Proiectul tau l-am mai executat de vre-o 5 ori, e sigur bun. Te trimit să vezi cum iese. Dacă chiar vrei ceva original, nu garantez că şi iese bine…
10 lucruri pe care arhitectul nu ţi le spune niciodată
Cu siguranţă e mai bine cu proiect decât fără, dar oare se justifică nivelul costurilor? Dacă da, cum de a apărut dezastrul urbanistic din România?
În replică la propunerea legislativă ca pentru un număr limitat de proiecte tip să nu mai fie necesară autorizaţia de construire – două mostre de dispreţ feudal:
Gheorghe Pătraşcu – arhitectul şef al Capitalei – din poziţia de birocrat a cărui meserie este… să fie plătit: „Taxa de autorizare este intre 0,5 si 1 la suta din valoarea constructiei si reprezinta o sursa considerabila de venit pentru bugetul local. La noi, de exemplu, Directia de urbanism si autorizare se sustine din asta”
Şerban Ţigănaş – preşedintele Ordinului Arhitecţilor – care nu trebuie să-şi convingă clienţii de utilitatea serviciilor, pentru că de asta se ocupă deja statul: „Cine construieste o casa are foarte multi bani. Casele nu sunt chestii ieftine, iar proiectele sunt chestii scumpe”
Oare domnii ăștia doi se simt răspunzători pentru proiectul și autorizațiile pe baza cărora a fost construit ghetoul incendiar „Confort City”?
Ce nu-ți spune arhitectul:
1. În mod normal, ţi-aş oferi un serviciu complex care să te ajute să economiseşti bani. Însă pentru că statul te obligă să vii la mine, trebuie să te mulţumeşti cu o ştampilă.
2. Nu există soluţii universale, fiecare proiect are particularităţi. Din motivul ăsta, încerc să nu copiez proiectele din acelaşi loc.
3. Greşelile de proiectare sunt frecvente, dar n-ai garanţie pentru ele în caz că trebuie să refaci lucrările. În cel mai bun caz îţi corectez proiectul gratis.
4. Oricum şeful de şantier face ce-l taie capul, aşa că ce rost are să mă-ncurc în detalii.
5. Nu e nevoie să mă plăteşti în plus ca să-ţi fac un kitsch. Vei găsi pe cineva care s-o facă la preţurile standard.
6. Pentru orice regulă există o derogare, pentru orice derogare există un tarif. Uneori trebuie să dau tariful mai departe, dar alteori reuşesc să păstrez banii pentru mine.
7. Proiectez casa ta meschină doar de nevoie, aspiraţia mea este să fac clădiri monumentale şi vile-emblemă, care să rămână în istorie.
8. Cea mai mare parte din treaba cu adevărat necesară o face inginerul constructor, dar mie ăstea mi se par doar tehnicalităţi obositoare. Eu fac Artă!
9. Îţi fac o casă care să-ţi folosească, nu una care să-ţi placă. Plăcerea o rezerv pentru mine.
10. Taxez la metru pătrat, dar dedic de câteva ori mai mult timp proiectelor care îmi pot aduce şi reputaţie. Practic, în activitatea asta săracii îi subvenţionează pe bogaţi.
Citește și:
Asigurarea de cutremur e o escrocherie și nu va fi plătită vreodată
Cea mai mare țeapă din imobiliarul românesc
Cum au ajuns românii să accepte ghetoul ca stil de viață
122 de comentarii
Intrebari:
1) Cine concepe aceste proiectele tip, si zonele lor de aplicabilitate?
2) Cine stabileste care sunt modificarile acceptabile la aceste proiecte?
@Dan
Evident că ai dreptate… tot ce-i nasol e o excepţie 😛
Eu sunt curios cine a făcut excepţia asta
pe asta
pe ăstea
sau pe asta!!!
@Mihai
Exact, something along the lines
@Alex
Oamenii lui Udrea, deocamdată 😐
Lucian, diploma mea de inginer constructor imi spune ca ar trebui sa te contrazic grav de tot pe articolul asta, si cam meriti.
Apropo, te taxez la metru patrat pentru ca te taxez putin … ce-ai zice daca pentru 3camere si o bucatarie t-as cere gramada 10000E …. mai bine iti cer 9euro pe metru patrat … suna cam la acelasi pret cu gresia pe care o pui.
Un alt aspect este faptul ca punctul 8 este absolut gresit. Este adevarat ca inginerul constructor face cam tot ce este necesar pentru ca tu sa iti poti construi casa – dar daca iti imaginezi ca fara un arhitect vei avea altceva decat patru pereti, o usa si un geam .. te inseli amarnic…
as avea de spus mai multe, mult mai multe . . . dar poate te gandesti la un articol de genul " 10 lucruri pe care le scoate din el un client cretin intr-un birou de arhitectura" … am cativa prieteni care iti vor da vre-o 20000000 de cretinisme scoase de clienti.
Inca una : pentru un pret mai mic decat gresia de pe jos primesti serviciile a un arhitect, cinci ingineri, cel putin trei verificatori de proiecte atestati, posibil si un expert tehnic. Sincer nu as face "misto" de breasla asta, pentru ca sunt oameni care muncesc pentru ca la urmatorul cutremur tu sa te uiti pe fereastra la ambulantele care trec cu raniti din blocurile comuniste, sunt oameni care muncesc pentru ca tie sa iti fie cald, sau racoare, si sa nu iti miroasa a caca din baie pana in sufragerie, si nu in ultimul rand sunt oameni care muncesc pentru ca tu sa deschizi fereastra spre rasarit in acea dimineata frumoasa, pentru ca tu sa nu treci prin baie ca sa ajungi in sufragerie, si tot asa.
evident exista si exceptii … dar majoritatea oamenilor care lucreaza in proiectarea de constructii chiar stiu ce fac
Si referitor la acel Poll : NU SE POATE FACE ACEIASI CASA IN 100000 DE LOCURI PENTRU CA DIFERA CONDITIILE GEOTEHNICE SI TREBUIE MODIFICAT CEL PUTIN LA FUNDATII. SI PENTRU ASTA VII LA MINE, SI IO ITI IAU BANI LA METRU PATRAT, SI ITI FAC CASA DE SILA SI DE NEVOIE, SI CAND ITI FAC ACEA CASA MA GANDESC CUM AS FACE UN ZGARIE NOR, SI TOT ASA 😉 .. scuze de CAPS, dar sincer trebuia sa asculti si parereile celor vizati, pentru ca in lumea proiectarii de constructii se intra greu si se ramane foarte greu ( mai ales in zilele noastre cand investitiile sunt mai putine decat acum 10 ani )
scuze de postarea consecutiva dar am uitat ceva 😛
in cei 7 ( sapte ) ani de cand lucrez in acest domeniu NU am vazut aceiasi casa vanduta catre doi clienti "la indigo". Si asta nu vine de la "etica profesionala" pentru ca mi-ar face placere sa iti cer aceiasi bani cat am luat de le clientul precedent si sa iti vand acelasi proiect – vine de la faptul ca in momentul in care intri intr-un birou de arhitectura arhitectul incepe discutia cu "ce ati dori?" si cum oamenii sunt diferiti si nevoile lor difera. Evident poate exista un arhitect care sa aplice aceiasi filosofie de design la mai multe case, dar 99,9% casele vor fi diferite.
Lucian, iti faci casa? 😀
Uite niste exemple.
ontopic: cred ca 90% din autorizatiile de constructii sunt "extinderi".
@Dan:
Apropo, te taxez la metru patrat pentru ca te taxez putin … ce-ai zice daca pentru 3camere si o bucatarie t-as cere gramada 10000E …. mai bine iti cer 9euro pe metru patrat
Cata vreme faci parte dintr-o asociatie profesionala care are monopolul stampilei prin mijlocirea guvernului, si care formeaza un cartel mafiot cu tarife minimale, o sa-ti intampin generoasa oferta de 9 euro pe metru patrat cu un traditional "hai sictir !"
Pretinde prietene 10.000E cand aduci valoare adaugata de suma aia, pe o piata concurentiala, nu ca sa-mi zici mie din ce parte rasare soarele, si care e viteza de deplasare a mirosului de cacat. Stampilacilor !
Am participat la un sondaj facut in 2001 la Fac. Arhitectura Ion Mincu.
Doar 10% dintre studentii anului III stiau cine sunt Calatrava si Piano. La fel de multi stiau ce este "golden ratio". Concluziile le trageti voi!
De la anul 3 si pana termina facultatea de arhitectura mai au inca 3 de facut. Sunt curios daca acelasi standard il aplici la toate facultatile.
Degustibus? Sediul Uniunii Arhitectilor mi se pare o lucrare superba.
sorry, si eu trebuie sa te contrazic cu 2 argumente, de fapt intentia ta e buna, doar ca nu intelegi bine constructiile cred.
1. desi nu pare, asta cu fara autorizatii de constructii ar fi o si mai mare implicare a statului in treburile noastre, opusul a ceea ce vrei de fapt si tu (si pe buna dreptate!)
pentru ca ne-ar obliga sa facem fix 10 modele de casa de exemplu, aceleasi (:)) ) in toata tara. Cred ca este evident ce ridicol ar fi sa fie in Bucuresti aceiasi vila peste tot :)).
Initiativa asta ar trebui s-o aiba (si o are oarecum in State d.ex., si poate si la noi) sectorul privat. Adica sa se faca proiecte la pachet, si ar fi SUTE, pe care sa le cumperi cu 1000 EUR si maine sa le depui la autorizare.
Exista deja autorizarea tacita – si in cateva luni obtii autorizatia.
2. Nu se poate "FARA", nu poti sa trantesti o vila moderna intr-o zona clasica, s-o vopsesti verde la fatada cand in zona sunt case de piatra, etc. E mai complicat. Chiar daca sunt 10 proiecte autorizate, tot trebuie cineva sa hotarasca care din ele se pot face pe ce teren, etc. – Remember – fiecare teren e deosebit, fiecare caz unic aproape. Asta se invata la arhitectura.
Autorizatia se poate da in 2 luni maxim, calea e sa se simplifice f. mult aici.
3. Hai sa nu incepem si noi sa ne batem joc de o meserie si de profesionalism aici – in cazul de fata de arhitecti. Hai sa fim noi cei care respecta meseriile si profesionalismul.
Chit ca unii nu sunt asa, si au aere de artisti, plictisiti, birocrati, etc.
P.S. – nu sunt arhitect si nici din domeniu, sunt antreprenor, insa am avut ocazia sa lucrez ca beneficiar cu arhitecti, ingineri, etc. si am cunoscut domeniul astfel.
Lucian – "primul" exemplu este o casa situata langa gara progresu' si este un "palat" de cioare jmekere de bucuresti si a fost construit undeva prin 95 cand bucurestiul habar n'avea ce legi sa puna … si ma indoiesc ca ar fi facut de un arhitect 😉
@dobitocul care vorbeste de "monopol" in proiectarea de constructii : Prietene, inainte sa te apuci sa arunci vorbe aiurea poate ar trebui sa te gandesti ca 2000 de verificatori care incearca sa-si ia lucrarile unul altuia se numeasc "CONCURENTA". La fel 500 de birouri de erhitectura care concureaza pe un proiect se numesc tot "CONCURENTA".
Faptul ca nu o sa iti ceara 100 euro pentru un proiect se trage din faptul ca mai trebuie sa mancam si noi prietene, sa mai platim un salariu, sa mai platim niste taxe aberante la stat, etc.
@cashile de lucs – lol habar n'aveam de el, belea ideile de acolo :). Dar aia este cealalta fata a proiectarii – aceea cand un cretin iti intra in birou si incepe sa iti arate poze pe net si zice "vreau si eu asa". Nu ai ce sa le faci, si nu ii poti da afara pentru ca oamenii de obicei au si bani gramada …. de parca un avocat da afara un client al carui caz stie clar ca il pierde … marsh ma…
Punk, te invit sa iesi din gaura unde traiesti si sa ne demonstrezi cum iti construiesti tu o casa superba fara ajutorul specialistilor in domeniu 😉
@domnul cu studiul de la fac de arhitectura: In roamnia termina facultatea foarte multi arhitecti si ingineri – dar ajung sa proiecteze case numai acei 10%, restul ajung "desenatori", "consultanti" sau pur si simplu fac altceva. Acesta este motivul principal pentru care cand vorbesti despre cei care efectiv gandesc o casa, vorbesti despre elite ale unei meserii. Proiectarea in general, si proiectarea de constructii in special, nu sunt meserii unde "nepotu' si matusica" vor avea succes major, pentru ca daca nu stii NU vei ajunge in pozitia de decizie, chiar daca "vei avea impresia" ca ai facut-o ;).
"wow lol hai sa ne batem joc de cineva, hai acum repede ca suntem mai multi si ala-i singur si clar parerea noastra este mai tare decat a lui" … mda, mentalitate inteligenta … auzi tu, stie el de unde rasare soarele … smart frate, smart…
@John Galt
:))
@punk
Mersi pentru link, deci nerespectarea tarifelor minime e motiv de excludere!
Batjocura bunului simţ – nu!
@bucatar
Poate alte lucruri le ştiau mai bine
@gigix
Vezi punctul 9 :))
Cred că pentru locul şi destinaţia aia trebuia să caute mult mai mult consens
@Mihai
1. De ce e ridicol??
În Dublin, de exemplu, par să fie vreo 10-20 de modele dominante de case cu totul. Cel mai nasol cartier de acolo arată mai bine decât Primăverii sau Băneasa.
2. Deci nu poţi face o lege care să-i servească lui nea Ion în Afumaţi sau Colentina pentru că ţi-e teamă să nu se folosească de ea unul din Cotroceni? Bună gândire!
3. Vezi răspunsul mai sus: Au o organizaţie profesională care are instrumentele de-a proteja bunul-gust. Când o va face – tot respectul!
@Dan
A-ham, deci tot o excepţie. Vrei să sugerezi că n-a avut ştampilă de arhitect şi nu s-a mai făcut altul de atunci?
Firesc ar fi ca pentru orice constructie sa nu mai fie obligatorie autorizatia de constructie, nu doar pentru anumite proiecte-tip.
@Mihai
"Nu se poate “FARA”, nu poti sa trantesti o vila moderna intr-o zona clasica, s-o vopsesti verde la fatada cand in zona sunt case de piatra, etc."
Serios? De ce nu se poate tovarasu', ce drept sau libertate iti incalc eu tie daca-mi vopsesc casa-n verde? Iti violentez retina si "simtul esteticului"? Fleosc! Poate-ti place "casa poporului"…
"Hai sa fim noi cei care respecta meseriile si profesionalismul"
Pai tocmai asta vrem si noi, da' nu te-ai prins tu! 😀 Ca profesionalismul n-are de-a face cu ticalosia breslelor sustinute prin reglementari (ca mi-a luat-o punk inainte). Ca e plina tara de organizatii mafiote: arhitectilor, a contabililor, a notarilor etc. (tinute-n brate de mafiotul sef-statul).
Ca mai deunazi incheiai la notar (deci legalizat si autentificat) un contract de inchiriere (asa vru proprietarul) si onor R-comertului imi ceru o copie. Da' legalizata!! Legalizarea legalizarii…
Discutia voastra este interesanta dar este rupta de realitatea imediata. Se pare ca initiativa acelor deputati face parte dintr-un sir de masuri, luate pe sest, menite sa sprijine mafia imobiliara .A aparut si o ordonanta a guvernului : http://www.ziaruldeinvestigatii.ro/administratie-…
Scumpa noastra realitate romanesca !
"Punk, te invit sa iesi din gaura unde traiesti si sa ne demonstrezi cum iti construiesti tu o casa superba fara ajutorul specialistilor in domeniu ;)"
Casa superba zici? Superba pentru cine "inteligentule"? De ce ar incerca (si cum ar reusi) sa-ti demonstreze tie @punk ce inseamna superb pentru el? Nevasta-ta e superba (ca asa o vezi tu) sau e o sperietoare?
"2000 de verificatori care incearca sa-si ia lucrarile unul altuia se numeasc “CONCURENTA".Faptul ca nu o sa iti ceara 100 euro pentru un proiect se trage din faptul ca mai trebuie sa mancam si noi prietene, sa mai platim un salariu, sa mai platim niste taxe aberante la stat, etc."
Ce pregatit esti! Nu tovarasele, concurenta n-are legatura cu numarul de "activatori" pe o piata, ci de lipsa sau prezenta barierelor artificiale (birocratice) impuse intotdeauna de "stat" pe acea piata.
De observat insa ca, de altfel, tu denunti cu manie restul taxelor aberante ale statului (ce pleonasm!), mai putin aia "care-ti da tie sa mannci"…
P.S. Off-topic. Inainte de "etc" nu se pune niciodata virgula! E ca si cum ai spune baba batrana…
Autorizatiile de constructie trebuie mentiune… ce mai trebuie facut este o investigatie serioasa la primarii… unde de fapt coruptia blocheaza sistemul….. cred ca cel putin 50,000 mii celoveci in toata romania ar fi arestati instantaneu daca o astfel de ancheta ar fi facuta…..
Lucian, una dintre probleme provine de la punctul 3 si, ca sa nu ma repet, ti-am raspuns cumva aici.
Ar fi interesant de stiut cat de sofisticata este in prezent piata asigurarilor profesionale din Romania. Eu cred ca abia o mana de proiectanti isi permit sa ofere polite de asigurare. Restul te "asigura" prin faptul ca "domne' noi raspundem in fata legii, inclusiv cu puscaria". Pe niciun client nu intereseaza ca faci tu proiectant puscarie (asa cum a facut printul arhitect G.M. Cantacuzino dupa cutremurul din 1940). Orice beneficiar e interesat sa fie acoperit impotriva daunelor provocate de o eventuala eroare de proiectare.
Felicitari domnule Davidescu pentru articol!Rolul Arhitectului trebuie sa sa fie CONSULTATIV!NU TREBUIE SA FIU OBLIGAT SA PLATESC UN ARHITECT CARE SA_MI SPUNA CUM SA_MI FAC CASA!Indiferent de parerile "arhitectilor" de pe aici este dreptul meu sa fac ce vreau pe banii mei inclusiv KITSCH!Cine da dreptul unor oameni sa-si dea cu parerea despre bunul gust?o spaga la Institutul de Arhitectura ION MINCU?Daca eu vreau 70 de camere si 70 de culori de ce sa nu fiu lasat sa mi le fac?mai ales ca la 70 de camere voi plati taxe mult mai mari!A trebui aceasta lege promulgata si ar fi singura realizare a guvernarii BOC-posibiliatatea mult mai usoara de a-ti construi casa!Fara 1 MC de hartoage si spagile aferente!
@ ionut de obicei nu ai dreptate dar acum sunt total de acord cu tine!
DA PROMULGATI ACEASTA LEGE!Cine are chef sa arunce bani sa mearga la arhitecti!
Thinkagain, think again! Sa n-o dam in extrema cealalta.
Fatada casei tale nu e a ta, sa fie clar! e a comunitatii si trebuie sa respecte comunitatea! O fatada trebuie sa fie aprobatat de comunitate asa cum nici tu nu cred ca iesi in public dezbracat sau doar cu o palarie pe cap, fiindca e infractiune. Sau asa cum o masina din trafic nu are instalati tepi metalici de jur imprejur.
Intr-adevar, cum iti decorezi camerele in interior e treaba ta, atat timp cat nu risti sa omori un vizitator prin improvizatiile tale.
mda.. deci suntem mai multi – hai sa bagam tare ca parerea noastra este clar cea corecta ..
si daca tot sunntem la capitolul desfiintat statul .. de ce mai avem cod penal ? … legi rutiere… da-i draq ca ma invata ei pe mine ce sa fac cand ma enerveaza unu in trafic II DAU IN CAP LA IDIOT SA MOARA F****UL PE MA-SA DE RATAT. Cam la fel ar trebui sa reactionam si cand intr-un cartier cu case "normale" vine unu si face un verde … ne strangem si ii dam foc la fraier da-l in ma-sa de ratat ca NOI SUNTEM MAI MULTI si NOI AVEM DREPTATE.
Relativ la legea aia care interzice arhitectilor sa practice preturi mai mici de un X pe metru patrat proiectat –- ai avut si curiozitatea sa te intrebi cat este acel X stimabile? Ai avut curiozitatea as te intrebi daca munca depusa pe un proiect este suficient platita de acel X ?
Venim si dam pe goarna ca aoleoooo ne ia ala bani pe metru patrat aoleeeoooo este "cartel" si aoleooo sa desfiintam autorizatia de constructie –- stimabile, o casa parter are sanse sa scape la urmatorul cutremur dar una mai mare are sanse mari sa nu scape daca nu are si mana unui specialist implicata. Eh, nu stiu de ce ma obosesc, iti urez sa-ti faci casa de unu singur si la urmatorul cutremur o sa ma gandesc cu satisfactie ca a mai disparut un prost de pe fata planetei , sau cum ar zice un baiat intr-o melodie "ce kkt, am mai mult aer de respirat" ( Cheloo – Antisocial )
auzi tu .. ce-mi pasa mie daca el isi vopseste casa in verde … prietene ai o mare problema cu cele 87 de puncte de IQ … sunt in scadere. . .
confuzia 0 pe care "arhitectul" o intretine si care pare a fi prezenta la numerosi "comentatori" zilele astea este:
Arhitectul face un proiect, incercand sa tina seama de reglementari si poate si de client 🙁 . Proiectul asta e facut in limbaj si continut in vederea avizarii/autorizarii de diverse institutii.
Daca aceasta confuzie ar fi lamurita atunci 1-6 devin aspecte ale cererii clientilor (cat de interesati sunt de proiect si cat de depasirea unor formalitati) iar 7-10 ale ofertei furnizorilor. Dar a gandi unitar clientii sau/si furnizorii … mi se pare o schematizare mult prea mare care neaga diversitatea majore existente in ambele "tabere"
"Fatada casei tale nu e a ta, sa fie clar! e a comunitatii si trebuie sa respecte comunitatea!"
Part!! Ce face colectivismu' etatisto socilist din om? Ce sa faca, un tembel!
"fiindca e infractiune."
Cum ar veni, daca … sa zicem, o persoana se naste pe camp, tre' sa fi imbracat ca altfel e "infractiune" 😀 😀
"Infractiune" e ce (n-)ai tu in cap!
da ionut, fatada nu este a comuntiatii, este numai a ta …. problema este ca in lumea larga TU esti acel element anti-social, TU este acel UNUL care este impotriva tuturor. Daca aici scrii tampenii pe un blog oarecare sub acoperirea totala a anonimatului nu inseamna ca cei care sunt responsabili de …. da nici nu stiu de ce ma obosesc, in general astia ca tine nu prea au cum sa inteleaga argumentele …. parca vad ca dai rapid un coment in care ma faci iar idiot. . . . io-s idiot ca proiectez case care nu ii omoara p'aia din ele…OK, fa-ti singur prietene . . . ce kkt, o sa am mai mult aer de respirat 😉
"fa-ti singur prietene . . . ce kkt, o sa am mai mult aer de respirat ;)"
Pai nu ma lasa ticalosi agresivi ca tine, br3b etc! Pe motiv ca e "infractiune". Deci care … argumente? Nu te-a acuzat nimeni pe tine ca esti "idiot ca proiectezi case", ci doar am reclamat legislatia ilegitima (agresiva cu un non-agresiv) care impune obligativitati de genul "tre' sa ai culoarea fatadei nu stiu cum", "sa consulti neaparat un arhitect" si altele.
Si lasa ipocrizia, tie interventia statului in problema asta iti convine de minune, ca altfel chiar ai trai cu aer.
In momentul in care Georgia a decis sa reduca birocratia la minim, autoritatile au redus la minim numarul de stampile ce trebuie puse pe orice hartie ii va fi necesara unui cetatean. Statul roman stie mai bine (evident), si de aceea ii cere cetateanului, jde stampile, cinspe copii autorizate la notar si paispe chitante de la fisc.
ionut, de curiozitate, ce meserie ai ? .. sau ce meserie ai vrea sa ai ( asta in caz ca esti,asa cum baniesc) inca in scoala. Fii sincer, esti in anonimatul internetului, si de maine poti incepe sa postezi sub alt nume.
Eu propun si ca pentru un numar limitat de infractiuni sa nu mai fie obligatorii ancheta penala si procesul, sa fie aplicata pedeapsa pur si simplu. Sau, si mai misto, pentru un numar limitat de boli, sa te duci la chioscul de ziare sa iei niste medicamente, sa nu mai fie nevoie de doctori si farmacisti.
Si, daca ne place, sa generalizam. Sa nu mai fie nevoie sa inmatriculam masina, desigur pentru inceput un numar limitat de marci si modele, sa nu mai trebuiasca sa stam la stop, intr-un numar limitat de intersectii, etc
C-asa-i in democratie, nu?
Nu sunt arhitect, dar meseria asta e atestata si recunoscuta ca atare de vreo 3000 ani. Chiar credeti ca degeaba?
Casele nu cad din senin, marea lor majoritate cad la cutremur sau la furtuna, mai rar la o zapada apocaliptica, adica o data la 20-30 ani. Stiti voi cum sa faceti o casa care sa nu cada la un cutremur serios? Sau care sa reziste unui uragan? Ca de vazut, vedem in fiecare primavara pe unii care si-au facut casa singuri, batraneste, si le-o dizolva Siretul.
Pe de alta parte, cand vrei sa darami un perete, fa-o, nu mai cere aprobari si avize. Ce ti se poate intampla rau, cel mult sa te trezesti intr-o noapte cu vecina de deasupra peste tine-n pat.
Domnule Davidescu,
Daca ideea asta nu ar fi menita sa protejeze niste smenuri imobiliare, eu- arhitect- as aplauda implementarea ei.
Noi avem cam trei tipuri de clienti (foarte larg vorbind): 1-clientul care ne considera un rau necesar (el stie oricum ce ii trebuie, noi ii folosim doar pentru autorizatie); 2- clientul snob si incult care are o gramada de exemple de vile de pe Net si vrea sa i le "mixeze" cineva; 3- clientul care vine la noi pentru a ii proiecta cu adevarat constructia, cu tot ce inseamna asta (suport, consultari, idei, urmarirea executiei etc.). Evident, cei din ultima categorie sint cei mai putini si, de regula, ajungem sa ne cunoastem asa de bine incit raminem prieteni. Cu cei din a doua se comunica greu, depinde de om- unii reusesc sa inteleaga ca isi doresc prostii, altii nu reusesc si, intr-un final, tot prostiile alea le construiesc, indiferent de parerea noastra.
Legea asta de care vorbiti ne-ar scapa de primii si de o parte din categoria a doua. Ei sint cei mai neplacuti clienti ai arhitectului si cei mai porniti acum sa ne injure. Ei stiu tot. Arhitectul e un prost si un hot care vrea doar banii lor. Si zece bani daca le cere, tot e prea mult (v-ati intrebat vreodata citi oameni lucreaza la un proiect si cit timp, pentru sumele alea ce vi se par uriase?Stiu multi colegi care au avut adeseori dificultati in a-si plati telefonul).
Personal, de acest gen de clienti scap repede; sint agresivi si refuza orice discutie, prefer sa nu lucrez pentru ei. Orice ati crede, e o meserie in care trebuie pus foarte mult suflet; daca nu exista comunicare cu clientul, nu iese nimic bun.
Totusi, tipizarea ridica o problema serioasa: e foarte importanta integrarea casei in sit. Intr-o comuna maramureseana nu se potriveste o casa cu acoperis in terasa; In Delta nu se potriveste o casa banateana. OAR face deja eforturi de ani buni pentru a deschide parteneriate cu primariile din zonele "fragile", cu arhitectura traditionala valoroasa, pentru a nu mai autoriza orice in zonele respective. Un proiect tip al ministerului, valabil oriunde in Romania, arunca in aer principii esentiale de proiectare. Poate ar trebui nuantata chestiunea, poate ar fi bune niste proiecte-tip la nivel regional, local etc.
In fine, cea mai mare problema (pe care clientul nu o stie, de cele mai multe ori) e birocratia. Clientul nu stie ca, pentru a autoriza o casuta de 80 mp, eu alerg la fel de mult si "conving" tot atitia functionari cretini cit pentru un bloc. Nu e vina mea ca asa stau lucrurile; as prefera sa scap exact de partea asta. Oamenii din primarii, din directiile de sanatate, de la agentiile de mediu, de la PSI etc. sint, in general, oameni care nu se pricep la constructii, nu au educatie estetica, nu inteleg desenele. Acestora trebuie sa li se explice orice linie, orice culoare- se ajunge la situatii absolut hilare, credeti-ma. Observati, va rog, ca propunerea de lege nu zice ca s-ar renunta la partea de avizare- autorizare, ci doar la arhitect. E inca un motiv pentru care mi-ar placea sincer sa existe aceasta lege.
Dupa cum observati, a scazut foarte mult numarul de autorizatii de construire- credeti ca vreun functionar de la serviciile tehnice ale avizatorilor a fost dat afara? Nici vorba. In primarie, la directia de urbanism e acelasi stup ca acum doi ani.
In fine- legi ca asta exista in Franta, in Polonia, in SUA; in Germania si in Canada se poate implementa un proiect-tip (cu caracter local, stabilit clar de catre primarie!), dar daca s-a montat o priza cu 10 cm mai jos decit in proiect, se amendeaza clientul, se desface priza si se pune ca in proiect.
Si nu mor arhitectii de foame pe acolo, ba chiar acestea sint tari cu un numar mai mare de arhitecti la numarul de locuitori- decit Romania. Rezultatul unei asemenea legi ar fi o mai mare responsabilizare a clientului, care ar incepe sa inteleaga la ce foloseste arhitectul si ca, de fapt, parca nici nu costa asa mult…
Dar vorbim degeaba. Chiar daca ar exista aceasta lege, ea nu s-ar aplica, asa cum nici actuala lege 50 nu se aplica. Romania are o problema cu aplicarea legilor, nu cu lipsa lor.
Si- da, cei doi reprezentanti ai breslei care au deschis gura sa dea declaratii- ar fi facut bine sa o tina inchisa. Filosofi ramineau.
@ION
Ce legătură are aia cu asta?
@i-conomics
Dacă-i arestezi, cine să le mai dea?
@br3b
Nu poate exista piaţă cât timp nu există cerere. Există doar o poliţă – teoretic obligatorie – pentru răspunderea managerială
@ThinkAgainRo
Cred doar că-i bine să fie separate serviciile necesare de cele nenecesare. Urbanismul se face mai bine cu planuri la scară decât cu proiecte individuale. Părerea mea 🙂
@Parvan
Nu prea înţeleg, sincer, cred că îmi scapă ceva
@Kilroy
La zero!
@mihai
Glumeşti, nu?
Pentru vehicule cu capacitate cilindrică sub 50 de centimetri cubi, nu este nevoie de înmatriculare, nici de permis de conducere. Ambulanţa, Pompierii, Poliţia etc. în misiune nu trebuie să stea la stop.
Pentru un număr limitat de boli nu îţi trebuie medic şi reţetă, sunt chiar ţări (cu apă caldă) unde găseşti aspirina în supermarket.
Pentru contravenţii se face proces verbal şi se aplică amendă, iar pentru infracţiuni minore procurorul poate dicta amendă administrativă.
Mulţumesc 🙂
@arh
Mulţumesc pentru comentariu, este de un bun simţ rar. Intuiesc că vine de la cineva care-şi ştie excelent meseria (nu-i băşcălie!).
Evitaţi să o spuneţi explicit, dar legea asta care v-ar "scăpa de primii şi de o parte din categoria a doua" v-ar scăpa simultan şi de o parte dintre colegii mai slabi, care încă rezistă în virtutea unei constrângeri legislative.
În fine, înţeleg că una-peste-alta sunteţi de acord cu propunerea şi că ar trebui să se lucreze la nunanţe.
Și o întrebare: în ce fel – exact – protejează şmenuri imobiliare?
Va explic pornind de la un exemplu concret. In Cluj- orasul de bastina al celor doi initiatori ai legii- primaria tocmai a cistigat in instanta impotriva unui "dezvoltator" care a construit un bloc de apartamente in baza unei autorizatii pentru case insiruite. Arata la fel, doar ca nu sint sase locuinte, sint vreo 24 (parca. Poate mai multe, nu imi amintesc si nu am chef sa caut link-ul acum). Primaria a obtinut obligarea respectivului la demolarea blocului. Respectivul zice ca nu demoleaza, pentru ca apartamentele sint deja vindute (!!!), de parca asta ar fi problema primariei, nu a lui. Am dat exemplul asta (il stiu din presa locala) doar ca sa va arat modul de gindire al unui asemenea "investitor". Printr-o lege care ar permite construirea fara autorizatie, dar cu anumite reguli trasate de primarie, foarte multi asemenea "investitori" ar construi, de exemplu: 3 etaje in loc de unul, mai la dreapta cu trei metri, vopsea roz in loc de alb etc.- pentru ca- "da-le incolo de reguli!"- o data ridicata cladirea, "nu demolez pentru ca am deja o promisiune de vinzare"; sau "las' ca ma inteleg eu cu Cutare din primarie, ca doar nu m-or pune sa demolez casa numai de-aia, ca e mai lata cu cinci metri". Evident, multi vor face asta din prostie, dar vor fi foarte multi care o vor face cu rea intentie, ca si smecherul cu blocul de la Cluj. Credeti ca ii vor obliga sa demoleze? Aiurea, sa fim seriosi. Vor fi mereu oameni pentru care se vor gasi mereu derogari de la legi.
Deja am vazut un comentator pe Hotnews intrebind: "oare cit m-ar lasa sa modific proiectul ala tip?"- deci "Clientul nr. 1" incepe deja sa isi proiecteze casa.
@arh
Înţeleg că în cazul ăsta exista o autorizaţie, pe care dezvoltatorul n-a respectat-o.
Cu ce îl ajută un proiect-tip? Dimpotrivă, va fi mult mai uşor de constatat dacă îl încalcă.
Din perspectiva mea, care locuiesc in America de 21 de ani, mi se pare ridicol ca asta sa fie o chestie care sa tina de guvern central. Normal este ca acest subiect sa fie complet descentralizat, si fiecare primarie sa aiba propriul sau regulament pentru autorizatii cum vor cetatenii din fiecare oras si sat (regulamentul sa fie stabilit fie de consiliul local, fie prin referendum). Daca unele orase/sate au mai multi oameni de o etnie care vor case cu turnulete, ce e treaba guvernului (sau prefectului) daca ei vor sa aleaga un primar+consiliu local care sa fie mai lax cu astfel de reguli? Fiecare oras/sat trebuie sa fie liber sa decida ce fel de urbanism vrea sa aiba.
Si desi in general sunt de stanga (comparat cu americanii), cred ca acesta e un domeniu unde piata libera ar duce la rezultate optime. Daca unele orase/sate sunt prea stricte cu autorizatiile, atunci oamenii care vor sa isi faca o casa pot vota cu picioarele, sa isi faca intr-o suburbie care nu este atat de controlanta. Si atunci primarii care sunt prea stricti vor vedea ca nu isi mai construieste nimeni in orasul/satul lor, vor pierde o sursa importanta de bani la bugetul local, si vor fi trasi la raspundere la urmatoarele alegeri. Cu exceptia cladirilor cu turnulete, in care caz cel mai probabil este ca populatia sa le dea dreptate primarilor care le refuza (daca nu este o localizate unde minoritarii sa fie majoritari)
Ma gandesc sa imi fac o casa de vacanta (si eventual pentru pensionare) in Romania, dar pana nu se va schimba acest climat birocratic nu voi face nimic. Oricum nu e nici o graba, criza va mai dura minim inca 5-6 ani, si nu am de ce sa ma leg la cap daca nu ma doare.
Ionut, tu nu intelegi. El vrea ca atunci cand ii pica sandramaua in cap (din cauza adaugirilor si "extinderilor" cu autorizatie), sa dea vina pe ALTCINEVA, pe stat sau ceva, ca nu l-a verificat la materiale (sa nu fure), ca nu i-a spus sa nu-si faca coliba in albia raului, ca nu i-a impus REGULI (de care el habar nu avea).
Adica vrea ca altcineva sa plateasca pentru prostia si incompetenta lui (pentru ca nu este el vinovat niciodata – evident), adica vrea sa te scoata pe tine vinovat ca nu i-ai cerut acte, PUZ, PUD, urbanism de 2 3 ori, DTAC samd – si pentru ca nu vrei sa faci astea prin urmare trebuie sa platesti.
Intelegi?
Si daca se prabuseste casa peste un pieton sau daca explodeaza ceva – TOT primaria e vinovata (adica tot tu).
Sa-ti fie RUSINE!
😀
@Dan
"ionut, de curiozitate, ce meserie ai ?"
Ce meserie, ce diplome, sau ce ocupatie? Doua diplome, una la o universitate din top 5 mondial (am mai spus-o, un top subiectiv cu care, eu unul, nu sunt de acord).
Altfel sunt capitalist, intreprinzator, manager, consilier pe rand si toate impreuna concomitent.
Si cu varsta banuiesti prost, ma pregatesc de retragerea din activitate (ca pensie nu-i tocmai exact), ceea ce se va petrece pana , zic eu, la 45 de ani. De facto, ea a inceput, mai lucrez 3-4 ore pe zi.
Aha, si pe una dintre diplome, obtinuta acum 18 de ani, scrie inginer. Oricum amandoua troneaza la loc de cinste in baie pe post de laxativ, desi una din ele m-a "costat" o avere, (studiul in sua e al naibii de scump). Si cand spun costuri nu ma refer in primul rand la bani…
Cred ca-ti scapa distinctia intre arhitectul care face proiecte si "arhitectul" (de fapt institutiile) care avizeaza/autorizeaza. E ca si cum la o initiativa de exceptare a unor conducatori auto de la obligatia de a obtine permis de conducator auto ai insira 10 pacate ale instructorilor auto omitand sa mentionezi pacatul cel mare al instructorilor auto: focusarea pe mijlocirea obtinerea permisului. Eu spun ca, din cele 10 enumerate, majoritatea se origineaza in aceasta alienare a serviciului prestat.
Poate interpretez eu gresit, dar majoritatea comentariilor ori nu inteleg ori se prefac ca nu inteleg pentru a-si descarca frustrarile. Am mai vazut pe un blog discutia asta si era la fel. Vad o gramada de analogii false si fara legatura cu doctori (sunt chestii diferite nu vad ce treaba au doctorii cu orice ca o paralele este exact ca la discutiile cu disponibilizari de la stat cand toti tipau de profesori si pompieri, cand discutia era de disponibilizat birocrati si soferi) si vad diversi care sar in sus sa apere arhitectii de parca a zis cineva ca toti arhitectii sunt inutili si sau prosti. Ca in toate meseriile sunt arhitecti priceputi cum sunt si multi nepriceputi.
Baza subiectului nu sunt arhitectii in sine sau valoarea muncii lor, ci interventia statului si cartelizarea. Nu zice nimeni ca trebuie sa fie nustiucat de ieftine proiectele doar ca pretul trebuie sa fie liber. Arhitectu X cere cat crede el de cuviinta pentru munca lui. Daca vrei un arhitect bun si treaba de calitate tot trebuie sa platesti, dar daca ai bani putini si vrei o locuinta de baza intro zona fara cine stie ce stiul arhitectural trebuie sa ai posibilitatea sa iei un proiect cat mai ieftin eventual unul reciclat. La o casa mica un constructor poate sa iti faca structura de rezistenta cat sa nu iti cada in cap la cutremur.
De curiozitate stie cineva de exemplu in perioada interbelica cate autorizatii erau necesare in comparatie cu azi?
Radu, si daca ii cade in cap (sa se invete minte), cu ce sunt eu vinovat?
De ce trebuie sa-i platesc eu reparatiile?
Sau hai sa vezi alta: de ce trebuie sa platesc consolidarile? Nu au bani aia din centrul vechi?
Pai sa plece LA TARA, de unde au venit. Vremea bolsevicilor s-a dus!
" vrea sa te scoata pe tine vinovat ca nu i-ai cerut acte, PUZ, PUD, urbanism de 2 3 ori, DTAC samd – si pentru ca nu vrei sa faci astea prin urmare trebuie sa platesti.
Intelegi? "
Daca iti scoti acte va fi vina mea sau a constructorului, in nici un caz a ta. Mai nou este vina inginerului proiectant si daca se desface un termopan de pe fatada . . . iar noi nu avem nici o treaba cu "proiectarea" termopanelor.
Ionut, daca tot zici ca ai atatea si atatea diplome si studii, si atata experienta de viata, cum iti poti imagina ineptii de genul
"Firesc ar fi ca pentru orice constructie sa nu mai fie obligatorie autorizatia de constructie, nu doar pentru anumite proiecte-tip."
???
Tu iti dai seama ca pe planeta asta se construieste si mai sus de "parter". Cum ai vrea ca "noi, comunitatea" sa il verificam pe jMeKerul ala care is face bloc, langa gradinita unde stau copii nostri, daca face acel bloc astfel incat sa nu ne omoare copii cand tranteste unu' usa mai tare ? . In nemasurata ta experienta de viata cum ai ajuns la concluzia ca eliminarea legilor ar fi un lucru bun pentru societate – cand este absolut evident ca legile sunt cele care il fac pe om sa fie corect si civilizat, cand este foarte clar ca o tara este cu atat mai "civilizata" cu cat oamenii sunt mai strans prinsi in menghina legilor ??
Da-mi voie sa-ti "enunt" o zicala care umbla prin lumea proiectarii : "cea mai buna lucrare este aceea care nu se executa". Aici sunt 2 aspecte – ori nu se executa, ori se executa fara a se respecta proiectul. In ambele cazuri eu, ca proiectant, sunt exonerat de cam orice raspundere in caz ca se intampla ceva rau. Asta-i legea, si nu face dacat sa ma bucure, chiar daca altii plang pe aici.
Si ca sa inceem discutia cu "cartelul" ar trebui sa citesti in primul meu comentariu despre cum spuneam ca sunt inginer – pe noi nu ne obliga nimeni la tarife minime, pe noi ne obliga piata la tarife corecte. Este adevarat ca ai nevoie si de la mine de o stampila, dar asta "indirect" pentru ca, de fapt, EU am nevoie de stampila verificatorului de proiecte – in rest activitatea inginerului constructor proiectant este "libera" de constrangeri legale – singurele constrangeri sunt de natura tehnica ( si penala in cazul nerespectarii constrangerilor tehnice). Faptul ca OAR sunt niste baieti jmekeri care au influenta si isi dau singuri legi sa stii ca deranjeaza si pe arhitecti nu numai pe clienti – arhitectii au de platit o taxa sanatoasa la OAR pentru a avea dreptul legal de semnatura.
@Dl. Arh. – macar nu sunt "singur" :P, merci.
Ceea ce ar trebui ca Lucian sa puna pe fix prima pozitie in acest articol ( si aici Lucian, se vede ca nu stii defapt cum sta treaba cu interpretarea legilor cin constructii … care nu se aplica de obicei, iar cand se aplica se aplica cu ochii inchisi si cu mana pe plic ) este posibilitatea "aproape" legala de a construi fara a plati tot tariful de proiectare – mergi la arhitect, ceri documentatia DTAC, platesti doar o fractiune din acel "pret minim de cartel" si pe urma te descurci de capul tau cu autorizatia in mana.
Si acum o problema de care vad ca va tot legati, si despre care cred ca nu prea este viabila, motivele sunt enumerate in ceea ce urmeaza.
"Sa facem un proiect TIP"
1. Conditiile de urbanism nu permit constructia unei cladiri in orice zona a unui oras. Nu cred ca este logic si firesc petnru o "gandire" pe termen lung sa permiti o cladire noua, parter+mansarda, intr-un cartier in care se construiesc blocuri – si invers, un bloc intr-un cartier de case ( dar de asta se ocupa legea asta noua de care se vorbea mai sus…. of ce tara de kkt avem.. ). Conditiile de urbanism exista in orice tara.. si se respecta mai mult sau mai putin … la Paris nu-i decat o cladire de sticla in afara cartierului dedicat …. la Bucuresti este o varza totala… . Neacceptarea de catre unii a conditiilor de urbanism, in romania, este motiv de spaga luata la primarie pentru aprobarea de PUZuri aberante … cum ar fi desfiintarea parcului Bordei …
2. Nu poti executa acelasi imobil datorita limitarilor terenului pe care il ai la dispozitie. Exista regul in ceea ce preiveste retragerile fata de vecini – reguli menite sa protejeze comunitatea de eventuale "abuzuri" .. reguli care sunt destul de des incalcate si pentru care ar trebui sa intre lume la mititica… dar in romanik nu se intampla…
3. Nu poti executa acelasi proiect pe orice teren datorita conditiilor geotehnice diferite – si ca sa il adaptezi conditiilor specifice ale unui teren trebuie un studiu geotehnic, semnat, stampilat si verificat de verificator autorizat, PLUS o reproiectare cel puti n a fundatiilor din partea inginerului constructor, care implica si ea semnaturi, stampile si verificari autorizate. Deci te costa – si sa stiti ca "experienta" spune ca romania are pamanturi foarte proaste la sud de carpati, si nu cred ca or sa existe 2 case construite la fel in acest "proiect tip". Apropo' de asta, sa stiti ca la autorizare este necesar studiul geotehnic la aproape toate cladirile tocmai din aceasta cauza.
4. Nu in ultimul rand – omul are nevoi specifice, care nu vor fi satisfacute de un proiect tip aproape niciodata. Costuri de proiectare de 2-3% din valoarea imobilului nu mi se par exagerate atunci cand rezultatul este casa visurilor tale – chiar daca visele tale pot fi catalogate ca rezultatul unor dereglari psihologice de genul " a mea este mai mare fraiere ". Asa cum spunea si Dl. Arhitect de mai sus, exista clienti care pur si simplu vor sa le "mixezi" case celebre ( nu demult a venit la mine unu' care imi arata pe yotube casa lu David a lu' Bacam, de la California, si vroia si el "asa", dar mai ieftin … plm… ), acesti clienti nu construiec pentru as-i satisface nevoi ci pentru a le demonstra vecinilor ce "valabili" sunt ei … asta este…
5. Respectand regula enuntata mai sus, pentru care mi-am luat un mare " bai dobitocule nu ma inveti tu pe mine de unde rasare soarele sau cu ce viteza se misca mirosul de cacat" – – trebuie stiut ca in general la facultatea de arhitectura te invata sa construiesti casele cu "fata" spre soare, este o regula stiuta inca din antichitate ( daca apare pe aici cineva cu cunostinte de istorie a arhitecturii poate ne spune in cate palate dormitorul "barosanului" era pe fatada nordica ). Datorita acestui simplu considerent – Iluminarea Naturala – nu poti construi "aceiasi" casa in orice pozitie – trebuie sa fii un pic bou ca sa iti faci casa cu fata spre nord, sa nu ai raza de soare in caza… never ever … si sunt nenumarate studii care spun ca-i mai "sanatos" dpdv medical sa ai soare in casa.
