Riscograma

România: 18,7% şanse de faliment. Care ţări sunt mai aproape?

Austeritatea fără cap a folosit totuşi la ceva. În ultimele şase luni, în care criza datoriilor a luat-o razna în zona euro, percepţia de risc asupra României a scăzut.

 

Încă doi ani de coşmar, încă un deceniu pierdut
Încă doi ani de coşmar, încă un deceniu pierdut

În ultimul trimestru din anul trecut, cotaţiile de risc arată că România a avut o probabilitate cumulată de încetare a plăţilor către creditori (CPD) de 18,7%, potrivit CMA Vision.

Indicatorul este calculat în funcţie de sumele pentru care investitorii sunt dispuşi să asigure România, în tandem cu deja notoriile credit default swaps (CDS). Acestea din urmă reprezintă marja procentuală efectivă plătită de împrumutaţi în contul riscului.

Pentru România, media celor trei luni menţionate a fost de 290 de puncte de bază. Asta înseamnă că dacă statul ar fi vrut să se împrumute, trebuia să plătească peste dobânda standard a băncii încă 2,9 puncte procentuale (săptămâna aceasta, cotaţia CDS a României a început la 307 puncte). Faţă de acum şase luni, când România ajunsese a doua cea mai riscantă ţară europeană după Grecia, progresul este substanţial. Atunci, riscul de faliment era de 25% iar dobânzile la dobânzi se adăugau patru puncte în contul riscului de neplată. Cu trei luni în urmă, România avea 22% CPD şi 350 CDS.

Ştiaţi că România este, chiar în această clipă, în încetare parţială de plăţi?
Ştiaţi că România este, chiar în această clipă, în încetare parţială de plăţi?

România şi-a satisfăcut creditorii externi pentru că a încetat controlat o parte din plăţile interne. Îmbunătăţiri similare României au avut ţările baltice, cu diferenţa că ele au reuşit să treacă şi pe creştere economică, pentru că au luat măsurile de austeritate mai din timp şi mai puţin haotic.
Coborârea în clasamentul riscului vine şi ca urmare a faptului că unele ţări au insistat să urce peste noi: Irlanda, Portugalia, Spania, Ungaria şi chiar Italia. Grupul PIIGSs-au reunit în partea de sus a clasamentului, alături de Grecia care deschide plutonul cu prime de risc de 1000 de euro pentru fiecare 10.000 împrumutate.

Chiar azi, porcuşorii vor reuşi să mai adoarmă spaima investitorilor pentru o vreme, după o serie bine-ticluită de licitaţii de bonduri. Marţi, seria împrumuturilor a fost deschisă de Grecia, care cu concursul discret al Băncii Centrale Europene a reuşit să se împrumute cu dobânzi mai mici de 5%. Miercuri a fost rândul Portugaliei să caute bani şi a reuşit să se inspire din „succesul” Greciei. Joi intră în scenă greii: Spania şi Italia – dacă şi aceste ţări reuşesc să se împrumute cu succes, vor avea parte de o perioadă de linişte – câteva zile, poate săptămâni.

Update: Spania a găsit trei miliarde de euro cu 4,54% dobândă iar Italia a luat 6 miliarde cu 3,67%. Pieţele o iau ca pe un „succes” pentru că şi-au confirmat iar bănuiala că BCE va monetiza, la nevoie, datoriile de stat. Altfel, preţul nu mai spune absolut nimic. Dacă Grecia se împrumută sub 5% iar Spania cu peste 4,5%, ce să mai înţelegi? Că Grecia stă aproape la fel de bine ca Spania sau că Spania stă aproape la fel de rău ca Grecia? Mascarada continuă!

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou