar şi dacă arunci bateria cu totul poţi fi ascultat. Știu că deja nu-ţi vine să crezi. Nici americanilor nu le-a venit să creadă că ambasadorul lor în Rusia a fost ascultat timp de şapte ani cu ajutorul unui dispozitiv atât de simplu încât nimeni nu credea că poate exista. “Chestia“, care nu avea nevoie de o sursă de curent, fusese inventată de savantul rus Lev Termen şi stă la baza tehnologiei RFID de azi.    Pe scurt, dacă microfonul telefonului tău este bombardat cu microunde de o anumită frecvenţă el va rezona inclusiv modulaţiile de voce pe care le percepe. Deci, cel mai sigur este să nu ai telefonul lângă tine când pui la cale vreo lovitură de stat. [...]

 • si daca folosesc doua cartele noi pt un asa zis atentat si apoi dupa punerea la cale a acestuia le arunc ce pot sa mai imi faca ?? deci avantaj terorist :))

 • @poc
  sfârşeşti în puşcărie, ca toţi proştii :)

 • credeti ce vreti eu va spun ca orice moment al vietii voastre este ascultat/monitorizat chiar daca nu sunteti persoane importante…….mie numi convine asta din moment ce este ilegal si o pot face doar daca prezentati un pericol pt tara sau asa cva………

 • Buna! Daca doriti dispozitive de detectare a telefoanelor mobile care au instalate "softuri spion" sau sunt folosite pe post de microfoane, pot sa va ajut cu cea mai mare placere. Email: spy.protect@yahoo.com

 • Unde e democratia mult promisa. astia sunt mai rau ca securitatea da nu pe fata atat

 • Mai ales acum su Smartphone-urile e super usor…ce microfoane, ce sisteme?…google(Maps) isi face treaba, iti transmite locatie oricui are acces la servere google si e free:))…

 • Articol deosebit de bun

 • interesant…!

 • foarte bun

 • Si uite cum se ajunge din nou la autocenzura…

 • ştim, tocmai ne pregătim să scăpăm românii de tembelii cocoţaţi în Palatul Victoria şi care-şi bat joc de banul public zi de zi…

 • Problema cu ascultatul telefoanelor nu este noua. Se practica de mult timp, de cind au aparut telefoanele mobile in Romania.

 • foarte tare pacat {din fericire} multi nu stiu

 • Si cum se poate activa aceasta “optiune”? Trebuie numarul de telefon al respectivului, sau cum??? Si cum s-ar putea scapa de chestia asta??? Astept un raspuns!

 • pai si cum faci prietene… ce cod bgi… ttr sal bagi pe tel care il asculti sau pe tel tau si nr respectiv… astept raspuns de la tine pe ceat ,, si cat mai repede… te rog

 • Gresiti…Ascultatul telefoanelor se practica de cand a aparut telefonia clasica (cea fixa), nu de cand au aparut telefoanele mobile :-)

 • Dupa ce’am executat o tzukahara de dumnezei la telefon, n’am mai auzit, prin minune ecou in timpul convorbirii! Dumnezeu sa ajute SRI’ul !

 • Mai e o chestie ca sa-i iei la misto pe astia cu urechile mari. Sa te intelegi cu un prieten si sa vorbesti al misto de bombe de terorism si alte cuvinte din alea ,,fierbinti”, gen bomba, ,,Ai ba punem diseara bomba aia acolo unde am zis?” dintr-astea. Si daca cumva vin unii acasa la tine, atunci te convingi si le dai la ue la toti! Ce vreti ma? Am jucat teatru, de cand gatii ma-tii ma ascultati voi asa fara mandat? Dar si mai tare, eu intai le dau multa mumu inainte de salutul catre interlocutor, tuturor care mai asculta in afara de noi! Cred ca au devenit imuni la injuraturile astea astia!

 • “furnizorul de reţele sau de servicii de comunicaţii electronice va pune la dispoziţia autorităţii naţionale în materia interceptării comunicaţiilor, desemnată potrivit reglementărilor legale în vigoare, serverele de management al interceptării şi consolele de administrare şi operare pe care le deţine în vederea asigurării funcţiei de interceptare legală a comunicaţiilor”.

  “Furnizorul de reţele sau de servicii de comunicaţii electronice are obligaţia de a acorda sprijin tehnic autorităţii naţionale în materia interceptării comunicaţiilor, în vederea realizării atribuţiilor ce îi revin în domeniu, şi va coopera cu această autoritate pentru punerea în aplicare a criteriilor de securizare şi auditare a sistemului naţional de interceptare a comunicaţiilor, elaborate de aceasta”, mai stabileşte decizia.

  Conform aceluiaşi act, “furnizorul de reţele sau de servicii de comunicaţii electronice are obligaţia de a lua toate măsurile tehnice necesare în vederea punerii de îndată în executare a autorizaţiilor sau mandatelor de interceptare a comunicaţiilor emise potrivit legii”.

  Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial în 28 martie.

  La solicitarea MEDIAFAX, ANRCTI a precizat că, potrivit Legii nr. 415 din 27 iunie 2002 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), această instituţie “emite hotărâri, potrivit legii, care sunt obligatorii pentru autorităţile administraţiei publice şi instituţiile publice la care se referă”.

  Hotărârea CSAT din data de 25 martie 2008 a fost comunicată exclusiv instituţiilor interesate, acestea având obligaţia de a o pune în aplicare în regim de urgenţă. Hotărârea CSAT are caracter secret, conţinutul acesteia neputând fi făcut public de către ANRCTI, menţionează Autoritatea.

  http://www.mediafax.ro/social/anrcti-decizia-privind-interceptarile-aduce-doar-clarificari-tehnice-2528182

 • [...] 7 metode prin care telefonul tău este ascultat [...]

 • [...] 7 metode prin care telefonul tău este ascultat [...]

 • [...] alt articol postat pe site-ul riscograma.ro[2] intitulat “7 metode prin care telefonul tău este ascultat” vi se explica 7 metode de [...]

 • [...] lehallgatható, és ez ellen csak úgy lehet védekezni, hogy ha kivesszük az akkumulátort. Itt rögtön hét tuti módszert találhatunk arról, hogy hogyan hallgatnak le, ami laikusoknak eléggé érthetetlen és misztikus, de az is kiderül, hogy még az akku [...]

 • [...] Săptămâna trecută, într-una din cele mai spectaculoase dezvăluiri ale ultimului deceniu, aflarăm cu date şi fapte un secret uşor de intuit – că tot ce se poate intercepta se interceptează. [...]

 • [...] riscograma [august 2010]: 7 metode prin care telefonul tău este ascultat [...]

 • Interceptarea: metode simple de evitare.

  http://spyology.myforum.ro/interceptarea-metode-simple-de-evitare-vt112.html

 • Despre cartelele prepay si SRI:
  http://spyology.myforum.ro/inamicul-nr-1-al-sri-cartela-preplatita-vt670.html

 • Metodele descrise in articol sunt cam… desuete.

  Profesionistii folosesc telefoanele care detecteaza interceptarea, pentru actiuni de intoxicare si manipulare a adversarului. Pentru ca este mai bine sa stii cand si cat esti interceptat, decat sa te feresti la nesfarsit…

  http://x-cellular.com/index-ro.html

 • Despre interceptarea telefoanelor mobile – legende si adevaruri:

  http://spyology.myforum.ro/interceptarea-telefoanelor-vt565.html

 • http://spyology.myforum.ro/interceptarea-metode-simple-de-evitare-vt112.html

  Am sa incep cu precizarea ca prezentul text l-am mai postat si pe alt forum (in versiune restransa), ca raspuns la intrebarile despre posibilitatea de a evita intercepratrea convorbirilor telefonice purtate pe reteaua de telefonie mobila gsm. In cele ce urmeaza am sa prezint o serie de metode simple si la indemana oricui, prin care interceptarea poate fi evitata in mare masura. Precizez ca metodele prezentate au un grad de siguranta relativ, succesul depinzand intr-o oarecare masura si de indemanarea si experienta celor care efectueaza interceptarea.

  1. Ca sa nu iti fie ascultate convorbirile telefonice, cel mai simplu este sa nu folosesti…telefonul. Exista alte mijloace de comunicare care pot fi interceptate mai greu, in timp real.
  ASTFEL AI POSIBILITATEA SA FOLOSESTI UN TELEFON PUBLIC, DAR EXISTA RISCUL CA SI POSTUL PE CARE IL APELEZI (FIX SAU MOBIL) SA FIE LA RANDUL SAU INTERCEPTAT. Poti incerca, daca prestabilesti ora si data apelului, sa apelezi de la un telefon public un alt tel. public la care va raspunde cel interesat. Interceptarea este imposibila in timp real. Insa aceasta, in cazul in care ai si o echipa de filaj in spate, nu se va putea repeta de prea multe ori. Cineva din echipa de filaj va fi in apropierea cabinei telefonice si va inregistra ceea ce tu vorbesti, folosind un microfon unidirectional sau un simplu reportofon.

  Iti mai recomand folosirea internetului (cu posibilitatile nenumarate de comunicare oferite) dar cu o precizare: sa nu o faci niciodata de la tine de acasa, de la serviciu ori de la un post al carui IP odata identificat, sa poata duce la tine. O sala de internet -mereu alta!- este ideala. Daca partenerul de discutie se afla ai el intr-o astfel de locatie, cu atat mai sigura este convorbirea. Cu o singura conditie: sa folositi alte conturi decat cele folosite de acasa si de la serviciu, intrucat acestea sunt relativ usor de spart si interceptat!

  O alta posibilitate de a evita intercepatrea comunicatiilor este folosirea unui telefon mobil care are incorporat si “SKYPE”, telefon cu care, in preajma unui “hot spot” sau zona wireless de internet te conectezi pe Skype si vrbesti oriunde in lume. Iti recomand insa sa folosesti un simplu tel. Skype wireless, si sa te conectezi la retea de la un “hot spot” dar pe un cont nou creat pe Skype. Ai astfel si avantajul unei oarecare mobilitati (depinzi de raza “hot spot”-ului), precum si avantajul gratuitatii, daca cealalta persoana foloseste si ea un cont Skype!

  Daca doresti insa sa folosesti un telefon mobil, iti recomand nu doar folosirea unui sim nou, ci si a altui tel. in afara celui folosit in mod curent de tine, si aceasta datorita faptului ca sistemele de interceptare gsm moderne retin atat numarul de tel. alocat pe sim, cat si datele de identificare ale aparatului telefonic in sine, ambele fiind urmarite in paralel. In consecinta, in functie de nivelul de securitate pe care il doresti, vei aprecia cat de des se impune schimbarea sim-ului si a telefonului.

  Sistemele ultraperformante de interceptare au si facilitatea “voice recognition”, ceea ce inseamna ca organele, odata ce au un “sample” cu vocea ta, il pot folosi la supravegherea retelei. In momentul in care vocea ta se va auzi in retea, va incepe automat inregistrarea convorbirii, precum si a datelor de identificare ale sim-urilor si aparatului telefonic. Acest gen de interceptare nu se poate face insa decat cu stirea si ajutorul operatorului de retea, pe cand celelalte tipuri de interceptoare gsm nu necesita acordul operatorului de retea. Spre linistea ta, te informez ca acest tip de interceptor performant nu este folosit inca in Romania.

  Ca sa mai eviti interceptarea comunicatiilor in reteaua gsm, poti folosi telefoane performante (de obicei Nokia) la care se ataseaza un scrambler (dispozitiv ce cripteaza suplimentar comunicatiile, in plus fata de criptarea oferita de operatorul de retea) cu observatia ca si partenerul de discutie trebuie sa foloseasca asa ceva, comunicatiile si criptarea desfasurandu-se evident in sistem duplex. Tel. Nokia mai avansate au acest scrambler incorporat, dar si pretul este pe masura. Nu sunt modele obisnuite, comercializarea lor se face doar pe baza de comanda, si le poti gasi pe multe site-uri specializate. De retinut este ca se poate stoca prin interceptare si o discutie criptata, iar aceasta poate fi decriptata mai tarziu, folosind sisteme performante.

  Ce trebuie sa ai in vedere cand vorbesti la telefon? Nu folosi nume cand te adresezi, date si referiri la locuri anume. Nu ajuta folosirea unui limbaj suburban sau a jargonului. Incearca sa vorbesti cat mai evaziv, dar astfel incat sa fii inteles de partener. Mai poti folosi si un limbaj codificat, mai dinainte stabilit cu partenerul dar o astfel de discuie se poarta groi, cu poticneli si neintelegeri, daca nu aveti antrenament in folosirea limbajului. Nu asigura decat o protectie relativa. Pe de alta parte, daca esti convins ca esti interceptat, poti folosi aceasta situatie in avantajul tau: presupunand ca stii motivele pentru care esti interceptat, le poti servi organelor informatii care te vor scoate de sub acuzatii, sau in cel mai rau caz nu le vor putea folosi impotriva ta. Depinde doar de situatia concreta si de imaginatia ta masura in care poti sa manipulezi s sa intoxici organele care asculta…

  2. In instanta convorbirile telefonice interceptate pot fi folosite ca mijloc de proba, doar cu conditia ca acestea sa fi fost facute cu aprobarea judecaorului. Prin urmare, astfel de probe pot fi aduse in instanta doar de catre organele abilitate, care dispun si de aparatura de interceptare. Tu nu te poti prezenta in instanta cu o astfel de proba, din simplul motiv ca insasi detinerea unui mijloc de interceptare este ilegala. Cat despre folosirea lui…

  Bineinteles, procesul verbal de consemnare a convorbirii telefonice interceptate (sau a convobirilor ambientale) constituie o proba indirecta, si ca atare nu poate fi folosit spre a dovedi vinovatia cuiva, decat coroborat cu alte probe directe. Daca la dosarul cauzei se afla ca probe doar astfel de procese verbale, fara depozitii de martori, probe scrise sau alte mijloace de proba, aceasta situatie nu poate duce la condamnarea cuiva, chiar si in situatia in care invinuitul sa inculpatul recunoaste invinuirile aduse. Dar acestea sunt aspecte juridice pe care le poti intelege mai greu, fara o pregatire juridica. Spun acestea fara intentia de a te jigni.

 • riscograma31 iulie 2013

  3. Nokia 1100 este un telefon relativ sigur doar din punct de vedere al posibilitatii de implementare al unui spy soft sau al modificarii lui fizice in vederea interceptarii ambientale. Pe scurt, si acest model de tel. poate fi interceptat de catre interceptoare gsm, fara probleme. Se mai preteaza la modificari fizice, prin care il poti transforma, pe langa faptul ca arata si functoneaza ca un tel. mobil normal, intr-un interceptor ambiental. Adica, plasat intr-o camera si apelat doar de la un anumit nr. de telefon (prestabilit) acesta cupleaza automat, fara a suna si fara ca ecranul sa arate vreo activitate a tel., avand astfel posibilitatea de a asculta discutiile ambientale, purtate peo raza de 5-7 m i preajma telefonului. Se numeste “infinity transmitter” din motive evidente.
  La un astfel de telefon nu este cazul sa iti faci probleme cu spy-softuri, acestea se folosesc doar pe telefoanele cu sistem de operare Symbian OS ori (mai rar) Windows mobile. Java este atat de rudimentar, incat nu permite parazitarea unui spy-soft.
  4.Folosirea unui modem wireless este relativ sigura, dar si acestea pot fi interceptate. In prima instanta nu in timp real. Este necesara interceptarea bruta a informatiei si decriptarea ulterioara, pentru aflarea protocoalelor, parolelor, etc. Apoi, este floare la ureche. Batai mai mari de cap ai cu incriptarea pe 128 biti, cere necesita un sistem performant si un soft de decriptare pe masura. Totul e o chestiune de timp. Dar in situatia in care reusesti sa clonezi IP-ul sistemului pe care doresti a il interceptezi, iar acesta foloseste un modem wireless, ai intrat nestingherit, folosind tot un modem wireless.
  Daca insa serverul pe care se desfasoara comunicatia se afla sub supraveghere, folosirea unui modem wireless este ineficienta. Totodata, un modem wireless presupune un contract de prestari servicii, in care se afla datele tale de identificare (nume, adresa, etc.). De aici si pana la localizarea ta fizica, nu mai e decat un pas.
  O alta cale simpla de evitare a interceptarii, este folosirea conexiunii bluetooth intre doua terminale mobile gsm. Inconvenientul este ca raza de actiune a unui bluetooth este doar de 10 – 100 m.
  Deasemeni, vei deruta orice echipa de filaj si interceptare prin folosirea unor walkye talkye PMR 466 – frecventa libera. Vor fi pregatiti pentru orice, nu pentru interceptarea unor astfel de mijloace de comunicatie. Distantele variaza intre 2-8 km, in functie de teren. Mediul urban le reduce insa cu mult raza de actiune. Schimbarea canalelor dupa un algoritm prestabilit ingreuneaza deasemeni interceptarea acestora.
  Avand in vedere natura informatiilor pe care vrei a le protejezi si gradul de siguranta a comunicatiei, atat in timp real cat si ulterior, urmeaza sa alegi mijlocul potrivit de comunicatie.
  Ca regula generala, toate informatiile propagate in eter,indiferent de nivelul de criptare, pot fi interceptate si descifrate, chiar daca nu in timp real. Deasemeni, toate informatiile care circula pe fir pot fi interceptate fara probleme. Mai dificile sunt interceptarile realizate pe fibra optica. De obicei acestea sunt evitate, informatia fiind interceptata atunci cand patrunde intr-un mediu analog.

 • riscograma31 iulie 2013

  In incheiere am sa prezint si alte mijloace mai sofisticate de evitare a interceptarii, acestea presupunand utilizarea unei tehnologii avansate si costisitoare. Precizez ca interceptarea acestor mijloace de comunicare este dificil de realizat de catre organele abilitate din Romania, dar nu rezista unei interceptari efectuate de NSA, de exemplu.
  1.Reteaua globala IRIDIUM.
  Spre deosebire de celelalte sisteme de telefonie prin satelit, sistemul IRIDIUM asigura acoperirea completa a globului, inclusiv pe suprafata oceanelor si in regiunile polare.
  Sistemul foloseste 66 de sateliti de orbita joasa, situati la o inaltime de 780 km in plane polare. Abonatul se gaseste permanent in aria de acoperire a unui satelit; apelul preluat de la abonat este dirijat catre un satelit in a carui arie de acoperire se gaseste in acel moment destinatarul apelului, fie el un alt abonat Iridium sau un gateway de la care apelul este dirijat in continuare catre destinatie prin retele terestre.
  Tehnologia de ultima ora face posibila realizarea terminalelor mobile la dimensiuni reduse, comparabile cu cele GSM. Pentru a imbunatati autonomia sistemului, sint disponibile alimentatoare cu celule solare si adaptoare pentru automobil.
  Aplicatii:
  Transport maritim
  voce, fax, date
  Aviatie
  voce, fax, date
  Industrie – prospectiuni geologice, cimpuri petrolifere, minerit, hidroenergetica, etc
  SCADA
  voce, fax, transfer de date
  Intelligence
  ATENTIONARE !
  In Romania, serviciile retelei IRIDIUM sunt oferite exclusiv de catre RARTEL, o companie compozita, detinuta in proportie de 61% de catre italienii de la Telespazio S.p.a, parte din grupul italian industrial Finnmecanica, parte la randul sau a grupului Alcatel. Partea romana, reprezentata de Radiocomunicatii SA, detine restul de 31% din actiuni. Prin directiile de radiocomunicatii din Bucuresti, Timisoara, Cluj si Iasi, compania poate facilita organelor in drept interceptarea abonatilor sai. Spre a se evita aceasta situatie, recomand achizitionarea unui pachet de 3000 sau 5000 de minute, valabil doi ani, de la operatorul german de retea IRUIDIUM – SmartSatCom. Germanii din Hessen includ in acest pachet si aparatul telefonic.
  2.Sistemul Globalstar este un sistem de telefonie mobila ce foloseste sateliti de orbita joasa si asigura transmisiuni vocale de inalta calitate, acoperind aproape intreaga suprafata a planetei.
  Sistemul foloseste 48 de sateliti aflati la altitudinea de 1414 km, oferind o arie de acoperire intre paralelele de 70° lat. N si 70° lat. S, pe suprafata uscatului si in zona de 200km de la tarm. Intre aceste coordonate telefonul dumneavoastra va avea semnal de la cel putin 2 sateliti, de obicei de la 4.
  Telefoanele mobile oferite functioneaza in mod dual GSM900/Globalstar.
  Sistemul permite si utilizarea unor terminale fixe care asigura conectarea la sistemul Globalstar a unei linii de la o centrala telefonica de mici dimensiuni sau a unui telefon fix obisnuit.
  Avantaje:
  acoperire foarte buna a zonelor greu accesibile si izolate, fara infrastructura terestra;
  posibilitatea efectuarii apelurilor catre orice alta retea fixa, mobila terestra sau satelitara;
  calitate excelenta a vocii datorata tehnologiei digitale CDMA;
  multumita distantei mici pina la satelit, semnalul este puternic si intirzierile aproape imperceptibile;
  telefoanele comunica simultan cu cel putin trei sateliti: riscul intreruperii convorbirii scade aproape la zero;
  dimensiunile si greutatea terminalelor mobile sint mult reduse;
  transmisie de date la 9.600 bps;
  Aceeasi atentionare si pentru Globalstar.
  3. Sistemul INMARSAT
  Sistemul Inmarsat este specializat in domeniul servicilor de telefonie/fax pentru nave maritime si aeronave precum si al transmisiunilor de date de banda larga prin terminale mobile.
  Sistemul foloseste sateliti geostationari, pozitionati pentru acoperirea optima a oceanelor si a uscatului. Puteti vedea harta de acoperire aici.
  Multitudinea echipamentelor si serviciilor sint adaptate fiecarei categoriilor de nave, in functie de tonaj si de utilizare, aeronavelor si nu in ultimul rind companiilor cu puncte de lucru in zone izolate (platforme marine de foraj, prospectiuni geologice, constructii, etc)
  Aplicatii:
  Transport maritim
  voce, fax, telex
  transmiterea pozitiei navei pentru urmarirea cursului
  apeluri automate de avarie (GMDSS)
  monitorizare de la distanta
  actualizarea prognozei meteo
  e-mail
  internet
  Aviatie
  telefonie
  e-mail
  internet
  prezentarea stirilor prin sistemul de divertisment in zbor (IFE – In-flight-entertainment)
  preluarea apelurilor initiate de pasageri pe telefonul mobil
  apelarea echipajului (crew calling)
  Corporate
  voce
  fax
  transfer de fisiere, internet, e-mail
  VPN
  video
  monitorizare si control a echipamentului din teritoriu
  Aceeasi atentionare.
  4. Pot fi folosite mijloace de comunicatie in standardul IrDA (spectrul infrarosu). Denumite High-speed infrared transceivers, acestea sunt ideale pentru comunicatii de raza scurta, low – power si rata inalta a conexiunii de date. Singurul dezavantaj este ca cele doua transcivere trebuie sa se afle obligatoriu in raza directa de vedere, stiut fiind ca radiatiile infrarosii sunt blocate de mediile opace. Aceste transmisii sunt practic imposibil de detectat de catre Directia de radiocomunicatii, iar spectrul nu este alocat nimanui! Si aceasta nu doar in Romania, ci in intraga lume.

 • riscograma31 iulie 2013

  In cele ce urmeaza voi prezenta diverse metode prin care persoanele interesate sau statul pot sa patrunda in viata personala a cuiva, prin intermediul telefonului mobil. Unele dintre aceste metode sunt chiar foarte ingenioase si permit ca aproape nici un purtator de telefon mobil sa nu mai poata sa aiba o viata particulara privata.
  In primul rand nu trebuie sa ne lasam amagiti de ideea ca doar cei care au gresit cu ceva impotriva legii, elementele criminale sau teroristii ar trebui sa se teama de aceste interceptari. Categoriile vizate sunt mult mai largi si implica subiecti care devin interesanti prin prisma preocuparilor lor in viata publica, economica sau politica. De exemplu toti cei care intr-un fel sau altul protesteaza impotriva politicilor oficiale se pot trezi ascultati si monitorizati. In SUA, printre cuvintele cheie care declanseaza monitorizarea convorbirii se afla si “Greenpeace”, “Amnesty International” sau “human rights”. Deci daca faceti parte dintr-o organizatie umanitara sau ecologista, puteti fi interceptat fiindca incomodati pe cei de la putere sau chiar serviciile secrete, pentru ca se stie bine ca in general exista multe incompatibilitati intre un serviciu secret si apararea drepturilor omului. Totodata exista marturii indubitabile despre cum diversi ziaristi sunt ascultati, chiar fara sa fie anchetati in nici un fel, doar fiindca scriu despre subiecte sensibile.
  Alte motive pentru care cineva poate fi interceptat se afla in sfera politicului…de exemplu un om public despre care se afla ca are o amanta, poate fi foarte usor santajat de diverse grupuri de interese, in special cele care au influenta si asupra serviciilor secrete. Mai periculos inca, in sfera economicului daca se intercepteaza convorbiri private se pot afla astfel informatii economice confidentiale, planuri pentru bursa, tinte de licitatie pentru diverse contracte, etc. Aceste informatii sunt printre principalele arme cu care se pot da “tepe” sau “tunuri” economice, in care sa fie implicate sume imense de bani. Din acest motiv, s-a manifestat o reactie vehementa impotriva unor paragrafe din propunerile de legi pentru securitatea nationala, care permiteau serviciilor secrete sa presteze activitati economice. Datorita informatiilor secrete pe care aceste servicii le detin prin natura functiei, o simpla firma de brokeraj care dispune de informatiile respective ar putea castiga miliarde doar prin operatiuni bursiere si ar putea foarte usor sa puna mana pe active substantiale sau actiuni din patrimoniul multor firme.
  Voi detalia in continuare cateva modalitati prin care cu ajutorul unui telefon mobil se pot obtine informatii confidentiale despre cineva:
  Aflarea locatiei exacte a persoanei in cauza – este relativ simplu de aflat aceasta, fiindca mobilul este in permanenta conectat la un releu GSM. Totodata, prin metode simple de goniometrie, se poate intercepta exact nu doar zona geografica in care se afla telefonul ci chiar locatia lui precisa, atat in plan orizontal cat si in plan vertical. Principiul folosit este de a cupla datele obtinute de la doua sau mai multe receptoare directionale, intre care exista o anumita distanta si care receptioneaza fiecare emisia mobilului. Prin pozitionarea receptoarelor astfel incat receptia sa fie maxima, se traseaza niste linii drepte virtuale pornind din receptor catre mobil. Telefonul interceptat se va gasi la intersectia acestor linii virtuale, cu o precizie de cativa metri sau chiar mai mica. Astfel se poate monitoriza de exemplu foarte precis fiecare miscare a unui om public. Trebuie aici tinut cont ca un telefon mobil emite semnal continuu, pentru a mentine contactul cu celula GSM. Astfel aceste metode goniometrice functioneaza continuu, nu doar cand se vorbeste la telefon.
  Interceptarea convorbirilor si a mesajelor – Este cel mai raspandit mod de a asculta un telefon mobil. Se poate practica atat la sediul operatorului mobil cat si cu dispozitive individuale. In acest sens fiecare operator mobil este obligat prin lege sa asigure interceptarea convorbirilor abonatilor sai la cererea organelor statului si chiar mai mult, exista anumite prevederi care permit crearea unor divizii speciale de interceptare, camere destinate operatiunilor secrete in care nici personalul operatorului de telefonie nu are acces si care asigura practic monitorizarea oricarei convorbiri sau mesaj, fara nici o supraveghere a acestei activitati. Nici standardele mai noi de telefonie mobila cum ar fi CDMA, standarde care asigura criptarea convorbirilor nu sunt sigure ci exista echipamente automate de decriptare si pentru acestea.
  Un alt mod de a intercepta convorbirile este prin intermediul unor aparate care au inceput sa se comercializeze public incepand cu sume de ordinul a 1000E. Aceste aparate sunt folosite in special de firme pentru a-si monitoriza angajatii si pot fi chiar destul de performante, de exemplu permit inregistrarea automata a convorbirilor, atat cele date cat si cele primite, sortarea lor dupa telefonul de origine si ora, filtrarea dupa ora convorbirii sau cautarea de cuvinte cheie. Firmele folosesc aceste aparate in mai multe scopuri: pentru a se asigura ca angajatii nu divulga date confidentiale, ca nu intretin rapoarte incorecte cu competitorii, ca nu folosesc prea mult in scopuri personale telefoanele firmei, etc.
  Controlul de la distanta al telefonului mobil – telefoanele mobile mai noi, incorporeaza posibilitatea de a fi programate si totodate vin cu anumite functii ascunse, gen baby-sitter. Aceste functii si servicii sunt concepute in asa fel incat un parinte sa poata de la distanta controla telefonul mobil al copilului, sa auda ce spune acesta, unde se afla iar mai nou chiar sa utilizeze camera video cu care este dotat telefonul pentru a viziona imagini despre cadrul in care se afla copilul. Aceste functii prin natura lor sunt ascunse, copilul nu are acces la ele si nici nu are posibilitatea sa le controleze. Cu toate acestea, prin intermediul lor o alta persoana are control deplin asupra telefonului respectiv. O mare parte dintre aceste functii pot fi si programate la telefoanele mobile care accepta programare si care nu sunt dotate cu acestea. Totodata ele pot fi implementate prin programe de tip virus. Prin intermediul acestei categorii de aplicatii sau de telefoane oricine, fara mijloace tehnice deosebite, poate sa afle o multime de detalii intime despre posesorul telefonului mobil. Un telefon mobil facut cadou iubitei de catre “iubitul” sau, sau copilului de catre parinte, sau unui angajat de catre compania sa, pot constitui mijloace foarte eficiente de spionaj.

 • riscograma31 iulie 2013

  Metode avansate de interceptie – in general aceste metode necesita echipamente foarte avansate si nu sunt la indemana oricui, ci doar a guvernelor. In primul rand un stat care dispune de sateliti de interceptare sau de antene de receptie pe teritoriul altui stat (de exemplu situate pe ambasade sau la reprezentantele comerciale), poate fara probleme sa intercepteze orice convorbire purtata in raza de receptie a antenei respective. Se pot afla astfel foarte multe informatii confidentiale, atat economice cat si politice. SUA si Anglia de exemplu (in cooperare cu inca trei state), au la dispozitie un sistem global de interceptare, numit “Echelon”, prin intermediul caruia sa pot monitoriza aproximativ doua milioane de convorbiri pe minut. Aceste convorbiri sunt pe urma scanate pentru diverse cuvinte cheie iar cele selectate sunt trimise mai departe operatorilor umani.
  O alta metoda de interceptie de nivel inalt o constituie folosirea unor deficiente ale aparatelor telefonice. De exemplu in orice circuit electronic exista un fenomen numit “zgomot de fond” al circuitelor folosite. Acest fenomen este dat de faptul ca un circuit electronic (tranzistor sau circuit integrat) nu este un comutator perfect, ci si atunci cand este inactiv, totusi exista un flux de electroni intre terminalele sale. Astfel, chiar daca cineva nu vorbeste efectiv la telefonul sau, totusi circuitul electronic format de microfon, diverse amplificatoare, modulator si emitator este partial functional. Practic microfonul telefonului functioneaza non-stop si unde de o intensitate foarte slaba sunt emise incontinuu. Aceste unde reziduale nu pot fi interceptate prin mijloace obisnuite, tocmai din cauza ca sunt foarte slabe, dar prin intermediul unor antene active de mare performanta si al unor circuite amplificatoare de mare fidelitate pot fi totusi amplificate in asa fel incat sa poata fi extrase din ele semnalul util (ceea ce a receptionat microfonul telefonului). Astfel telefonul mobil devine un emitator constant al tuturor sunetelor care exista in apropierea sa.
  Sper ca cele prezentate mai sus creioneze o imagine despre cum prin intermediul unui telefon mobil poate fi invadata viata personala a cuiva, indiferent daca acesta desfasoara sau nu activitati ilegale. In continuare voi prezenta cateva posibilitati de a contracara aceste metode de interceptare:
  * Pentru convorbiri confidentiale folositi in primul rand aparate cu cartela, chiar mai multe cartele cumparate prin intermediari (este suficienta cumpararea doar a unei cartele, nu si a telefonului). Fata de abonament, cartelele telefonice permit un grad de confidentialitate mult mai mare
  * Daca primiti telefoane mobile cadou, verificati sa nu aiba functii ascunse de tip baby-sitter activate, si in acelasi timp sa nu existe programe active in memoria lor, altele decat cele standard
  * Obisnuiti-va ca acasa sau chiar la firma sa aveti telefoanele mobile in alte camere decat cele in care discutati de obicei, sau in care va primiti oaspetii. Totodata este bine sa nu aveti telefonul mobil asupra dumneavoastra decat doar atunci cand este absoluta nevoie. Este bine sa va obisnuiti sa tineti telefonul mobil inchis cat mai mult timp.
  * Singura metoda absolut sigura prin care un telefon mobil nu mai poate fi interceptat in nici un fel este scoaterea bateriei si a cartelei SIM. Orice alta metoda ofera diverse posibilitati de interceptare. Nici chiar inchiderea telefonului mobil, daca bateria ramane in acesta, nu garanteaza intimitatea celor din jurul telefonului. Daca acest lucru nu este posibil, folositi in spatiul respectiv alte surse de sunet gen muzica sau fantani arteziene, etc si pozitionati microfonul telefonului astfel incat sa fie foarte aproape de acestea si orientat catre ele.
  * Folositi telefoane mobile securizate prin algoritmi de criptare

 • Alexandru Schengen Narcis31 iulie 2013

  Ce e asta? Manualul de instructiuni pentru vanzatori de droguri, corupti, teroristi ? :))

 • Lucian Davidescu31 iulie 2013

  Şenghen e nume de botez sau de familie? :))

 • Gabriel Tuşinean31 iulie 2013

  Cine a scris chestiile astea e un amator… bănuieşte el ceva! probabil s-a uitat la prea multe filme…

 • Lucian Davidescu31 iulie 2013

  Cumva sugerezi într-un mod nu prea subtil că eşti profesionist? :P

 • Ciocan Dumitru31 iulie 2013

  daca domnul amator se uita la prea multe filme inseamna ca tu te uiti la prea multe telenovele!

 • Gabriel Tuşinean31 iulie 2013

  Regula de bază ca să nu-ţi fie interceptat telefonul e …. să nu foloseşti telefonul! restul e scenariu de film… :P

 • Gabriel Tuşinean31 iulie 2013

  O chestie de “tracking” pe net – e prezentat doar “ce e voie” în limbaj semi-tehnic
  PS: off-topic: facebook-ul stochează TOT 2 ani de zile….
  http://www.theguardian.com/world/2013/jul/31/nsa-top-secret-program-online-data

 • Lucian Davidescu1 august 2013

  Păi fii mai la obiect, spune “ce nu e voie”

 • este mare pacat ca toate aceste inovatii se folosesc doar in scop infractional si distractiv…..

 • da, este ceva care vezi cu ochii tai si zici ca nu este asa, este ca magia,daca crezi in ea, inseamna ca exista

 • […] http://riscograma.ro/2761/7-metode-prin-care-telefonul-tau-este-ascultat/ […]

 • va multumesc ca mi-ati explicati ce inseamna democratia.

 • Telefon anti interceptare cu IMEI variabil: te anunta atunci cand esti interceptat.
  http://anti-interceptare.weebly.com/index.html

 • […] 1. http://riscograma.ro/2761/7-metode-prin-care-telefonul-tau-este-ascultat/ […]

 • mai spyology ajutati ma ca sa facem dreptate, am mari problem care s rezolva prin cunostintele dvs deosebite sa prind un om ticalos care MI-A DISTRUS viata si familia si sa il deferim justitiei.