Avand in vedere cele de mai sus va sugerez Domnule Davidescu sa va revizuiti un pic "gandirea" adoptata in comentarea ulterioara a acestui articol.
DAN, socialistule, vremea voastra s-a terminat!
Tocmai „reguli menite sa protejeze comunitatea”, „nevoile de semnatura” samd, ele ne-au adus aici.
Va recomand sincer sa va apucati de.. strung. De tamplarie sau ceva. Lasati discutiile complicate pentru altii, de exemplu pentru OZN-uri cum e Ionut cu ideile lui „absurde” 😛 pe care vad ca nu il suportati deloc.
🙂
@DAN, lasand la o parte cativa extremisti de mai sus, in general oamenii de bun simt nu pretind ca au dreptul sa se joace cu mistria dupa cum ii taie pe ei capul. Nu se contesta ca meseria de arhitect e necesara, si cu atat mai mult una de inginer structurist fara de care iti cade casa in cap, ajunge sa coste de 5 ori cat ar trebui, sau ambele.
Problema e insistenta asta de a face bine cu forta, pe banii beneficiarului, cand e evident ca „binele societatii” e doar un pretext pentru interese cat se poate de meschine ale unor clici de interese. Poti sa pui “pretul minim de cartel” intre ghilimele cat poftesti, stilul asta de organizare in caste de baieti destepti e tipic societatii noastre neo-feudale, vezi notari, executori judecatoresti, experti cadastru, contabilii cu „drept de semnatura” etc. etc. Ca tu personal nu poti pretinde pret minim ci te-ai aciuat pe langa cineva care poate, e o problema de nuanta.
Interesul legitim al societatii de a proteja musafirii si vecinii mei de grinzi de beton cazute intempestiv in cap este satisfacut pe deplin cand tu contrasemnezi proiectul, si-ti asumi raspunderea legala asupra consecintelor unui proiect defectuos, indiferent cine a facut proiectul si indiferent ce pret imi ceri pentru aceste serviciu. De unde atunci necesitatea unui cartel ?
Interesul legitim al comunitatii de a nu fi agresata vizual se negociaza la nivelul comunitatii, nu prin punerea pumnului in gura de la centru. E extrem de stridenta ipocrizia potrivit careia eu nu am voie sa-mi vopsesc casa in verde pentru ca agresez vecinii, dar cladirea cyborg cu a carei poza am fost gratulati mai sus, sediul Uniunii Arhitectilor, e arhitectura de calitate – si numai o casta inchisa poate decide cum stau lucrurile.
Ori respecti dreptul de proprietate si casa verde, ori facem „democratie sociala” si darmam cyborg-ul (9 din 10 bucuresteni ar fi de acord – poate face LD un sondaj). Sau mai bine lasi comunitatea locala sa se organizeze cum considera ca ii serveste mai bine interesele. O zona cu istorie si venit turistic poate avea reguli foarte stricte, o zona saraca se poate multumi cu dezvoltare economica kitsch.
In conditiile astea propunerea cu cele 10 proiecte tip e evident un tembelism, inclusiv din motivele enumerate de voi, dar in principal pentru ca nu rezolva problemele reale: lipsa libertatii si tupeul statului si a grupurilor protejate de dispune unilateral de viata si proprietatea individului.
urit, Lucian Davidescu!
semnat: un arhitect.
@para
Tu eşti, Dinu? Să-ţi fie ruşine! 😛
🙂
bine punctat Lucian :))
@punk – eu ca inginer proiectant de structuri trebuie sa am un pret competitiv pentru ca altfel nu imi intra nimeni pe usa. Mereu se va gasi un altul care sa ofere un pret mai mic, asta este cert, dar in cei 17ani de cand exista firma la care lucrez a fost cladita o reputatie oarecare. In toti anii astia nu am avut nici macar un "accident" de proiectare in care sa fie nevoie sa darmam juma de cladire pe banii beneficiarului asa cum se apuca unii mai sus sa se planga. Si in baza acelei reputatii lucram pe niste preturi "corecte" pe piata zilelor noastre. Legatura MEA cu arhitectii este in cel mai "apropiat" caz de subcontractare – dar arhitectul iti va cere bani separat pentru proiectul de structura, bani care nu sunt prinsi in acele preturi de cartel de care vorbeau mai sus colegii 😉
Problema grava la romani este ca suntem belea de tot la datul cu parerea si aruncatul cu privirea … este grav, pentru ca exista atat de multi "John Galt" de nu-ti vine sa crezi.
@John Galt – du-te prietene, unde stii tu sa te duci mai bine, ca sunt sigur ca iti ureaza asta multa lume in viata curenta … copil frustrat… auzi tu… "socialistule" esti tare prietene …
BAI B*****le ! in cele mai JMeKeRe democratii din lumea asta regulile sunt infinit mai stranse decat in Romanik …. mai scoate si tu capul pe geam … mai observa si tu ce insemna de fapt "democratia" … mai observa si tu ca si democratia este tot o dictatura – numai ca este o dictatura aleasa "liber" de popor odata la 4-5 ani … ooooffff
@Dan
Inteleg ca tu ca proiectant de structuri trebuie sa ai un pret competitiv.Inginerii de structuri au si ei, la fel ca arhitectii, tarife minimale? Daca un arhitect lasa pretul prea jos ceilalti arhitecti il reclama la Ordinul Arhitectilor, arhitectul competitiv e convocat si i se ridica dreptul de semnatura.Cunosc un caz in care unui arhitect i-a fost suspendat dreptul de libera practica pentru ca lucra prea ieftin, dupa parerea celorlalti arhitecti.Despre ce competitie vorbim noi aici? La voi la inginerii de structuri e la fel Dane? Daca lucrezi prea ieftin ceilalti ingineri de structuri iti suspenda dreptul de practica?
@ all
Sa vorbim despre arhitectura vernaculara. Case facute de mesteri ,fara arhitect, case dupa un program para-tipizat,.Au rezultat zone cu o unitate stilistica organica si cu valoare estetica autentica.A se vedea (fostele) sate maramuresene, sasesti, bucovinene.Astazi aceste zone vernaculare organice au fost sufocate de ˝arhitectura˝.Mergeti in Maramures.Dezastru.Case noi, stridente, cu ˝tusha de arhitect˝ , foarte multe copiate sau inspirate din reviste glossy ˝de arhitectura˝.
Arhitectura vernaculara saseasca s-a conservat pe zone mai intinse.In Neamt iarasi, se mai pastreaza in cateva sate compozitia organica aproape integral.Case tipizate, proportionate, cu prispa si pridvor, cu decoratiunile in trafor si tamplaria vopsite in culori pastelate.In rest, dezmat strident peste tot.Tot ce e nou si strident s-a facut cu proiect.Ce e vernacular si organica s-a facut fara proiect d´architect.
Hai sa lasam fatarnicia la o parte.
"Cum ai vrea ca “noi, comunitatea” sa il verificam pe jMeKerul ala care is face bloc, langa gradinita unde stau copii nostri, daca face acel bloc astfel incat sa nu ne omoare copii cand tranteste unu’ usa mai tare ?"
Pai acu' are o "tona" de autorizatii. Cum verifici acum ca "daca tranteste unu' usa mai tare blocul nu pica peste gradinita"??
"In nemasurata ta experienta de viata cum ai ajuns la concluzia ca eliminarea legilor ar fi un lucru bun pentru societate — cand este absolut evident ca legile sunt cele care il fac pe om sa fie corect si civilizat, cand este foarte clar ca o tara este cu atat mai “civilizata” cu cat oamenii sunt mai strans prinsi in menghina legilor ??"
Hai sa vedem cum raspunzi: care "legi"? Daca legea e legitima de acord (da' p'aia nu poti s-o elimini oricat te-ai stradui. Tu "o elimini" si ea iti da palme dupa ceafa). Altfel, repet, lectia de invatat din istorie (procesul de la nurenberg) care spune ca daca respecti legislatie ilegitima esti vinovat.
"BAI B*****le ! in cele mai JMeKeRe democratii din lumea asta"
Toate "democratiile astea jmeckere" nu sunt decat focare de socialismo-fascism, care merg in mars fortat spre faliment, tocmai pen' ca interesul general primeaza si il calca in picioare pe cel individual. Pai alde @John te-a nimerit din plin: esti socialist sadea. Da' habar n-ai!
"Daca iti scoti acte va fi vina mea sau a constructorului, in nici un caz a ta."
Aici aveti voi socialistii o problema: sistemul asta colectivist in vigoare nu e decat o pasare a raspunderii. Sa-ti intre bine in cap: e vina ta de proprietar. Tu trebuie sa platesti. Ca, la randu-ti, tu tragi la raspundere pe cine vrei si poti (proiectantul, seful de santier etc.) n-are legatura cu discutia.
P.S. "Agresiunea vizuala" e o (alta) gaselnita socialista folosita in scopul maririi controlului si ingradirii libertatii si pe care observ ca o gramada de berbeci au inghitit-o pe nemestecate…
Nu Nedu – eu daca lucrez gratis nu are dreptul nimeni sa imi suspende dreptul de semnatura . . . dar nu lucrez gratis pentru ca trebuie sa mai mananc si eu … si nu am alte surse de venit in afara de aceasta meserie.
Regulile de urbanism ar trebui sa determine o oarecare uniformitate in ceea ce priveste aspectul cartierelor . . . dar nu se respecta . . . se incalca flagrant chiar … si mai nou vad ca se legifereaza aceste incalcari, ca sa nu mai fie probleme pentru baietii jmekeri. Daca s-ar respecta aceste reguli nu am gasi case din sticla in zone "clasice"
@Lucian – si eu sunt impotriva chestiei aleia "verzi-albastre" din spatele bibliotecii … un bullshit 🙂
@Dan
Foarte bine ca nu lucrezi gratis, dar nu asta era tema discutiei.Tema este daca tariful la care lucrezi rezulta la intersectia dintre cerere si oferta sau este dictat de un cartel.Spuneai mai sus ca exista cateva mii de verificatori si cateva mii de birouri de arhitectura si asta inseamna concurenta.Nu neaparat.Daca dupa cum spui un verificator nu se expune la represalii pentru ca practica tarife competitive nu acelasi lucru se poate spune despre un arhitect.Competitia inteleg ca exista numai intre verificatori, nu si intre arhitecti.Acestia sunt cartelati si aplica masuri de represalii mergand pana la suspendarea dreptului de libera practica asupra oricarui membru al cartelului care indrazneste sa practice tarife competitive.
Reguli de urbanism spui? Si cum se incalca acestea? Cine intocmeste aceste regului si cine le incalca daca nu tot arhitectii?
Regulamentul prevazut intr-un P.U.G (plan urbanistic general) poate fi anulat printr.un P.U.Z. (plan urbanistic zonal).Ceea ce prevede un P.U.Z. poate fi anulat printr-un P.U.D. (plan urbanistic de detaliu).Procedurile permit anularea in cascada a planurilor de urbanism precedente.Toate astea le-au gandit si le fac arhitectii.
Mutilarea tesutului organic prin case de sticla se face in urma unui PUZ sau PUD pentru care investitorul plateste copios.Regulamentele facute de arhitecti sunt special facute in asa fel incat sa poata fi incalcate tot de ei, contra unui tarif corespunzator care merge in crescendo.Anularea regulamentelor de urbanism e doar o chestiune de pret, nu de estetica, de context, de tectonica sau mai stiu eu ce alt pretext.Hai sa nu fim fatarnici, toti stim ce se intampla.Poti sa construiesti orice, oriunde daca platesti cartelului pretul cerut pentru anularea regulamentului impus tot de cartel.
Regulamentele de urbanism sunt facute numai pentru a justifica cresterea tarifului cerut pentru anularea punctuala a prevederilor lor.
Iti fac o regula numai pentru a creea o piata a incalcarii regulii.Cu cat regula e mai restrictiva , cu atat cererea pentru anularea punctuala a regulii este mai mare.Si atunci vino la mine investitorule ca sa anulez regula in cazul tau.Contra unui tarif pe masura.
Spunea cineva mai sus despre rezultatele surprinzatoare ale unui sondaj care intreba studentii de la arhitectura despre sectiunea de aur.Ceea ce nu exista nici in cazul multor investitori si in cazul a destui arhitecti este simtul masurii.La modul general bunul simt este si asta o sectiune de aur.
da permis ce conducere de ce sa mai luam? am putea ca pentru fo 10 tipuri de masini sa nu mai trebuiasca examen n-ar fi fain?
@horea
Am mai răspuns odată la exemplul ăsta inept, vezi mai sus 😛
alooooo domnii deputatiiiiii! adica avem ordonanta ce ne trebuie cauciucuri de iarna da' autorizatii de construire ba. Buna treaba.
Pana unde poate urca prostia speciei numita om, daca am ajuns la stadiul la care terenul e al meu, casa e a mea, si fatada e a comunitatii?! Voi va auziti?! Sa ne intelegem, eu nu zic ca legal nu asa or sta lucrurile. Dar rar de tot iti este dat sa vezi asemenea inventii complet idioate ale naturii umane. Si e suspect ca exista si stimabili care le intretin . Ar trebuie ca doar in zone istorice, si special protejate de lege, pentru motive obiective, sa apare astfel de probleme, gen: nu poti sa ai peretele verde. Oricum, zonele de genul asta, intr-o societate decenta, ar fi extrem de putine, logic. In 99% dintre spatii nu poti decat sa iti vina sa-l scuipi in ochi pe un arhitect care-ti zice ca nu poti sa-ti vopsesti propria casa in nush ce fel ca e peretele vecinilor, nu al tau. Fu*ck off!
@Horea: -"da permis ce conducere de ce sa mai luam? am putea ca pentru fo 10 tipuri de masini sa nu mai trebuiasca examen n-ar fi fain?"
Horea, te obliga cineva? Sa nu-mi spui ca tu nu ai condus o masina INAINTE de a avea permis. Asta fac numai socialistii.. 😀
Eu cred ca gresiti ( si Lucian si John). In obtuzitatea lui specimenu' a pus o intrebare buna: Uitati-va in jur: chiar, la ce e bun permisu' eliberat de politie (ca asta-i tampenia sinistra)? Permisul ar trebui sa-ti fie dat de instructor care sa raspunda in solidar cu tine (cel putin pentru o perioada).
in plus: ai permis, conduci de 20 de ani si fara accidente, n-ai macar nici o amenda. Si ma lovesti. Cu ce ma incazesc toate astea?
Cu ce esti mai putin vinovat (ca asta-i "logica" guvernantilor, sau ma rog, a legislativului)) daca ai blocat circulatia, da' ai cauciucuri de iarna??
mi e scarba de articolul vostru
@Lavinia: Sa inteleg ca n-ai nimic impotriva daca construiesc un mamut de 30 de etaje pe hotarul curtii tale, unde ai o casa doar parter ? Fara calcan, ci N x 30 de balcoane pline cu blocatari ? Fix pe latura sudica, sa nu mai vezicat oi trai soare ? Uite, ca sa nu zici ca-s magar, te las sa alegi culoarea fatadei.
Nu toate reglementarile urbanistice sunt tampite, mai ales cele care se transforma in simple "recomandari" cand interesele oligarhiei imobiliare o cer. Toate demolarile caselor de patrimoniu si imensa valoare culturala si istorica din Romania s-au facut cu semnatura unui arhitect, si tot un arhitect a fost platit "la metru" pentru cacatul de sticla ridicat in loc.
