Mai căutăm mult modele expirate, sau ne găsim odată drumul propriu?
Știţi discuţia despre avantajele competitive ale României? Despre cum am putea “să trăim doar din turism”, sau despre cum “vom deveni o forţă în IT”? E genul de discuţie perfect oportună, cu toate plusurile şi minusurile fiecărui sector luat în analiză. Evident, totul până când intervine statul care ar trebui să le transforme în “priorităţi naţionale”. Ce s-a întâmplat cu parcurile IT sau cu parcul lui Dracula? …exact!
Principala problemă este că statul nu ştie ce vrea – aproape niciodată. Dar şi dacă, întâmplător, ar şti, mai e un obstacol în calea succesului. Genul de exemple date încearcă să ia modele din trecut, din experienţa altora. Da, Irlanda a prosperat din IT, dar din postura unei ţări mici, cu tradiţie educaţională solidă. India încearcă acelaşi lucru, dar multele reuşite devin puţine faţă de o populaţie de un miliard. Țara va rămâne încă multe decenii în lumea a treia.
Da, Grecia şi-a bazat creşterea şi pe turism. Dar ponderea sectorului este acum este de doar 20%, dintr-o economie mult mai diversificată decât spun legendele.
Oricum, secretul succesului nu stă în domeniul ales ci în evaluarea onestă a propriilor aptitudini. Deci, ce poate face România?
Mai întâi, ce nu poate face: În niciun caz lucruri cu valoare adăugată mare, pe scară largă. Nu generaţia de acum, cu educaţia de acum. Sigur că, la extrema cealaltă, nici forţa de muncă ieftină nu poate fi un avantaj la nesfârşit. Întotdeauna se va găsi cine să construiască Loganuri pe salarii şi mai mici.
Sub presiunea acestor două costrângeri şi cu ajutorul contextului geografic – UE – şi temporal – criza – cred că doar două sectoare pot ajuta România să supravieţuiască onorabil: agricultura şi energia.
Până una-alta, România are un sfert din populaţia ocupată în agricultură şi ăsta e un punct imposibil de ignorat. Pe baza lui, România ar trebui să se poată plia pe politicile UE de asigurare a suveranităţii – nu doar securităţii – alimentare. Evident, la un nivel de productivitate de câteva ori – spre 10! – mai mare decât acum.
Al doilea reper este tot “suveranitatea-nu-doar-securitatea”, de data asta energetică. O ţară semidoctă tehnologic, aşa cum este România, poate spera totuşi să vândă cu succes mărfuri fungibile cum este electricitatea. Nimeni nu se întreabă unde e produs un kilowatt şi dacă nu cumva e stricat.
Contează prea puţin sursa – eoliană, nucleară, solară – importantă e doar cantitatea. Când petrolul se va rări, energia ar putea ajunge să valoreze – pentru o vreme – chiar mai mult decât inovaţia.
11 comentarii
punk
Ceva imi spune ca multe din cele 500.000 ferme frantuzesti (judecand dupa grosimea coloanei) sunt chiar ferme, adica unitati de productie economica cu angajati, procese tehnologice, contabilitate etc. Cele 4 milioane de „ferme” romanesti sunt ferme in sensul celor de la „Fermier, caut nevasta”, adica bataturi cu cate o vaca, doi – trei porci, o gradina de rosii si 30 de gaini. C-asa-i romanul dom’le, gospodar.
Aici cred ca se aplica lema aia cu „pacat ca-i locuita”. Campul e un mozaic de peticele a cate 2 hectare, jumatate detinute de batrani care fac agricultura de subzistenta sau traiesc din subventie, un sfert lasate in paragina de nepotii de la Bucuresti, si un sfert luate cu japca de primar. Succes la recolta !
luca
Trebuie sa facem tot ce pot bratele si capurile noastre! Nu avem mai mult de atat.
Capital nu avem, iar romanii care-l au sunt doar niste hoti, si incep in ordine cronologica: Tiriac, Voiculescu, Patriciu etc.
In mod normal conform teoriei economice capitaliste economia se dezvolta in mod natural. Adica daca sunt oportunitati pentru oricare dintre domenii: agricultura, industrie, turism etc..
Parerea mea este ca occidentul a ajuns sclavul propriei ingamfari: nu mai faci nici un fel de munca manuala ci o fac chinezii sau altii ca ei!
Nu pot fi toti intelectuali, proiectanti sau comercianti!
Pana la urma daca merge tot asa , cursa economica o va castiga Asia ( fara Japonia).
Ovidiu
Cat de adevarata (pentru mine si foarte dureroasa) afirmatia:
„În niciun caz lucruri cu valoare adăugată mare, pe scară largă. Nu generaţia de acum, cu educaţia de acum.”
Iar olandezii…cu o suprafata agricola de 8 ori mai mica decat a Romaniei reusesc sa faca lucruri incredibile si aproape aceeasi valoare de bani.
Daca vrem sa se castigam avantaje competitive in viitor ar trebui macar sa investim agresiv in:
– educatie
– sanatate
– acces la informatie relevanta (Riscograma e unul din punctele care ar trebui citite saptamanal de orice roman)
Tu ce ai invat nou astazi?
DUM_Dum
Agricultura poate scoate Romania din criza …. faptul ca 35% din populatie traieste la tara va fi un avantaj urias in vremurile ce vor veni (max3-5 ani)… Apropos va veni un nou val de migratie catre rural dupa aceasta iarna… Daca experienta incendiilor din Moscova se va extinde la nivelul intregii europe , cine va avea tarani sa-i ingrijeasca cine nu ii va cumpara …pe bani grei… Olandezii au o agricultura care produce plusvaloare uriasa dar va rog sa incercati sa vedeti caliatatea…(mancati o leguma olandeza care nici macar nu vede pamantul…este crescuta in cuve de plastic irigate cu azotati….sa nu va mai mirati apoi ca va creste o mana in plus pe spate si nu mai puteti face copii……)
Agricultura Bio facuta fara mecanizare uriasa si fara chimizare ar putea face diferenta…. forta de munca exista …traditii sunt …. organizare si sprijin mai trebuie…nu este nevoie sa produci 100 de kg de rosii ieftine fara gust la un cuib de rosii olandeze ….poti face numai 10 kg de calitate (gust inconfundabil)si raspandi in lumea toata folosind ca si distributie capete de pod Romanii din diaspora…
Ce ar fi daca in urmatorii 10 ani Romania ar avea ca plan strategic sa devina numarul 1 in europa la productia de alimente bio, eco, ….chair daca ar trebui sa facem in fiecare comuna aeroporturi pe islaz pentru a prelua legumele fructele laptrele si ouale proaspete si a le duce in lume…..
APROPOS din 2013 europa trece la eliminarea subventiilor in agricultura si la politica vamala protectionista ….noi consumam 70-80 % alimente europene subventionate care omoara fermierii locali….cine are pamant la tara sa-i traiasca …cine nu sa cumpere …repede ….in 2012 cetatenii europeni vor putea cumpara pamant Romanesc la liber …(fara deranjul infiintarii unei firme mixte cu actionari romani de 0,5 %)
ova
Daca si in Romania s-ar pune in aplicare unele proiecte ale ministerului agriculturii, nu sa ramana doar in stadiu de proiect si bla-bla, ar fi mult mai bine macar dupa modelul cooperativelor din Olanda, Belgia, Franta etc., un model de parteneriat, antreprenoriat, privat-stat nu am mai avea atata teren necultivat si probabil ca pretul produselor alimentare ar mai scadea.
In energie sunt asistatii sociali, baietii destepti atat al actualei guvernari cat si ai celorlalte guvernari care cam ridica putin pretul la energie, nu cred sa fi crescut consumul de energie asa de mult incat sa necesite marirea pretului; cum in Ro nu functioneaza legea cererii si a ofertei , nu ne putem astepta in urmatorii 10 ani la o evolutie in domeniile astea.
alex
Agricultura e o mana moarta indata ce produci pentru export. Ai un ban, nu stii ce sa faci cu el si ai de ales: industrie+servicii sau agricultura? Ce iti aduce randament mai mare? In nici un caz agricultura.
Plus ca observatia ta “În niciun caz lucruri cu valoare adăugată mare, pe scară largă. Nu generaţia de acum, cu educaţia de acum.” sufera de lasitate. Ce te face sa crezi ca daca generatia actuala nu rupe pisica in doua si face saltul "calitativ" de la agricultura catre activitatile cu randament mai mare- o vor face copiii nostri sau nepotii nostri? Nu putem impinge o responsabilitate catre copii/nepoti samd.
Delasarea si lipsa de educatie se perpetueaza (din pacate) si noi trebuie sa luptam impotriva ei…
PS: 3,93mil ferme (unitati agricole) e imens. Dezvoltarea trebuie sa fie doar calitativa si se poate face doar prin investitii in tehnologie etc. Iar daca nu dezvolti industrie capabila sa furnizeze utilaje samd atunci trebuie…sa le importi. Deci importam masini agricole si exportam cartofi. Bravo 🙂
Lancaster
Eu cred că n-ar mai trebui să căutăm ipotetice avantaje economice pe care le-ar avea România, ci să trecem la treabă şi să creăm unele noi. De exemplu, ar trebui să ne înfiinţăm firme în vest, pentru a profita de impozitarea rezonabilă de acolo, dar să ne găsim angajaţi români, pentru a profita de salariile mai reduse pe care sunt aceştia dispuşi să le accepte. Dacă pot cotiza măcar 15 ani, respectivii vor primi pensie din partea statului unde cotizează, deci nu vor pierde nimic.
Şi lăsăm politicienii să se joace de-a statul român asistenţial, până le vine mintea la cap. Abia în acel moment revenim şi ne relocăm în România, când statul va demonstra că îşi merită întreprinzătorii.
stefan
Buna ziua,
Articol deosebit de oportun. Stiti cumva de un targ de energii regenerabile din Timisoara ? Cineva mi-a spus, dar n-am retinut excact si m-ar interesa cateva detalii. Dar o asociatie de biogaz stiti sa existe in Romania ? Ma intreb de ce nu sunt sustinute mai activ aceste zone ? Desigur, am cautat pe internet, dar nu sunt lamurit. Va multumesc.
alex
Energiile alternative sunt extrem de costisitoare si se bazeaza 100% pe tehnologii de import. Not a good choice, o sa ducem iar deficitul comercial "pe culmi".
Unu’a’lu’Mitica
Nu stiu cine a putut sa numere 3931400 de ferme in Romania.
Daca judecam dupa numarul de cereri pentru subventie, nu putem vorbi decat de putin peste 1100000 de fermieri (inclusiv cei de tipul “Fermier, caut nevasta”).
Vorbind despre ferme care sa-si merite cat de cat numele (sa aiba macar 25 de ha) numarul acestora este putin peste 20000.
Informatiile despre Romania sunt complet aiurea. Ma intreb cum sunt cele despre celelalte tari.
Este foarte adevarat, insa, ca una din franele cresterii productivitatii in agricultura este fragmentarea terenurilor agricole. Mai mult decat atat, din cauza existentei unui numar exagerat de mare de fermieri de tipul mentionat mai sus, o buna parte din subventii se duc oriunde numai nu in agricultura (inclusiv in bautura – probabil din cauza singuratatii celor in cautare de nevasta 🙂 ).
Nelu Lionel
vroiam sa spun caci ar fi cazul sa ne trezim la realitate si sa nu-i mai lasam sa faca ce vor ei bineanteles democratic.