propun ca orice alegere de presedinte sa poata fi anulata de acesta in 24 de ore de la comunicatul BEC …
Oficiul pentru Protecţia Speculatorului garantează câştiguri pe cursul valutar
O iniţiativă a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, bună pe fond, ridicolă ca formă: Tranzacţiile la casa de schimb valutar vor putea fi anulate de client în temen de 24 de ore.
Excelent pentru clienţi, excepţional pentru speculatorii de ocazie!
Mai întâi câteva noţiuni:
Speculaţie long: Cumperi ceva şi aştepţi să se scumpească. Dacă se ieftineşte, ai pierdut.
Speculaţie short: Cumperi ceva (de obicei cu bani de împrumut şi contract de revânzare – put option) şi aştepţi să se ieftinească. Dacă se scumpeşte, ai pierdut.
În mod normal, cele două se exclud. Atunci când reuşeşti să te acoperi la ambele posibilităţi, înseamnă că ai hedging-ul perfect. Un fel de mină de aur. Ei bine, tocmai se pregăteşte înfiinţarea unei de mine de aur prin lege. Cum vei putea face bani uşor:
Varianta simplă: long + put option
1. Euro este 4 lei. Crezi că se va scumpi. Ai patru lei
2. Cumperi un euro.
3. Dacă se face 4,1 – vinzi euro, rămâi cu 10 bani profit
4. Dacă cotaţia scade sau rămâne constantă, anulezi tranzacţia, rămâi cu 4 lei, n-ai pierdut nimic.
Varianta combinată: long + short + put options
1. Euro este 4 lei. Crezi că se va scumpi sau se va ieftini. Ai patru lei şi un euro
2. De cei patru lei cumperi un euro
3. De un euro, cumperi patru lei
4. Ai acum aceeaşi sumă, dar şi două contracte ‘put’ obţinute gratis, prin amabilitatea ANPC
5. Dacă euro se face 4,1 lei – vinzi cei 1 euro, primeşti 4,1 lei şi anulezi cumpărarea de lei din ziua anterioară (punctul 3). Rămâi cu 4,1 lei şi un euro.
6. Dacă euro se face 3,9 lei – de cei patru lei pe care-i ai cumperi 1,025 euro şi anulezi cumpărarea de euro din ziua anterioară (punctul 2). Rămâi cu 4 lei şi 1,025 euro.
Varianta nesimţită: long + short + put options + intraday
Ar părea că genul ăsta de profit poate fi obţinut la fiecare 24 de ore. Ei bine, nu! Nimic nu te împiedică să faci cât de multe schimburi succesive poţi, într-o singură zi, cu aceeaşi bani, şi să le răstorni în următoarea.
Sigur, vrei marje mici la casa de schimb şi volatilitate mare pe piaţa valutară, situaţii care în general se exclud. Însă, pentru dublarea investiţiei, sunt suficiente 100 de tranzacţii simultane sau 70 succesive reuşite – cu volatilitate de 2%, din care 1% este marja ta garantată.
‘Riscul’ în momentul ăsta este ca propunerea să nu treacă de dezbaterea publică, din motive de bun simţ economic evident: nu vor să te lase să te îmbogăţeşti!
5 comentarii
🙂 …doar ca cotatia valutei si cu preturile de vanzare/cumparare nu pusca…calculul e bun, m-a destins (inca mai zambesc), dar a scapat diferenta de curs valutar…si care, in conditiile acestei „legi” s-ar mari. In acelasi timp s-a plecat de la o premisa (eu spun ca intotdeauna cand cauti o greseala e in premisele de la care ai plecat) – si anume comisionul pe operatiune al celui de la carecumperi sau ii vinzi, care azi e 0%, dar in conditiile unei asemenea legi, guess… 🙂
@ovi
„Sigur, vrei marje mici la casa de schimb şi volatilitate mare pe piaţa valutară, situaţii care în general se exclud”
Şi evident că dacă s-ar prinde că sunt păgubite, în ultimă instanţă casele de schimb ar mări marjele. Practic, legea ar fi un stimul pentru cartelizare, adică o chestie perfect contrară scopului unei agenţii de protecţie a consumatorului. Însă ăsta este un scenariu mult prea serios ca să-l iau în calcul. Cred totuşi că aşa o măsură nu va fi aplicată vreodată :))
Cred ca se va specifica in lege ca cursul se va face la aceeasi valoare chiar daca creste sau scade, ideea ii sa descurajeze pe cei cu comisioane ascunse si nesimtite.
Luciane, de spread ai auzit cumva? Spread atat de mare cat sa previna orice speculatie de 24 de ore?