Pentru domnul Presedinte O.A.R. – " casele sunt niste chestii " lafel si proiectele. Sunt arhitect si imi este jena de asemenea explicatii savante !. Cat despre initiativa legislativa, daca se aproba , poate scrieti si cine va realiza proiectele tipizate. Se pare ca deviza acestor vremuri este – " act locally fuck globally ". O zi buna tuturor si case trainice ! 🙂
Specialitatea asta de „proiectant de structuri” este o gaselniţa care sa impresioneze clientul sa scoata banu' mai repede!Pentru o casa cu 2 etaje nu e mare lucru sa o faci sa reziste la cutremur de 9 grade pe scara richter:1 .5 metri fundatie fier beton striat de 16 cu etrieri de 10 din 10 in 10!Beton B500(eu am pus B350 si sunt sigur ca nu o sa se darame)!Pentru toata lucrarea am dat pe hartii si avize 22% din pretul casei!Inginerul proiectant venea baga o moaca serioasa verifica tactil betonul se mai uita pe planuri tragea de cofraje si in principal dadea sugestii inutile cu aerul unui filosof!Maestrul sef l-a tolerat cu greu la rugămintea mea!Concluzie pentru o casa de 15 mii de euro nu imi trebuie nici arhitect nici proiectant nici diriginte de santier!
@punk daca am bani de kitch cu n etaje am bani si de spaga pentru arhitectii de la primarie ca sa-mi dea autorizatie si tot fac blocul!Asa ca….mai bine fara !
Cateva observatii / precizari:
1. Nu exista tarife minime impuse prin lege pentru proiectare. OAR a incercat aceasta idee nastrusnica, dar a fost trimis la plimbare de Consiliul Concurentei. UE e si ea de aceeasi parere (Belgia, de exemplu, si-a luat-o pe aceasta tema). Tarifele propuse de OAR sunt tarifele pe care acesta le recomanda arhitectilor pentru diverse tipuri de lucrari (tinand cont de complexitate si dimensiune, ceea ce determina volumul de munca) astfel incat acestia sa nu fie nevoiti sa vina cu bani de acasa pentru a-si putea indeplini obligatiile contractuale. E optiunea arhitectului daca le ia in considerare sau nu.
2. Arhitectii romani sunt "produse" ale poporului roman, nu sunt extraterestri. Veti gasi printre ei atat foarte buni profesionisti, cat si lichele sau impostori in aceeasi proportie ca si printre doctori sau avocati, de exemplu.
3. Ganditi-va cat ar costa o masina daca fiecare ar trebui sa se duca la o firma specializata sa-si proiecteze propriul model. De aceea arhitectura este extrem de scumpa. Nu este decat pentru cei care si-o permit, nu este un "drept al omului". Tarile civilizate au rezolvat aceasta problema prin productia de serie. N-ai bani de arhitect, iti cumperi ceva deja construit sau te duci la un dezvoltator sau constructor si iti alegi un proiect tip care respecta aceleasi norme ca un proiect unicat, dar care vandut in serie e mult mai ieftin.
Intrebarea este de ce ar trebui ca statul sa puna la dispozitia cuiva proiecte tip? Proiectele alea costa totusi niste bani, iar statul trebuie sa le cumpere. Cine hotataraste ca statul trebuie sa cumpere proiecte si nu biscuiti sau anvelope de iarna? La fel de bine statul ar putea sa dezvolte pentru noi niste aplicatii software si sa le dea gratuit, de exemplu. N-ar fi misto?
4. Cand cumparati salam nu va duceti cu el la laborator sa-i faceti analizele. Plecati de la premiza ca cineva s-a ocupat in prealabil cu asta. In spatele acestui produs banal exista o armata de norme si de persoane care verifica pentru voi aceste lucruri. Chiar si in conditiile unei piete complet liberalizate unde nu s-ar mai ocupa statul de asta este foarte probabil sa apara asociatii ale consumatorilor sau producatorilor care sa preia aceste verificari si sa impuna propriile standarde. Vrand, nevrand consumatorul va cauta produsele pe care va gasi "label"-ul ca e safe sa bage in stomac chestia respectiva. In cazul cumpararii produsului de arhitectura, clientului i se ofera spre "admiratie" intreaga bucatarie interna a procesului de garantare a calitatii (proiectanti, verificatori, avizatori) si nu intelege de ce trebuie el sa sustina toata armata asta de oameni. Nu realizeaza insa ca face asta pentru fiecare produs pe care il cumpara.
Casa este si ea un produs. Un consumator intreg la cap va cauta sa se asigure ca produsul respectiv nu-i cade in cap. Consecintele consumarii de mancare stricata sunt imediate, cele ale consumului de case stricate se vad in timp. Pericolul nefiind imediat si constientizarea riscurilor este mult mai difuza. Din pacate atunci cand cade o casa, aceasta nu prea face distinctie intre ce-i care merita sa plateasca pentru inconstienta si cei nevinovati. Din acest motiv banal trebuie totusi sa respectam niste reguli tehnice. Nu e nicio masonerie la mijloc, sunt doar niste oameni care sunt constienti de adevaratele riscuri pe care le implica un produs defectuos in acest domeniu.
5. In ceea ce priveste normele de urbanism: ele pot fi abuzive sau pot fi gresite, dar nu prea am vazut cetateni obisnuiti asociindu-se pentru a incerca sa le schimbe. Singurii care fac ceva sunt tot niste ONG infiintate de profesionisti din domeniu. Restul prefera sa carcoteasca de pe margine.
Regulamentele de urbanism ar trebui sa fie derivate din principiul fundamental al prezervarii valorii proprietatii (asa cum e in SUA). Daca astazi cumpar un teren si-mi fac o casa de cateva sute de mii de euro as prefera ca peste 30 de ani aceasta sa nu ajunga sa valoreze mai nimic doar pentru ca intre timp s-a construit in coasta ei un bloc cu 300 de locuinte sociale in care stau tot felul de dubiosi. De asemenea n-as vrea sa valoreze un sfert doar pentru ca in loc sa ma uit peste drum la o casa la fel de frumoasa ca a mea ma uit la un castel cu creneluri si termopane PVC vopsit in roz si mov. Binenteles ca fiecare se crede mare stapan pe parcela lui si considera ca are dreptul sa faca ce vrea pe ea, dar sunt ferm convins ca dupa ce va auzi de la 100 de potentiali cumparatori ca ii zic "da, e frumos, dar din pacate vecinatatile nu sunt ceea ce mi-as dori…" va intelege in ce fel "libertatea" celuilalt i-a bagat mana in propriul buzunar. Din pacate romanii nu exceleaza la educatie estetica sau la civilizatie asa ca probabil se va mai construi mult kkt de acum inainte si cercul vicios va continua. Efectul pe termen lung va fi scaderea calitatii mediului construit si implicit a calitatii vietii. Acesta va fi probabil inca unul din factorii ce va incuraja emigrarea celor cu educatie mai buna si venituri peste medie.
6. Arhitectii care oricum nu faceau proiecte pe genunchi cu 500 de euro, nu pot avea decat motive de bucurie pentru ca statul s-a gandit sa-i scoata de pe piata pe cei care faceau asta. De ce as fi suparat ca "onorabilii" mei colegi care au umplut tara de "minunatii" vor ramane fara obiectul muncii? Sunt suparat doar pentru ca modul in care statul intelege sa faca asta e complet gresit. Nu e treaba statului sa cumpere proiecte si sa le dea gratis, dupa cum nu e treaba lui sa-mi spuna cu cat vand un proiect, insa e treaba lui, deocamdata, sa verifice daca toti respecta aceleasi reguli, chestie pe care nu o face, din moment ce unii pot face proiectare la preturile astea. Daca dai 1000 de euro unui arhitect pentru un proiect de casa, iar salariul mediu lunar in domeniu trece de 500, cat timp crezi ca poate arhitectul acorda proiectului tau pentru a ramane in continuare in bussiness? Chiar crede cineva ca o casa se proiecteaza in doua saptamani (cu tot ceea ce inseamna coordonare intre arhitectura, structura de rezistenta si instalatii termice, sanitare si electrice + liste de cantitati, caiete de sarcini, detalii de executie samd)? Si atunci care este marea smecherie de unii pot face asta? Pai, o pot face pentru ca autorizarea e formala de cele mai multe ori (se verifica existenta hartiilor, nu si cuprinsul lor), inspectia de stat in constructii nu verifica decat respectarea proiectului de structura, nu are treaba cu detaliile de arhitectura, iar la receptie primaria nu e interesata decat cel mult daca s-au respectat cat de cat parametrii urbanistici si inchide ochii la modificarile legate de arhitectura (materiale, detalii, goluri). In acest context arhitectul poate lipsi cu desavarsire de la faza de autorizare incolo, ceea ce si face pentru a-si putea permite sa ceara acele preturi. Daca ai risca cu adevarat sa-ti darame primaria casa pentru ca nu ai respectat proiectul autorizat, atunci ai plati arhitectul cum trebuie si i-ai cere sa-si faca treaba. N-ai bani de distractia asta, iti iei un proiect tip si transferi responsabilitatea executarii lui ca atare constructorului. Tin sa atrag atentia asupra faptului ca depunerea proiectului pentru autorizare se face de catre client, ceea ce inseamna ca acesta isi asuma proiectul si doreste sa-l construiasca asa cum e. Foarte multi traiesc cu impresia schizoida ca este dreptul lor sa modifice din mers pe santier proiectul. Ai tot dreptul sa te razgandesti de o mie de ori in faza de proiectare, si binenteles sa platesti pentru razgandelile tale, dar odata depus proiectul la autorizare inseamna ca ti l-ai asumat si ala e. Vrei altul, faci altul si-l autorizezi pe ala. Nu e vreun complot universal impotriva libertatii clientului, e vorba doar de disciplina si de respectarea unei relatii contractuale. Ia incercati sa va duceti dupa vreo doua trei luni la dealer-ul de masini si sa-i spuneti ca v-ati razgandit si vreti o masina verde, nu rosie, si vedeti daca aceasta dorinta nu va costa nimic.
7. A generaliza, a gandi in categorii, a pune etichete la gramada nu ne duce in directia corecta si nu ne ajuta sa intelegem problema. Nu toti arhitectii vor sa darame cladiri de patrimoniu si sa construiasca blocuri de sticla in loc, unii ar vrea sa le restaureze, iar aia cu blocurile sa si le construiasca in alta parte. Arhitectii sunt doar niste executanti si fiecare are pretul lui, probabil. Sursa presiunilor pentru a modifica regulamentele de urbanism este insa economicul prin intermediul politicului si nicidecum arhitectii. In acest sens este utopic sa ceri de la arhitecti mai multa moralitate decat ceri de la restul societatii.
"Chiar si in conditiile unei piete complet liberalizate unde nu s-ar mai ocupa statul de asta este foarte probabil sa apara asociatii ale consumatorilor sau producatorilor care sa preia aceste verificari si sa impuna propriile standarde."
Despre asta era vorba, punctul pe I. Dar una sunt asociatiile voluntare ale producatorilor si consumatorilor (care se confunda) si altul decretul de stat care nu poate decat sa ofere privilegii unora pe socoteala celorlalti.
"Regulamentul prevazut intr-un P.U.G (plan urbanistic general) poate fi anulat printr.un P.U.Z. (plan urbanistic zonal).Ceea ce prevede un P.U.Z. poate fi anulat printr-un P.U.D. (plan urbanistic de detaliu).Procedurile permit anularea in cascada a planurilor de urbanism precedente.Toate astea le-au gandit si le fac arhitectii.
Mutilarea tesutului organic prin case de sticla se face in urma unui PUZ sau PUD pentru care investitorul plateste copios."
Sa stii ca arhitectii iti intocmesc documentatia asa cum le-o ceri DAR (un mare DAR ) aprobarea documentatiei tine de cum imparti cadouri la primarie – daca ai OO mari poti construi blocuri in parcul Bordei sau in parcul Tineretului. Daca arhitectul iti face acel PUZ nu inseamna ca acel PUZ este viziunea sa asupra a cum ar trebui sa arate zona respectiva – este pur si simplu o documentatie care asigura permiterea unei cladiri conforme cu ceea ce doreste beneficiarul. Arata-mi te rog un avocat care da afara un client cand stie ca are sanse mari sa piarda cazul pentru care a fost angajat …. si dupa aia o sa iti arat un arhitect care nu iti va lua banii pentru orice fantezii ai in creeere 😉
@cei care infiereaza cartelul – va rugam sa aduceti in discutie articolul din lege care obliga la aceste tarife minime, suma exacta la care facem referire, si apoi sa discutam un pic daca acele tarife minime pot sustine cei 500Euro/luna care sunt un salariu mediu de arhitect intr-o firma din romania 😉
"cei care infiereaza cartelul – va rugam sa aduceti in discutie articolul din lege care obliga la aceste tarife minime,"
Orice "serviciu" obligatoriu inseamna, de fapt, taxa nu serviciu si are ca efect (ma rog, unul dintre ele) monopolizarea/cartelizarea.
"Articolul din lege" e cel care impune obligativitatea apelarii la un arhitect!
"si apoi sa discutam un pic daca acele tarife minime pot sustine cei 500Euro/luna care sunt un salariu mediu de arhitect intr-o firma din romania."
Fleosc! Pai sa faca in asa fel incat sa poata sa-l sustina sau sa-si caute alta ocupatie.
Desi majoritatea stie, crede, ba mai mult e convinsa de contraiul, intotdeauna pretul determina costul! 😀
Codruta, te referi la cladirea OAR de aici (link)?
:d
Atat articolul cat si majoritatea comentariilor imi demonstreaza inca o data un lucru pe care il observ mai demult: ca majoritatea romanilor ies din scoala cu multe ecouri in cutia craniana. (Aoleu! aici cred ca am fost prea subtila si se poate sa nu inteleaga nimeni ce am vrut sa zic – ca vad ca majoritatea nu au decat idei vagi ref. la ce foloseste "fizica" asa ca s-ar putea sa nu stie in ce conditii se produce un "ecou"!). Nu stiu daca este din cauza lor sau din cauza "scolii", a celor care predau samd…
Ma rog… faptul ca bietii oameni ies din scoala asa cum ies n-ar fi o tragedie. Dar pentru o natiune chiar DEVINE o "tragedie" cand, dintre acestia, unii ajung in functii de decizie, ba chiar ministri!!!
@Codruta
Nimeni, niciodată nu va crede despre sine că are "ecouri în cutia craniană" (Aoleu! Trebuie să atrag atenţia cumva că am fost sarcastică). Întotdeauna va crede asta despre alţii 😛
In alta ordine de idei, nici cu ce e in stare sa le c**e mintea UNOR "arhitecti" nu-mi e rusine! Cladirea aia a OAR nu stiu cine o fi proiectat-o – o fi avand, oare, curaj sa-si puna o placutza cu numele pe ea? Ma rog! cine o fi proiectat-o o fi proiectat-o, n-ai cum sa te pui cu coshmarele oamenilor – dar CINE oare o fi autorizat asa un neg pe fatza Bucurestiului, intr-o zona precum aceea?
Probabil aceleasi "minti luminate" care au autorizat si "negul cu tzeapa" de peste drum!
@ Lucian: Tocmai de aia, nici nu ma asteptam sa ma crezi (desi, hèlas, trebuie sa recunosca mai aveam ceva sperante) 😀
"majoritatea romanilor ies din scoala"
Corect este: majoritatea romanilor iese din scoala (acordul predicatului cu subiectul). Daca iese! 🙂
"un neg pe fatza Bucurestiului:
Corect este: un neg pe fata Bucurestilor
Codruta, ce cutie craniana mare ai … mare ai … mare ai! 😀
ionut
De regula numita **acord dupa inteles** (intelesul colectiv al substantivului cu functia de subiect) ai auzit ?
O intalnim in cazul substantivelor cu sens colectiv (multime, gramada, majoritate etc.) insotite de un atribut exprimat printr-un substantiv la numarul plural, exprimand ideea de numar mare: o multime de oameni, majoritatea oamenilor etc, situatie in care acordul predicatului cu subiectul se face la plural, desi subiectul este la singular (multime, gramada, majoritate etc).
