@maxus08, mulţumesc pentru atenţionare, ai perfectă dreptate, m-am grăbit puţin. Dar totuşi, tot trădare este 🙁
Statele Unite ale Nimănui…
…sunt pe cale să-şi piardă cel mai de preţ monopol: moneda.
Fierberea teribilă prin care trec acum politicienii de rang înalt – începând cu Obama, Cameron, Sarkozy sau Merkel şi terminând cu Băsescu – este că statele pe care credeau că le conduc se dovedesc baloane prea umflate iar banii, care deja au căpătat aproape toată libertatea pe care şi-o doresc, forţează acum instalarea unei democraţii adevărate.
O democraţie în care elitele birocratice sunt aproape inutile.
“Cum, să nu mai spunem noi la ce dobândă trebuie să ne împrumutăm, pe cine să împrumute băncile şi cu cât din munca lui trebuie să contribuie fiecare supus… mm… contribuabil – bogat, sărac – pentru onoarea că noi luăm decizii în numele lui? Niciodată! Trebuie să combatem împreună aşa un derapaj subversiv!”
Lipsa de integrare fiscală ar genera problemele zonei euro, sună argumentul pentru un guvern centralizat şi o taxare comună. În realitate, ar trebui să ridice probleme tocmai faptul că unul sau mai multe sisteme fiscale reuşesc să clatine o monedă.
De fapt, marea problemă este că statele s-au împrumutat când de fapt nu erau în stare să se împrumute. Pentru creditori, garanţia suverană, a taxelor plătite vrând-nevrând de copii şi nepoţi a fost mai importantă decât evidenţa că în lipsa riscurilor statul nu va şti să folosească banii şi îi va irosi. Dar surpriză! Nici nepoţii, nici copii şi nici măcar părinţii nu mai vor să plătească oalele sparte. Au început în Islanda, cu un referendum al cărui rezultat este refuzul de-a naţionaliza pierderile băncilor. A continuat în Finalnda, cu nişte alegeri al căror rezultat a fost refuzul de-a internaţionaliza pierderile grecilor. Un enorm scandal este pe cale să izbucnească după ce s-a aflat că, în schimbul acordului pentru pachetul de salvare, Finlanda şi-a obţinut separat banii înapoi de la Grecia: un miliard din totalul de 109 miliarde la care a contribuit fiecare ţară membră a zonei euro. Urmează ca şi alte ţări să ceară tratament asemnănător. Şi urmează şi alte alegeri: Irlanda, unde furia este la cote de alarmă sau Germania, unde masa critică a nemulţumirii se poate dovedi ruinătoare.
Toate planurile de-a centraliza, unifica şi omogeniza aceste lucruri nu pot rezolva mare lucru. Degeaba vor ţările UE să-şi pună credibilitatea la comun, pentru că în realitate din ce în ce mai puţini vor să le împrumute. Mai mult decât votul politic, foştii contribuabili votează cu mouse-ul în contul de internet-banking.
Aşa se explică creşterile ridicole ale aurului sau francului elveţian: banii caută libertatea, şi sunt dispuşi să plătească pentru ea. Pe termen lung, dacă vor scăpa de taxele absurde şi de reglementările idioate de acum, îşi vor recupera pierderile de pe traseu cu vârf şi îndesat.
Iar planurile de-a taxa tranzacţiile financiare ar putea fi chiar ultima lopată pe mormântul monedelor emise de stat, când toată lumea va fi evita taxele cu tot cu monedă. În lumea comunicaţiilor instant şi a protocoalelor criptate, doar inerţia, comoditatea şi o oarecare rămăşiţă de încredere a mai păstrat în viaţă banii emişi de băncile centrale. Efectul pervers al încercării de unificare monetară ar putea fi ca viitoarea monedă “unică” să scape controlului vreunui stat.
Până acum, nebuniile financiare ale statelor eşuau în război. Doar că astăzi nu prea a mai rămas vreo miză. Costurile unui conflict depăşesc cu mult potenţialele câştiguri. Cel mult, statele se războiesc cu propriii cetăţeni iar ei refuză să-şi mai finanţeze marasmul.
Desigur, politicienii au toate motivele să se teamă de asta: nimeni nu le va mai plăti obligaţiunile şi taxele pe care le pretind, pentru a cumpăra voturile despre care cred că li se cuvin, cu politicile falimentare la care se pricep. Lipsite de principalul mijloc de coerciţie -ipoteca pe veniturile copiilor şi nepoţilor – guvernele trebuie să stea cu mâna întinsă la proprii cetăţeni: ne daţi, ori nu ne daţi? Fără simulacre de alegeri cumpărate din banii victimei. Asta da democraţie!
42 de comentarii
V-aţi gândit că cedarea suveranităţii este de fapt Înaltă Trădare şi este chiar incriminată de Codul Penal. Deja legile publicate în Monitorul Oficial nu mai au nicio valoare pentru guverne. Este incredibil ce de întâmplă. Democraţia autentică se va instala sau vom avea anarhie autentică, şi asta fără vreo revoluţie sau violenţe 🙂 . Oare ce vor alege?
Masurile de centralizare a puterii arata disperarea politicienilor. Ei simt ca nu mai sunt in control. Si acum incearca sa faca legea si sa ridice stacheta.
Daca o sa existe o centralizare, o sa fie doar de forma. O sa fie de natura politica si nu economica. O centralizare economica va fi distrusa de piete si de investitori intr-un timp scurt.
In urmatoarele decenii, puterea va trece de la nivel statal la nivel individual. Urmeaza o revolutie antreprenoriala.
@big – daca imi aratati in Codul Penal (vechi sau nou) articolul unde este incriminata infractiunea de "inalta tradare", eu maninc ambele coduri. Nu exista incriminare ptr aceasta infractiune ci doar "tradarea". Nu faceti confuzie intre cele 2 notiuni deoarece juridic nu sunt acelasi lucru.
Nu e tradare! Tradarea e tradare atunci cand o stim si noi! :)))
Dincolo de gluma inspirata de Caragiale situatia e intradevar maronie. Nu neaparat economic in primul rand ci pentru ca totul pare scapat de sub orice control electoral.
