Sursa datelor pentru tabelul de mai sus?
Adevărul despre criza din România
…este că statul nu a fost lovit aproape deloc. Deci, unde sunt banii?
O minciună repetată la nesfârşit poate începe să sune plauzibil. De exemplu, aceea că statul s-ar fi restructurat din cauza crizei. În realitate, nici gând. Iată ce s-a întâmplat faţă de 2008, ultimul an cu creştere economică masivă şi un buget de venituri şi cheltuieli la nivelul maxim de până atunci.
Cheltuielile statului au continuat să crească an de an. O parte din creşterea din 2009 a fost rezultatul deciziilor luate la sfârşitul lui 2008. Și totuşi, cheltuielile au continuat să crească în 2010, anul tăierii salariilor bugetare şi 2011, anul în care numărul angajaţilor la stat a scăzut cu o zecime. Una peste alta, în 2011 cheltuielile au fost cu 8,5% mai mari decât în 2008.
Veniturile statului au scăzut substanţial în 2009, dar au revenit pe creştere în 2010 şi 2011, în principal ca urmare a măririi TVA. Practic, însă, derapajul bugetar din primul an de criză a fost înlocuit prin pachetul masiv de împrumuturi de la FMI şi Comisia Europeană, bani care vor trebui daţi înapoi începând de anul viitor. În 2011, veniturile statului au fost cu 11% mai mari decât în 2008.
Cum sunt posibile astfel de cifre când toată lumea plăteşte TVA mai mare iar bugetarii încasează salarii mai mici? Când investiţiile, subvenţiile sau achiziţiile de bunuri şi servicii au stagnat sau chiar scăzut? Procentual, cea mai mare creştere a fost în cazul dobânzilor. Ele au crescut cu 130%, până la mai mult de 2 miliarde euro, sumă care nu include plăţile BNR în contul banilor împrumutaţi de la FMI.
Însă cel mai mult au crescut cheltuielile cu „asistenţa socială”, în principal pensii. În cei trei ani, creşterea cumulată a fost de 27%, de la 12,5 până la 16 miliarde euro (la cursul actual). Cel mai mult au crescut pensiile militare – 30% doar anul trecut.
29 de comentarii
In expropriere. A mijloacelor de productie, pentru extraordinar de profitabil interes minoritar intern si extern.
Statul roman a fost atins de moarte. Deciziile administratiei de stat le platesti tu: despre care stat vorbesti?
fenomenul p-ta universitatii naste monstrii
http://www.adevarul.ro/actualitate/Seful_juntei_m…
tin sa mentionez ca banii nu sunt la mine 🙂
http://businessday.ro/11/2011/de-unde-vin-si-unde…
plusul de cheltuieli din pensii si asistenta sociala, plus dobanzi.. cele 5.5 miliarde euro fac cam 24 miliarde lei.
@Andrei Savu
Ca de obicei un articol impecabil pentru care va felicit!În condiţiile în care cheltuielile cu salarii şi asistenta socială (or fi crescut pensiile militarilor dar la a scăzut numărul de pesnionari (de boală,anticipat,normali)!
Îngroşarea acestor cheltuieli nu în pensiile militarilor CI ÎN ACHZIȚIILE PUBLICE sunt! Firmele de partid care dau şpagă aleşilor!
Ex Înzăpezirea României trebuia să nu existe pentru peste 1 miliard de euro! adică nu era nevoiie de BOC CEL PROST trebuia să vedem la lopată firmele lui Umbrărescu şi alţii!
De asta TREBUIE SĂ PLECE IMBECIULUL DE BĂSESCU fiindcă a prostit ţara să-l voteze ca să scăpăm de Adrian Năstase şi şleahat sa şi ne-am trezit cu SATANA în persoană!
@ThinkAgainRo
Si cu cine sa (mai) votam,daca nu te superi!?Desi in privinta tepei pe care ne-a tras-o Basescu si camarila lui sunt 1000% de acord…..
Nu am timp să fac calculele acum, dar se vede de departe că dacă iei în considerare inflaţia, cheltuielile au scăzut de la an la an, sau măcar în majoritatea anilor din grafic. Eşti bun să ne dai (nouă, celor puturoşi :P) acest grafic şi în varianta "actualizată" cu inflaţia?
Oricum, cheltuielile au scăzut prea puţin (cred că ~1-2%) dacă ne gândim la ce tăieri s-a zis că s-au făcut. O zi bună.
