Riscograma
Lucian Davidescu

Cifrele cu care băncile se lăudau în urmă cu 5 ani şi pe care acum nu ştiu unde să le mai ascundă

Moştenirea „anilor de aur” 2006-2008 în sistemul bancar românesc.

 

Vorbeam într-un articol recent despre riscul bancar şi cum unul dintre indicii (dar care trebuie folosit obligatoriu corelat cu ceilalţi) este cât din activele băncii provin din credite acordate în anii de vârf ai bulei imobiliare şi ai creditului „cu buletinul”. În doar trei ani, 2006, 2007 şi 2008, activele bancare au crescut de la 128 de miliarde de lei la 314 miliarde de lei, deci cu 145%.

Desigur, nu toţi bancherii au avut aceeaşi viteză.

Primii din clasament se lăudau cum cresc cu un procent din trei cifre pe an, câştigă cotă de piaţă şi sar de la coadă pe podium.

Ultimii, dimpotrivă, îşi ratau bonusurile pentru că, de exemplu, nu reuşeau să fructifice o dublă fuziune care ar fi trebuit să-i ducă pe acelaşi podium.

Pe scurt, ideea e simplă: băncile care au dat credite mai multe pe vârf de bulă sunt mai riscante.

Desigur, această evaluare este strict cantitativă şi există nenumărate rezerve metodologice.

În primul rând, cei trei ani nu sunt egali nici între ei – deci mai riguroasă ar fi fost ponderarea creşterii din fiecare an, însă asta se putea face după ponderi inevitabil subiective.

Apoi, evaluarea nu arată direct calitatea creditelor acordate, nici calitatea bazei de capital în virtutea cărora ele au fost date.

De asemenea, băncile care şi-au asumat riscuri mai mari au fost deja forţate să aducă capital mai mult şi sunt supravegheate mai sever.

Totuşi, diferenţele sunt destul de mari pentru a sugera cam unde sunt riscurile în cazul unui nou şoc imobiliar, derapaj de curs sau scădere generală de venituri. Atenţie la buzunare!

7 comentarii
Marian Androne

Hmmm…BCR sta bine la crestere active (au fost „cumpatati”, sau, mai bine zis intrecuti in cota de piata), totusi a acceptat fara cracnire gajuri exotice: iazuri fara pesti, cotete drept combinate avicole, fabrici fara unelte, silozuri din folie, hoteluri in litigiu pe teren, etc.

Gogaie

Bagabonti mari astia cu bancile sustinuti de escrocii de la BNR. Exemplu: Iau in 2008 vara un credit de nevoi personale de 22000 RON pe 10 ani de la mafihotii de la Piraeus Bank. Mi se face un grafic de rambursare pe cei 10 ani. In contract scria: Prezentul grafic face parte integranta din contract! Dar perversii astia la punctul B mai jos, cica: Dobanda este variabila in functie de piata financiar bancara! Adica se bat cap in cap, asa-i? Aveam stabilita atunci in 2008 conform graficului de rambursare pe cei 10 ani pt care am si semnat, deci aveam rata lunara de 355 RON. Apoi a crescut euro la peste 4 lei. Desi eu nu luasem euro ci lei, astia au ridicat rata la atentie: 415 RON! Eu daca aveam depozit la ei nu-mi crestea mai deloc suma depusa dimpotriva din 2008 incoace a tot scazut dobanzile! Cica trebuie sa ma duc la banca sa iau de acum trimestrial! un alt grafic de rambursare! Pai asta nu e hotie la drumul mare? Alo BNR-ule, Isarescule f…tuti gatu matii, nu sufli nimic? Eu am luat euro bai javle imputzite sau lei?

Florian

Cei de la Piraeus sunt niste minunati. Aceeasi treaba am patit-o si eu cu o dobanda variabila in functie de ROBOR la 3 luni, asta am aflat-o dupa ce le-am cerut explicatii in scris, explicatii pe care initial mi le-au dat din varful limbii, probabil crezand ca sunt vreun taran de la coada vacii care habar n-are de niste termeni: „Domnule X… dobanda este variabila in functie de ROBOR la trei luni. Va rugam nu mai puneti intrebari”. Cam asa suna scrisoarea lor de raspuns. Dupa ce le-am demonstrat ca si cu formula lor minunata, dobanda mea trebuia sa scada, mi-au raspuns ca intr-adevar asa este, dar ca scaderea se face numai la cerere. I-auzi !!! Creste automat cand creste ROBOR-ul, dar cand scade, trebuie sa faci cerere scrisa. Imi marisera dobanda cu 200% fata de prima rata. Am refinantat creditul si le-am zis adio. Sa vedeti lacrimi (la propriu) in ochii functionarilor cand m-am dus sa inchid contul. Concluzia? Niste ordinari.

Vlad Maican

Ce şanse sunt să se prăbuşească şi Libra Internet Bank, dat fiind că acţionarul principal este un fond de investiţii bazat în Cipru?

Petru

Indiferent cu punem problema, tot bancile conduc lumea civilizata.

Anca

Lasa sa mai iasa si ei in paguba ca destul au indatorat populatia asta pana peste cap !

Mitica Cosaceanu

Ce se aude despre Pireus Bank si Banca Romanesca ? Se retrag de pe piata romaneasca ? De cine vor fi preluate ?