Alta ar fi fost situatia daca substantivul **majoritate**, ar fi fost insotit de un verb reflexiv-impersonal…
Concluzia?
Deoarece, spre deosebire de tine, domnisoara a scris corect **majoritatea romanilor ies din scoala …**, este cazul sa-i adresezi scuze pentru criticile aduse!
@Codruta
Eşti într-un grozav paradox de poziţionare, în care eşti unicul reper: "Sfânt trup şi hrană sieşi, Hagí rupea din el" 😛
@John Galt
Păi e ok aia, măcar poţi să bagi dalta-n faianţă 😉
@ionut
=))
@LD
Stii cum e:
Ce e ala vid? Am in cap … da' nu-s in stare sa-ti explic! 🙂
@John
Poza e … nepretuita, ca sa zic asa!
Da' ai observat ce tristi erau comentatorii pan' le-a explicat unu' ca ala-i doar un banner? 😀 😀
La asta ce-i mai faci?
😀
(ionut, hai si tu pe facebook)
Curios cati oameni normali au dat raspuns acestei nulitati "jurnalistice" recte Lucian Davidescu. Vorba aceea, un prost arunca o piatra…
Eu propun ca la nici o locuinta individuala sa nu se mai ceara autorizatie de constructie. Si nici proiect !
Oricum suntem prea multi, petrolul se termina, a inceput criza alimentara, asa ca daca ramanem doar vro' 10 milione de romani dupa peimul cutremur de peste 7 pe Richter …. s-ar putea sa ne merga mult mai bine.
Un exemplu clar de ceea ce inseamna sa plece cei mai pregatiti peste hotare, raman aici cei care pot scrie un articol ca acesta, cu pregatire umanista, depasiti de tot ceea ce nu pot intelege inca de pe bancile scolii.
Nu stiu cum poate sa scrie cineva despre un subiect care ii depaseste capacitatea intelectuala si puterea de intelegere.
Poate e un experiment sociologic?
Meritati tot ce vi se-ntampla. Popor de iobagi
"Meritati tot ce vi se-ntampla."
Ce truism ieftin scris cu autosuficienta demna de o cauza mai buna de catre dumnezeul jurnalismului!
Bai pitifelnic inchipuit, tu nu meriti nici macar ce ti se intampla! 😀
Articolul este ridicol ca si mentalitatea romanilor. De ce arata Romania cum arata? si aici ma refer la case, autostrazi, spitale, primarii corupte, politisti corupti, invatamant la pamant etc. Pentru ca suntem corupti, nescosi in lume, inhibati, constipati, ingrati, barfitori, ne pasa intotdeauna de capra vecinului etc. Hai sa acceptam ca fiecare trebuie sa isi faca parte si sa ii respectam munca … om incepe sa fim si noi ca cei din vest si mai ales din nord … unde fiecare isi face partea lui bine si altii il respecta pentru asta, iar astfel fiecare are de lucru si totul merge bine pentru ca este facut bine.
Numai bine.
@Alina
Foaie verde şi-o lalea, cine nu mănâncă bea 😛
tu esti un exemplu de roman care le stie pe toate si nimic bine… asa ca mai uita-te si in oglinda … si rusine pt tot ce scri … nu ai propriile idei si nimic in care sa fi profesionist … in a jigni diversi profesionisti poate
Eşti o floare, eşti un crin, dai în fabrici şi uzini 😛
Buna ziua, lele Floare!
La ion, cu demancare… 😀
un articol scris de cineva care "si-a furat-o"? pai asa va si trebuie dragii mei atunci cand vi se aprind calcaiele dupa proiecte ptde la 1000 de euro. romanul care isi face casa se pricepe la tot, inclusiv arhitectura. bietul nu intelege de ce ii ceri mii de euro pe un proiect muncit, gandit, cand poate rezolva treaba cu 1000 de euro(sau chiar mai putin) la un fomist care termina treaba in 24h, cu bagat p…. in casa ta. dar nu va luati logane, nuuuu, va luati bmw x5. dar acelasi principiu nu-l aplicati si cand va alegeti arhitectul. asa va trebuie. ma bucur cand dau de voi. va meritati soarta din plin. intreaga omenire va va fi recunoscatoare daca va va cadea casa in cap la primul cutremur mai mare. bine ar fi ca in acel moment sa stati la o cafea cu "arhitectul", de fapt, un biet tehnician, un biet desenator de cotete de oameni. oar ar trebui sa le retraga titlul de arhitect. dupa care sa-i impuste. vin eu cu gloantele.
Fara exceptie in Romania traiesc numai prosti.
Fara exceptie, cei cu numele de Mirea V sunt idioti congenitaili. Cum suna?
toti vrem arhitectura >>> o sa murim de foame cu tot planul nostru inovator de a deveni arhitecti >> cine mai spune ca arhitectii sunt elita societatii se inseala >> nam vazut arhitect bogat, toti au salar de 400 euro pana la 1000…… e trist REALITATEA E CA NU SE CONSTRUIESTE SERIOS NICAERI IN LUME >>> arhitectura e meserie de bisnitzar ,asta apropo de cele 10 porunci de la inceput :)) , :((
daca nu s-ar fura atat in romania, poate nu ar mai fi atatea birouri particulare de proiectanti si ar fi doar un singur sediu central numit CONSTRUCTII unde ar lucra toti arhitectii dintr-un judet 500 de angajati si macar asa ar sti si clientii unde sa merga daca vor casa, nu la arh cutare de pe strada cutare ca are 2 angajati si lucra bine sau ieftin, are acolo un birou mic in casa parinteasca a deschis si el un ofice….. asa cu un sediu mare la care sa lucreze toti arh si inginerii +designeri ar usura mult asa numita munca fara venit,,,,,, DAR sa dea un salariu sa zicem un 3% din profit acelui arh care a lucrat la edificiu nu sefu sa bage in buzunar 99% iar 1% sai imparta toti ca sobolanii …………. asta e si prostia pt care toti isi fac birouri individuale…….. pe mine unu asta ma supara sa vad atatea b.i. in loc de un singur sediu …….. sper ca se intelege ceam vrut sa spun …
Tragic. Pacat ca autorul nu s-a semnat. Probabil se teme sa isi asume aceste ineptii. E nevoie de cativa ani (de studii de specialitate )ca sa intelegi ca ceea ce e scris in cele de mai sus reflecta o realitate cruda: aceea a lipsei de educatie, de cultura, de respect si a unor probleme de comunicare. Trist, cred ca pentru cei ajunsi la o anumita varsta nu se mai poate face nimic, iar cu cei mai multi din ei ne confruntam zi de zi.
Decât să caşti oqii, mai bine verşi o găleată de platitudini. Sau invers, cum preferi 😛
Nu-mi amintesc sa mai fi vazut vreodata o asemenea adunatura de aberatii si, desigur, de aberanti. Recunosc ca mi-a crescut putin tensiunea, dar am supravietuit… si pana la finalul comentariilor am devenit imuna la gugumanii. Am ramas totusi cu cateva nelamuriri, si anume:
1. exact ce anume va face sa credeti ca OAR-ul e taticul nostru, al arhitectilor, si ne umple buzunarele cu bunatati? ca eu va anunt ca, nu numai ca noi nu pupam nimic din taxa aia pe care o platiti voi, papagalii care va faceti case, dar mai platim si noi cotizatie vreo 700 lei pe an 😀
2.nuconteazul care nu a vazut arhitect bogat chiar nu l-a vazut niciodata pe dinu patriciu?
3. oare domnu’ ala care facea misto de inginerul venit pe santierul casei lui stie ca daca ar fi dat 1000 de euro pe un proiect complet (arhitectura, rezistenta, instalatii) l-ar fi costat casa macar cu vreo 4000 de euro mai putin? adica i-ar fi ramas in buzunar 3000 de euro de care sa-si cumpere seminte. ceea ce eu zic ca ar fi fost o afacere buna.
4. oare cati dintre adeptii ideii „e casa mea, fac ce vreau cu ea, mi-o pun si in cap la cutremur daca asa am eu chef” s-au nascut la oras? ca sa nu intreb cati dintre ei au si parintii nascuti la oras… nu de alta, dar zau ca la tzara nu iti cere nimeni proiect facut de specialisti cand iti construiesti casa. poti sa mazgalesti tu pe un servetel si sa il dai unui salahor sa-l execute. pentru noi, astia nascuti la oras, e evident faptul ca viata citadina vine la pachet cu un set de reguli, nu putem sa ne plimbam pe ulita in cocoselul gol si nu putem nici sa construim cum vrea bicepsul nostru. daca nu putem respecta niste reguli elementare, satul romanesc ne asteapta cu bratele deschise! iar pentru ca si la sat exista oarece reguli, pentru cei extra-extremisti in ceea ce priveste nerespectarea regulilor, sigur se gasesc niste paduri cu copaci primitori in care pot sa atarne dupa pofta inimii fara sa le ceara cineva socoteala.
Seara frumoasa! Si cocotier comod…
arhitectitza ..eu nu am avut rabdare sa citesc toate aberatiile scrise aici dar cand am ajuns la comment-ul tau mai ca ma faceam hacker sa aflu locatia de unde ai postat sa iti dau o mama de bataie sora cu moartea:
1.tu poate te-ai nascut la oras dar asta nu te face o doamna
2. sunt case in provincie care au mai bine de 100 de ani si sunt facute din chirpici pe barne de lemn si nu au avut nevoie de „impresiile” tale artistice sau daca fumezi iarba crezi ca poti face si arta.
3. in conditiile actuale avem nevoie de acele blestemate de print-uri doar ca sa nu ne amendeze politia si sa ne oblige sa demolam casele pentru ca nu am cotizat la mafie.
4. majoritatea caselor sunt construite ca spatiu locativ nu ca o afirmare artistica si majoritatea vilelor artistice sunt niste aberatii , mai repede un designer interior face arta decat acesti arhitecti care sunt acum pe piata romaneasca prijiniti de mamica si taticu pentru ca nu a vrut sa puna mana pe carte sa invete altceva.
5. sa desconsideri munca unui doctor si sa spui ca tu faci chestii mai responsable te face sa arati a imbecil nu ca fiind un umanitar
6. am realizat acel „mare proiect” de casa folosind un soft freeware cu functii 3D care ma poarta si prin casa dupa ce am pus mobila asa cum am crezut eu ca este BINE SI UTIL PENTRU MINE , in 2 zile , asta fara sa am nevoie de studii superioare de arhitectura .
7. Mi-am ajutat parintii si bunicii la 2 case unde am refacut tot ce tine de o casa in afara de fundatie ,mint, am facut si o portiune de fundatie si ghici ce.. este in picioare si acum fara cunostintele tale speciale in domeniu ci doar folosind „common sense” .
8. sunt de acord cu anumite modele de casa „economica” pe care sa le ridici de la primarie cu avizele gata pe care sa le platesti : prefer sa sprijin primaria unde vreau sa imi fac casa decat sa va fac p..a mare voua , ahh vreau sa fac o vila mai futurista sau stiu eu ce..ok apelez la un profesionist si atunci are dreptul sa ceara cat vrea stomacul lui sa ceara dar pentru unu ca mine care vreau o casa modica , simpla sa imi ceri 1000 de euro pentru 150mp ,vb unui alt domn de aici „hai sictir!”
9. Am observat ca tot mai multi „liceeni” se indreapta spre arhitectura pentru ca este „sic” si la moda , pentru ca este un domeniu USOR MA FACI BANI GRAMADA asa cum era odata Facultatea de Drept pentru avocati si notari pana a inceput sa scartaie si sau reorientat…
10. si pentru ala care 9 euro crede ca e just sa ceri pe mp pentru ca atat este si gresia ..arata doar ce minte ingusta are..fa o vizita pe la Dedeman sau Hornbach sa vezi ca cea mai ieftina gresie este si la 4 euro asa ca daca este acest concept ( mp proiect=mp gresie) luat ca marker de ce nu ieftiniti si voi preturile tot la 4 euro pe mp?!?!?!
REPET POT SA FAC SI EU „MESERIA” VOASTRA CU UN SOFT FREE SAU CHIAR SI CU UNUL PROFI „DEBLOCAT”(AM COCHETAT SI CU ELE DAR NECESITA TIMP SA LE INVETI totusi nu 8 ani!!!) SI LA FAZA DE SIGURANTA O AUDIENTA CU UN AMIC INGINER SA MA INVETE CE MATERIALE SI CUM SA FAC STRUCTURA DE REZISTENTA SI NU PREA MAI AVETI UITILITATE PE PAMANTUL ASTA…ARHITECTILOR DE DUZINA CARE VA CURG BALELE LA PARALE.
Sunt profesionosti si in breazla voastra asa cum sunt si in medicina doctori buni si criminali dar asteptam cand o sa vina vremea sa scapam de uscaturile de peste tot si sa va bagam la sapa sa invatati ce e aia munca si respectul pentru un colt de paine .
Invatati sa fiti intai oameni intre oameni apoi o sa deveniti profesionisti dedicati.
Voi arhitectii si inginerii cred ca ati uitat ca sunteti niste prestatori de servicii ca noi ceilalti muritori de rand. Nu aveti nimic in plus si in mod cert nu oferiti servicii de calitate ( se poate observa ce cacaturi se construiesc zilnic in romania ).
Pentru voi noi clientii suntem o adunatura de prosti buni de tzepuit, ca vezi doamen oricum nu va putem verifica sau controla.
Bag mana-n foc ca si daca n-as platii la metru patrat ci as platii un proiect de 100k euro tot un proiect de cacat as primii cu o stampila pe el pentru simplu motiv ca scoala romaneasca de arhitectura incurajaza prostia si atitudinea perfect descrisa in articolul de mai sus.
Imi vine greu sa cred ca un absolvent de arhitectura din scoala romaneasca dupa ce a facut 100 de proiecte de cacat la pret mic pe proiectu 101 sa-l faca impecabil pentru ca primit bani multi.
Maiestria se dobandeste in timp acumuland informatie, testand informatia acumulata si intelegand nevoile clientilor tai care te ajuta sa-ti descoperi tot mai mult domeniul de activitate.
„Amice, ești idiot!” și la fel toți cei care se pricep la toate. de asta va bucurați de pardon, parol, „un cacat”
10 raspunsuri pt. domnul” jurnalist”:
1.In mod normal te-as taxa 10% din valoarea de INVESTITIE, cum se face in afara, si ti-as proiecta pana si modelul de balustrada. Dar tu nu ai nevoie decat de „hartii” ca te obliga „abuziv” legea sa nu traiesti ca in codru, asa a nu esti dispus sa platesti DECAT o stampila.
2. Nu exista solutii universale, dar, in mod bizar, toti oamenii dorm in dormitor si gatesc in bucatarie..asa ca exista un numar limitat de SCHEME FUNCTIONALE , precum si un numar limitat de stiluri arhitecturale.
3. Greselile de proiectare NU SUNT FRECVENTE. Faci 6 ani de facultate si 2 de stagiu,dupa OPT ANI chiar si cel mai imbecil dintre arhitecti e in stare sa-ti faca o casa decenta.
Sunt frecvente in schimb neintelegerea planurilor de catre constructor/ beneficiar, necunoasterea stasului de desen de catre constructor, necorelarea planurilor cu fatadele si sectiunile…
4. Seful de santier face ce-i permite seful lui direct, de obicei beneficiarul.Desigur beneficiarul nu intelege plansele,si nu are obligatia sa o faca, dar ARE OBLIGATIA de a angaja un diriginte de santier atestat care sa verifice in locul lui. Dar, desigur , e cu bani…
Iar daca se solicita detalii constructive suplimentare fata de cele stabilite prin lege, arhitectul le va oferi…dar culmea tupeului , va dori sa i se plateasca munca suplimentara !
5. Nu vreau sa-ti fac un kitsch…problema e ca tu vrei, si ma platesti pt. „poza” din revista sau pt. „casa ca a lu’ vecinu’, dar mai faina”…si nu esti dispus sa accepti opinii avizate, considerand ca stii mai bine decat mine ce e ala kitsch…
Si un ex. este autorul articolului care posteaza poza nr. 3, o cladire in regula …
6.eu nu fac nici o derogare si nu avizez, doar proiectez conform legislatiei in vigoare. Ia-ti proiectul in brate si bate pe la usile primariei si furnizorului de utilitati.Toate cererile de depunere se fac in numele TAU, cu semnatura TA.
Si daca pt. vre-o chestie pe care ti-am spus ca nu ai voie sa o faci si ai insistat, ca „te descurci”, proiectul este respins , a cui e vina?
7.Sigur, eu fac 6 ani de facultate visand cum iti voi proiecta tie cel mai tare gard din comuna…zgarie norii sunt pt. ratati!
8.nici nu stiu de ce mai exista specialitate separata, adica inginerul nu stie cat are un wc, cat spatiu ocupa un om la masa, care sunt dimensiunile unui pat, care e distanta optima pt. tv, care sunt conditiile de insorire, care sunt proportiile ideale si in ce tip de spatiu se simte omul claustrofob si ce efect are o culoare sau alta pe perete?
Ilar este ca majoritatea proiectelor de kk cu „stampila” nu sunt facute de arhitecti, ci tocmai de ingineri, care „proiecteaza ” si platesc 2 lei unui arhitect muritor de foame ca sa stampileze..se numeste „semnatura de complezenta” si este in multe cazuri sursa arhitecturii inconjuratoare…
9. iti fac o casa care sa-ti foloseasca…ce prost sunt!!! tu vrei un monument, o coloana ,o arcada, niste turnulete ceva, un salon de 60 mp imposibil de mobilat si incalzit, nu-i asa?
whoops, nu te contrazici cu pct. 5 si pct.7 ? sau ramasesi fara idei si iti trebuiau neaparat „10 lucruri”…
10.Acord timp proiectelor care imi plac si MIE…GRAV! Normal este sa nu-ti placa ceea ce muncesti!
iar bogatii, care isi construiesc sute de mp, cu siguranta sunt subventionati de saracii care vor toti o casa mare la interior si mica pe exterior…pt. ca taxez la mp, deci mai putini mp inseamna mai multi bani !?
p.s. radu, de unde cunosti tu scoala romaneasca de arhitectura? vad ca iti bagi mana in foc ca e nasoala…ai urmat-o cumva? cunosti 2-3 oameni care au urmat-o? de unde ai informatiile astea?
sau „la fotbal si la…(completati pe linia punctata: arhitectura, masini, bucatarie etc) ne pricepem cu totii”, dupa buna traditie romaneasca?
Chestia este ca daca ti-ai face o casa, pornesti de la prezumtia ca arhitectul e un „prestator de servicii” , (traducere: o sa faca cum spui tu , nu cum vrea el!)un imbecil care a facut scoala degeaba si nu are sens sa casti ochii in gura lui, ca tu oricum stii mai bine.
Moment in care , daca ti-ar propune Casa Tassel , l-ai refuza si ti-ai construi dihania dorita , dand vina pe el pe tot ce nu a iesit corect…si desigur toti vecinii te-ar compatimi, ce nasoala si urata e casa ta , dupa ce i-ai dat o caruta de bani nemernicului de arhitect…desigur, nu ai sa recunosti niciodata ca ai facut-o dupa capul tau…!
Cam asta e arhitectura care ne inconjoara…si genul asta de articole nu face decat sa promoveze tipul asta de atitudine si consecintele sunt vizibile.
Irina, spune drept: Câţi clienţi ţi-au refuzat „Casa Tassel”?
Un ziarist se crede arhitect, sau cel putin are senzatia ca intelege meseria unui arhitect.
Catre dl. Lucian Davidescu, care a scris articolul, si toti cei care au votat pentru proiectele tip ce nu au nevoie de autorizatie: v-as explica cum ca proiectul nu inseamna doar o compartimentare de casa + niste fatade, ci presupune inclusiv amplasarea constructiei pe teren, in interiorul unor limite de proprietate, la o anumita distanta fata de respectivele limite (stabilite la modul general prin codul civil, iar in mod particular prin PUG). Cine se asigura ca acestea sunt respectate? Cine se asigura ca proiectul tip pentru care opteaza omul respecta specificul zonei in care va fi amplasata constructia? Cine ii va recomanda omului sa nu isi faca o casa cu acoperis terasa in varful muntelui?
Arhitectii (vorbim de arhitecti la modul general, exista si exceptii), pe langa faptul ca au inclinatii spre arhitectura, logic, au facut in plus fata de restul oamenilor de pe acest pamant si 6 ani de scoala cu specific arhitectural si urbanistic. Haideti sa anulam facultatile de arhitectura si sa ii lasam pe oameni sa construiasca de capul lor, ca doar… de ce nu? O sa imi retrag si eu dosarul de la medicul de familie, ca doar si eu stiu sa iau un paracetamol cand fac febra. Felicitari gandirii comuniste de care ati dat dovada!
frustrarile….frustrarile
Foarte bine ai spus Romana Pojan. Asa mi-e scarba de toti „astia” care se dau su atotstiutori si fac pe desteptii, tipic in tara asta. In loc sa lasam specialistii sa-si faca treaba, si sa iasa lucrurile bine, preferam sa le dam peste nas si sa bagam placa : pai daca vecinul a facut eu de ce nu pot face. Si „voila”, case facute aberant fara nicio logica si fara siguranta ca la urmatorul cutremur va putea cadea in capul celui care sta acolo, si asa mai departe. Nu mai vorbim de limitari si planuri urbanistice, deja sunt Dostoevski pentru un copil de gradinita. Asa se construiesc vile una langa alta fara limitari si se cearta vecinii ca trebuie sa-si dea zapada unul din curtea celuilalt (caz cunoscut de mine). Dar putem povestii in 100 de pagini si aici e vina autoritatilor daca nu pun piciorul in prag sa faca lucrurile clare si stricte. Ex: Ti-ai construit casa fara autorizatie, ti-o demolez, fara sa stau pe ganduri, ma doare-n cur ca ai bagat bani, a doua oara pun pariu ca nu mai construiesti fara. Pana nu-i dam afara din primarii pe toti cei care sunt, rude, pile ale primarilor, care n-au nicio treaba cu arhitectura si ingineria si dau autorizatii pe o spaga frumusica, vom merge in continuare in directia gresita.
la ce preturi au arhitectii din romania normal ca se alege prafu de tot si romanu ori construieste fara proiect ori se lasa pagubas pt ca mie unu nu mi se pare normal sa fac parte parte cu el de exemplu vreau sa imi construiesc un garaj din tabla cu dimensiune de 3000x5000x2200 si ar costa in jur de 1500 lei arhitectu imi cere 500 euro pt un desen vi se pare normal
„Îţi fac o casă care să-ţi folosească, nu una care să-ţi placă. Plăcerea o rezerv pentru mine.”
„Placerea” aia despre care vorbiti inseamna responsabilitate fata de contextul construit. Imaginea unei case nu apartine exclusiv proprietarului autist roman (care in general isi inchide proprietatea cu ziduri masive+policarbonat si la bloc inchide balcoanele), ci si orasului / publicului larg.
”Proiectez casa ta meschină doar de nevoie, aspiraţia mea este să fac clădiri monumentale şi vile-emblemă, care să rămână în istorie.”
Ceea ce nu se intampla in occident, unde beneficiarii sunt deschisi la nou si au un minim de cultura si simt estetic. Romanii se tem de materiale noi, n-au interes pentru proiectare ecologica, nici pentru contextul in care se incadreaza constructia. Daca se poate sa faci un bunker cu sclipici si arcade la interior, foarte bine.
”Cea mai mare parte din treaba cu adevărat necesară o face inginerul constructor, dar mie ăstea mi se par doar tehnicalităţi obositoare”
Serios? Cu cati arhitecti ai colaborat d-ta ca inginer, si cat de mult ai contribuit? Nu spui nimic de faptul ca arhitectul manageriaza totul, inclusiv consiliere in privinta actelor, cat si colaborarea cu structuristii si instalatorii. La o casa la tara cu un etaj, arhitectul face 13 planse, inginerul structurist maxim 10.
Dar la ce sunt buni arhitectii astia artisti neintelesi, plini de orgolii si idealisme ieftine? Ce avioane au invatat in cei 6 ani de facultate? Romanu le stie pe toate.
Oameni ca dvs. sunt motivul pentru care imi doresc sa plec din tara. Exista locuri in care specialistii sunt respectati.
Dvs. va urez succes cu lupta de clasa.
Articolul unui”jurnalist” decrepit care evaluaza un proiect eventual dupa numarul de planse. Aceiasi ciuda pe capra vecinului, in acest caz arhitectul care se imbogateste pe spinarea „saracilor” care si construiesc „niste vile”.
As mai adauga:
11. Desi ar trebui sa ma pregatesc continuu, nu o fac, imi merge asa, mediocritatea ma reprezinta.
12. Desi au aparut materiale si solutii noi, nu sunt la curent cu ele. Voi recomanda aceleasi prostii pe care le-am mai recomandat (si mi-am primit comision) altfel iti recomand sa cumperi de la furnizori externi care imi platesc comision. Fac asta pentru ca eu consider ca trebuie sa am bani si din comision, nu imi ajunge onorariul. Iar statul asta idiot care imi baga lucrari pe gat nu are nevoie de TVA.
13. Imi plac clientii carora le place arhitectura, insa nu prea mult, ca ma depasesc.
Deasemenea arhitectii (ma refer, ca si autorul, ma majoritate, nu la elite) nu iti vor spune cum sunt descrisi arhitectii de catre ingineri (probabil aceeasi ingneri, mediocrii nu elite) Arhitectul este prea prost sa fie inginer si prea netalentat ca sa fie artist.
Da.
Sîntem văzuţi de clientelă ca o prelungire a administraţiei, noi, arhitecţii, asta pot să confirm.
Lumea vine la noi pentru ca să-i descurcăm cu actele, să-şi ia autorizaţie. Dacă facem şi arhitectură, cu atît mai bine, dar nu dorinţa de reprezentare, de lucru bun, funcţional şi estetic e cea care-i aduce la noi în ateliere.
Nu există o cerere substanţială de arhitectură, cel puţin în oraşele mici, la ţară nici atît.
Arhitectura adevărată, de fapt, este un serviciu de lux. Badea Gheorghe ar putea să-şi facă o cocioabă şi fără ştampila noastră, pe baza unor proiecte tip date de primărie.
Suntem prea săraci ca sa construim sărac. Oameni buni, arhitectul are rol civilizator in relația cu beneficiarul, și anume: ii explica omului fazele proiectării si construirii casei respective, in ce consta avizarea, rolul fiecărui participant la construcția propriu zisa (beneficiar-arhitect-inginer-constructor-ISC-beneficiar), cum este cu relația funcțiune-estetica-resurse (atât cât este cu putința). Daca la medic nu te tocmești ei bine nici cu arhitectul sa nu faci asta! Cat despre domnii ingineri …numai de bine! sunt oameni si oameni, personal am avut norocul sa ma anturez numai cu buni cunoscatori ai meseriei lor. Este ideal ca beneficiarul sa fie circumspect si sa pună cat mai multe întrebări referitoare la obiectul investitiei sale, iar arhitectul pregatit pentru orice intrebare. In general este greu dar nu imposibil, sa gasesti un profesionist si total gresit sa generalizezi, indiferent de subiectul discutiei.
O buna documentație asigura o investiție profitabila. Sa auzim numai de bine!
Tovarăși. ..Lucian ăsta de scrie este un frustrat pârlit care nu a înțeles nici cât negrul de sub unghie ce presupune vocația de arhitect. Ne confunda probabil cu niște funcționari prapăditi de la vreo primărie de comuna…. de unde o fi scăpat și barbatul ăsta și cine l-a învățat sa folosească internetul ‘dumnezeu sa-i dea pedeapsa’
Lucian Davidescu, esti un frustrat si, sincer, imi pare rau pentru tine. Este evident ca ori ai dat doar de cretini, ori te-a parasit prietena/nevasta pentru vreun arhitect.Varianta in care chiar prietena/nevasta ar fi fost arhitect cam pica, pentru ca oricat de tampiti si incompetenti si simplisti ne vezi, exista totusi limite in a ne incurca cu asemenea „inteligenta” superioara.
Mie chiar mi se pare ca le-a nimerit omul. Daca esti arhitect si chiar lucrezi, e un articol foarte amuzant cu conditia sa nu ii dai o maxima importanta. Like!
Atata timp cat in Romania cultura arhitecturala si urbanistica aproape nu exista, oamenii nu o sa inteleaga niciodata de ce alte orase arata mult mai bine decat orasele noastre si de ce oamenii din acele locuri au locuinte mult mai frumoase, iar cand intrii intr-una din ele, toate spatiile au un sens, te fac sa te simti bine si sa iti placa sa locuiesti acolo. Asta pentru ca au fost gandite de un arhitect sau un urbanist. Faptul ca oamenii nu se intereseaza inainte de a-si face o casa, de exemplu, despre arhitectul cu care urmeaza sa o proiecteze si nu stiu ce proiecte a mai realizat arhitectul respectiv, este un lucru des intalnit la noi si fiecare isi asuma acesta responsabilitate daca nu dedica macar cateva ore cercetarii. Nu platesti arhitectul ca sa iti iei niste avize pentru o casa pe care poti sa o „gadesti” singur, asa cum spun multi, ci platesti munca pe care un arhitect o face sa iti realizeze casa care sa ti se potriveasca tie si nu altcuiva, si da, munca aia, de cateva saptamani pe care el o face pentru casa ta, are in spate muuulti ani munciti si bani cheltuiti intr-o scoala lunga, carti de specialitate si multe nopti nedormite. Asta pentru ca atunci cand tu vei veni cu o dorinta, el sa poata sa iti realizeze ceva mult mai bun decat ai sperat. Cred ca cei care spun ca se castiga asa mult din arhitectura fara efort si fara ca arhitectul sa faca mare lucru (pentru ca , de cate ori nu am auzit ca „arhitectul e ala care doar deseneaza frumos” ), ii invit sa se faca arhitecti si sa nu se mai planga degeaba! Poate doar atunci vor intelege adevarata fata a acestei meserii.
„1. În mod normal, ţi-aş oferi un serviciu complex care să te ajute să economiseşti bani. Însă pentru că statul te obligă să vii la mine, trebuie să te mulţumeşti cu o ştampilă.”
Monopolul stampilei este enervant si pentru arhitecti. Taxa de plata pentru OAR (Ordinul Arhitectilor din Romania) si necesitatea unui stagiu din care nu inveti neaparat mai mult decat ai invata pe cont propriu, ar fi niste cauze. Acum, intr-adevar stampila de verificare s-a transformat intr-un serviciu diferit de proiectare. Un serviciu cam ca la notar. Dar, I beg to differ, proiectarea exista totusi.
„4. Oricum şeful de şantier face ce-l taie capul, aşa că ce rost are să mă-ncurc în detalii.”
In multe cazuri, si cazuri de arhitecti de renume mondial (Rennie Mackintosh comes to mind), arhitectul se cearta la sange cu constructorii ca ei sa faca detaliile cum vrea el…asa ca intr-adevar seful de santier cam vrea sa faca ce-l taie capul si iti trebuie perseverenta si nervi tari ca sa te incurci cu detaliile. E posibil ca unii arhitecti sa nu incerce, dar cei mai multi pe care ii stiu eu incearca. (Btw, eu cunosc mai ales arhitecti tineri…o varsta la care sansele de blazare sunt mai mici).
„7. Proiectez casa ta meschină doar de nevoie, aspiraţia mea este să fac clădiri monumentale şi vile-emblemă, care să rămână în istorie.”
Teoretic, orice proiect are sansa de a deveni ceva inovativ. Nu e ceva rau in sine, cred, sa vrei sa faci ceva remarcabil. E pacat ca unii oameni au definitii mai inguste a ce e remarcabil.
„8. Cea mai mare parte din treaba cu adevărat necesară o face inginerul constructor, dar mie ăstea mi se par doar tehnicalităţi obositoare. Eu fac Artă!”
Inginerul constructor ofera o expertiza in plus in partea de fizica a constructiei. Mai exista si calitatea spatiului…it’s a real thing. Si e necesar. Dar e adevarat ca uneori lipseste. Daca nu lipseste, asta se datoreaza arhitectului. Daca lipseste, hm, si asta se datoreaza tot arhitectului.
„9. Îţi fac o casă care să-ţi folosească, nu una care să-ţi placă. Plăcerea o rezerv pentru mine.”
Unii zic ca ar fi doua tendinte majore in arhitectura- functionalismul (form follows function) si formalismul (the other way around). Sincer, a face o casa utila, adica a intelege in profunzime ce e util clientului, cum o sa foloseasca el casa, e un lucru mai interesant decat il prezinti tu aici. Si care il poate face pe client sa ii placa proiectul. (Obviously, eu sunt cu functionalistii).
„10. Taxez la metru pătrat, dar dedic de câteva ori mai mult timp proiectelor care îmi pot aduce şi reputaţie. Practic, în activitatea asta săracii îi subvenţionează pe bogaţi.”
Da. Se mai taxeaza si un procent din valoarea constructiei. In unele tari, ambele practici de taxare sunt ilegale. Parerile sunt impartite, dar intr-adevar practicile astea de taxare fac improbabila inovatia pe proiecte mici sau pe proiecte ieftin de construit. Btw, ceva ieftin de realizat si care sa arate decent presupune cercetare de piata pe solutii si materiale si negociere de oferte cu furnizori…meaning ca proiectarea o sa coste mai mult, sigur mai mult procentual din valoarea constructiei. Inca un argument pentru alte sisteme de taxare.
Cand am citit prima data acest articol m-am simtit ofensat de continutul lui ca si arhitect, insa in timp am inteles ca activitatea de arhitect ma obliga sa ma pun in pielea fiecarui om care are o intrebare pentru mine sau care doreste sa lucreze cu mine.
Desi de cele mai multe ori sunt nevoit sa fac proiectele pe mp si nu imi contorizez orele efective de munca cred ca tarie ca responsabilitatea pe care o am ca si arhitect este foarte mare deoarece majoritatea clientilor mei ajung sa isi faca o casa doar odata in viata implicit implicarea mea este esentiala pentru ca beneficiarul proiectului sa se bucure de o casa cu adevarat utila, frumoasa si care sa se incadreze in bugetul disponibil al clientului chiar daca uneori asta inseamna multa munca de convingere si de explicatii, sau zile intregi in care ma documentez pentru a gasii materialele care sa corespunda din punct de vedere estetic cu gusturile mai mult sau mai putin educate ale clientului.
Legat de monopolul stampilei, sunt intru totul de acord…m-am uitat de curiozitate cum se da in alte tari, si am constatat ca se testeaza cunostiintele si abilitatile, indiferent ca ai lucrat intr-o companie de constructii (si deci ai experienta substantiala de santier) sau intr-un birou de arhitectura. Intr-adevar la noi regulile de obtinere a acelei stampile par sa fie gandite pentru furnizarea de mana de lucru ieftina sau de spaga catre arhitectii care au deja drept de semnatura si 5 ani de experienta (ca la ei trebuie facut stagiul pt stampila).
In alta ordine de idei, vorbind de solutii, sunt categoric birouri care aduc plus valoare…si pentru a evita experientele negative cu arhitectii, e de facut cercetare de piata si trimis multiple cereri de oferta. Si la final, alegi pe cine iti place.
Arhitectul este persoana care are capacitatea si talentul, sustinute de o pregatire profesionala , de a concepe volumul si de a modela spatiul in toata complexitatea sa plastico-arhitecturala si tehnico-functionala. In alegerea sa trebuiesc avute in vedere,cel putin, urmatoarele criterii:
pentru a avea drept de practica arhitectul trebuie sa fie inscris in Tabloul National al Arhitectilor;
fiecare arhitect are un anumit stil caracteristic ce reiese din lucrarile sale, deoarece gusturile sunt atat de diferite va sfatuim sa alegeti unul al carui stil va satisface
experienta este iar un factor important – un arhitect tanar este mai indraznet, mai inovator, dar lipsa de experienta poate sa creeze anumite probleme, in schimb un arhitect mai experimentat poate fi incorsetat in propriile idei si solutii uneori depasite de progresele tehnologice
firmele de arhitectura care executa proiecte complete, respectiv si rezistenta, instalatii, au sanse sa conceapa un proiect unitar fara diferente intre specialitati
recomandarea persoanelor cu care a mai lucrat este de asemenea una bine venita, dar este relativa
vizitarea constructiilor realizate de arhitect va poate da o idee foarte buna asupra stilului si profesionalismului sau, dar din pacate beneficiarii fac modificari in timpul executiei si cladirea s-ar putea sa nici nu mai semene cu cea proiectata, asa ca ar fi mai corect sa cereti sa vi se arate proiectele autorizate
pretul de proiectare este de multe ori singurul criteriu luat in calcul de beneficiari, desi aceasta abordare este din punctul nostru de vedere total gresita. Nu va asteptati sa gasiti un arhitect bun la bani putini.
Recomandam alegerea unui arhitect cu drept de semnatura, a carui stil va place si care are colaboratori directi in domeniile conexe. Economia de bani in faza de proiectare este una nesemnificativa si nu poate duce decat la cresterea semnificativa a costurilor in executie.
Alegerea constructorului
Firma noastra va ofera consultanta si in acest domeniu, in vederea obtinerii unui raport cat mai bun intre calitatea si pretul oferit de constructori.
Alegerea constructorului ar trebui sa se faca prin selectie de oferte, in baza unei cereri de oferta intocmita de catre beneficiar impreuna cu arhitectul, adresata mai multor potentiali ofertanti. Numarul acestora se stabileste in functie de exigentele investitorului, dar de regula, nu mai mic de trei.
Ofertele diferitilor constructori se intocmesc pe baza cererii de oferta ce va cuprinde : memorii tehnice, caiete de sarcini, antemasuratori, plansele desenate inclusiv detaliile de executie. In analiza ofertelor este profitabil sa solicitati consiliere de specialitate, pentru reducerea costului constructiei. Exista doua moduri de plata a constructiei: pe baza unui pret fix, negociat la inceput si prevazut in contract, sau pe baza de situatii de lucrari realizate, conform preturilor din devizul oferta. Prima varianta are avantajul lipsei batailor de cap cu privire la costul final, el fiind fix, dar are dezavantajul ca, pentru siguranta profitului sau, constructorul prevede un pret mai ridicat. In varianta a doua, se platesc doar lucrarile executate, dar cineva de specialitate (un consultant) trebuie sa supravegheze ca situatiile de lucrari sa corespunda cu realitatea din teren.
In lipsa unei antemasuratori constructorii vor oferta doar pe baza planselor desenate cel mai probabil lucruri diferite si va fi dificil de comparat ofertele.
Conditiile contractuale pot diferi de la un constructor la altul. Este necesar ca toate punctele sa fie clar definite, cum ar fi: modul de plata, avansul, termenele de executie si penalitatile, posibilitatea achizitionarii materialelor de catre beneficiar, medierea situatiilor conflictuale si altele. Si in cazul contractarii este recomandabila consilierea de catre o persoana de specialitate
Recomandarile sunt utile. Discutiile cu persoane care au beneficiat de serviciile constructorilor pe care ii considerati optimi pentru propria lucrare sunt importante. Pe cat posibil faceti vizite la cladirile in cauza si discutati problemele ce au aparut pe parcursul colaborarii cu constructorul.
Recomandam sa alegti constructrul impreuna cu arhitectul, acesta avand acelasi interes cu dumneavoastra, de a obtine o constructie cat mai apropiata de proiectul autorizat. Pe langa acesta arhitectul are deja experienta in discutiile cu constructorii.
1. OFERTA CONSTRUCTORULUI
Ar trebui sa cuprinda si sa expliciteze cat mai concludent urmatoarele aspecte:
– prezentarea generala a firmei: atestarea desfasurarii legale a activitatii de constructii, nivelul de solvabilitate, nivelul de dotare tehnica si forta de munca
– prezentarea principalelor lucrari realizate: de regula cele apropiate ca program sau ca si complexitate cu cea a solicitata de catre investitor
– recomandari de la alti beneficiari: pe care investitorul ar trebui sa le verifice pentru a se asigura de autenticitatea acestora
– insusirea documentatiei tehnice primite: lista de intrebari si observatii legate de proiect, care se vor clarifica impreuna cu proiectantii
– modul de asigurare a organizarii de santier:
– propunerea contractului de construire: care se va clarifica cu investitorul
– graficul esalonat al lucrarilor de executie: termene de executie
– oferta de pret: sub forma de deviz pe categorii de lucrari
De regula pe piata, mai ales la lucrarile de mica anvergura (locuinte) se practica oferte gen X euro/mp, dar acesta abordare are un grad foarte mare de aproximare, el fiind propriu doar pentru estimarea ordinului de marime al investitiei la faza de anteproiect. Unii constructori au tendinta de a subevalua indicele de cost pentru a face mai tentanta oferta, sau in alte cazuri il supraevalueaza pentru a avea o oferta cat mai acoperitoare. In primul caz beneficiarul se trezeste cu constructorul solicitand sume suplimentare de bani sub amenintarea ca nu mai continua lucrarile, iar in cel de-al doilea caz beneficiarul cu siguranta plateste din start o suma prea mare pentru serviciile oferite.
In mod firesc costul constructiei este partea din oferta care-l intereseaza cel mai mult pe investitor, dar care nu trebuie sa fie neaparat hotarator in alegerea constructorului. Costul trebuie corelat cu celelalte raspunsuri cuprinse in oferta: bonitatea firmei, seriozitatea contractuala, termenele de executie, experienta in domeniu, nivelul calitativ al lucrarilor, dotarea firmei etc.
Daca numarul ofertelor este suficient de mare, ar trebui excluse, in opinia noastra, ofertele cu pretul cel mai mic si/sau cel mai mare, dupa clarificari cu ofertantii si numai daca acestea se situeaza intr-un ecart nefiresc fata de media celorlalte oferte.
Recomandam alegerea unui constructor competitiv, cu siguranta el nu poate fi unul foarte ieftin.
2. FIRME SPECIALIZATE VS. REGIE PROPRIE
Legea va da (inca) posibilitatea construirii cu lucratori angajati direct de dumneavoastra, indiferent daca beneficiarul lucrarii este persoana fizica sau juridica. Acest mod de lucru se numeste regie proprie si are avantajul major al reducerii costului final cu o parte a cunatumului profitului si cheltuielior indirecte ale potentialei firme de constructii si al tva-ului adaugat peste acestea. Regia proprie are si dezavantaje importante: in cele mai multe cazuri nu exista un contract intre dumneavoastra si lucratori si, prin urmare, nu aveti pe cine sa trageti la raspundere in cazurile neplacute; nu aveti nici o garantie a calitatii lucrarilor; nu aveti nici garantia ca echipa angajata pentru lucrare isi va termina treaba, sau nu o va abandona intr-un stadiu oarecare; va trebui sa va ocupati direct de achizitionarea unora sau a tuturor materialelor etc. In cazul in care faceti o lucrare in regie proprie este foarte important sa apelati la un consultant de specialitate pentru a putea controla mersul lucrarilor, atat tehnic cat si financiar.
A doua posibilitate este sa angajati o firma de constructii pentru realizarea cladirii. Dupa cum rezulta din comparatia de mai sus, singurul dezavantaj al acestei variante este pretul.
De asemenea foarte important in alegerea constructorului este gradul de dotare cu echipamente, unelte si utilaje al firmei, deoarece lipsa acestora duce la realizarea defectuoasa a lucrarilor si implicit la cresterea consumului de material si al costurilor.
Recomandam realizarea cladirii cu o firma de constructii specializata cu referinte bune in piata de specialitate.
3. DURATA MEDIE DE EXECUTIE
In principiu o cladire mica (locuinta) pe o structura clasica (zidarie portanta/mixta) se construieste la rosu in 3-6 luni, acest termen fiind generat de conditiile tehnice de punere in opera a betonului. In cazul constructiilor pe structura de lemn timpii de executie scad considerabil, chiar si sub 4 saptamani in cazul in care se utilizaeza elemente prefabricate cu livrare direct in santier. Timpul de executie in cazul structurilor metalice se situeaza undeva intre celelalte doua.
Astfel constructia unei cladiri pe structura de lemn sau metal se realizeaza fara efort int-un singur sezon.
In cazul constructiilor clasice de caramida este recomandabil sa se execute la rosu pe parcursul sezonului cald, iar pe parcursul sezonului rece sa se execute instalatiile si racordurile la utilitati, urmand ca in urmatorul an sa se execute finisajele si sa se faca darea in folosinta. Acest grafic poate diferi in raport cu solicitarile beneficiarului si situatia concreta din teren.
Nu recomandam executatea finisajelor pe timp de iarna sau in conditii de umezeala atmosferica.
Nu știu cum am dat de acest articol după 7 ani. Oricum sper că cel ce l-a scris și-a dat între timp delete de pe această planetă și a șters orice amintire a existenței lui din memoria familiei și a cunoscuților.
cea mai idioata chestie care am citit-o vreodata si nici macar mu is arhitect
Titlul articolului ar trebui sa fie „10 lucruri pe care arhitectul SLAB nu ţi le spune niciodată”. Probabil marea majoritate a arhitectilor sunt slabi, pentru ca nu exista accountability legal pentru ceea ce fac.
La fel, marea majoritate a medicilor sunt slabi, marea majoritate a mecanicilor sunt slabi, marea majoritate a profesorilor sunt slabi etc
Pe masura ce lumea se va obisnui cu internetul, aproape toti acesti „profesionisti” vor avea review-uri pe site-uri.
Te cheama arhitect Ion Pop? Strangi in 5 ani 25 de review-uri negative de la clienti si doar 9 pozitive? Te vor urmari ca raia. In alti 5 ani vei da faliment si te vei reorienta spre mecanica auto. Cine stie, poate mecanicul Ion Pop va avea mai multe review-uri bune…
Aceste site-uri nu le vei pune sus tu, ci altcineva si nu le vei putea da jos decat cu putina.. „spaga”, care va costa cam cat cele 25 de lucrari pe care le-ai facut. Dar si asa… review-urile vor fi fost deja exportate pe alte site-uri si va trebui sa intri in legatura si cu ownerii lor… complicat.
Poate crezi ca asa ceva nu va fi legal, dar te inseli. Ca sa vezi ca ce am scris nu e SF, te poti documenta in legatura cu site-urile de review-uri pentru medici, din SUA.
Asa ca pune spinarea la facut garsoniere, artistule care esti… ca zgarie norii la care visezi sunt doar pentru cei talentati.
Foarte bun articolul. Stiu multe cazuri in care arhitectii proiectau ceva la misto si cand incepea inginerul sa implementeze, nu se potrivea absolut nimic. Arhitectii se joaca pe bani multi. Evident, exista si exceptii. Cu siguranta cei care sunt buni si devotati meseriei, in plus au si respect pentru clienti, vor ajunge recompensati si laudati.