Riscograma
Lucian Davidescu

Ajutor de stat e semnul politicii fiscale bezmetice

Dacă nu vă număraţi DEJA printre cei 7.000 şi ÎNCĂ n-aţi dat faliment , vestea e proastă. Pregătiţi-vă portofelele, voi achitaţi nota de plată!

Ultimul lucru care ne mai trebuia era ca statul să se prefacă iar că salvează economia. Uite că o face, în ciuda tuturor evidenţelor: nu are bani destui, nu ştie cum să-i gestioneze şi nu poate să evite propriul colaps. Boc promite ajutoare de stat mai facile şi garanţii de stat mai multe.

În termodinamică, e simplu. Când cineva spune că a descoperit reţeta mişcării perpetuue, e trimis scurt la plimbare. Sigur, câţiva năuci îl iau în serios, dar sunt neglijabili.

Nu la fel stau lucrurile când vine unul şi spune: ~eu, stat, de fapt nu vă cocoşez cu taxe mari şi tembele, dimpotrivă, eu vă dau bani ca să supravieţuiţi~

Păi de unde? Legile termodinamicii spun că singura sursă posibilă sunt cei care încă supravieţuiesc pe picioarele lor, fără să întindă mâna. ÎNCĂ! Taxe şi mai mari, restricţii şi mai tembele, credite mai scumpe inclusiv de la bănci, de vreme ce statul nu îi iubeşte.

Programe ratate de sprijinire a economiei mai fac şi alte ţări. Dar România se distinge prin două lucruri:

1. Schizofrenie: Vrei plăteşti investitorii să vină la tine dar nu dai două parale pe cei care ar veni gratis. De exemplu, iată o ştire dezolantă apărută cu doar o zi înainte:

Compania norvegiană Statkraft a transferat în state precum Albania şi Turcia proiecte de investiţii de până la 1,3 miliarde euro, sumă din care cel puţin jumătare ar fi putut fi alocată pieţei româneşti, dar România a fost evitată din cauza mediului local „neprielnic”.

2. Ticăloşie: În timp ce pentru câteva mii de firme se găsesc fonduri publice, alte câteva mii aşteaptă de luni de zile să recupereze bani de la stat. În zvârcolirea ei alandala, caracatiţa îşi distruge şi puţinele surse de bani pe care le mai are.

Cum se face selecţia şi cum ştii dacă vei fi printre norocoşi? Ai luat până acum bani de la stat? FNGCIMM, Eximbank? Nu!? Nu eşti DEJA pe listă? Atunci, de ce mai întrebi?

Înseamnă că eşti de partea cealaltă a măciucii: Dacă nu ai dat faliment ÎNCĂ, pregăteşte-ţi portofelul!

8 comentarii
MeTeo

Ma gandesc asa: luna de luna si trimestru de trimestru economia se degradeaza….si tot scade pana ajunge asa cum ai spus la colaps. In acest punct, marii invatatori (a se citi afaceristi – romani si evrei) ai tarii vin si cumpara totul. Ei vor fi cei ce vor dicta tonul economic si politic. Iar STATUL nu va mai exista decat pe hartie sub forma unui antet. Vom fi cumparati deja intr-o proportie si mai mare decat suntem acum. Sa fie in folosul nostru ? Eu sunt sigur ca nu.

VictorCh

In Romania se pare ca cei care vor sa fie cinstiti, deschisi si sinceri atunci cand fac afaceri sunt considerati prosti si vor fi asupriti pana ajung sa fie sacrificati. "Smechereala" sa traiasca! Si evaziunea!

C

Politica este si ea o afacere, dar nu e definita de codul fiscal ca atare, pentru a nu fi impozitata. Bancile in schimb recunosc structura economica din evolutia unui om politic , confirmarea o avem din faptul ca dl. Gheisa de la PNL a luat credit pentru campania electorala pentru parlamentare, dupa cum singur a afirmat. Diferenta este ca ascensiunea unui om politic nu e definita dpdv economic/fiscal si nu e purtatoare de impozit, dar daca banca "simte " un profit in activitatea politica si face o analiza a cereri de credit pe care o avizeaza pozitiv atunci acea activitate e purtatoare de profit( dl cu pricina scoate macar dobanda si riscul acoperitor pentru banii imprumutati). Daca facem groso modo o balanta pe evolutia activelor unui politic , vedem ca dupa "succes" , numarul activelor lui creste ( declaratia de avere), intrebarea este cum a avut loc aceasta crestere pentru ca investitia initiala nu este facuta din buzunarul lui , ci din fondurile unui partid sau a unui sponsor (oricare ar fi el ) si nu se scade din veniturile personale urmatoare ale politicului ci din bugetul de stat .Grav este ca daca acel om politic este sustinut de pardid investitia initiala vine tot de la bugetul de stat , conform legii finantarii partidelor. Operatiile de natura comerciala desfasurate de partide nu sunt purtatoare de impozit. Ar fi de calcul cati politici avem ( parlament , administratie locala , agentii guvernamentale , etc = tot ce se face pe numire politica) pentru a aproxima aceasta economie "gri". Concluzia mea : a intra in politica este mai profitabil decat a deschide o firma , chiar daca alternativa este intre butic si consilier local la Glodenii Gandului

MeTeo

@C, interesanta analiza. Crezi ca sunt atat de naivi sa-si puna singuri impozit ?

Amenda si-o iau odata la 4 ani, suficient insa ptr ei sa devina mai mult decat profitabili deoarece au o rata a rentabilitatii care i-ar face pe cei mai mari afaceristi ai lumii invidiosi de-a dreptul. Mai prostesti odata, mai stai 4 ani cu profit maxim. Nu mai prostesti, atunci faci afaceri din spate – posibil chiar sa fie si mai bine asa (ex. Liviu Dragnea – TR).

C

@Me Teo

ce isi iau la 4 ani nu e amenda , pedeapsa ar fi daca ar raspunde penal si financiar pentru deciziile care le iau in solidar cu comisiile de profil , de ex pentru cel care are clauza in contractul de munca salarii compensatorii echivalentul a 15 ani ( mai mult de 1/3 din stagiul complet de munca la pensionare) angajatorul si restul decidentilor sa plateasca acea suma, daca " legea nu prevede , atunci cei ce au votat legea sa plateasca si ei ( da, da parlamentarii si comisiile de profil de la camera)…eu nu am chef sa accept sa se plateasca din contributia mea ( impozit si alte taxe) . Pentru mine statul este un organism de reglementare ( culmea ! in domeniul in care lucrez nu are rol decat de asociat pasiv ( impozit ) cu investitie zero( nu are putere de reglementare) ) iar reglemetarea se reduce la ordine publica , sanatate , invatamant , asigurare sociala_ care toate lasa de dorit ( atat timp cat o societate privata iti asigura aceleasi servicii mai ieftin)

C

@ Me Teo apropos de Liviu Dragnea…cand ne-am intalnit cu el , inainte de alegeri , intra in sediul lui Ioan Neculai .Am presupus ca este un sustinator al legii care reglementeaza pretul gazelor -chestiune care il preocupa pe regele ingrasamintelor la momentul respectiv sau al subventiilor pentru agricultura , sau o combinatie intre ele( ambele il favorizeaza pe stimabilul afacerist) Zilele trecute am vazut un reportaj despre cum PDL a fost finantat ,cica ,de acolo. Eu sunt ca romanul impartial….probabil a fost finantat si PSD si PDL , la fel cum Patriciu a finantat si PSD si PNL( mergand pe principiul "o mana spala pe alta si amandoua fata"_ adik stanga si dreapta intr-o oala)

Augustin

Eu cred ca gasca de nemernici care ne conduce s-a inspirat din National Geographic unde, intr-un filmulet documentar se arata cum o specie de viespie pitica intepa o furnica depunandu-si oul.Larva se dezvolta in interiorul furnicii fara a o ucide consumand doar organele nevitale. Doar la final , cand progenitura ecloza, gazda murea.Asa fac si cu noi..Ne omoara incet dar sigur!!!

VictorCh

C: EXCELENT formulata analiza care prezinta idei care imi par foarte pertinente (si regret ca nu ma gandisem EU la ele).

MeTeo: Odata la 4 ani NU "iau amenda" pt ceea ce au facut (daca decid sa nu mai candideze nu sunt "penalizati" in nici un fel), ci devine scadenta reinvestirea unei parti din profitul anterior in vederea obtinerii noului profit (asta numai in masura in care – DACA – investesc ei, si nu investesc in ei partidele, din finantarea primita de la stat din taxele platite de noi).