Riscograma
Lucian Davidescu

10 lucruri pe care nu ţi le spune nimeni la angajare

Când pieţele creşteau, headhunterii erau obligaţi să accepte aproape orice candidat. Acum, când pieţele scad iar şomajul creşte, nu mai au unde să-i angajeze. Cum a schimbat criza piaţa muncii şi ce nu afli de la  recrutorul tău:

1. Nu mă plăteşti tu, ci patronul. Aşa că n-am să pierd prea multă vreme căutând ce e mai bun pentru tine.

2. Nu ştiu prea multe despre tine. Secretara a decis interviurile, între două cafele.

3. Există deja un favorit pentru post şi nu eşti tu acela. mergem mai departe cu interviul doar ca să bifăm toate formalităţile şi ca să-mi completez baza de date.

4. Postul ăsta este pentru candidaţi slabi. Cei buni ajung să se plictisească rapid.

5. CV-ul tău e praf după standardele mele. Te-am chemat doar pentru că am rezistat să-l citesc mai mult de zece secunde. La altele, m-am oprit după cinci.

6. Nu-ţi face planuri, nimeni nu rezistă aici mai mult de trei luni.

7. Dacă-ţi propun un salariu prea mic, comisionul meu scade. Dacă-ţi dau prea mult, s-ar putea să te refuze angajatorul, pentru că are o ofertă mai ieftină. Cât meriţi tu  de fapt, e irelevant.

8. Urăsc să angajez oameni care vor câştiga mai mult decât mine.

9. Nu ştiu dacă le place sau se simt obligaţi, dar în firma asta oamenii stau până târziu.

10. Se schimbă personalul pentru că afacerea merge prost şi riscă să dea faliment. Dacă ar fi după mine, aş schimba mai întâi managerul de la compania asta.

Citește și:
Cum îi prinzi pe angajații care fură
Cât e cu adevărat impozitarea muncii în România
De ce raportează patronii și angajații salarii mici

5 lucruri pe care nu vrei să i le spui angajatorului niciodată

Ce nu ar trebui să spui la interviu, ce răspunsuri îţi dă angajatorul – în gând – dacă totuşi o faci şi cum le traduce în limbaj instituţional:

1. Cât este salariul?
Reacţia: „Niciodată destul, dar sper că asta nu va sta în calea relaţiei noastre”
Traducerea: „Vă vom spune după ce ne cunoaştem mai bine”

2. Care este fişa postului?
Reacţia: „Să faci ce ţi se spune şi să nu întrebi de aiureli”
Traducerea: „Avem o cultură organizaţională axată pe obiective, nu pe sarcini”

3. Sunt membru de sindicat.
Reacţia: „Bun, atunci du-te la sindicat să te plătească”
Traducerea: „Apreciem activismul şi respectăm drepturile muncitorilor noştri. Veniţi la încă un interviu, cu directorul companiei”

4. Fostul meu şef era un bou.
Reacţia: „Nu zău, şi eu voi fi cândva fostul tău şef”
Traducerea: „Atunci, vă rugăm să ne oferiţi alte referinţe de la care să obţinem recomandări”

5. Postul ăsta este sub calificarea mea, dar nu am de ales.
Reacţia: „Ştii ceva, nu vreau să-ţi pierd vremea!”
Traducerea: „În cazul acesta, nu vrem să vă pierdem vremea

Citește și:
Vine vremea salariilor mari și în România!
Locuri de muncă bune chiar și în vremuri nasoale
Chiar nu vrei să muncești, putoare?

8 comentarii
Bogdan

De tinut minte aceste 10 lucruri 😛

ciflorica

…comic, dar totusi tragic pt cei ce vor sa se angajeze in perioada asta!

Victor

Pe „praful” asta e posibil ca si daca ti-ar spune aceste lucruri TOT sa te angajezi – si inca iti mai SI castiga increderea pt alta data cand cauti („Ala n-a avut – atunci – vreo oferta mai de Doamne-ajuta, da’ macar a fost sincer cu mine de la inceput, asa ca pot sa am incredere in el.”) Avantajos (pt el) pt DUPA „praf”, cand poate n-are cine-stie-ce oferte, dar le poate prezenta mai atractiv, ca-i crezut!

Hunter

Amuzant stilul, imi place chiar daca uneori e clar ca accentuezi tushele doar pentru efect 🙂

andrei

Ma lasi? M-am plictisit de scrierile astea copy-paste. Nu mai ai timp nici macar sa cauti o traducere mai normala. Ce-ia aia "headhunterii", ce-i ala recrutor???? Care pietel scad pasarica? Matache, Obor, Dorobanti.

Si va mai si semnati!! Prostia si mediocritatea insulta inteligenta cititorilor!!!

Auguri!

Lucian Davidescu

@andrei

De-aia nu te-ai semnat tu, păsărică? Ţi-e ruşine?

one.ro

10 lucruri pe care seful tau nu ti le spune

Cand esti la birou, incerci sa te organizezi sa faci tot ce trebuie, pentru ca seful tau sa fie mandru de tine sau sa nu te mustreze. Chiar daca esti femeie sau barbat, sefii incearca sa nu faca discriminari, insa cu toate acestea sunt lucruri pe care le fac si nu ti le spun.

Noi iti prezentam o lista cu 10 lucruri pe care acestia le intreprind, probabil fara sa ti le aduca si tie la cunostinta. Daca sunt corecte sau nu, haioase sau te pun pe ganduri, depinde doar de tine. Incearca sa le privesti cu o oarecare doza de umor.

1. „Da, iti verific e-mail-urile si conversatiile personale”

Fie ca este o firma mare sau mica, cei de la IT sunt cateodata orientati catre verificarea corespondentelor personale ale angajatilor. In aceasta categorie intra e-mail-urile si arhivele cu mesaje de pe site-urile de socializare. Acum, sa nu crezi ca verifica totul in detaliu, acestia folosesc un sistem de monitorizare care urmareste anumite cuvinte-cheie folosite. La sfarsitul zilei, sunt citite in jur de 5%-10% din mesajele trimise de tine.

Acest domeniu de documentare, daca putem sa-l numim asa, este destul de scump, insa firmele mari isi permit, procesul extinzandu-se chiar si la contorizarea telefoanelor firmei. Piata de software care monitorizeaza e-mailuri a crescut vertiginos in ultimii trei ani, iar ulterior, unul din cinci angajati ajung sa fie concediati dupa rezultatele aflate.

Majoritatea investigatiilor sunt facute pentru a vedea daca un angajat fura sau daca divulga informatii rusinoase si confidentiale.

2. „Esti mult prea batran pentru acest job”

Dese sunt cazurile cand o persoana, desi mult mai calificata, pierde oportunitatea unui job, in fata unui barbat sau a unei femei mai tinere. Nedrept este faptul ca angajatorul nu-ti da un feedback motivand alegerea lui finala, tu ramai doar cu nedumerirea.

Mai mult, putine aplicatii de job specifica si varsta persoanei pe care o cauta. Iar in timpurile moderne, cand oamenii aplica mai mult pe Internet, nu esti scutit de un drum pana la interviu ca sa afli ca nu corespunzi profilului. De multe ori, consultantii de carienta sfatuiesc ca persoanele peste 45 de ani sa reorienteze atentia de la varsta asupra altor atuu-uri, precum experienta si siguranta profesionala pe care ti-o da aceasta.

3. „Stiu cand minti ca esti bolnav”

Multi dintre patroni au fost si ei angajati la un moment dat, asa ca atunci cand nu ai stare sa faci ceva si motivezi ca nu a mers sau ca nu te-ai simtit bine, o sa-si dea seama, in special daca incidentul se repeta. Multe firme, chiar daca suna un pic a paranoia, angajeaza detectivi particulari care sa urmareasca activitatile angajatilor.

De cand cu criza economica, studiile au aratat ca din ce in ce mai multi angajati au inceput sa sune la birou, motivand ca sunt bolnavi. Nu trebuie sa te simti mereu urmarit, nu o sa patesti nimic, insa trebuie sa fii constient ca atunci cand minti, seful tau stie adevarul. Totusi, nu face din asta o rutina.

4. „Copilul tau? Problema ta.”

Acest lucru se aplica mai mult femeilor, mai ales celor care de abia s-au intors din concediul de maternitate si nu s-au obisnuit cu departarea de bebelusul lor. Pana acum, este un fapt bine cunoscut ca femeile castiga mai putin ca barbatii, iar un copil in lumea business inseamna un dezavantaj in plus.

O femeie, chiar daca este mai buna decat un barbat, poate sa fie trecuta cu vederea cand seful urmeaza sa propuna pe cineva pentru o promovare sau pentru un proiect pe termen lung. Acesta crede ca femeia fata de un barbat, nu va avea acelasi timp liber pentru a se dedica noului post sau proiect.

Nu pare corect, insa daca gandesti la rece, realizezi ca prioritatile unei proaspete mamici s-au inversat. Desi poate fi capabila sa faca aceleasi lucruri ca un barbat, poate mai bine, „job-ul” de mamica este pentru toata viata. Ce trebuie sa faci ca femeie, este sa-l convingi si pe director de abilitatile tale organizatorice.

5. „Sunt prietenul tau cel mai bun…”

Aici este vorba despre cei care se dau bine pe langa sef, luand aceasta etapa ca un mare avantaj pentru un viitor mai stralucit. Unii patroni incearca sa priveasca toti angajatii in mod egal, dar cateodata acest lucru nu este posibil. Sunt multe persoane lingusitoare care, cu o vorba buna la momentul potrivit, cresc in ochii directorului, respectiv in ierarhie.

Cu toate acestea, trebuie sa fii constient, ca daca faci o greseala, chiar daca esti prieten cu cineva intr-o pozitie mai mare ca a ta, acesta nu o sa treaca cu vederea si te va sanctiona. Un ultim sfat, chiar daca iti lingusesti cu precadere seful, incearca sa nu intrii in detalii personale.

6. „…si dusmanul tau cel mai de temut”

La polul opus de seful – cel mai bun prieten, se afla seful – persoana din liceu care facea glume de intimidare pe seama ta. Multi sefi profita de pozitia lor si se folosesc de toate armele pentru a-si satisface nevoia de control asupra angajatilor sau de a se distra pe urma lor.

Multe persoane si-au dat demisia din cauza unui sef pe tiparul celui descris mai sus. Alte persoane care nu au putut face asta, au ajuns sa mearga stresati la birou si chiar sa nu mai aiba acelasi randament profesional.

In urma unor studii facute, in jur de 60% dintre angajatii care s-au aflat in aceste situatii – un sef necomunicativ din punct de vedere profesional, au ajuns sa sufere de probleme cardiace.

7. „Nu promovez pe baza performantelor”

De obicei, majoritatea persoanelor trebuie sa munceasca mult si bine ca sa fie promovati, insa de multe ori nu ajunge doar sa-ti faci treaba. Promovarea vine ca urmare a mai multor factori, multi care nu au legatura cu persoana ta – preferintele sefului, reguli ale organizatiei sau chiar istoria companiei.

Vechimea este un factor important cand vine vorba de promovare, dar de cate ori nu ai vazut cazuri cand un nou-angajat a evoluat mult mai repede? Sa fii destept, capabil si independent, nu te face angajatul lunii, trebuie sa-ti arati si subordonarea.

8. „Sunt superficial”

Sa fii slab sau atractiv ajuta mult cand vine vorba sa te angajezi, daca indeplinesti ambele conditii primesti cardul vip de intrare. Opusul acestor calitati, adica sa fii supraponderal si neatractiv, te fac sa scazi foarte mult in ochii celor care fac interviul de angajare.

Psihologic vorbind, daca esti frumos, nu inseamna ca esti si destept, insa in ochii unui director „ce este frumos, trebuie sa fie si bun”. Mai mult, rezultatele unui studiu arata ca oamenii frumosi castiga mult mai bine. Incearca sa nu dai vina prea mult pe parintii tai care ti-au daruit genele.

Ultimele doua constatari de acest gen sunt: cei care nu au un aspect placut sunt luati peste picior, iar femeile sunt discriminate mai mult fata de barbati.

9. „Nu am timp pentru tine”

De multe ori, cand avem nelamuriri in legatura cu un proiect, nu intrebam persoana de langa noi, ci mergem la sursa cea mare si sigura – la coordonatorul sef. Din pacate, de nenumarate ori, acesta trebuie sa faca mai multe lucruri si sa mearga in tot feluri de locuri, limitand timpul de raspuns la intrebarile celor care lucreaza la un proiect.

Raspunsul acestuia cand tu vii sa-l intrebi ceva, mai mult ca sigur o sa fie „gaseste singur o rezolvare”. In special acum, cand odata cu criza s-a redus din personal si lui ii revin mai multe sarcini. Recunostinta lui fata de munca ta este ca, la sfarsitul lunii, primesti un salariu.

10. „Este vorba doar despre mine”

Muncesti toata luna la un proiect, doar ca sa afli ca seful a facut prezentarea fara a mentiona si numele tau sau ai facut o documentare timp de cateva luni si afli ca seful sefului a primit-o fara numele tau. Te regasesti printre cele doua cazuri mentionate mai sus, cand seful tau nu-ti acorda niciun merit?

Nu esti singur, mai mult de jumatate din populatia lumii a trecut odata prin asta, chiar daca asta nu este vreo consolare pentru tine. Mai trist este faptul ca dupa ce ai aflat, rar iti permiti sa-i reprosezi acest incident sefului tau. Oricare ar fi situatia sau relatia ta cu seful tau, el mereu o sa-si salveze primul pielea.

O explicatie este ca, in final, seful sefului nu tine sa stie neaparat cine a facut acea documentare, ci vrea sa vada direct rezultatele. Pentru tine, insa, orice recunoastere a muncii depuse ar fi fost indeajuns.

Acestea fiind zise, chiar daca multe dintre ele sunt adevarat de crude, iti recomand sa faci un pic „haz de necaz”. In final, daca vrei sa demonstrezi ca te-ai distrat citind, trimite-i articolul sefului tau, vezi poate se regaseste.

lugera.ro

Raspundem provocarii lansate de cititorii nostri si povestim astazi despre cel putin 10 lucruri pe care un recruiter nu le va face, dar mai ales nu ti le va spune.

Ii iubesti sau ii urasti, mai devreme sau mai tarziu vei fi in pozitia de a colabora un un recruiter. Cred, asadar, ca iti va fi de ajutor sa stii cum lucreaza…

Ce trebuie sa intelegi inca de la inceput este ca …

1. Recruiterul detine informatii despre job, despre compania si despre echipa pentru care recruteaza pe care nu ti le va spune. Nu este rea-vointa, insa uneori este agreat ca unele detalii sa fie transmise candidatului doar in anumite etape ale procesului de recrutare.

Parteneriatul cu un recruiter este insa prin definitie unul mutual avantajos. Tu iti doresti un job bun, recruiterul isi doreste sa plaseze un candidat bun pentru a isi incasa comisionul sau pentru a isi indeplini targetul si pentru a inchide proiectele interne de recrutare. Sunt insa lucruri pe care un recruiter nu ti le va spune:

2. Nu am citit cu atentie CV-ul tau si nici scrisoarea de intentie. In medie ai intre 5 si 10 secunde la dispozitie pentru a lua decizia de a chema la interviu pe cineva. Imposibil ca sa poti aprofunda un CV de 2, 3 pagini. De aceea, cu cat esentialul este mai bine evidentiat, cu atat sansele de a fi chemat la interviu sunt mai mari.

3. Nu mi-ai facut o impresie prea buna. In ansamblu, modul in care te prezinti: infatisarea, discursul din interviu, CV-ul tau, modul in care interactionezi, in care saluti, in care scrii, modul in care accepti feedbackul, entuziasmul fata de job si fata de compania pentru care recruiterul cauta candidati sunt parte din intreg. Ca recruiter iti doresti sa ai clienti fericiti care sa se indragosteasca atat de tare de candidatii tai, incat sa nu isi mai doreasca sa lucreze cu nimeni altcineva. De aceea, atunci cand ai rezerve legate de un candidat, desi, poate, acestea privesc aspecte aparent minore, preferi sa recomanzi doar candidatii care sunt 100% potriviti pentru post. Din pacate, insa, nu ii poti spune candidatului pe care tocmai l-ai respins ca motivul real este, spre exemplu, o virgula lipsa inainte de vocativ, desi ce l-a descalificat in realitate a fost un simplu: Buna Maria,

4. Nu corespunzi cerintelor pietei. Mixul de competente cerut in prezent de companii este tot mai variat. Ca recruiter e posibil sa primesti cereri extrem de diverse: spre exemplu, un contabil care sa vorbeasca perfect olandeza si sa aiba si foarte bune abilitati de prezentare. Recruiterul nu isi poate permite sa livreze altceva decat ceea ce i se cere, de aceea nu va selecta candidati partial potriviti cerintelor. Pentru a te mentine competitiv pe piata muncii cea mai buna strategie este sa inveti in permanenta si sa iti dezvolti noi si noi competente.

5. Nu inteleg nimic din ceea ce spui. Oricat de bine ar cunoaste un recruiter domeniul tau, acesta nu poate sa discute cu tine asemenea unui specialist. De aceea intrebarile pe care acesta ti le va adresa vor fi mai degraba generale si va fi nevoie sa clarifici procese care, poate, ti se vor parea banale. Procesele de recrutare presupun insa si etape in care competentele tale vor fi testate sau in care te vei intalni cu un specialist din domeniul tau. Trebuie doar sa te asiguri ca ajungi acolo.

6. Nu pot sa iti mai spun de ce ai fost respins. OK! Ai fost deja trimis la doua interviuri, pe doua proiecte diferite, insa de fiecare data feedback-ul a fost nefavorabil. Nu te intreba de ce nu primesti si o a treia sansa, pentru ca, din perspectiva recruiterului mesajul este clar: nu inveti din propriile greseli!

7. Esti candidatul care imi lipsea de pe short-list. In mod normal un short list trebuie sa includa intre 3 si 5 candidati, in functie de profilul pentru care se recruteaza. Cand recruiterul are pe lista doi candidati foarte buni, pentru cel de-al treilea va accelera putin procesul de recrutare si este posibil sa nu respecte profilul 100%. Este insa o sansa pentru candidat si depinde de el sa o fructifice.

8. Cati ani ani? Care a fost numele tau inainte de casatorie? Ai antecedente penale? Care este aparteneta ta religioasa? Din ce organizatii faci parte? Ai copii? Un recruiter profesionist nu iti va adresa niciodata aceste intrebari. Daca totusi esti pus in fata unei astfel de situatii, incearca sa vezi care este informatia pe care doreste de fapt sa o afle. Daca ai fost intrebat de copii, cel mai probabil isi doreste sa afle daca vor exista situatii in care sa fii nevoit sa lipsesti de la job. Cel mai bun raspuns este sa il asiguri de intreaga ta disponibilitate pentru programul stabilit.

9. Nu eu iau decizia de angajare. Recruiterul poate fi un bun vanzator, insa candidatul este cel responsabil pentru inchiderea procesului de vanzare a propriei candidaturi. Depinde de tine cum reusesti sa ii convingi pe toti cei cu care interactionezi pe parcursul proiectului: coordonatori de department, manageri de HR, viitori colegi etc.

10. Nu lucrez pentru tine. Recruiterul dintr-o agentie de HR primeste comision daca reuseste sa recruteze profilul stabilit de client in bugetul acestuia. Recruiterul intern va face aproximativ acelasi lucru. Nu el este cel cu care trebuie sa negociezi beneficiile salariale, dimpotriva el va fi cel care va incerca sa negocieze cu tine, in asa fel incat asteptarile tale salariale sa se incadreze in bugetul pe care il are.