Riscograma

Fără număr: “Dacă nu vreţi să tipăriţi euro, tipărim noi dolari”

Cam aşa se traduce “acţiunea colectivă” a băncilor centrale.

Pilula albastră:

De ce a tăiat Standard&Poor’s din ratingul SUA
De ce a tăiat Standard&Poor’s din ratingul SUA

Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite, Banca Centrală Europeană (BCE) şi alte patru mari bănci centrale vor lua măsuri coordonate pentru prevenirea unui deficit de lichidităţi în sistemul financiar mondial, inclusiv reducerea cu 0,5 puncte procentuale a costului operaţiunilor swap în dolari. Fed a redus costul finanţării de urgenţă în dolari a băncilor europene cu 0,5 puncte, la nivelul ratei overnight plus 0,5 puncte, iar programul a fost extins până la 1 februarie 2013, se arată într-un comunicat al băncii centrale americane. Rezerva Federală va coordona programul cu BCE, alături de Banca Canadei, Banca Angliei, Banca Japoniei şi Banca Naţională a Elveţiei. Programul are rolul să reducă tensiunile din pieţe şi să majoreze capacitatea băncilor centrale de a susţine sistemul financiar mondial. (Mediafax)

Pilula roşie
Nu că ar plânge SUA pentru necazurile trezoreriilor europene, însă în cazul băncilor discuţia devine muuult mai complicată. Când ai tipărit deja atâţia dolari, nu poţi pretinde ca ei să nu ajungă şi în băncile altora. Iar dacă băncile nu mai pot plăti, fie încasezi lovitura şi vezi cât de rău doare, fie trimiţi alţi bani în “misiune de salvare”. Americanii au ales varianta a doua. În ultimele câteva luni băncile europene perduseră acecsul la finanţarea în dolari, iar Fed spera că asta va convinge astfel BCE să-şi facă propria tipografie. Însă BCE nu a clipit.
Liniile swap înseamnă, în cazul de faţă, finanţarea în dolari a întregului sistem bancar mondial. Fed tipăreşte dolari care ajung în conturile băncilor. Celelalte bănci centrale, în frunte cu BCE emit la rândul lor monedă, dar care ajunge în conturile Fed şi rămâne acolo, sterilizată. La nevoie, în caz că băncile nu-şi pot rambursa împrumuturile, Fed poate ajunge să vândă euro, yenii sau francii deţinuţi pentru a-şi recupera măcar o parte din dolari.

Euro pare să fi câştigat runda asta. Dar încă n-a sunat gongul.

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou