Riscograma
Lucian Davidescu

5 scenarii despre soarta euro

După Italia, potopul!

Până acum, birocraţii zonei euro au sperat ca problemele cu finanţarea datoriilor să se rezolve de la sine. După derapajul Italiei, este clar că nu prea se mai poate. Există doar o „şansa teoretică”, aceea de-a primi ajutor din partea SUA sau China, ţări care se tem ca o criză europeană să nu le îngroape şi pe ele. Sau paote ca vreun război nou să mute atenţia şi banii investitorilor.

Altfel, birocraţii trebuie să ia una din cinci decizii:

1. Zona Euro este consolidată printr-o uniune fiscală. Deznodământul este doar amânat. Sau nici măcar atât!

2. Datoriile statelor insolvente sunt monetizate, adică BCE tipăreşte bani fără limite. Urmează hiperinflaţia. Pentru România, ăsta e cel mai puţin rău scenariu.

3. Sistemul bancar este sacrificat complet prin ştergerea tuturor datoriilor. Țările UE acceptă că nu se vor mai putea împrumuta timp de 100 de ani.

4. Zona euro se separă în ţări de rangul 1 şi ţări de rangul 2, fiecare cu o versiune proprie a monedei. Uniunea monetară îşi pierde rostul iar destrămarea devine iminentă.

5. Marcă, gulden, peseta, escudo, drahmă… Unul câte unul, din motive diverse, membrii încep să plece. Franţa stinge lumina.

15 comentarii
mike

hiperinflatia , visul tuturor creiditacilor si al cheltuitorilor fara numar … chiar asa ? daca lumea ar fi alcatuita doar din sua si sudul europei poate ca da , o sa se intample …

Andrei

varianta 6 )

Birocratii nu iau nicio decizie asteptand sa treaca criza si problemele de la sine .

Logosfera.ro

@Andrei

Asta trebuiau sa faca mai demult… inainte de bailouturi… e prea tarziu acum.

talerias

Europa….o mare cacealma. Sfideaza orice lege a sistemului financiar bancar. Europa se pare ca a inventat paradisul fiscal. Se v a ajunge in maxim 5 ani la somaj general pe mapamond.

Florin Salam

Si eu votez tot pe 2. Hiperinflatie si apoi razboi. La fel spunea si Patriciu in 2009 pentru cine a avut ochi sa inteleaga:
http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-58

Cele mai bune investitii in acest moment sunt cele pentru razboi. Echipamentele militare sunt o mina de aur caci le va creste pretul. Poate si medicamentele, dar acelea necesita conditii speciale de depozitare.

Investitiile cele mai proaste sunt cele in confortul casei si luxul automobilului. O casa mare va atrage foarte mult benzile de infractori care vor pune stapanire pe orase in lipsa autoritatilor. Dat fiind ca vor fi multi morti, masini si case vor fi destule pentru supravietuitori.

Depopularea nu va mai fi doar un concept, ci va fi o strategie aplicata maselor in mod direct prin conflict.

Asta se doreste. Si e foarte evident. Daca va uitati la orice reclama Microsoft pentru cum vad ei aplicatiile Office in 2020 o sa vedeti un detaliu interesant, sunt putini oameni, in aeroporturi, gari, metrou, scoli, etc.

Un viitor minimalist. 🙂

xxela

@Florin Salam

Ai un nume pe masura rationamentelor tale.

Daca a spus Patriciu ca se va ajunge la razboi atunci am scapat.Nimic din ce a spus Patriciu nu s-a indeplinit.

MIA

>Urmează hiperinflaţia.

Ce ar determina elita europeana/globala sa permita/apeleze la hiperinflatie – care i-ar "topi" in mare masura averile ?

Mie unul acesta mi se pare cel mai putin probabil scenariu … 😉

ThinkAgainRo

Moneda Euro şi UE nu vor dispărea.Sunt proiecte masonice la care ''venerabilii'' s-au chinuit mulţi ani.

Pentru ca un popor cu monedă proprie să accepte altă monedă trebuie să -i dai ceva în schimb.Nemţilor, francezilor, spaniloilor li s-a dat bunăstare.Celorlalţi li s-au dat promisiuni.Acum se consolidează UNIFICAREA SUB UN SINGUR BUTON A TUTUROR NAȚIUNILOR EUROPENE.CEEA CE NU E CHIAR RĂU PENTRU ROMÂNI.

ionut

"Ce ar determina elita europeana/globala sa permita/apeleze la hiperinflatie"

Nici nu trebuie sa apeleze la nici nu poate/ poate sa permita: inflatia (ca si hiperinflatia) sunt fenomene cvasi-imposibil de controlat, odata ce singura cauza reala pe termen lung a ei (manipularea masei montare) s-a produs.

"care i-ar “topi” in mare masura averile ?"

Averile nu sunt/nu stau in bani! Asta-i doar gogoasa pe care o inghite publicul (turma)…

Florin Salam

@xxela

Minti cu nerusinare. Patriciu are dreptate. Si viitorul asta ne arata.

Tu nu oferi niciun argument dar spui din propria intelepciune ca nu e asa. Ca in parcare.

Cat despre nickul ales de mine, e reprezentativ. Romania si romanii sunt deja in transformare. Roman nici nu exista. Rumania era o stare de iobag in Valahia. Serbii erau rumani.

Acum tiganii s-au inmultit foarte mult si sunt deja milioane si mai castiga alte milioane prin familiile mixte. Suntem in pragul nasterii unui nou popor.

In plus de asta tiganii sunt rasa viitorului. Se vede clar ca indiferent de razboaie, crize, foamete, holocaust, internet si dictatura, ei au ramas aceeasi. Nu au imbratisat nimic din toate astea. Sunt rasa cea mai stabila dintre toate natiile Europei.

Ia citeste mai jos:

Dar ceea ce se ignoră sau, clinic vorbind, nu se înţelege sunt fenomenele socio-culturale şi antropologice care se desfăşoară pe un alt palier istoric decât acela cronologic, şi anume faptul că “natura îşi are secretele şi ironiile sale sociale. Ţiganii ar fi, în aparenţă, o seminţie de maidan, murdărie şi mizerie: dar sunt un organism ce trăieşte extraordinar de organic, conform unui instinct de solidaritate tribală uluitor. Adam Lendvay – tocmai pentru că e hipercult şi un hiperlucid observator al lumii şi istoriei – susţine că ţiganii sunt un fenomen social unic, excepţional şi – ai să râzi – de mare viitor” (I.D. Sîrbu, “Lupul şi Catedrala”, Editura Casa Şcoalelor 1995, ediţie îngrijită de Maria Graciov).

Singura etnie care, în esenţa ei, nu s-a schimbat nici măcar cu o iotă” în ciuda intemperiilor istorice ale ultimului secol „ar fi ţiganii. Miracolul lor ne apare cu atât mai evident, cu cât cercetările lor de sociologie, psihologie, patologie a popoarelor, filosofiile abisale ale culturilor, ca şi studiile de psihanaliză colectivă, toate, nu fac decât să scoată în relief trăsătura majoră a ţiganilor: ei nu doresc să fie mai mult decât sunt, altceva decât sunt, altfel decât sunt. Nu au nici un fel de conştiinţă socială sau politică – chiar dacă întregul lor comportament se bazează pe un fel de mândrie de a fi şi a rămâne, pe o teribilă încăpăţânare de a ignora istoria, revoluţiile, societatea. Nu au nevoie de contractul social, nu vor să ştie de acest contract. (…) Poate că această ciudată inundaţie dinspre maidane şi mahalale nu este decât o formă de semnalizare, un mod prin care inteligenţa defensivă a organismului nostru social, încă sănătos şi inteligent, ne atrage atenţia asupra unor realităţi pe care le ignorăm şi le subapreciem” (pp.276-277).

Tu semnezi xella, dar esti o specie pe cale de disparitie. O specie moarta.

amprenta

Euro= ECU ..cu riscurile de rigoare.

octavescu

optez pentru varianta 4 : corespunde realitatii social-economice ,politice si culturale; mentinerea unitatii are costuri insuportabile, atata timp cat convergenta intre limite acceptabile din punct de vedere functional nu se intrevede.

@Florin Salam :u nou popor si o noua tara….

MeTeo

popor…bolnav de scenarita.

caci ce se va intampla doar Dzeu si cei ce STIU vor cunoaste.

restul e betie cu apa statuta 🙂

John Galt

Florin Salam (Razvan), tu uiti un singur lucru. Singurul motiv pentru care tiganii au rezistat pana acum este NUMAI FAPTUL ca au avut pe cine parazita. Altfel dispar urgent.

In logica ta socialista stiu ca e posibila aceasta inversare a ratiunii insa guess what, in viata reala ea nu Exista deloc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *