Riscograma

Totul despre cardul Payoneer

Dacă ești freelancer sau lucrezi pentru angajatori din străinătate, probabil acesta este cardul potrivit pentru tine.

Mai mult de 20 de carduri internaționale pot fi comandate acasă, în România. Fiecare acoperă o mulțime de nevoi imaginabile, de la încasări online la pariuri, de la anonimitate la plăți în bitcoin și aur. Trei dintre ele se disting însă printr-o caracteristică specială: îi oferă beneficiarului propriul cont IBAN, la o bancă din Zona Euro, cu posibilitatea de-a face plăți și încasări în euro absolut gratis. Conturile pot fi controlate și supravegheate oricând prin browser sau prin aplicația de pe telefon iar cardurile pot fi folosite liber la orice bancomat, magazin care acceptă Visa și MasterCard (practic toate cele echipate cu cititor de card) sau online.

Cum îți deschizi un cont IBAN cu transferuri în euro gratis
Cum îți deschizi un cont IBAN cu transferuri în euro gratis

Totuși, serviciile sunt cât se poate de diferite între ele, așa că alegerea nu este ușoară. Iată câteva informații care să vă ajute să vă formați o părere:

Paysera este un card atent la costuri și la nevoile celor care nu lucrează doar cu dolari sau euro, putând fi folosit chiar și pentru lucruri de care competitorii nu sunt în stare. Este ca o mașină compactă sau ca un sistem de operare Android. [Totul despre cardul Paysera]

Viabuy este un card care se remarcă prin simplitate, viteză și specializarea la doar câteva scopuri foarte clare. Este comparabil cu o mașină sport sau, din zona tehnologiei, cu un sistem de operare de la Apple. [Totul despre cardul Viabuy]

Cum să retragi banii din Paypal pe card sau în cont
Cum să retragi banii din Paypal pe card sau în cont

Payoneer este cel mai cunoscut și mai răspândit card, cu cele mai multe opțiuni disponibile, dar și cu câteva limitări destul de dure. Dacă ar fi să-l comparăm cu o mașină ar fi un SUV, iar dintre sistemele de operare ar fi Windows. Totul despre cardul Payoneer:

Cum te înscrii

Serviciul Payoneer (cu brandul alternativ FirstChoicePay) este destinat utilizării profesionale, pentru încasări de la clienți sau angajatori, respectiv pentru plăți către colaboratori și furnizori. Utilizatorului nu îi este permis să-și trimită singur fonduri. Există însă posibilitatea de încasare a plăților cu cardul de la oricine altcineva decât titularul (Payoneer poate cere documente justificative).

Cardul Payoneer este un Mastercard emis în SUA, valabil trei ani. Oferă până la patru conturi bancare individuale pentru încasarea de plăți.

Totul despre cardul Paysera
Totul despre cardul Paysera
  1. UE. Cont IBAN – utilizabil doar pentru transferuri SEPA din zona SEPA – în euro la Wirecard Bank Germania.
  2. SUA. Cont ABA – utilizabil doar pentru transferuri ACH din SUA – în dolari la First Century Bank SUA.
  3. UK. Cont BACS – utilizabil doar pentru transferuri locale – în lire sterline la Barclays UK.
  4. Japonia. Cont Zengin – utilizabil doar pentru transferuri locale – în yeni la Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ.
  5. China. Cont în Yuani.

Procedura prin care un client își poate activa toate serviciile este în mai mulți pași, poate varia de la un client la altul și nu există garanția că Payoneer îi va aproba pe toți. Mai întâi, trebuie deschis contul și oferite datele necesare – scan de pe actul de identitate și de pe o factură recentă de utilități. Nu trebuie plătit nimic inițial, dar Payoneer va avea grijă să rețină taxa anuală a cardului, 25 de dolari, deîndată ce banii devin disponibili în cont. Pentru cei care se abonează acum și prin acest link există însă și un bonus, tot de 25 de dolari, plătit în momentul în care clientul încasează primii 100 de dolari, astfel că deținerea cardului devine practic gratis în primul an.

Cum folosești cardul

Un card în dolari este trimis clientului și poate fi folosit după activare. Însă la început nu toate serviciile sunt active. Pentru a obține conturile bancare, clientul trebuie să ceară activarea serviciului de plăți în euro respectiv a celui de plăți globale. În momentul în care cererea este aprobată, abia atunci clientul are acces la conturile bancare. De asemenea, un al doilea card, pentru plăți în euro, îi este trimis acasă gratuit. În afară de aceste două carduri, în monede diferite, nu este posibilă emiterea de carduri suplimentare pe același cont.

Cardurile ajung în una-două săptămâni de la comandă, în plicuri simple în cutia poștală, având ca expeditor Gemalto UK prin Royal Mail. Pot fi folosite abia după activare, așa că nimeni care le-ar intercepta pe drum n-ar avea ce face cu ele. În timpul activării, clientul își poate alege și codul PIN.

Cât costă un card internațional de salariu
Cât costă un card internațional de salariu

Există o taxă de 3,15 dolari sau 2,5 euro pentru retragerea de la bancomat. Plățile cu cardul online sau la comercianți sunt taxate în general cu 1% din sumă (comision care nu apare explicit în lista de taxe!). Atunci când se face schimb valutar, comisionul perceput este de 3%. De asemenea, dacă o tranzacție este refuzată la bancomat din lipsă de fonduri este perceput un comision de 0,8 euro. Tot atât costă și consultarea soludului la bancomat atunci când este posibilă (nu în România).

Nu există o limită a sumei disponibile în cont, însă pe card pot fi cel mult 10.000$, după care alte sume pot fi transferate, gratuit, din portofelul electronic. Limita maximă de cheltuieli este de 5.000 de dolari, dintre care cel mult 2.500 pot fi retrași de la bancomat iar restul de 2.500 pot fi cheltuiți în magazin sau online. Limita maximă pentru o retragere cash este de 2500 de dolari dacă și bancomatul o permite. Cardul nu poate fi folosit pentru pariuri.

Cum folosești contul

Avantajul uriaș al Payoneer este larga sa răspândire ca mijloc de încasare online dar și de plată a salariilor sau comisioanelor. Angajatorii înrolați în sistem pot face plăți pentru o taxă fixă de 3 dolari. De asemenea, deținătorul unui cont Payoneer poate face încasări cu cardul de la oricine (mai puțin de la el însuși, oficial această metodă de alimentare este interzisă și poate duce la închiderea contului), pentru o taxă de 3%. Astfel, Payoneer este util atât celor care obțin venituri constante de la plătitori internaționali dar și celor care vând online bunuri și servicii.

Cel mai ieftin transfer de bani
Cel mai ieftin transfer de bani

În ce privește serviciile în cont, acestea sunt chiar mai ieftine. Intrările și ieșirile din contul european nu costă nimic în timp ce în cazul celui american intrările sunt gratis dar plățile sunt taxate cu 1%. Atenție, este vorba exclusiv de plăți SEPA respectiv ACH. Plățile SWIFT/Wire, în general comisionate substanțial, nu sunt suportate deloc de aceste conturi. Atenție, nu vă puteți alimenta propriul cont și nici nu puteți încasa bani în cont de la oricine. Doar plătitorii aprobați de Payoneer, de obicei angajatori internaționali, vă pot vira bani în cont (îi costă 1,8% din sumă).

Există însă posibilitatea de a transmite bani în conturi bancare din toată lumea, în peste 50 de monede inclusiv leul. Acest serviciu este disponibil pentru un comision de schimb valutar de 2% din sumă, în schimbul cărora banii sunt virați în lei la orice bancă din România. Dacă aveți euro în contul Payoneer și vreți să-i transferați în contul în euro din România, nu vă costă nimic. Atenție, nu se pot face conversii valutare între conturile în diverse valute – ele sunt complet independente unul de altul.

Payoneer este cel mai potrivit serviciu pentru cei obișnuiți să încaseze prin Paypal și uneori poate înlocui Paypal complet (chiar și în cazul vânzărilor prin Amazon). Atenție, conturile din SUA deschise de Payoneer NU sunt acceptate de Paypal! În schimb, conturile deschise la Wirecard Germania sunt acceptate, astfel că puteți retrage gratis balanța Paypal pe cardul Payoneer în Euro. Plățile și încasările în contul bancar nu costă nimic. Riscul principal este ca pe viitor Paypal să nu mai accepte nici conturile Payoneer din Europa, din cauza competiției directe dintre cele două servicii.

Escrocheria prin care băncile încasează taxe uriașe degeaba
Escrocheria prin care băncile încasează taxe uriașe degeaba

TLDR;

De ce să nu îl cumperi: Nu poate fi alimentat de deținător, doar de angajatori (acreditați) sau clienți. Dacă vrei să poți face tranzacții în cont fără restricții și chiar cu alte conturi proprii, încearcă  Paysera sau Viabuy.

De ce să îl cumperi: Dacă vrei să faci încasări și plăți oriunde în lume, comandați-l de aici.

Comandă cardul Payoneer

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou