Riscograma
Lucian Davidescu

Care este cantitatea de petrol și gaze de sub Marea Neagră?

Răspunsul scurt: probabil foarte mare!

Răspunsul lung: Depinde unde, la ce adâncimi, în ca cantități și tipuri de zăcăminte și – mai ales – depinde dacă depozitele vor fi vreodată localizate cu precizie.

În funcție de toate aceste lucruri, o exploatare poate fi fezabilă sau nu. Un lucru este însă cert: concesionarii vor plăti, mai devreme sau mai târziu, atât cât li se cere!

Poate că vor lăsa la urmă unele exploatări mai riscante. Poate că vor încerca să negocieze, punctual, reduceri acolo unde operațiunile sunt mult prea dificile. Sau poate că, dimpotrivă, se vor bate să plătească oricât de mult în momentul în care prețul petrolului va fi iar sus.

Însă proprietarul resurselor – cetățenii României – vor avea confortul să negocieze prețul doar dacă pornesc de la maximum posibil și mai coboară doar atunci când este cazul, adică atunci când le sunt satisfăcute suficient interesele financiare, economice și strategice.

La cum arată legea offshore acum, cetățenii români promit să vândă cât se poate de ieftin pe termen nedefinit și să nu mai poată vreodată ridica pretenții la mai mult – nici ei nici copiii și nepoții lor.

Contează, desigur, și cât de mare este miza. Una este dacă abia completezi necesarul de import și eventual mai exporți câte ceva, cu totul altceva este când banii de acolo ar fi destui cât să schimbe substanțial în bine soarta națiunii.

Rezervele de gaze estimate până acum sunt undeva în jurul cifrei de 170-200 de miliarde de metri cubi, din care 100 de miliarde bine-documentate și atribuite. Strict pe baza acestei cifre, am făcut o estimare foarte aproximativă la 10 miliarde de euro a sumei care s-ar cuveni bugetului de stat în baza taxării directe a încasărilor, suplimentar față de redevențe, care la rândul lor sunt estimate la 2,8 miliarde de euro.

Dar asta e tot? Cu siguranță NU!

Cu rezervele de la începutul articolului, există un lucru pe care îl știe oricare petrolist offshore și cam oricine altcineva cât de cât preocupat de subiect: Cele mai mari și mai certe rezerve de petrol și gaze se găsesc la și aproape de vărsarea în mare a marilor fluvii.

Dunărea are un bazin și un debit aproape comparabile cu Volga, iar rezervele de hidrocarburi de la vărsare sunt deja demonstrate. Ce nu se știe încă este amploarea lor exactă – pentru că încă nu s-au făcut prospecțiuni suficiente, și probabil că nimeni nu are interesul să spună exact nici măcar ce se știe deja.

Cât de mari sunt resursele, cât de fezabilă este exploatarea, care sunt costurile și riscurile – toate acestea depind de factorii pe care i-am enumerat la început.

Însă un lucru este totuși destul de clar de pe acum: NIMENI – nici măcar țările lumii a treia fără luptă! – nu își dă resursele atât de ieftin pe cât ne pregătim să o facem noi, care nu avem nevoie să luptăm ci doar să votăm. Maaare act de curaj!

Într-un scenariu modest, este vorba doar de cele 200 de miliarde de metri cubi de gaze deja-anunțate, care chiar și ele pot aduce în plus la buget plus-minus 10 miliarde de euro față de ce s-a „parafat” deja. Cei 1000 de kilometri de autostradă lipsă!

Într-un scenariu optimist, poate că e vorba de mai mult de 1000 de miliarde de metri cubi de gaze și cine-știe-cât petrol, pe care ne pregătim să-l antamăm la preț de nimic, exact așa cum am făcut la privatizarea Petrom cu „consultanță internațională profesionistă”. În total, venituri ratate de 100 de miliarde de euro și mai bine, destul cât să achite toată datoria publică și tot să mai rămână ceva.

