Cum să te ferești de taxarea averii și vămuirea conturilor
Fie că e vorba de propuneri de-a taxa averile mari, fie că Fiscul vrea să se uite prin conturile contribuabililor doar ca să fie sigur dacă e sau nu ceva de luat, mereu există riscul ca statul să ia din banii tăi mai mult decât promisese. Pare puțin probabil ca asta chiar să se întâmple, dar tot așa li s-a părut și ciprioților în 2013, până în dimineața când s-au trezit cu conturile bancare confiscate, ca să plătească pagubele făcute de bănci.
Iată câteva metode de-a evita astfel de deznodăminte:
1. Cont în străinătate. Este cea mai simplă și mai eficientă variantă de-a evita confiscarea fizică a banilor. În general, în țările UE este nevoie de prezență fizică la deschiderea contului, dar pentru jurisdicțiile mai exotice, offshore, nu se cere nici măcar atât. În continuare banii trebuie evidențiați în contabilitate conform regulilor românești, iar fiscul va ști măcar teoretic, că ei se află undeva. Dar nu va putea să poprească sau golească conturile – singurul lucru pe care îl poate face este să ceară, mai mult sau mai puțin frumos.
2. Firma în străinătate. Pentru cei care s-au săturat ca fiscul să le spună ce e cheltuială și ce nu e sau nu mai vor să contribuie la planul de colectare și amenzi al birocraților, există varianta înființării unei companii în altă țară, de preferință tot membră UE. Chiar Ciprul, exemplul de care vorbeam mai devreme, are o bună reputație pentru astfel de activități (dar și acord de evitare a dublei impuneri cu Seychelles). Însă există multe alte locuri favorabile afacerilor, începând cu Olanda sau Irlanda și încheind cu Bulgaria.
3. Rezidența în străinătate. Dacă stați efectiv în România mai puțin de jumătate din an, nu datorați aici nici măcar impozitul pe venit. Primul pas este să vă mutați într-o altă jurisdicție fiscală pentru perioada minimă cerută, să obțineți rezidența, apoi să nu mai stați în nici o altă jurisdicție mai mult de șase luni pe an. Puncte de atracție: Malta – unde se taxaează cu impozit pe venit doar banii virați efectiv în bănci locale, indiferent de nivelul câștigurilor globale, Germania – unde reținerea la sursă pentru anumite tipuri de venituri este 0 (în general, Fiscul român oprește 3-5-10% din sumele virate în străinătate, conform tratatelor de evitare a dublei impuneri) sau Estonia – care de anul viitor va permite obținerea online a rezidenței și care oferă condiții fiscale și bancare excepționale.