Riscograma
Lucian Davidescu

Sunt de ajuns tăierile de salarii şi creşterile de taxe? Ce urmează?

5 veşti bune şi 5 veşti proaste.

Vestea Bună #1. FMI a dat drumul banilor, după ce ne-a lăsat o săptămână să fierbem în suc propriu.

Vestea Proastă #1. Fondul avertizează însă că mărirea TVA mută ţinta de inflaţie de la 3,5% la 7,9%. Cam mult!

VB#2. Inflaţia mare ajută guvernul să-şi atingă ţintele. Chiar dacă economia scade, PIB nominal va fi substanţial mai mare, încasările nominale relativ mai mari iar cheltuielile – identice.

VP#2. Inflaţia mare ajută doar guvernul. Pe toţi ceilalţi îi încurcă, de la salariaţi până la deţinătorii de economii.

VB#3. Leul are două motive în plus de apreciere. Mărirea TVA răreşte leii în circulaţie şi poate aduce mai multă valută din plusul de exporturi. În plus, leul oferă cea mai atractivă dobândă din UE – 6,25%, iar investitorii au garanţia că BNR nu prea poate s-o mai reducă în contextul enormei presiuni inflaţioniste.

VP#3. La dobânda asta creditul e greu accesibil, crizele de lichiditate vor fi dese, iar multe firme vor fi împinse direct în faliment.

VB#4. FMI estimează reducerile de cheltuieli la 1,3% din PIB iar creşterile de venituri la 1% din PIB. Consolidarea fiscală de 2,3% din PIB în doar jumătate de an se va transforma într-una de cel puţin 4,6% din PIB în 2011.

VP#4. Condiţia este ca această ajustare să nu se scurgă în blocaj financiar sau evaziune. În plus, cu un guvern care nu pare capabil să îşi gestioneze cheltuielile, economia poate fi repede spulberată cu programe de „investiţii” sau de „stimulare a economiei”.

VB#5. Mărirea TVA va forţa ajustarea severă a deficitului comercial. Exporturile devin, comparativ, mai rentabile ca până acum, în timp ce restrângerea consumului intern va limita importurile.

VP#5. Ce era doar un scenariu a devenit certitudine. Şi anul acesta, România rămâne în recesiune.

11 comentarii
C

Inflatia este suprataxare , subtila si fara reactie in strada. Va urma probabil o schimbare sau o "improspatare" a guvernului si "bonusurile" pentru cei ce au implementanta masurile de austeritate . Elementul care ar da peste cap aceasta varianta este ca in mediul politic se practica "teapa" iar notiunea de gentlemen agreement este cea mai buna gluma pe care o poti spune la o sueta in parlament sau guvern .

Contribuabilii vor sta la spectacol pana vor constata ca biletul e prea scump. Unele fonduri de investitii au plecat deja , fara preaviz 🙂 , unii romani stau ca hulubii la cuibul cu pui , dar pana cand?Pana la prima supa 😀

Stefan A.

Cind se aproba bugetul optimist pe anul 2010 , guvernul vorbea incintat de

acel 20 % rezervat investitilor !

Au disparut acei bani ? 🙂

Tudor Cristea

Daca rata inflatiei este de 7,9% iar dobinda de 6,25%, cum poate fi asta o veste buna?

Lucian Davidescu

@C

😆

@Stefan A.

"nu au dispărut pentru că nu au existat niciodată"

@Tudor Cristea

Pentru investitorii externi, inflaţia (i.e. indicele preţurilor de consum) e irelevantă. Leul a putut creşte chiar şi când era inflaţie de două cifre.

Nickmann

Ar fi posibil ca datorita cresterii inflatiei sa creasca si interesul investitorilor in economia romaneasca si cresterea unei locurilor de munca, astfel dand posibilitatea revenirii mai rapide a economiei generale printr-un venit substantial din sectorul privat?

C

Momentan dobanzile de referinta la monedele majore sunt mici in ideea de a stimula creditarea , singurele banci centrale care au avut majorare de dobanda in ultimele doua luni au fost Banca centrala a Canadei si B.C a Australiei , ambele tari avand suport economic stabil ( Canada pe finantarea economiei din USA iar Australia pe economia din China). Dar mai este ceva: daca in Australia economia a fost trasa in sus de cresterea economica a Chinei, in Canada s-au redus la minimum politicile de sustinere sociala. Daca e de castigat faci carry trading pe monede de genul acesta nu pe ron.

La noi ,daca nu se reduc cheltuielile sociale , nu se suspenda plata pensiei pentru persoanele pana in 60 de ani ( cu pensionare anticipata ) daca nu se reduc licitatiile in care castiga cel care are pretul cel mai mare o sa ajungem sa platim TVA si la formularul 200 si la impozit pe profit si la CAS nu numai la acciza , sau poate mai simplu o sa dam tot castigul la stat sau o sa luam credit , cum ne-am obisnuit, daca nu e suficient ce castigam. Nu mai trebuie sa salvam industria de ingrasaminte( cu gaz subventionat pentru firme private, chiar daca distributia pentru utilizatorul casnic costa) , trebuie sa marim redeventa la produsele petroliere si sa cascam ochii la ce se negociaza la Rosia Montana( din 2007 vad reclama cu cele 4 mld pe care le castigam daca dam drumul la expoatare atunci uncia era 625$ in ian si 725 in ian 2008 acum e 1300$( aproape 🙂 ) la pret de la simplu la dublu si castigul e de la simpu la dublu chiar daca sun aceleasi cheltuieli de expoatare( …) Trebuie sa facem o mie si una de lucruri , dar mai ales sa avem vot uninominal curat, ca sa dispara ala cu drept de veto ( seful grupului parlamentar) adik sa nu mai fie influenta politica in economic atat de mare

Hoffa

Interesant graficul. Care va sa zica, 36% asistenta sociala? Suntem mai tari decat Regatul Suediei, cel mai socialist regat dupa Imperiul Mayasilor

Lucian Davidescu

@Nickmann

Într-un mod indirect şi foarte bizar este posibil, dacă statul s-ar folosi de inflaţie ca să slăbească. De obicei, se foloseşte de ea ca să se îngraşe.

@C

Canada la 0,5% e ca şi cînd n-ar fi.

Australia, cu 4,5%, este, dar până la 6,25% contează, plus că acolo n-ai ancoră administrativă.

@Hoffa

Nu încă. 36,2% din cheltuielile bugetare, deci 14,5% din PIB.

Andy

Eu nu prea inteleg VB#3. Cum adica, daca inflatia este de 8% cum se poate ca si in acelasi timp leul sa se aprecieze ? Nu prea inteleg logica. (daca a produce un bun in romania devine mai scump, asta incurajeaza importurile si descurajeaza exporturile si deci pune presiune pe curs). Plus ca marirea taxelor este o masura recesionara.

irina

Bun . Ce a fost a fost . Important este ce va fi . Ce procent stiti ca a fost alocat anul acesta de FMI pentru Proiecte UE ( de dezvoltare si investitii ), caci ele ne scot din criza si stabilesc cursul RON – EURO. Si stiti cumva cat s-a alocat Greciei sau altor state membre vechi UE ? Asta daca conteaza cum ne facem temele pentru statele UE ! De aceea e important sa fim membri ?, sa stam la coada indiferent de performantele reale sau de veniturile proprii de care dispunem ! Daca mai stim care sunt … si cum pot fi ele gestionate eficient !

Dan Vasii

Va sa zica 61% merg la asistenta sociala si cheltuieli cu personalul de stat. Simpla valoare a procentajuui arata esecul modelului socio-economic si politic post-decembrist: oamenii nu sunt capabili sa se intretina fara ajutor de stat – 36,2%!!!! si numarul bugetarilor este invers proportional cu eficienta administratiei de stat.