Nimeni nu stă cu petrolul și gazul ne-exploatate că nu s-ar găsi cine să i le scoată. Chiar și la dictatorii caraghioși sau sângeroși, chiar și la țările sub embargo, companiile petroliere stau la cozi. S-ar bucura ele la marje de 50%, dar le acceptă până la urmă și pe cele de 5-15%, uzuale în industrie.

Doar fraierii sunt cu adevărat greu de găsit!


Despre același subiect:

  1. Sună-ți deputatul și întreabă-l dacă are de gând să renunțe la cele 10 miliarde de euro din Marea Neagră!
  2. Dragnea, să nu îndrăznești să dai gazele din Marea Neagră de pomană ca să scapi tu de pușcărie!
  3. Care este cantitatea de petrol și gaze de sub Marea Neagră?
  4. Rugăminte către mass-media: nu ratați subiectul gazelor din Marea Neagră!
  5. Cine și cum servește propagandei ruse în jaful gazelor de la Marea Neagră
  6. Prima victorie a cetățenilor în fața încercării de jaf al gazelor din Marea Neagră
  7. Unde este urgența în cedarea gazelor pe nimic?
  8. Poate fi gazul din Marea Neagră folosit „pentru economia României”?
  9. Ce înseamnă securitate energetică pentru națiunile cu minte în cap
  10. Statul român n-a calculat niciodată câți bani ar putea să ia din petrol și gaze. I-a lăsat pe experții petroliștilor să calculeze pentru el!
  11. Stimați deputați ai României, nu furați de la copii!
  12. Petiție și protest împotriva cedării gazelor pe mărunțiș
  13. Cine a scris ACEASTĂ sesizare la Curtea Constituțională?
  14. Ți-ai sunat deputatul și ai adus măcar un milion de euro la bugetul public – felicitări!
  15. Deci, cum a rămas cu gazele… Și de unde și-a luat Dragnea grilă?
  16. Căutați corupție și trădare? Luați la puricat jaful gazelor din Marea Neagră!
  17. Pleacă sau nu câinele de la măcelărie?
  18. Cum funcționează deductibilitatea în noua lege offshore
  19. Cine, cum și de ce a votat în Parlament pe legea offshore
  20. Domnule președinte Iohannis, când ne vorbiți și despre gazele din Marea Neagră?
  21. Consultanță gratis pentru concesionarii de la Marea Neagră: Luați ce vi s-a dat și spuneți „bogdaproste”
  22. Viorica Dăncilă – conflict de interese în scandalul gazelor. Soțul încasează 8.000 de euro pe lună de la Petrom
  23. Dragnea a rezolvat-o cu gazele, dar a uitat petrolul!
  24. Cum să obții maximum de pe urma petrolului și gazelor dar să nu ajungi ca Venezuela
  25. Știați că de la anul prețul căldurii se dublează? Iar noi construim conducte ca să vindem gazul prin vecini!
  26. OMV, probleme? Iată rezolvarea: Închideți rafinăria de la Viena și redeschideți la Pitești!
  27. Cum a ajuns toată (TOATĂ!) industria românească de petrol și gaze pe mâna rușilor
  28. Doamnă Firea, când le spuneți bucureștenilor că le-ați condamnat copiii să înghețe în case?
  29. Sunt șanse ca industria de îngrășăminte agricole să își revină? Poate da, poate nu – dar e o crimă să nu încercăm!
  30. Coridorul jafului: Conducta BRUA se poate face doar dacă Transgaz fură 17 mii de terenuri de la proprietari
  31. Câtă șpagă dau multinaționalele, cine le pedepsește și cum
  32. Klaus Iohannis și-a trimis înapoi la Parlament al doilea mandat
3 comentarii
Relu

Este foarte simplu: din nou… și din nou… străinii vor să pună laba mâna pe tot-tot, dar toooot, ce are țara. Să rămânem proști, așa cum sunt[em] obișnuiți.

Românii nu pot să exploateze resursele de gaze din mare? Hmm, se pare că nu. Când pui întrebări corecte și grele (ex. „Noi de ce încă ne chinuim cu o economie de gâgă?”), imediat ești șușotit cu ironie și sarcasm (ex. „Da’ ce mă, fă tu.”), știind foarte bine că românul de rând poate doar să-și facă fleacuri/mărunțișuri care nu se compară cu firmele străine.

În clipa când au băgat străinii șmecheri pe felie, adio și la gaze.

Trebuie românul să fie… din nou… imbecil, cretin, să nu vadă acest fapt – a nu știu câta oară?

Pe partea învinuirii, ceva (nu neapărat cineva direct, doar indirect) este de vină. Unii spun de corupție, alții zic de incompetență, ăilanți indică nepăsarea, iar restul care sunt mai cinici, spun că sunt toate trei combinate.

Eu nu… Dacă ar fi să dau vina pe ceva (pe un lucru/abstract), care afectează în mod subiect și obiectiv, direct și indirect, aș da vina pe xenomanie/xenofilie; pornind de la oftarea românului când s-a văitat pentru prima oară, zicând: „Of, ce bine ar fi să ne conducă străinii…”

Efectele se văd, de altfel: oameni bolnavi (sufletește în special), trăgând și trădând să piardă țara (la orice lucru), de la chestiuni economice, până la chestiuni de siguranță; de la chestiuni de autobază, până la chestiuni sociale.

Asta e. Românul vrea să le fie pe plac străinilor, oricare ar fi ăia – gena(mentalitatea?) sinistră de sclav/tributar/servant e ignorată, din motive care mie-mi scapă.

Să vorbim de corupție, nepăsare și incompetență? Nu, eu zic să vorbim de xenomanie/xenofilie și automatismul românului să fie pe placul străinilor – ăstea două le influențează pe toate.

Laurentiu Catrina

„Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, după ce a vizitat nava de foraj marin Deepwater Champion a companiei ExxonMobil, că în 2015-2017 se estimează că va începe exploatarea zăcământului de gaze din Marea Neagră, moment de la care România va putea fi independentă energetic.

Traian Băsescu a spus că în perimetrul Neptun s-a descoperit un zăcământ de gaze de „circa o sută de miliarde de metri cubi şi perspective similare sunt pentru alte câteva depozite care vor fi prospectate în perioada următoare”.
„S-a descoperit un zăcământ în perimetrul Neptun, de circa o sută de miliarde de metri cubi şi perspective similare sunt pentru alte câteva depozite care vor fi prospectate în perioada următoare. România are un consum anual aproximativ de 14 miliarde de metri cubi, între 14,2 şi 14,8 cât se estimează pentru 2012. În 2011, România a consumat 14,2 miliarde metri cubi gaze, 11,4 miliarde producţie internă şi import 3 miliarde. Faceţi socoteala câţi ani ne-ar ajunge depozitul găsit pentru a nu mai importa gaze. România are perspectiva independenţei energetice totale. Dacă şi celelate patru-cinci zăcăminte din perimetrul Neptun care vor fi prospectate, vor indica o cantitate similară, România poate fi o sursă de gaze nu doar pentru ea, ci şi pentru alte ţări din Europa”, a declarat Traian Băsescu.”
https://www.zf.ro/eveniment/basescu-dupa-vizita-pe-nava-star-trek-explotarea-de-gaze-din-marea-neagra-ar-putea-incepe-undeva-in-2015-2017-9372102

[email protected]

DOAMNE ! CAT NE-A LASAT D-ZEU SI
CAT DE *ANORMALI* SUNTEM CU ATATA
BOGATIE ….SI CUM DAM CA –PROSTII
CEEA CE AR TREBUII SA NE GESTIONAM
SU SA PLANIFICAM INTAI PENTRU NOI SI
VIITOR CPIILOR NISTRII INTR-UN MOD PRAGMATIC , DECENT …..NU AVEM CON
STIINTA PUTERII SI RASPUNDERII FATA
DE VIITOR TARII SI AL BUNASTARII NEAMU
LUI…. LA CE POTI SA TE ASTEPTI DE
LA –PARLAMENTARI SI VITUL LOR !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *