Riscograma
Lucian Davidescu

Asta nu e reformă, ăsta e circ! Hoţia şi prostia au triumfat

Cine pe cine crede păcăleşte cu jumătăţi de măsură? Dacă Boc nu pleacă, atunci Băsescu şi Boc trebuie să plece!

 

62% din PIB datorie publică în 2012! E mai rău decât părea, Grecia este doar la 4-5 ani distanţă. Incredibil cum un Guverm poate deveni brusc lucid unde până acum fusese schizofrenic. Şi tot incredibil este cum acelaşi Guvern poate rămâne perfect schizofrenic în alte subiecte, cel puţin la fel de grave.

Trecem peste reapariţia jenantă a premierului-zombie. Ceea ce a putut să spună a dat măsura adevărată atât a continuităţii sale acolo cât şi a vorbelor preşedintelui. Sunt cu toţii la furat!

Cum poţi tu, prim-ministru, spune că vei continua programe bugetofage gen prima casă, rabla, 10 locuinţe şi alte aiureli la ţară, săli de sport, investiţii la mamuţii industriali de stat etc., după un an şi jumătate în care ai putut vedea că ele n-au niciun efect în economie şi că din ce ţi-ai propus n-ai realizat aproape nimic. Ele sunt doar sursă de risipă şi de şpagă. Iar zeci de mii de birocraţi iau leafă doar pentru ca să intermedieze şpaga şi să maximizeze risipa.

România are nevoie doar de autostrăzi, e de ajuns ca ele să fie date în concesiune de la stadiul în care se află acum, iar statul să renunţe la orice al program de investiţii. Proiectele europene, dacă sunt fezabile, le vor finanţa băncile. Altfel, e oricum pierdere de timp şi bani.

Cum poţi tu, ministru de finanţe, să spui că nu te vei atinge de cheltuielile materiale pentru că sunt deja prea mici? Păi dacă vor rămâne doar 75% cei mai buni dintre bugetari, de ce le mai trebuie la fel de multe maşini, telefoane, coli şi pixuri la preţuri demente? Cumva clientela zgârie pe la uşi pentru că nu şi-a mai luat toţi banii cu care era obişnuită? Sunt spitalele – de unde oricum se fură – justificarea pentru licitaţiile trucate din fiecare căpuşă administrativă?

Lucrurile sunt mai grave decât par. Atât timp cât ministerele, agenţiile şi autorităţile sunt vaci de muls, vor fi păstraţi cei care se ocupă cu activitatea de bază – mulsul -, şi vor fi concediaţi cei care chiar trebuie să facă treaba. Suntem în plin feudalism!

Ce ar fi trebuit să ceară prim-ministrul independent şi competent al cărui post Emil Boc îl ocupă abuziv:

1. Desfiinţarea oricărei legi de salarizare în sectorul public şi posibilitatea intrării în stare de insolvabilitate a fiecărui ordonator de credit în parte. Plafoanele de salarizare trebuie stabilite DISCREŢIONAR, în funcţie de încasări şi de oportunitate. Asta e singura garanţie credibilă că tăierile de salarii nu vor fi recâştigate în justiţie şi că nu vom ajunge de unde am plecat.

2. O situaţie statistică a aparatului funcţionăresc şi o fişă de parcurs pentru desfiinţarea de atribuţii, instituţii şi posturi.

3. Un calendar de ţinte fiscale în funcţie de care vor putea fi mărite la loc, pe etape, pensiile şi salariile. Un exemplu pe care Boc a început să-l dea, dar nu l-a dus până la capăt: în momentul în care vor fi eliminate pensiile speciale, din banii obţinuţi se măresc pensiile astfel încât reducerea să rămână la doar 5%. Calendarul este important nu doar din considerent sociale, ci şi pentru a stimula reforma reală.

Fără astfel de măsuri, restructurarea bugetară va echivala mai degrabă cu o epurare. Nu c-ar fi un lucru rău. Mai bine O epurare decât NICIO epurare. În schimb, hoţia şi prostia rămân la putere.

9 comentarii
Camil Stoenescu

o să fie frumos de tot. grecii măcar au insule de vândut/concesionat…

Dan

Le-a explodat forfetarul in fata? Cifra de crestere a asistentei sociale e uriasa. Nu cred ca au facut romanii copii in ultimul an, nici ca s-au pensionat peste masura, asadar raman somerii… Cei proveniti din mediul privat, inclusiv din IMM-urile "fara activitate". Frumos. Ce urmeaza? Cand stingem lumina?

VictorCh

"Mai bine O epurare decât NICIO epurare."

Stiu si eu? Parca mai degraba imi vine a crede ca aveti dreptate mai la inceputul articolului:

"Atât timp cât ministerele, agenţiile şi autorităţile sunt vaci de muls, vor fi păstraţi cei care se ocupă cu activitatea de bază – mulsul -, şi vor fi concediaţi cei care chiar trebuie să facă treaba."

Daca suntem de acord ca bugetarii nu sa dispara trebuie, ci doar sa le fie redus numarul si optimizata structura, intrucat si activitatea lor ESTE totusi necesare bunei functionari a societatii, reducerea exagerata a numarului celor care chiar fac treaba nu stiu cat de benefica ar fi. (SI EU sunt de parere ca "la noi" reducerea numarului nu dandu-i afara pe cei cu "pile" se va face.)

AristotelCostel

M-ai ingrijorat tot cu acel "Felicitari… marinare!"

Deja m-am plictisit de "truismele" astea.

Iese Sorel… cu capu' chel si ne transmite ce decizia a luat cu ma-sa care l-a facut… in cel mai pur stil "democratic."

S-a informatizat sistemu' bugetar? Bun. De ce s-au inmultit bugetarii?

S-a dotat statu' cu aparatura? S-a "mecanizat" cu Loganuri de 70k? De ce nu mai pot scadea cheltuielile?

In loc sa lase preturile cloacelor sa intalneasca cererea solvabila, arunca bani pe garantii la Prima Casa, iar in viitorul apropiat vor arunca bani cu furca, iar pe de alta parte… mai baga si 4000 de ANL-uri.

Investitiile in autostrazi inseamna… "expropieri la pretul pietei". 😀

Statul s-a indatorat la dobanzi URIASE pentru ca asa a vrut Prostogea, ala de ne dadea lectii "fara sa intelege despre ce vorbesti".

Sunt dispus sa fac vizite la Parchet, da' Sorel asta cu gura larga merita genunchi si spitzuri in dinti.

ova

Iata o alta fata a Romaniei: Romania land of smecheri !

Basescu nu va pleca niciodata si implicit nici Boc, probabil ca dupa mandatul lor treburile se vor pune cat de cat pe picioare, asa a fost si dupa guvernarea CDR-ista, ar trebuii sa invatam din greselile trecutului, ar fi trebuit, dar cine isi mai aduce aminte !

Marcel

Problema Nr. 1 in Romania:

Fura toata lumea, mari si mici, unii de la altii, unii pe altii – asta e sportul nostru national.

Rezolbarea problemei:

1. Reducerea tuturor impozitelor si lasarea economiei sa functioneze de la sine, fara sa fie inabusita de tot felul de taxe.

Acest lucru creeaza locuri de munca, investitii, consum.

2. Retragerea "Statului Investitor" din orice proiect care poate fi foarte bine gestionat de firme private.

Se stie ca in orice tara din lume statul consuma si administreaza prost banii, pentru ca nu a muncit pentru a-i obtine.

Saludos

Marcel Felix

bbedexe

De ce autostrazi si nu cai ferate ? Adica, imbunatatite cele existente.

De ce autostrazi si nu centuri ocolitoare de localitati ? Ca drumuri avem Slava Domnului de nu putem sa le ingrijim.

Si nici expropierile nu ar mai fi asa de costisitoare pentru ca o parte din teren se afla sub administratia locala.

Augustin

Lucrez intr-un spital si intr-adevar,practica contractelor la "separeu" cu diferite firme impingatoare de comision,firme care se bat pentru a-si vinde ciurucurile,e cat se poate de reala. Nu vreau sa scriu acum despre alcool sanitar care trasneste a tuica de pufoaica(un nevazator ar spune ca el vrea la spital, nu in carciuma! asa put sectiile!) ori despre fasa de tifon din trei ate si alea incurcate. Vreau sa subscriu cu toata convingerea, celor trei puncte de la sfarsitul articolului, (mai ales primul!) cel putin in sectorul sanitar.Ni se tot induce ideea ca un spital public nu se descurca din ceea ce "produce"!Fals! Fara a fi economist dar folosind informatii referitoare la cheltuieli( fara spaga de la furnizori, bineinteles) si beneficii materiale (calculate conform normelor Casei de Asigurari si MS), in conditiile subnornativului de personal-20%-…ar trebui sa ne marim leafa,ba chiar sa putem acorda prime trimestriale!!!Dar, cineva, acolo sus, nu ne iubeste si se pare chiar ca are anumite interese sa distruga sistemul sanitar public. Aplicand principiile enuntate in finalul articolului, s-ar putea reveni la normalitate, zic eu ,in 1-2 ani si asta in conditiile achitarii inclusiv a datoriilor catre furnizori!

Chris Kay

de ce aud eu deabea dupa 3 ani de riscograma???