Riscograma
Lucian Davidescu

Dar şi cu sufletul în rai!

Prohodul euro răsună iar…

…şi parcă se apropie. Au început să curgă termenele. Zece zile după pesimişti, de Crăciun (sau Ignat?), după moderaţi.

Este destul de greu de imaginat scenariul în care omleta se transformă iar în ouă. Dar Merkel şi Sarkozy insistă, parcă, să forţeze lucrurile în direcţia respectivă. Fiecare cu propria soluţie-surogat. Sarkozy cu bondurile comune, care să împartă mai bine banii care nu există, Merkel cu „integrarea fiscală”, eterna falsă problemă a UE.

Nici una dintre aceste abordări nu poate rezolva problema. Pentru că banii disponibili cu împrumut pentru zona euro sunt pur şi simplu prea puţini. Da, poate că asta şi-au dorit SUA şi poate că au pus discret umărul ca să se întâmple – euro să nu mai fie rival la statutul de monedă de constituire a rezervelor. Dar acum nu mai contează, criza este autentică. Pentru că dobânzile cresc şi prea puţini se înghesuie să culeagă profiturile. Ar putea face-o oricine care are ceva economii prin conturi, ăsta fiind şi motivul pentru care trezoreriile „se întorc la popor”.

Opţiunile reale sunt doar două, ambele cu efecte primare (depăşirea crizei e doar unul secundar) catastrofale: inflaţia sau falimentul băncilor. Mai devreme sau mai târziu – dacă Europa nu descoperă fuziunea la rece rătăcită printre filele cu liste de cumpărături din Agenda Lisabona – una dintre ele se va produce oricum.

În toată afacerea asta, nu euro este de vină. De fapt, moneda unică trăieşte melodrama-clişeu a unuia cinstit care a eşuat într-o lume de corupţi. Euro este o monedă puternică din construcţie. Angajamentul BCE de-a nu finanţa direct deficite, văzut acum ca un neajuns, este de fapt o virtute. Ar trebui să fie garanţia că moneda îşi va păstra valoarea pe termen lung. Însă o astfel de garanţie costă. Guvernele ar fi trebuit să se ridice la înălţimea promisiunii şi să fie prudente, aplecate mai mult spre economisire şi mai puţin spre împrumuturi.

Sigur, pare absurd să construieşti o monedă care să-ţi permită împrumuturi ieftine apoi să nu te împrumuţi. Teoretic, ai putea să laşi privilegiul ăsta companiilor private. Chiar dacă ţi se pare că sunt total iraţionale şi nu ştiu ce să facă cu banii, ele au un mare avantaj: dacă greşesc, pot fi lăsate să dea faliment în linişte, fără să urle cineva că asta ar fi o „criză”. Practic, politicienii n-au rezistat tentaţiei de-a băga degetele în borcanul cu miere şi nici acum n-ar vrea s-o facă. Marea problemă este că acum ei stau cu mâna întinsă, aşa cum le-a plăcut să-i vadă pe alţii. Aşa că au mult mai puţină putere decât credeau.

Concluzia doar o repet: Una dintre cele două, inflaţie sau faliment, se va produce mai devreme sau mai târziu. Pentru zona euro e mai sănătos falimentul. Pentru vecini, inclusiv România, e mai utilă inflaţia.

13 comentarii
Emil Caban

Pentru cei conduc inflatia serioasa nu e admisibila – ar afecta atat ordinea sociala cat si balanta de putere intre state. Vor continua sa arunce pisica de la unul la altul sperand sa ramana macar ei in picioare, pana cand le va cadea cerul in cap… adica vor falimenta bancile. Si inevitabilul se va intampa – adica exact ce voiau sa evite.

Sfarsitul acestui sistem financiar era previzibil din clipa in care bancilor li s-a permis sa dea credite mai mari decat capitalurile proprii si depozitele atrase. Punand in ecuatie si lacomia omeneasca (nu doar a bancherilor – a fiecaruia dintre noi!), restul a fost doar o problema de timp.

John Galt

De ce sa nu fie admisibila? Ei raman cu autostrazile facute, cu toate orasele renovate, cu povesti fotovoltaice samd, iar noi (sau chinezii) ramanem cu praful de pe toba. Ce daca aveau sute de miliarde datorii, uite ca n-o sa mai aiba nimic. Poti sa le faci ceva?

Ștefan A.

1- In 2012 bancile europene au de refinantat 712 miliarde de euro de datorii care ajung la scadenta .

2- Tot in 2012 dar in USA , FED va fi obligata sa tipareasca 2.000 miliarde dolari pentru a acoperii deficitul guvernamental si refinanta datoriile in scadenta .

3- Tot in USA , in anul urmator intra in scadenta junk -bond pentru o valoare de 155 miliarde dolari . In 2013 – 212 miliarde si in 2014 – 338 miliarde .

4- Tarile cu moneda euro au in scadenta anul urmator cam 700 miliarde euro de datorii suverane . Cam tot atit si in 2013.

5- Datoriile in scadenta anul urmator a firmelor private (de toate tipurile ) si a persoanelor fizice , nu le luam in calcul . 🙂

Globalizarea a facut ca cei cu bani sa fie acum in Asia si Orientul Mijlociu . Intimplator 🙂 refuza sa mai aiba incredere in societatile/natiunile bazate pe datorii . 🙂

Ca urmare , asa cum au fost impuse legile financiare in ultimele decenii( ca nu degeaba unii au primit si premiul Nobel pentru aceste idei ) , FED, BCE , Bancile centrale vor tiparii bani cu gramada pentru a astimpara foamea financiara . In schimb vor copia toti modelul FED aplicat de ani buni . Bani in schimb de valori . actiuni ,titluri , s.a.m.d . In sistemul financiar fara acoperire a banilor , tiparnita e "ultimul debitor de incredere . 🙂

APOCALIPSA FINANCIARA poate va devenii realitate in anul urmator . 🙁

Crestinul

Nu este o noutate ce spuneti. Doar mai prezentati un grafic din Bloomberg de parca ar fi Cartea Sfanta.

Stiam deja toate astea cu inflatie si razboi din 2009:
http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-58

E surprinzator cum evitati toti jurnalistii cuvantul razboi. DAR IL GANDITI!

Am vazut ca de ceva timp pe toate site-urile de stiri ale ziarelor corporatiste au disparut articolele in care Romania e o tara de cacat. Acum sunt articole de genul de ce iubim Romania sau mandru ca sunt roman.

Intr-un cuvant PENAL!

Toti au realizat ca urmeaza un razboi si intr-o tara unde locuitorii o urasc, n-o sa puna nimeni mana pe arme. In felul asta averile corporatistilor sunt lipsite de aparare. O fi Dinu Patriciu bogat, dar in caz de razboi, cand nu se mai ridica niciun avion de la sol, esti ca si ceilalti. Iar daca ceilalti isi urasc tara ai pus-o.

Trupele trebuiesc unite sub un steag. De aia toarna Hollywood rahat dupa rahat patriotic, in care soldatii americani sunt vazuti drept eroi. Ca sa stea prostii sub steag.

Aici ati aruncat cu rahat in steag si acum presa l-a dezgropat din rahat si incearca sa convinga prostii ca nu miroase a cacat si iti poti inveli mandria cu el. :))

Pentru jurnalisti:

Daca vreti intr-adevar sa fiti originali, mai bine ati scrie despre cum s-ar putea desfasura acest razboi, care zone vor fi mai sigure si ce trebuie sa stie cetateanul dupa care vine politia militara sa il ia la lupta.

MIA

> Da, poate că asta şi-au dorit SUA şi poate că au pus discret umărul ca să se întâmple – euro să nu mai fie rival la statutul de monedă de constituire a rezervelor.

Daca au facut-o ( si e foarte probabil sa fie asa – exista documente declasificate care arata tentativele de interventie si prin anii '60 ) … o sa se intoarca impotriva ca un bumerang – deoarece interconexiunile dintre sistemele financiare sunt extrem de puternice.

Parerea mea – fireste. 🙂

sick

Lucian,

Cu tot respectul, si FED a incercat sa creeeze inflatie si nu a reusit . De ce crezi ca ar reusi europenii si prin care mecanisme?

Emil Caban

@John Galt

Inflatia nu convine creditorilor, pentru debitori e perfecta.

Pentru a curata sistemul ar fi nevoie de o inflatie imensa. Nu se va intampla, vor crapa bancile.

Guvernele vor pune presiune si mai mare pe populatii, si vor urma revolutii. Preventiv, ar putea declansa razboaie pentru a muta atentia. Dar criza asta nu e ca celelalte; e chiar sfarsitul acestui sistem financiar. Razboiul nu rezolva nimic.

Daca vom supravietui, va trebui creat un alt sistem in care bancile, sau cum se vor numi atunci, sa nu poata da imprumut sume pe care nu le au. Abia atunci dobanzile vor reflecta valoarea banilor iar preturile de pe piete, valoarea bunurilor si serviciilor.

John Galt

Okei. Cine sunt creditorii? Cine sunt cei mai mari debitori? 🙂

Emil Caban

Debitorii reali sunt contribuabilii.

Cine sunt creditorii e o falsa problema. Mai bine ne intrebam cine beneficiaza.

Pe scurt, un angrenaj sclavagist in care sclavii au aparenta libertatii.

Bufnita

In vremurile nostre, razboiul mediatic este la mare pret, evident principiile ramanand neschimbate.

http://www.reuters.com/article/2011/11/29/us-euro

Personal nu am inca o imagine ff clara in ceea ce priveste scenariul viitor (inflatie vs deflatie), de aceea:

@John Galt – am urmarit comentariile tale si am ramas cu senzatia ca pariezi pe inflatie la nivel euro. Pot sa te rog sa argumentezi (ar fi interesant pro&cons).

mai mult

@ Lucian – ma gandeam ca ar fi interesant sa deschizi un topic in care sa putem pune fiecare pro & cons inflatie & deflatie (gen "brainstorming"). De ce mi se pare interesant acest aspect: pentru simplu fapt ca fiecare vede situatia prin prisma bagajului de cunostiinte si experiente personale (ex: un psiholog involuntar va privi prin ochii unui psiholog, etc)

MIA

Hmmm … e o tacere cam suspecta "in mediu". Tare mi-e mie ca saptamina viitoare sa nu explodeze ceva urit-urit … 🙁

Varadero

Articol bun dar sunt doar chestiuni de bun simt stiute de mult. Unii fara prea mult bun simt au facut banul gros ca oricum orice apocalipsa vine ei sunt tot la adapost. Daca dupa 1990 a aparut sintagma "socialism cu fata umana" acum putem spune ca avem un capitalism de cumetrie cu fata socialista oe euro sau dolarei, In rest de patrunjel, sa auzim numai de bine!