lol ma Luciane … cum draq sa dea ma legi cand ei stau in Jacuzzi la snagov in jurul unui spritz …. si sa ii si deranjam in uichend cu problemele tarii … deja exageram…
Trei zile care vor decide soarta unei generaţii
Niciodată pe timp de pace România nu a avut de luat decizii atât de critice cât va avea în următoarele trei zile. Să intrăm în panică acum, să mai aşteptăm?
Update: Minciunile care au dus România pe buza prăpastiei:
1. Prima eroare şi cea mai mare a fost faptul că Emil Boc nu şi-a dat demisia din primul moment. Cel mai important lucru era credibilitatea, şi tocmai şi-o pierduse complet. Al doilea cel mai important lucru era competenţa, iar pe asta n-a avut-o niciodată. Al treilea cel mai important lucru era autoritatea asupra unui aparat clientelar, lucru imposibil în combinaţia de acum.
2. Pretextul că nu mai este timp s-a dovedit fals. A durat o lună de la anunţul preşedintelui Băsescu până la asumarea răspunderii guvernului. Timp suficient să se formeze un guvern nou, să îşi asume răspunderea şi în caz că măsurile ar fi picat la vot sau la Curtea Constituţională tot să mai fie timp pentru o nouă încercare.
3. La fel de falsă a fost şi scuza că este singura variantă. Se puteau tăia din banii căpuşelor, sau se putea aplica Legea Salarizării Unitare. De fapt, insistenţa că soluţia este unica posibilă a dus, în mod ironic, la un blocaj inutil. Tăierea de salarii nu se poate aplica până când nu va fi scoasă din lege tăierea de pensii, probabil după o nouă asumare.
4. Există şi un lucru care ar fi bine să se dovedească fals. Aşa-numita „variantă a neîncrederii” presupunea TVA 24%, cota unică 20% şi tăierea salariilor bugetare cu 20%. Ei bine, în acest scenariu tăierea salariilor nu pare plauzibilă şi nici necesară. Pare mai degrabă o minciună care să-i liniştească pe bugetari spunându-le că oricum n-ar fi scăpat. Dacă e aşa şi adăugăm faptul că s-a reuşit şi eliminarea pensiilor speciale, economiile vizate vor putea fi obţinute mai uşor.
Planul de austeritate al Guvernului este compromis pe jumătate – pentru că atât reprezenta economia obţinută din tăierea pensiilor, dar este întârziat cu totul – întrucât legile nu mai pot fi adoptate într-o formă constituţională în timp util. În doar trei zile Guvernul trebuie să parcurgă, fără greşeală, trei paşi:
Ziua 1, sâmbătă. Guvernul trebuie să găsească echivalentul a 1,3% din produsul intern brut, adică 1,5 miliarde de euro, fie din reduceri de cheltuieli fie din majorări de taxe. Este pasul cel mai simplu: contabil, se găsesc întotdeauna formule. Însă, aşa cum s-a văzut, politic administrativ şi social ele sunt destul de greu de pus în practică.
Ziua 2, duminică. Guvernul (dar şi preşedintele, parlamentul, banca centrală, toată lumea) trebuie să exceleze prin fermitate şi claritate, pentru a obţine încrederea populaţiei şi a pieţelor. E momentul discursurilor istorice, al răsturnărilor surprinzătoare, al decapitărilor spectaculoase. Orice, însă România trebuie să şocheze prin responsabilitate.
Ziua 3, luni. Chiar dacă Guvernul şi-a făcut treaba bine, tot nu va fi suficient. Pentru că în afară de promisiuni n-are cu ce se prezenta în faţa FMI. Iar Fondul va trebui să evalueze buna credinţă şi şansele de reuşită ale Guvernului, apoi să adauge propria teamă de-a abandona o ţară în braţele haosului financiar, iar la sfârşit să tragă concluzia dacă e cazul sau nu să ne dea bani.
Chiar dacă refuză, o va face într-un mod foarte diplomatic – sub forma unei amânări „până când noile măsuri vor fi funcţionale”. O formulare care ar limita pagubele. Vestea bună este că, într-adevăr, pagubele pot fi limitate în timp. Dacă Guvernul, aceasta sau altul, ia în sfârşit decizii bune.
Citeşte în România Liberă care sunt variantele Guvernului.
9 comentarii
nu santem in zona euro dar santem o tara suficient de mare cat sa starnim fiori ca putem contamina zona, sa vedem relatiile lui isarescu pentru a nu se da un atac speculativ pe leu cu mari sanse de reusita in intelegere cu agentiile de rating,cel mai naspa este ca politicienii din absolut toate partidele sant niste imbecili,au suficienti bani cat sa nu le pese de nici o inflatie,rating de tara,crestere-scadere a tva,taxe,impozite
CE marime este cuantificata in grafic, si masurata cu CE unitate de masura? Cifra absoluta a datoriilor? Restante la plata? Rate scadente in perioada imediat urmatoare? In milioane, in miliarde? In dolari, in euro, in alta moneda? Alte marimi, alte unitati?
gica de la scularie: IMBECILI? EI, care iti pot arata extrasele de cont care le ingaduie sa se (Biiip!) in capul nostru si apoi sa rada de noi?? Imbecilii suntem noi, ca i-m pus deasupra noastra ca sa poata sa ne "beleasca" si nici nu i-am controlat, nici nu-i pedepsim, nici pt ce-au… "completat" (am inteles ca termenul "a fura" e rusinos), nici pt ce-au facilitat altora sa … "organizeze" (vezi paranteza precedenta), nici pt ceea ce pur-si-simplu au irosit!
@VictorCH
Puncte de bază (100 puncte =1%) plătite peste dobândă ca asigurare de risc. România plăteşte în plus 4%.
mai e intalnirea G8&G20 din weekned-ul asta, dupa ce aflam ce au hotarat aia vom sti daca ne scoate curentul din criza sau nu
poate ei spera ca ne aduce apa la mal …
Dacă Guvernul, aceasta sau altul, ia în sfârşit decizii bune . Dar daca nu stie sau nu vrea sa ia deciziile care trebuie, atunci ?!!
Optimismul copleseste articolul. Ar fi prea frumos sa trecem prin fata falimentului fara a trage ponoase mai grave. Si eu sper ca luni seara sa aud ca acest guvern isi da demisia sau trece la solutii radicale pentru a rezolva situatia economica. Daca nu, astept sa pice, sa vina altul si poate sa nu procedeze la fel.
cineva spunea 'mai trebuie sa moara un singur om'
poate are curajul si onoarea si isi da demisia
un prim ministru francez s-a sinucis pt mai putin , a fost un om de onoare
vorbesc despre onoare in tara marii tradari
nemtii stiu despre ce vorbesc
armata romana se pare ca nu are un antonescu decat la sute de ani , decebal , … , mircea , mihai , tepes ,stefan , tudor , balcescu , cuza , carol , antonescu , ceausescu
rusine
si bor rusine ca ati batut palma cu lupii , bietele oite se uita la voi dupa salvare
lol … acum ne-am trezit si noi sa comentam … cand a ajuns cutitul la os
dar in 20 cat le-am permis sa construiasca sistemul care ii apara ce-am facut ?
e vina noastra, a oricaruia dintre noi , si a celor care stiau ce se intampla si au inchis ochii, poate le pica si lor ceva