PS: Ar fi foarte bine dacă ar ieşi primul ministru să dea explicaţii (normale, nu ca pentru proşti) despre această situaţie, eu unul m-am săturat de discursurile politice, fără substanţă, atât ale puterii cât şi ale opoziţiei.
Partea proasta este ca aproape toate cheltuielile care au fost facute ca investitii sunt niste cheltuieli inutile de genul "parcuri la tara " .
cand o sa venim noi la putere vom da o lege care sa interzica astfel de probleme si deficite si o ordonanta ca toate bugetele sa se incheie cu excedent.
Lucrurile nu stau tocmi asa. Legat de achizitia statului de bunuri si servicii, acestea trebuie ajustate la inflatie. Daca ai masura achizitia acestora in kg si ore si nu in RON antunci poate am observa o diminuare a achizitiilor statului de bunuri si servicii.
2010 si 2011 din grafic nu arata a ani de criza din moment ce sunt cresteri ale veniturilor si cheltuielilor. Nu mai inteleg nimic.
@Andrei Savu
@tomis
?
@mike
O diversiune ieftină 🙂
@vala
Păcat 😛
@narcis
da
@ThinkAgainRo
Atunci arunca banii pe maşini inutile, acum – pe drumuri supraevaluate. Deci avem o strategie 😛
@Flavius
Păi de ce să actualizezi cu inflaţia, au fost indexate salariile?
@romania inedit
Păi aştepţi să facă statul cheltuieli utile?
@usele
Bine, pa
@i-conomics
Repet, e complet fals. "Inflaţia" înseamnă preţuri de consum pentru populaţie – mâncare, etc. Achiziţii şi investiţii însaemnă preţuri care în general au scăzut – electronice, auto, construcţii etc. Cel mult îţi cresc cheltuielile pentru că ai indexat salariile (nu) sau pensiile (da). Însă care-i raţiunea de-a plăti mai mult pe un laptop (sau de-a cumpăra mai multe) după scumpirea cartofilor.
@d
Exact 😀
160.000 pensi militare (MApN, MI , SRI ) consuma anual echivalentul in lei a peste 1 miliard euro . Media lunara a pensilor din acesta categorie e peste 2.000 lei . Cu agravantul ca aceste persoane au intrat la pensie la virste extrem de joase . Cu necesitati de finantare pe zeci de ani tocmai datorita acestei virste de pensionare extrem de scazute .
In paralel 4,7 milioane pensionati civili au o medie lunara a pensiei de 740 lei (sau aproape de acesta cifra ) .
Aceste date erau scrise negru pe alb in proiectul de buget 2012 pe partea de asistenta sociala , pensi a ministerului de resort .
De adaugat ca inclusiv pe partea de pensionati "civili" discrepantele sint colosale . Un magistrat obtine la virsta de 45 de ani o pensie de mii de lei si un muncitor la 65 de ani obtine 800 si ceva de lei pensie .
Concluzia , PDL nu a facut nici o reforma . A redistribuit banii in sistemul de pensi in avantajul unor minoritati si detrimentul majoritatii . Exact cum au facut toate partidele perindate la putere . Ca au avut puterea toate , fara exceptie . Chestia e ca astazi , luni , coalitia de guvernare a dat mandat lui Boc sa negocieze cu FMI cresteri de pensi si salarii . Vazind prabusirea din sondaje si conform spiritului politicienilor mioritici (de sus pina jos ) altceva nu sint in stare sa faca . Sa fim linistiti tovarasi . 🙂 Toate previziunile pe care le prezentam boborului sint optimiste . (exact ca pe vremea guvernarii Tariceanu sau "greaua mostenire" citata de Boc ) Din lac in put . 🙁
Poate de aceea Basescu zice de aducerea fabricilor din China in Romania, sa-i puna pe batrani la impaturat cutii de carton. Oricum, eu nu tin minte vreodata sau vreun regim politic in care lideri sa aiba de suferit financiar sau sa o lase mai usor cu chetuielie. Poate doar in cazul lui Bocassa.
>Oricum, eu nu tin minte vreodata sau vreun regim politic in care lideri sa aiba de suferit financiar sau sa o lase mai usor cu chetuielie
Guvernul Petru Groza ? 🙂
Nu zicea acesta ca e primul prim-ministru care a intrat la guvernare putred de bogat si a plecat ( dupa promovarea legii nationalizarilor ) asa … aproape sarac ( dar macar a scapat de Canal ) ? 🙂
Pai mi se pare foarte normal sa creasca cheltuielile bugetare, pe langa ca se fura: sunt din ce in ce mai multi pensionari de platit si e deficitul la fondul de pensii din ce in ce mai mare, chiar daca s-ar restructura si pararestructura, cheltuielile cu pensiile nu vor putea fi sustinute cu veniturile de la fondul de pensii, unde e deficit de ani buni. Si pensiile sunt foarte mari in Romania, fata de salariul mediu pe economie.Nu asta spunea candva si Mugur isarescu? Nu fata de nevoi, cum multi zic, ca nevoile sunt mari, ci fata de salariul minim si mediu pe economie si fata de cat au cotizat pensionarii la sistemul "Bismark" de pensii; unii nu au dat nici-un leu contributie la fondul de pensii si au pensii, altii au iesit la40 de ani la pensie – vezi militarii- si au pensii de parca ar fi luptat in 30 de razboaie (oare nu le e rusine? un veteran care si-a petrecut tineretea in trasee la Stalingrad la – 40grade Celsius si apoi a lupatat si contra nemtilor, poate a mai fost si prizonier la rusi, are 100 de lei pensie de veteran>Si nu l-a intrebat nimeni daca vrea sau nu sa lupte, ii trageau un glont in ceafa, ca dezertor). Si milioanae care primesc alocatii pt copii,scolarizare gratuita, spitalizare gratuita pt copii_in SUA, daca ai 2 copii , platesti 2 asigurari in +, daca ai 3, platesti 3, si milioane care nu cotizeaza nimic la cas, dar sunt asigurati la sanatate, si 2 ani concedii de maternitate si insi care nu au dat nici-un ban impozit in viata lor, muncind la negru ,dar la 65 de ani se trezesc ca nu au pesnie si li se da venitu minim garantat etc etc etc. Si nu stiu cate milioane de "handicapati", si nu stiu cate, parca 5 milioane de insi trecuti in plus la medicii de familie fata de populatia Romaniei, care au"luat "retete compensate. Dar la impozite, toti fug: la piata nu-ti da nimeni bon fiscal, la florarie nimeni, la alimentare sau chioscuri de cartier si nu numai nimeni, la biserica nimeni,doar hipermarketurile iti dau bon fiscal si cativa "prosti". N insi care fac afaceri umbla numai cu facturi false-si acum se vand in Bucuresti la greu facturi false, in vazul lumii. Mi-e scarba! Romania e un stat foarte social, in ciuda a ceea ce se tot trancaneste la TV, se bahaie pe la antena 3 etc. Vrem sa muncim si sa platim ca in Romania, dar sa traim ca in Germania sau SUA. Nu se poate asta! si economia ne-o va trage peste bot, indiferent cine va guverna sau va fi presedinte sau rege sau padisah, maharadjah ,imam sau ce o fi!
Deci PIB-ul a stat pe loc iar veniturile bugetare au crescut. Inseamna ca au crescut gradul de colectare la buget.
Exemplul cu pensiile militare este tipic pentru combinatia de bune intentii si incompetenta/prostie care caracterizeaza actualul guvern si suficient pentru a justifica trimiterea autorilor la recycle bin(incerc sa evit expresia romaneasca echivalenta) :
1.Buna intentie: e criza, deci sa reducem cheltuielile cu pensiile; normal ca reducem de unde este loc: de la pensiile mari, ca de la cei cu 700 n-ai de unde
2. Aplicarea de catre niste capete seci a dus la combinatia paradoxala:
– in loc sa scada suma pe ansamblu, a crescut (tocmai unde erau deja mari si nu ceruse nimeni cresterea)
– o multime de ofiteri ies in strada, huiduiesc la serbari nationale iar unii isi pun poalele in cap pe la TV, isi dau foc, mor de inima rea, scandeaza poezii cu javre , se bat cu jandarmii, isi fac sindicat si alte nazdravanii.
Actionand asa in majoritatea domeniilor, adaugand si investitiile (din bune intentii fata de intreprinzatorii de omenie 🙂 ) in sali de sport,patinoare, bazine olimpice la tara si alte dezmaturi sportive( sau poate scopul a fost sa le dea o ocupatie somerilor; daca nu le poti crea locuri de munca, le creezi locuri de joaca si sport 🙂 ) , se ajunge la rezultatele prezentate in articol .
Reforma statului :
Nr bugetari pe vremea lui Nastase =700000 ; in 2010=1300000(date din memorie). Reforma inseamna sa reducem iar numarul lor cat mai aproape de cel din 2004. Ca in bancul cu Itic si rabinul care il pune sa bage in casa cainele,vaca si apoi porcul, pentru a obtine o usurare evidenta la final, cand ii scoate inapoi in curte.
In realitate cheltuielile pentru 2009-2011 au fost mult mai mari deoarece la sfarsitul anului, ca de obicei, nu sunt trecute datoriile localelor si statului la furnizori pentru anul trecut.
In anul 2011 nu au fost trecute la cheltuielile de personal contributiile statului la bugetul asig. sociale pentru categoriile de personal din aparare si siguranta si chiar contributiile personalului, asa cum prevedea din 2010, Legea 263/2010. Avand in vedere specificul acestora, contributia angajatorului- a statului , pentru unii din salariati ajunge la peste 40% la care se adauga si cei 10% contributia salariatului care este platita tot de stat…
Nu sunt sigur ca sunt adaugate si toate rectificarile.
Pentru a se justifica cheltuilile cu pensiile militariilor, puterea-mfp evita sa spuna cate pensii de urmasi sunt in plata acestor tipuri de pensie, deoarece pensia de urmasi se acorda in cuantum de 50%, la copii pina la varsta de 26 de ani.
DIn ce vad in vizitele mele la tara la parinti si la socrii, gradul de colectare e mai scazut! Cand ati auzit vreun ministru in ultimii trei ani analizand cu date transparente gradul de colectare. Sa va dau exemplu: Cand am fost anul trecut la parintii mei, intr-o saptamana am intrat si cumparat din 11 locatii (magazine farmacii etc) diferite. In niciuna dintre ele nu mi s-a dat bon de la casa de marcat.
Adevarul despre criza din Romania este instrainarea resurselor tarii prin tradarea politicienilor. Principalele resurse economice Romanesti se afla in mana capitalului strain. MAjoritatea firmelor cu capital strain au cumparat la pret de sold unitati industriale ,retele, pentru a caror constructie parintii si bunicii nostri au facut foamea 10 ani in comunism (1980-1989)
In timp ce ne tot injectati cu distonocalm ''statul cel mai prost administrator'' state din UE prin corporatii si firme la care sunt actionare detin mai mult din Petrolul si gazul Romanesc, in curand vor vinde si electricitatea…
toata bogatia se scurge in afara Romaniei ……….. aici ramanand cei mai ieftini sclavi ai Europei,,,,
COLONIA ROMANIA
O mai mare gogorita decat crestera pensiei militare cu 30% nu am mai auzit.De unde ati luat aceasta informatie,de dezinformati poporul?Nu va stiam asa precum "cu televizorul mintim poporul "
@MIA: Petru Groza a ramas sarac, fiindca si-a gresit clasa :)) "Prieteni" lui l-au ajutat sa-si imparta avutia, asa… ca intre prieteni.
Adica deci se fura?? Vai, nu pot sa cred! 😀
sa treaca zapezile astea si or sa intram peste ei cu forta ca cu vorba buna nu inteleg.usl,pdl,udmr si toti ce se cred stapini,unui hot cind iti intra in casa nu-l rogi sa iasa din casa si pui mina pe par ca sa-l fortezi…intelegeti .deci voi ce credeti ?
Pensiile speciale ne costa 1miliard de euro pe an,de ce nu se doreste impozitarea diferentiata a veniturilor?Prin impozitarea diferentiata se poate numai scadea din veniturile nesimtite,de ce nu se face?Daca psd ul doreste votam cu Psd ul,dar sa ne spuna cind se va introduce impozitarea progresiva a veniturilor.
"de ce nu se doreste impozitarea diferentiata a veniturilor?"
Din acelasi motiv din care nu e de dorit plata diferentiata in functie de avere pentru o paine, de exemplu! 😀
Conform chiar teoriei mainstream, impozitele platesc (sau, ma rog, asa ar trebui) "servicii publice" (un eufemism, dealtfel, serviciul obligatoriu nu-i serviciu, ci munca fortata), de genul ordine publica, aparare, siguranta, iluminat stadal etc. De care beneficiem toti cetatenii in mod egal! Nici macar procentual, daramite progresiv, asa cum cred unii!
Vezi si: http://studiueconomic.blogspot.ro/2010/12/criza-si-originea-sa.html