Ne place sau nu ne place, râdem sau luăm în serios, NOUA ORDINE MONDIALĂ se înfăptuieşte în timp ce vorbim.Este un proiect grandios al elitelor care lucrează la el de peste 100 de ani.Acum proiectul a intrat în faza finală: distrugerea vechilor orînduiri(îmi pare rău de termenul de lemn dar este cel mai potrivit) şi construirea uneia noi.Monedele vor pica rînd pe rînd la fel şi economiile.Dacă are cineva dubii să insiste cu cercetările.Apoi este liber să tragă ce concluzie doreşte.
Deocamdată suntem captivii unui sistem perfect pe care culmea avem iluzia că-l controlăm.
@LD, ThinkAgainRo
De unde atata inversunare? Nu este nici o conspiratie masonica sau zionista sau ce ar pretinde "NOUA ORDINE MONDIALĂ"
Lasa piata libera sa decida. Daca piata vrea sa imprumute lui SUA bani cu dobanda de doar 2% pe 10 ani, care e problema ta cu asta? Iti baga tie cineva mana in buzunar ca sa le dea imprumuturi ieftine americanilor? Sau obliga cineva Romania ca sa aiba rezerve uriase in USD (si nu EUR, in aur sau altceva)? Ce se intampla daca Romania nu mai vrea sa tina multe rezerve in USD, vin diviziile de tancuri americane in Romania? Fiecare poate sa faca ce vrea si la nivel personal, daca sa isi bage banii in aur sau platina sau CHF in loc de USD, nu este nici o interdictie, nu? Din partea mea va puteti stoca bogatia si in oua de prepelita.
La fel si cu Uniunea Europeana. Daca finlandezii nu vor sa ii ajute pe greci, treaba lor, nu vor fi invadati de divizii de tancuri grecesti. Nici romanii nu sunt obligati de nimeni ca sa ii ajute pe greci. Dar nici sa nu se astepte la vreun ajutor in viitor in caz ca refuza sa ii ajute pe altii.
Si de fapt, Romania nu este obligata de nimeni sa fie in UE, NATO, ONU sau in alte organizatii. Poate avea o democratie originala si un sistem economic chiar si mai original din partea mea. Ciobanul suparat pe sat poate oricand sa se care daca nu ii convine decizia democratica a satului.
Domnule Radu ca de obicei nu înţelegeţi nimic.Sunteţi prezent pe vreo 7 bloguri pe care le citesc ,plin de teorii care mai de care keynesiene şi libertARIENE.nU POT SĂ VĂ DAU RĂSPUNSUL FIINDCĂ NU ARE LEGĂTURĂ COMENTARIUL DVS CU CE AM SPUS EU.În ceea ce priveşte ciobănia prefer să fiu ciobanul şi nu oaia precum domnia voastră!Să ştiţi că în cazul meu există un detaliu anatomic situat la SUD de curea pentru care într-adevăr aş putea fi considerat cioban oricînd!Din agresivitatea cu care răspundeţi(deşi nu v-a întrebat nimeni nimic) reiese că domnia voastră nici ciobănel nu aţi putea fi!Exact este vorba de acelaşi detaliu anatomic!
Mai era un dobitoc care semna Dan tot asa de agresiv posta comentarii la comentarii!
@Big
Legile pot fi schimbate la fel de uşor şi de aiurea cum au fost date, deci unde-i problema?
@Adrian T.
Da, dar politic nu înseamnă nimic. Mai degrabă ceremonială
@adrian
“maronie”
Depinde din ce direcţie a situaţiei priveşti 😉
@ThinkAgain
“Este un proiect grandios al elitelor care lucrează la el de peste 100 de ani”
Deci cei mai mulţi au murit fără să-şi vadă visul dus până la capăt 😛
@Radu
Cred că greşeşti!
Văcarul se supără pe sat.
@LD
Ok, daca cei 75% din nemti care s-au saturat sa mai asiste financiar tarile PIGS, chiar cu imprumuturi, forteaza alegeri noi care sa rezulte in iesirea Germaniei din eurozona si revenirea la marca, ce ar fi mare branza cu asta? Eu nu prea cred ca ar face diferenta pentru nemti; ar fi si ceva castiguri si ceva pierderi, dar efectul net ar fi mic.
Pentru greci ar face, ca in loc sa mai poata da cu sutul in conserva cativa ani si apoi sa faca default vor fi fortati sa faca default mai rapid. Dar un default nu e sfarsitul lumii, Argentina a facut un default acum un deceniu si si-a revenit destul de bine. Deci pe termen lung nu stiu daca va conta pentru greci in ce an se va face defaultul, care e inevitabil oricum, ci doar ce vor face dupa default, daca vor mai sta in euro sau daca vor reveni la drahma, etc. Asta presupunand ca va mai exita euro in cativa ani.
Din punct de vedere economic populismul nu ar face diferenta asa mare, au avut si polonezii versiunea lor de PRM la putere si nu am auzit sa le fie economia afectata. Din punct de vedere al emigrantilor care lucreaza in tari vest europene, venirea la putere a extremei drepte ar putea rezulta in expulsia lor, exact cum au fost expulzati mexicanii din SUA in anii 30 cand somajul atinsese cota de 20%. Daca intra lumea in depresie (foarte posibil, inca nu socotesc totusi probiabil), se va repeta acest lucru si in SUA si in Europa, ca la urma urmei cetatenii fiecarei tari trebuie sa aiba prioritate. Deci ar fi expulzati in primul rand emigranti din tari non-EU, dar nu este exclus sa fie expulzati si romanii, care nu au o imagine foarte buna in tarile vest-europene (ma refer aici la emigrantii romani care nu au devenit cetateni ai tarilor lor adoptive).
La asta (venirea la putere a extremei drepte) te referi cand te referi la instalarea adevaratei democratii ?
>“Este un proiect grandios al elitelor care lucrează la el de peste 100 de ani”
Deci cei mai mulţi au murit fără să-şi vadă visul dus până la capăt
Ce stim noi ? Elitele ( membrii lor mai exact ) detin secretul "reincarnarii controlate" asa ca pentru ei 100 de ani sunt ca si cum nu ar fi … 😉
Adevarat de trist si vesel in acelasi timp acest articol. Toata aceasta " bogatie universala" este rodul a unei mase mici de oameni in comparatie cu " asistatii" + bufetarii, f -ul e intentionat. Sa speram ca se va produce o schimbare de mentalitate.
@radu
Clar ca pentru greci defaultul ar fi cea mai buna solutie. Insa imediat dupa ar trebui sa taie SI MAI MULT cheltuielile, ca bani de unde?
A face datorii in sperata ca fiii si nepotii le vor plati nu e normal sau/si moral iar asta nu putea continua la nesfarsit.
Urmeaza "restartarea sistemului" chiar si numai pt acest lucru.
Vorba 'ceea:
"ULCIORUL NU MERGE DE PREA MULTE ORI LA APA"
Lucian, cred ca statele unite ale birocratiei excesive nu se pot pune cu piata oricit de mult ar dori sa o tina in frau reglementind-o.
Basescu povesteste si el ce aude ca in rest pauza.
Iar opozitia la noi este la fel de stingista precum puterea.
Din cate imi amintesc, criza a pornit de la bancile de investitii din America, adica de la spuma 'antreprenorilor', niste 'mase mici de oameni' .De ce nu sunt mentionate in articol?Statul american a gresit nelasandu-le sa cada pe toate cele vinovate si nepedepsindu-i pe cei vinovati.Asta doar pentru ca statul e manevrat de fapt de 'intreprinzatori' care n-au fost alesi. Cine da atacuri speculative? Un sistem care permite unui speculant 'intreprinzator' sa castige 8 miliarde dolari intr-o zi fara sa fi oferit in schimb nimic lumii este o palma pentru intereprinzatorii adevarati din industrii adevarate care abia pot spera la cateva procente de crestere pe an, si de aceea trebuie inlocuit. Mana invizibila nu e a pietii, ci a elitelor financiare.Cu aceasta mana se trag sforile care manevreaza presedinti , prim ministri .. si intelectuali .Acest stat merita sa dispara.
ex de sforari : familia Koch- unii din marii sprijinitori ai libertarienilor http://en.wikipedia.org/wiki/Koch_Family_Foundati… , http://www.newyorker.com/reporting/2010/08/30/100…
1. au venituri anuale cam de 100 miliarde dolari
2. baga bani grei in partidul libertarian, Ludwig von Mises Institute , Cato Institute,Heritage Foundation,American Enterprise Institute, etc
3. istoric:
a) colaborarea cu Stalin -Unable to succeed at home, Koch found work in the Soviet Union. In the nineteen-thirties, his company trained Bolshevik engineers and helped Stalin’s regime set up fifteen modern oil refineries
b)Membru al John Birch Society , il considera pe Dwight D. Eisenhower un agent comunist : In 1958, Fred Koch became one of the original members of the John Birch Society, the arch-conservative group known, in part, for a highly skeptical view of governance and for spreading fears of a Communist takeover. Members considered President Dwight D. Eisenhower to be a Communist agent . Members of the John Birch Society developed an interest in a school of Austrian economists who promoted free-market ideals.
c)1980: cere desfiintarea CIA,FBI : 1980 campaign presaged the Tea Party movement. Ed Clark told The Nation that libertarians were getting ready to stage “a very big tea party,” because people were “sick to death” of taxes. The Libertarian Party platform called for the abolition of the F.B.I. and the C.I.A., as well as of federal regulatory agencies, such as the Securities and Exchange Commission and the Department of Energy. The Party wanted to end Social Security, minimum-wage laws, gun control, and all personal and corporate income taxes; it proposed the legalization of prostitution, recreational drugs, and suicide. Government should be reduced to only one function: the protection of individual rights. William F. Buckley, Jr., a more traditional conservative, called the movement “Anarcho-Totalitarianism.”
d) prezent :
– ,Koch Industries one of the top ten air polluters in the United States“
-“As state socialism failed . . . the target for many within these organizations shifted to any kind of regulation at all
– Tea Party : The problem with the whole libertarian movement is that it’s been all chiefs and no Indians. There haven’t been any actual people, like voters, who give a crap about it. So the problem for the Kochs has been trying to create a movement.” With the emergence of the Tea Party, he said, “everyone suddenly sees that for the first time there are Indians out there—people who can provide real ideological power.
Sunt niste tipi simpatici, nu-i asa? 🙂
am citit un articol care dupa parerea mea pune punctul pe i… insa este in limba italiana si nu am nci un chef sa fac traducerea… nu vorbesc in limba romana de cateva decenii. Daca va intereseaza il gasiti pe internet:
“Se il crollo dei mercati trasforma la democrazia” ("Cazul în care piaţa s-a prăbuşit s-a transformt democraţie")
di Aldo Schiavone
http://www.manuelaghizzoni.it/?p=24571
Domnu' Lucian, imi permit sa va semnalez o greseala in articol (chiar in primul paragraf) : cind vorbiti de "politicienii de rang înalt" intre cei enumerati este amintit (ce-i drept, la sfarsit) T.B …
Daca – Doamne fereste ! – nu e o greseala, inseamna ca situatia e maronie de tot …
@viviana
… Pai, nici eu nu vorbesc italiana de cateva decenii.
Este evident din modul in care ai tradus titlul acelui editorial ca nu ai nici un chef sa faci traducerea doar fiindca nu esti in stare sa o faci. Daca nu vorbesti romana de 30 de ani, te felicit, te-ai exprimat destul de bine in mesajul postat. … ma intreb totusi, daca nu vorbesti romana de atata timp, atunci ce limba vorbesti tu cel mai bine ?! ca doar nu italiana.
O traducere mai corecta ar fi: " Daca prabusirea pietelor transforma democratia"… Cine cunoaste italiana mai bine sa ma corecteze daca am gresit.
Acel articol nu pune nici un punct pe nici un i. Intradevar nu merita efortul de a fi tradus.
„Lipsa de integrare fiscală ar genera problemele zonei euro, sună argumentul pentru un guvern centralizat şi o taxare comună”.
Daca s-ar face o integrare fiscala pe principii franco-germane si nu grecesti ar fi minunat. Cu timpul vom avea un guvern unic pe continent fie ca ne place sau nu.
>Din punct de vedere al emigrantilor care lucreaza in tari vest europene, venirea la putere a extremei drepte ar putea rezulta in expulsia lor, exact cum au fost expulzati mexicanii din SUA in anii 30 cand somajul atinsese cota de 20%. Daca intra lumea in depresie (foarte posibil, inca nu socotesc totusi probiabil), se va repeta acest lucru si in SUA si in Europa, ca la urma urmei cetatenii fiecarei tari trebuie sa aiba prioritate.
E interesant acest subiect … pentru ca situatia nu mai e chiar aceeasi ca cea din anii '30 – si oricum am impresia ca e diferita intre SUA si UE.
Expluzarea imigrantilor … e cam cu cintec prin Europa de Vest – deoarece multora ( probabil majoritatii ) li s-a acordat cetatenia tarii cu pricina. Plus de asta de regula chiar si cei care nu au inca cetatenie dar lucreaza legal ( sau macar "la gri" ) beneficiaza de anumite drepturi sociale si subventii. Probabil ca primul pas … asa, mai moderat ar fi renuntarea la astfel de situatii/cheltuieli si ajungerea intr-o stare cvasi-similara celei din tarile arabe bogate in petrol ( care si ele au o gramada de muncitori straini dar in conditii asa … de semi-iobagie 😉 ).
Ma refeream la ce se intampla acum in Arizona, cand imigrantii ilegali sunt deportati fara discutii. Cand somajul era mic erau tolerati, ba chiar doriti de cei care vroiau sa construiasca cat mai ieftin si rapid in timpul nebuniei bulei imobiliare. Toti se faceau ca nu vedeau ca lucrau la negru (sau cu acte false), dar sentimentul public s-a schimbat foarte mult dupa ce somajul a trecut de 10%.
La fel, in Vestul EU nu ma refeream la imigrantii cu cetatenie; din moment ce sunt cetateni fideli, nici nu mai sunt considerati imigranti, ci cetateni de prima generatie, copiii lor cetateni de a 2-a generatie, etc, cel putin in SUA unde practic toti oamenii sunt macar partial de abia la a 2-a sau a 3-a generatie; fara nici o exceptie, toti americanii pe care ii cunosc au macar cate un bunic ba din Germania, ba din Suedia, Irlanda, Canada, etc.
1) in primul rand la imigrantii ilegali (din afara EU) care pot fi deportati rapid si fara discutii in caz de depresie economica
2) in al 2-lea rand la incetarea innoirii vizelor de lucru temporare
3) in al 3-lea rand, daca depresia chiar se impute, la iesirea unor tari din anumite tratate europene, fapt care ar pune capat dreptului de lucru al romanilor in acele tari, daca nu au deja rezidenta permanenta
In momentul in care somajul ramane la cote ridicate timp de mai multi ani, vor fi presiuni mari pentru recalificarea somerilor bastinasi, si cererea de mana de lucru straina necalificata sau cu calificare medie va scade aproape de tot. Doar programatori, profesori universitari, si alti oameni incadrati in categoria de genii vor putea imigra usor (si cei cu reintregirea familiei, dar si acolo se poate prelungi procesul, cere fluenta in limba locala inainte de a se da viza de imigrare, si alte chestii care sa reduca numerele totale).
Am inteles la ce te referi dar iti atrag atentia ca ( de ex. ) urmatoarea afirmatie :
>{…}din moment ce sunt cetateni fideli, nici nu mai sunt considerati imigranti, ci cetateni de prima generatie,
e valabila poate asa … in sens strict juridic pentru ca in practica … 😉
>Doar programatori, profesori universitari, si alti oameni incadrati in categoria de genii vor putea imigra usor{..}
La geniile propriu-zise poate – dar de ce s-ar mai chinui cineva sa "importe" programatori ( de ex. ) cind poate sa-i foloseasca mai eficace/profitabil in tarile de origine ? 😉
Personal reiterez afirmatia pe care am mai facut-o si cu alte ocazii : desi sunt prezentate ca mergind "mina in mina" finalmente "globalizarea" e dusmanul cel mai redutabil al "multiculturalismului" din societatile dezvoltate – deoarece il lipseste de motivatia economica : e mult mai rentabil acuma sa muti o fabrica integral ( exceptind eventual partea de conducere strategica 😀 ) in tari mediu/subdezvoltate decit sa mai "importi" forta de munca … 😉
@MIA
De Sillicon Valley ai auzit ? Stii ca aproape jumate din fondatorii companiilor de succes sunt fie imigranti (Google, Sun, etc, mai e si Linus Torvalds pe acolo) sau copii de imigranti (cum e in cazul Yahoo). Si nu le zice nimeni ca nu sunt cetateni sadea doar pentru ca au accent strain? Locuiesc in Seattle, si este la fel de multicultural (cam o treime din oameni sunt East-Asian, si dupa ce te obisnuiesti cu ei nici nu ti se mai par straini, chiar daca unii au accente atroce).
Da, mana de lucru ieftina cum a importat Anglia pakistanezi sau Germania turci nu vom mai vedea in industrie cel putin (desi in agricultura va ramane loc de capsunari in Spania sau mexicani in SUA, pentru ca agricultura totdeauna e protejata de ceva tarife plus sistemul legal si social care impiedica furtul in tarile dezvoltate, spre deosebire de Romania).
>> de ce s-ar mai chinui cineva sa “importe” programatori ( de ex. ) cind poate sa-i foloseasca mai eficace/profitabil in tarile de origine ?
Programatorii romani inca emigreaza in Redmond sa lucreza la Microsoft, eu nu stiu de programatori care sa faca $100k pe an in Romania, si cred ca si daca ar putea castiga aceiasi bani si in Bucuresti, tot ar prefera sa o faca intr-o tara civilizata, unde copiii lor sa aiba un viitor mai bun. Am cunoscut si programatori care sa se intoara in Romania, in euforia de dinaintea aderarii la UE, dar dupa cativa ani in tara natala le-a iesit pe nas, si jumate din ei au re-emigrat ulterior din cauza ca nu vedeau un viitor pentru copiii lor in Romania (si/sau nu aveau ei insisi aceleasi oportunitati ca in afara)
Te-ai intrebat vreodata de ce Microsoft nu face nici un centru de dezvoltare in romania? (unde sa fie product grup, nu consultanti)?
Big:
"Pot functiona ca partide politice numai asociatiile cu caracter politic, constituite potrivit legii, si care militeaza pentru respectarea suveranitatii nationale, a independentei si a unitatii statului, a integritatii teritoriale, a ordinii de drept si a principiilor democratiei constitutionale." – Art.3 (1) din Legea nr. 14/2003 a partidelor politice.
Absolut toate partidele din Europa ar trebui sa se autodizolve. In neant..
🙂
Eram sigur ca ating o coarda sensibila care risca sa duca la imposibilitatea unui dialog … 😀
>De Sillicon Valley ai auzit ?
Mmm – sa vedem … nu e locul ala de unde a izbucnit precedenta criza majora – cea a dot-com-urilor ? 🙂
>Linus Torvalds pe acolo{…}
In mare el intra la categoria "genii propriu-zise" despre care am zis ca formeaza o categorie aparte. 😉
>Si nu le zice nimeni ca nu sunt cetateni sadea doar pentru ca au accent strain?
Sincer … nu cred ca "nu le zice nimeni ( nimic probabil )" – asta cred ca e mai degraba asa … o apreciere ultra-optimista/un "wishful thinking".
Si chiar am dat o cautare rapida pe Google! si se pare ca nu e doar parerea mea ci mai o sustin si altii : http://techcrunch.com/2011/03/06/why-silicon-vall…
Dincolo de asta – desi probabil nu esti de acord sau nici macar pregatit sa discuti la modul serios pe tema asta exemplul "bulei dot-com" din Silicon Valley e de fapt unul de ( cit se poate de banala ) mentinere a supra-investitiilor ( proaste 😉 ) intr-un domeniu inclusiv prin apelul la imigranti. Cam la fel a fost situatia si cu sectorul constructiilor din Europa Mediteraneeana ( unde o groaza de romani au lucrat ) etc.
Acuma strict legat de bani – replica ta urmatoare eu zic ca perpetueaza o legenda …
>Programatorii romani inca emigreaza in Redmond sa lucreze la Microsoft, eu nu stiu de programatori care sa faca $100k pe an in Romania{…}
In medie … dar ce zic eu in medie … cu exceptia poate a unor virfuri salariul/venitul platit de MS nu e de 100.000 $/an. Nici daca pui maxim de bonus anual de 20% si un stock-option de 4-5.000 $/an ( ceea ce e deja extrem de mult ). Poate ai avut tu noroc sa lucrezi in ceva echipa de echipa sau ai promovat minune – dar aici o balaresti cu gratie : ca estimare pur personala cred ca un brut pe la vreo doua treimi din ce zici tu e mai realist. Si nici ala nu cred ca e valoarea medie – pentru ca … dar mai bine ma abtin pe moment. 😉
Ca sa mai spunem o chestie interesanta : in mare este foarte posibil – dupa cum am vorbit si cu un coleg american ( sictirit pe sistem 🙂 ) si am vazut transpirind si pe ici pe colo pe Internet ( in ciuda mitologiei create ) – ca un SDET/DocWriter "din exteriorul SUA" sa cistige mai putin decit lucratorii de la primariile din oraselele in care stau ( si care au o organizare sindicala extrem de buna/puternica, bonusuri peste bonusuri, indexari cu inflatia alea alea ). La nivele de Senior si peste … da, acolo lucrurile sunt mai roz. Dar sa nu mitologizam aiurea ca nu e cazul. 🙂
Sau … ?
P.S. : Asta oarecum paralel cu faptul ca nu stiu citi programatori au in Romania ~3000 de euro ( oricum salariile aici se exprima net de regula ). Dar cu de-aia pe la 2000 stiu citiva … 😉
>Te-ai intrebat vreodata de ce Microsoft nu face nici un centru de dezvoltare in romania?
Da – dar sunt curios care e raspunsul pe care l-ai gasit tu. Care eventual sa explice si de ce au unul in Serbia … 🙂
@MIA
"ca estimare pur personala cred ca un brut pe la vreo doua treimi din ce zici tu e mai realist"
Nu mai lucrez de 6 ani la Microsoft, deci nu stiu cat se ofera acum, dar as fi foarte mirat sa fie cum zici tu. Acum 11 ani cand am terminat facultatea, mi-au oferit brut exact cifra zisa de tine (65k base salary brut + stock options + eventuale bonusuri), si 5 ani cat am lucrat acolo mi-a crescut salariul (nu foarte mult, ca nu am fost decat un simplu pion, nu team lead), si daca as fi ramas acolo ca simplu pion (desi nu sunt multi oameni care sa ramana 11 ani acolo ca simplii pioni programatori), cu siguranta ca as castiga 6 cifre brut. Si net nu este cu mult mai mic, ca Washington State nu are income tax, si o familie cu copii care sa aiba venit chiar si de 100k pe an nu plateste nici 10% in income tax federal.
Nu am raspuns la intrebarea de ce nu prea merg centre de dezvoltare in Romania. Daca ar trebui sa ghicesc, as zice din cauza neseriozitatii si birocratiei, plus lipsei de spatiu corespunzator in centru, si al infrastructurii rutiere si de transport in comun in suburbii, dar ghicirea e datul cu nuca in perete. Stiu ca acum vreo 2 ani pana si echipa de user assistance a lui Microsoft (unde se suna pentru activarea licentelor etc, oamenii din Romania sunau la numar care parea sa fie romanesc dar receptorul era ridicat la Sofia) fusese mutata in Bulgaria, deci nu doar Serbia ci si Bulgaria a luat-o inaintea Romaniei. Ce mai, este o oranduire foarte originala pe Dambovita, nemaintalnita la nimeni; vorba romanului, "ca la noi la nimeni" …
Eu ma gandeam sa ma intorc in Romania acum 6 ani din motive de familie, si Amazon era pe punctul de a deschide doua centre de dezvoltare, la Bucuresti si Iasi. Chiar trecusem de prima runda, eram pe punctul de a face al 2-lea interviu, cand brusc s-au anulat toate planurile de a deschide un centru de dezvoltare in Bucuresti. Dar cel de la Iasi se pare ca a mers inainte, doar ca nu ma interesa pe mine sa merg in Iasi, si am ramas in Redmond. In jobul care il am acum, lucrez de acasa pe un salariu bunicel (nu cat as fi avut daca as fi ramas la Microsoft, si oricum mai mare decat il aveam acum 6 ani cand am plecat), si as putea sa am exact acelasi venit (brut) si in Romania, dar acum nu ma mai intereseaza pe mine sa ma intorc in Romania, decat in vacante, viata e prea stresanta in Romania, din multe motive. Si nu cred ca sunt singurul care ar ajunge la aceiasi concluzie. Eu chiar prefer sa am venit mai modest dar cu vacante mai lungi (acum am 5 saptamani) si stres mai putin, si pentru mine tara cea mai putin stresanta este SUA.
Lasind deoparte consideratiile extra imi mentin afirmatia urmatoare :
>de ce s-ar mai chinui cineva sa “importe” programatori ( de ex. ) cind poate sa-i foloseasca mai eficace/profitabil in tarile de origine ?
Deoarece – pina una alta – companiile ( actionarii si/sau conducerea lor ) sunt cele care hotarasc politica de deschidere de filiale si nu angajatii care ar prefera ( natural ) un salariu cit mai bun, conditii de lux, un mediu cit mai relaxat/prielnic s.a.m.d. 😀
>Acum 11 ani cand am terminat facultatea{…}
Atunci se cam explica : acum 11 ani era in plina bula "dot-com". 😉
>Nu am raspuns la intrebarea de ce nu prea merg centre de dezvoltare in Romania.
???
Dar sunt plin de centre de dezvoltare in Romania – si Microsoft se poate sa nu fi deschis datorita faptului ca nu a vrut sa investeasca sau a avut o politica de alta orientare.
>{…}si pentru mine tara cea mai putin stresanta este SUA
Probabil ca te-ai acomodat suficient de bine – venit confortabil alea alea. 🙂
@MIA
In timpul bulei .com proaspetii angajati la Microsoft se asteptau sa faca mai mult din stock options decat din salariul de baza. Asa ca o oferta de "65k + 2000 options" era echivalentul a unei oferte simple (fara optiuni) cu un salariu circa dublu. Asa ca toti cei care ne-am angajat in 2000 am luat plasa, ca am facut zero barat din optiuni, dar nu imi pare rau, oricum a fost o experienta buna (si a prins bine la resume). Oferta de baza e mai mare acum, si include "stock grants" in loc de "stock options", deci valoarea efectiva (dupa perioada de vesting) este oricum cel putin 100k pentru programatori (proaspeti absolventi, ca doar nu vor ajunge actiunile Microsoft chiar la zero). Brut, nu net.
Pentru mine se poate spune ca imi vine mai usor sa zic ca m-am adaptat in SUA dupa 21 de ani. Dar e valabil si pentru romani veniti de numai 5-6 ani, cunosc cativa carora la inceput le era dor de tara natala, dar dupa ce au facut o vacanta sau doua in locurile de bastina, nu ar mai vrea sa se intoarca nici in ruptul capului, nici macar la pensie. Ajustarea din Romania in SUA e usoara, ca mutarea dintr-un apartament comunist intr-o vila enorma, cu garaj atasat etc. Ajustarea in sensul inversa e mult mai dificila, cunosc cazuri de romani care s-au intors in Romania si apoi au emigrat din nou ca nu s-au mai putut acomoda.
>{…}cam o treime din oameni sunt East-Asian, si dupa ce te obisnuiesti cu ei nici nu ti se mai par straini, chiar daca unii au accente atroce{…}
Exagerind un pic si facind paralela cu o situatie oarecum echivalenta : nu e totusi deloc exclus ca in 10-15 ani, daca economic situatia nu va mai fi asa infloritoare, zona respectiva sa fie un fel de ghetou ( sa zicem ceva gen coloniile minere de prin Romania. 😉 ) – si atunci risca sa-ti para strain si unul care vorbeste perfect engleza. 🙁
Pentru ca tot ziceai de Silicon Valley si miracolele tehnologice de-acolo … trebuie totusi notat ca in ciuda existentei zonei cu pricina ( alaturi de alte "centre de referinta" precum Hollywood-ul ) statul California a avut serioase probleme bugetare, reduceri de cheltuieli sociale etc. etc.
>Ajustarea din Romania in SUA e usoara, ca mutarea dintr-un apartament comunist intr-o vila enorma, cu garaj atasat etc.
Posibil ( desi personal zic ca e cam o exagerare – dar e neimportant ). Problema mare e ca vila aia enorma se dovedeste nesustenabila/greu de intretinut pe termen mediu/lung. Si problema si mai mare e ca situatia asta afecteaza deja cam toata lumea in jur. 🙁
@MIA
Te referi la costul energiei? La petrol ai dreptate, americanii folosesc prea multe SUV-uri, ca sa nu mai vorbesc de Hummer-e, si pretul global al barilului, precum si deprecierea dolarului (si bine ar fi sa creasca si accizele, dar nu cred ca se va intampla), ii va determina sa foloseasca masini mai eficiente, precum europenii sau japonezii. Poate chiar si transportul in comun, acolo unde exista.
Dar la incalzirea caselor nu mai tine argumentul. SUA nu importa gaz de la Putin ca Germania sau Romania, la preturi stabilite de Putin, ci are o imensa productie interna, cu resurse noi cat sa tina un minim de 30 de ani (fara a vorbi de gigantice zacaminte de carbune, din care se poate produce gaz sintetic si petrol sintetic; deocamdata nu renteaza, dar va veni timpul cand va renta)
Asa ca nu vad cum SUA va afecta lumea, cand proportia de energie folosita de SUA pe plan mondial este in scadere. Apetitul vorace al Chinei este ceea ce impinge in sus pretul nu doar la petrol, ci si la cupru, bauxita, fier, etc. Si acest apetit va tot creste pe masura ce China va deveni dezvoltata, dar din pacate lumea nu are atatea resurse cat ar vrea toti. Deci pretul va creste foarte mult, pana cand numai cei bogati vor avea cate resurse vor.
>Te referi la costul energiei?
Nuuu – deloc. 🙂
Era doar asa … o parabola. 😉 ( ca in bancul ala ) – la modul general.
@MIA
In afara de pretul barilului, cum afecteaza consumul lui SUA restul lumii? Nu e vina lui SUA ca au crescut preturile la mancare, ca SUA este cel mai mare exportator agricol (din cate stiu eu). Vina, daca poate fi numita vina, este a Chinei–chinezii nu mai sunt niste sarantoci care sa se multumeasca cu un castron de orez, ci mananca din ce in ce mai multa carne. Si carnea, fie importata fie crescuta local, depinde de furaje. Daca creste pretul furajelor, creste si pretul cerealelor, si te trezesti cu chestii ca revolutii in tari arabe cand le ghiortaie matele. Deci lumea este interconectata, si cand populatia creste iar resursele sunt finite (si eventual in scadere, vezi Peak Oil), undeva trebuie sa crape.
Dar ce ce intampla in ultimii ani (dupa criza din 2008, nu vorbesc de criza de atunci) nu e vina SUA, si nu vad ce se strofocheaza europenii ca SUA are deficit la buget de exemplu–europenii oricum nu finanteaza bugetul SUA, mai bine sa isi rezolve intai problema cu barna din ochiul lor si apoi sa se ia de paiul din ochiul SUA. Cine nu vrea sa foloseasca dolar, poate folosi euro, franc elvetian, etc. Sau sa speculeze pe aur sau pe imobiliare, nu are decat.
>Dar ce ce intampla in ultimii ani (dupa criza din 2008, nu vorbesc de criza de atunci) nu e vina SUA{…}
Aici sunt in buna masura de acord – situatia din 2009 pina acuma ( care nici criza nu e da' nici vremuri "normale" ) nu e doar vina SUA. 😀
Pina in 2008 insa … 🙁
@MIA
Daca te intereseaza sa vezi ce barfesc angajatii de la Microsoft despre salarii:
http://minimsft.blogspot.com/2011/08/microsoft-an…
Am vazut mai multe cazuri in care programatorii incepatori (cu circa 1 an vechime) cu un an vechime sa spuna ca au fost suprinsi de cresteri (raises) care sa ii treaca de pragul de 100k (brut). Si asta fara a socoti stock grants.
Bineinteles un venit de $100k brut nu mai inseamna asa mult in euro cum era acum un deceniu, cand USD > EUR. Si USD poate sa mai scada, nimic rau cu asta (islandezii au iesit cu success din criza devaluandu-si krona). Dar multe lucruri sunt mai ieftine in SUA, de exemplu eu locuiesc in Redmond, la 2km de campusul Microsoft, si in complex la mine se vand townhouse-uri cu suprafata de 100 metrii patrati cu circa $120k, deci cam 850 euro pe metru patrat, mai ieftin ca in Bucuresti. Cam acelasi pret ca acum 10 ani cand am cumparat eu (desi in 2007, in varf de bula au fost vreo 3 fraieri care sa cumpere cu 300k). Mie personal imi convine ca pretul imobiliarelor e la fel ca acum 10 ani, ca doar nu am cumparat sa speculez, ci ca sa am o casa.
@radu,
Ceea ce scrii pare sincer exprimat si stii ce spui.
Dar referitor la: "Dar multe lucruri sunt mai ieftine in SUA, de exemplu eu locuiesc in Redmond, la 2km de campusul Microsoft, si in complex la mine se vand townhouse-uri cu suprafata de 100 metrii patrati cu circa $120k, deci cam 850 euro pe metru patrat, mai ieftin ca in Bucuresti"
Am mai auzit astfel de comparatii, dar ai uitat ca Bucuresti este capitala unei tari europene – al saptelea oras ca marime din Europa, unde se intampla de toate si bune si rele, dar discutam despre o metropola nu despre o statiune de tip sanatoriu, unde respiri aer curat si te uiti la stele.
De altfel, pari impacat cu gandul ca oasele o sa-ti putrezeasca in pamant american, ori o sa ceri sa fi ars in aerul curat al Statelor Unite ale Americii.
Ca se te lovesc in moalele capului te intreb doar daca esti de acord ca 11 Sep. a fost o inscenare a CIA.
In rest, toate cele rele decurg de la sine, dupa ce te lamuresti cum e cu aportul USA la dezvoltarea civilizatiei.
>Daca te intereseaza sa vezi ce barfesc angajatii de la Microsoft despre salarii:
http://minimsft.blogspot.com/2011/08/microsoft-an…
E foarta interesanta discutia de acolo – dar personal nu am ramas cu impresia ca aceia ar fi programatori incepatori ci cu vechime redusa la MS. Dincolo de asta sunt mai multe observatii interesante – dar acuma sunt cam pe graba …
@Victor
Nu are cum sa fie inscenare 11 septembrie, la fel cum nici Pearl Harbor acum 70 de ani nu a fost inscenare. Ce este posibil (nu zic probabil, ci doar posibil), este ca guvernul SUA sa fii aflat de planurile inamicului (in mod general era clar ca stiau, in most specific e doar speculatie). Si din motive ascunse, sa lasa SUA neaparata, pentru ca americanii sa fie socati de lovitura miseleasca si sa sustina apoi efortul de razboi.
In 1941 poporul american nu vroia sa aiba nimic de a face cu WWII, decat cel mult sa vanda arme britanicilor. O teorie plauzibila (nu probabila) spune ca FDR a interceptat comunicatii japoneze, dar nu le-a impiedicat pentru a avea suportul populatiei (si Congresului) in razboiul care el oricum voia sa implice SUA. Chiar si atunci, ar fi declarat razboi doar Japoniei, ca nu avea justificare pentru a declara razboi Germaniei (si oricum constitutia SUA specifica ca doar Congresul poate declara razboi, nu presedintele). Hitler ca idiotul a declarat el primul razboi SUA din simpatie pentru Japonia.
La fel se poate face o teorie plauzibila cu 11 septembri, ca Cheney/Rumsfeld si alti neo-coni aveau ochii pe Iraq, dar le trebuia un pretext, si atunci au lasat SUA neaparata. Doar ca nu e probabil asa ceva, timp de 10 ani ar fi iesit adevarul la suprafata.
Ceva ce este mai mai probabil este ca spionii Israelului i-au urmarit pe unii din cei 19 teroristi, dar au decis ca mai bine sa lase SUA sa fie atacata decat sa spuna americanilor ce stiu (si sa ii opreasca pe teroristi). Sunt niste povesti despre niste "studenti de arta" din Israel care erau in NY, si chiuiau de bucurie cand au vazut avioanele intrand in WTC. Asta nu inseamna ca a fost asta politica statului Israel, evidenta nu este deloc conclusiva.
Dupa logica ta, Kievul ar trebui sa fie un oras mai scump ca Bucurestiul, ca Ukraina tot tara europeana este, basca de 2x mai mare. Halal logica…. Dimpotriva, sunt multe tari mici cu capitale mult mai mici ca Bucurestiul care merita sa fie mai scumpe (Elvetia, Norvegia, Danemarka, nu mai stau acum sa le listez). Si in general nu vad de ce capitala ar trebui sa fie buricul, in Elvetia, Canada, SUA, etc, capitalele nu sunt nici pe departe cele mai mari sau cele mai scumpe orase. Orasul New York nu este nici macar capitala statului cu acelasi nume, la fel nici California nu are Los Angeles sau San Francisco ca capitala (si preturile imobiliarelor din Sacramento nu sunt nici la un sfert din nivelul celor din SF). La fel in Germania, din cate stiu eu in Berlin la apartamente comuniste preturile sunt mai mici decat in Bucuresti, inseamna ca Bucurestiul e mai cu mot decat Berlin?
ubi bene ibi patria
@MIA
Nu stiu daca acelasi nivele se folosesc si in Danemarca, dar in SUA L59 e nivelul incepator de programator (proaspat absolvent, zero experienta); L60 e nivelul la care se ajunge in 1-2 ani, dupa prima promovare.
Cifrele vehiculate acolo sunt foarte plauzibile (si nu cu mult mai mari decat cand am plecat de acolo in 2005). Salariul de baza pentru un L59 poate ca nu atinge inca 100k (brut). Dar e in mod sigur peste 80k, si cu tot cu stock grant (care face vesting in 4 ani) trece lejer de 100k. Fara a socoti benefits (ca asigurarea de sanatate, care e f. scumpa in SUA, si Microsoft este printre putinele companii care inca platesc 100% din premium).
davidescu e jmecher, aruncă pastila şi după aia se retrage strategic, nu merge până la capăt! ei bine mie nu mi-e frică să fac pasul următor, aceste state unite mondiale au deja şi o monedă!
bitcoin – p2p digital curency
moneda nimănui, nu o controlează nimeni, pur electronică, demonstrabil matematic ( până apar calculatoarele cuantice ) în cantitate limitată , greu de interzis ca si transferurile LEGALE de fisiere, mp3-uri sau filme prin protocolul bittorrent, cât timp internetul va fi liber va fi imposibil de interzis transferul legal de bitcoins prin internet, anonimitate maximă, transfer instantaneu al banilor virtuali şi electronici în orice colţ al planetei cu costuri minime ( practic zero), monedă ideală pentru o economie globalizată bazată pe microplăţi şi contact direct între vânzător şi cumpărător, garanţia controlului anonim şi global al cantităţii de monedă, riscul inflaţiei eliminat, ce mai o monedă mai bună ca aurul! … băncile clasice? într-o astfel de lume ar fi bine să îşi reinventeze utilitatea economică pentru că monopolul transferului de bani doar prin reţeaua bancară, cu taxele respective, sau căratul lingourilor de aur cu valiza va fi istorie! statele la fel, dacă vor să supravieţuiască ca entităti economice şi sociale viabile vor fi obligate să îşi redefinească statutul şi obligaţiile altfel cetăţenii prin votul portofelului le vor aduce rapid la sapă de lemn! democraţia? o vorbă de dânşii inventată! când votezi cu banii din buzunar, atât câţi mai ai se termină cu joaca, gluma şi băşcălia! şi cel mai incult şi neserios alegător, când vine vorba să dea banul, unde acest ban echivalează cu votul lui, lucrurile se schimbă! pentru că nu se mai dă ci se ia! şi dacă îi dai banii tăi celui care nu merită mori de foame!
vin vremuri înteresante cu o viteză mult mai mare decât bănuieşte imensa majoritate a populaţiei! un viitor de tip star treck sar putea să ne lovească mult mai devreme decât de aşteptăm şi triburile mileniului trei, ale lui alwin toffler, bazate pe interese de grup si profesionale nu pe concepte învechite ca naţiunea şi patria ( patria e acolo unde trăiesc mai bine! ) sar putea să se metamorfozeze cu viteze supersonice în 10-20 de ani de acum încolo!
aceste triburi ale mileniului trei vor fi după interese, de grup, profesionale ( corporatiste? ) şi culturale dar culturale în sensul larg al idealurilor comune!
Citeste cartile Anastasia si vei vedea o viitoare societate descrisa de Vladimir Megre care adopta exact modelul intuit si de tine… 😉