Riscograma

Totul despre cardul Viabuy

Dacă locuiești sau călătorești des în Europa, probabil că acesta este cardul potrivit pentru tine.

Mai mult de 20 de carduri internaționale pot fi comandate acasă, în România. Fiecare acoperă o mulțime de nevoi imaginabile, de la încasări online la pariuri, de la anonimitate la plăți în bitcoin și aur. Trei dintre ele se disting însă printr-o caracteristică specială: îi oferă beneficiarului propriul cont IBAN, la o bancă din Zona Euro, cu posibilitatea de-a face plăți și încasări în euro absolut gratis. Conturile pot fi controlate și supravegheate oricând prin browser sau pvrin aplicația de pe telefon iar cardurile pot fi folosite liber la orice bancomat, magazin care acceptă Visa și MasterCard (practic toate cele echipate cu cititor de card) sau online.

Totuși, serviciile sunt cât se poate de diferite între ele, așa că alegerea nu este ușoară. Iată câteva informații care să vă ajute să vă formați o părere:

Payoneer este cel mai cunoscut și mai răspândit card, cu cele mai multe opțiuni disponibile, dar și cu câteva limitări destul de dure. Dacă ar fi să-l comparăm cu o mașină ar fi un SUV, iar dintre sistemele de operare ar fi Windows. [Totul despre cardul Payoneer]

Paysera este un card atent la costuri și la nevoile celor care nu lucrează doar cu dolari sau euro, putând fi folosit chiar și pentru lucruri de care competitorii nu sunt în stare. Este ca o mașină compactă sau ca un sistem de operare Android. [Totul despre cardul Paysera]

Viabuy este un card care se remarcă prin simplitate, viteză de utilizare și specializarea la doar câteva scopuri foarte clare. Este comparabil cu o mașină sport sau, din zona tehnologiei, cu un sistem de operare de la Apple. Totul despre cardul Viabuy:

Cum te înscrii

Viabuy este un card britanic, în euro, sub sigla Mastercard și are atașat un cont IBAN în euro la Sofort Bank Germania.

Cardul se distinge printr-un lucru – viteza și ușurința cu care poate fi obținut. Este valabil pentru trei ani. Sunt necesare și pentru acesta datele uzuale, copie scanată de pe actul de identitate și de pe factura de utilități, însă verificarea este aproape instantanee iar cardul este trimis imediat. Nu trebuie plătit înainte ci doar după activare, în termen de două săptămâni. Taxa pare mare – 89,7 euro – însă aceasta este singura taxă fixă percepută timp de 3 ani, ceea ce înseamnă echivalentul a 2,5 euro pe lună.

Cardul ajunge surpinzător de repede, în maximum o săptămână. Este livrat în cutia poștală într-un plic simplu trimis prin Deutsche Post. Cardul devine funcțional doar după ce este activat online, proces în timpul căruia este generat și PIN-ul.

După activare, cei de la Viabuy sunt foarte stricți în cerința de alimentare a contului cu măcar comisionul datorat în maximum două săptămâni. Spre deosebire de alte carduri, care așteaptă oricât să intre eventuale plăți de la terți, aici alimentarea cade în responsabilitatea titularului. Motivația este aceea că Viabuy este în principal un card personal – pentru călătorii, cumpărături sau transfer de bani.

În afară de cardul principal este posibilă comandarea a până la 3 carduri secundare, caz în care comisionul suplimentar este de 14,9 euro pe an pentru fiecare. Acestea pot fi oferite membrilor familiei, inclusiv minori!, dar nu numai. Un astfel de card este printre cele mai ieftine modalități de transfer de bani atât din România în Zona Euro cât și invers, cu avantajul față de toate celelalte că transferul este aproape instantaneu.

Cum folosești cardul

Cardul poate fi încărcat prin transfer bancar în contul IBAN propriu. Este gratis la încasare, dar atenție: băncile românești taxează astfel de transferuri cu câteva zeci de euro deci doar dacă aveți alte conturi SEPA în străinătate. În unele țări ale zonei euro este posibilă alimentarea gratuită și direct la bancă.

Mai poate fi încărcat cu alt card, pentru un comision de 1,75% – printre cele mai mici de pe piață. Dacă asta se întâmplă de pe un card în lei, se adaugă costul schimbului valutar, de obicei la cursul emitentului (sub 1%, Mastercard constant mai bun ca Visa).

Când este vorba de retragere, banii pot fi ori transferați gratuit către orice alt cont în Euro, fie cheltuiți de pe card. Taxa de retragere a banilor de la bancomat este destul de mare, 5 euro, iar retragerea maximă este de 800 de euro, de până la trei ori pe zi pentru un total zilnic de 2.400 de euro. Plățile online și în magazin nu au comision, iar limita este de 10.000 de euro pe tranzacție. Dacă plata nu este în euro, se aplică și un comision de 2,75% pentru conversia valutară.

Consultarea soldului la ATM atunci când este posibilă respectiv tranzacțiile refuzate de bancomat din lipsă de fonduri pe card sunt taxate cu câte 0,5 euro.

Atenție, chiar dacă documentele sunt acceptate instant, nu înseamnă că verificarea este finalizată. Până când ele sunt confirmate (în mod normal chiar înainte să ajungă cardul), limita de rulaj este de doar 1000 de euro pe an. După confirmare, această limită este ridicată la 15.000 de euro pe an. Pentru ca și acest plafon să fie eliminat, făcând contul practic nelimitat, este nevoie ca titularul să trimită prin poștă o serie de documente autentificate notarial (fluturași de salariu etc.)

Cum folosești contul

Chiar dacă nu este croit special pentru business, contul de la Viabuy este excelent pentru cei care au de făcut plăți și încasări bancare substanțiale exclusiv în euro. Faptul că banii pot fi încărcați de pe un alt card face serviciul extrem de util pentru plăți către furnizori care nu acceptă plata cu cardul ci exclusiv prin virament bancar. Atenție, deși contul IBAN este atribuit individual, titularul este „PPRO Financial Ltd” (emitentul cardului), deci juridic este tratat un „cont terț”. Acesta este numele care apare atunci când trimiteți bani, astfel că e recomandat să vă treceți numele la instrucțiuni.

În schimb, când primiți bani pentru prima dată de la un cont care nu vă aparține există o perioadă de 14 zile de „carantină” în care banii nu pot fi retrași. La alimentările ulterioare sau la oricare alimentare din conturi unde sunteți titular, transferul este instantaneu. Banii ajung în acest cont indiferent de numele pe care expeditorul l trece în câmpul beneficiarului.

Contul este compatibil cu retragerile din Paypal.

TLDR;

De ce să nu îl cumperi: Dacă vrei să faci și încasări cu cardul de la clienți, încearcă (pentru acceptare cât mai largă și ca persoană fizică) Payoneer sau (pentru costuri cât mai mici și ca persoană juridică) Paysera.

De ce să îl cumperi: Dacă vrei ceva rapid, ușor de folosit și fără costuri ulterioare de mentenanță, comandă-l de aici.

Comandă cardul Viabuy

Lucian Davidescu
EXITCARD