Riscograma
Lucian Davidescu

Ce înseamnă scumpirea cartofilor cu 50%

…şi ce nu înseamnă. 5 lucruri:

 

1. O parte din scumpire vine din dezechilibrul mondial dintre cerere şi ofertă. Toate alimentele s-au scumpit, peste tot, iar tendinţa s-ar putea să continue. Totuşi, influenţa este relativ mică.

2. Nu înseamnă în niciun caz că “statul ar trebui să intervină”, aşa cum se grăbesc să vocifereze tele-economiştii de ocazie. Asta mai lipsea. Există un singur tip de intervenţie necesară şi utilă – protejarea reală a dreptului de proprietate privată. Mulţi nu-şi lucrează pământul din cauza hoţilor.

3. Totuşi, sunt destui care-l lucrează. Anul ăsta fie au regretat că n-au pus mai mulţi cartofi, fie au scăpat de producţie foarte repede, fie – dacă au aşteptat – s-au îmbogăţit literalmente. Toate cazurile sunt parte a deciziei economice fireşti. Anul acesta, vor pune mai mulţi cartofi. Semnalul ar trebui să fie clar nu doar pentru producătorii existenţi ci şi pentru cei potenţiali. Când în magazine se găsesc doar cartofi franţuzeşti la preţuri cu 50-100% mai mari decât acum un an, nu e o aritmetică prea complicată.

4. În cazul costurilor, aritmetica este următoarea. Într-un an normal, cheltuielile operaţionale cu un hectar de cartofi sunt de 2.000 de euro pe an. Încasările sunt de aproximativ 5.000 de euro. Anul acesta, cei care nu s-au grăbit să vîndă au avut încasări mai mari cu 50%, deci profit dublu.

5. Nu înseamnă că preţul cartofilor şi rentabilitatea afacerii va rămâne aceeaşi în fiecare an de acum încolo. Alte recolte s-ar putea dovedi mai căutate şi mai profitabile. Pe o piaţă funcţională, atunci când oferta încearcă să compenseze cererea preţul se duce înapoi la fel sau chiar mai repede decât a urcat. În România s-ar putea totuşi să dureze mai mult.


30 de comentarii
razvan

Salut,

Daca tot faci analize, vezi cine este producatorul pricipal la alimentele ce au cele mai mari cresteri.

De ex la : bumbac, soia, cartofi.

Hint: incepe cu S. si se termina cu A. Ce inseamna asta? Asteptam analiza pertinenta.

ThinkAgainRo

Preturile se maresc fiindcă creşte masa monetară şi implicit inflaţia!Am mai spus-o şi o repet :nu exista conceptul de piata libera!Producatorii de cartofi daca sunt reuniti sub forma unui cartel cer ce pret doresc si-l vor obtine!Procesatorii si indtermediarii la fel!Singurul care nu are alternative(ba are dar nu-i permite lenea) este consumatorul final!care este captivul „pietei libere”!La fel pentru carburanti,lapte,paine,zahar!Nu are ce sa faca fiindca trebuie sa manance!În România este cea mai liberă piaţă posibilă: orice importi de afara ii pui ce pret vrei si vei vinde chiar daca au unii preturi mai mici decat tine!Am votat pentru subventionarea producerii de legume si fructe!

andrei

deocamdata poate fi vorba doar de inflatie monetara, insa odata cu intrarea pe piata a peste 2 miliarde de consumatori ( india si china ) care isi vor dori un trai mai bun si sa "consume ca americanii", ponderea legumelor si a alimentelor in general, in cosul de consum al vesticului obisnuit va creste.

si cresterea de preturi nu va mai fi doar inflatie monetara

Cafea cu taifas

Atat timp cat Romania importa mai multe alimente decat exporta, e o dovada clar de subutilizare a resurselor.

In plus, sunt o serie de factori la nivel international care influenteaza preturile.

http://www.cafeacutaifas.ro/2011/02/pretul-alimen

Cafea cu taifas

Sunt o serie de factori internationali care influenteaza pretul alimentelor:
http://www.cafeacutaifas.ro/2011/02/pretul-alimen

Romania are deficit comercial pe acest segment, asa ca potentialul este clar nevalorificat.

Radu

Corect ce scrie cafeacutaifas, preturile sunt determinate de factori mondiali care afecteaza atat

1) cererea (cresterea populatiei, faptul ca chinezii nu mai mananca doar un castron de orez, ci mai multa carne acum, care necesita de 7x-10x mai mult in furaje)

2) oferta: catastrofe secete, inundatii, etc in 2010

Pentru USA e foarte bine, ca exporta zeci de miliarde in produse agricole, cu doar 0.7% din populatie lucrand in acest sector, si cu subventii foarte mici de la stat (sub 0.1% din PIB, si urmeaza sa fie taiate si alea). Nu stiu de Romania, unde mana de lucru e de zece ori mai ieftina, nu poate sa exporte grane, cum facea in perioada interbelica. Dar daca scumpirea pretului mondial ii va motiva pe tarani sa isi munceasca terenurile (si poate si pe unii someri din orase sa se intoarca in satele natale si sa munceasca pamantul), e un lucru bun.

ThinkAgainRo

Nu înţeleg de ce rămâneţi în teoriile economice predate la şcoală care nu au prea mare legătură cu realitatea!Mecanismul cerere-ofertă funcţionează doar în conditiile unei pieţe concurenţiale!Dar daca toti competitorii decid să fie parteneri?Adică fac o analiză şi spun :chiar daca pierdem atatea miliarde de euro in 2 luni in care nu vindem nimic fiindca piata nu suporta preturile noastre prea mari recuperam dupa aceea fiindca consumatorul are nevoie de:benzina,apa,mancare,energie electrica,etc!de exemplu in comuna bunicii mele carciumarii cumpara alcool 10% cu factura(sa aiba in caz de control garda financiara) si 90% e in casa fara factura!cumpara toti de la acelasi furnizor(tatal unei procuror de la DNA Bucuresti) si vand toti cu acelasi pret!iar betivii satului ce sa faca se conformeaza!Daca la acest nivel exista colaborare dar la nivel de produse agroalimentare?In lectiile economice de la scoala se vorbeste despre cerere-oferta dar intre cei doi exista un intermediar sau mai multi care COLABOREAZA!Verificati preturile la benzinariile din tara:prin rotatie dupa o programare doar de ei stiuta Rompetrol scumpeste apoi OMV apoi Lukoil!Nu exista nici o concurenta se inteleg perfect!Asa ca haideti sa gandim altfel nu in stereotipii teoretice asimilate in studentie!

basil

Da mah, ai dreacu' chinezi si indieni! S-au apucat toti deodata, 2.5 miliarde sau cati ori fi, sa isi schimbe obiceiurile alimentare.

Dar taman toti deodata!

D-aia se scumpesc alimentele!

Nu, nu are nicio legatura cu inundatia de bani ieftini din piata, bani care trebuie rulati in ceva.

Radu

"inundatia de bani ieftini din piata, bani care trebuie rulati in ceva"

In caz ca ai hibernat in ultimii 20 de ani, China si India exporta din ce in ce mai multe produse si servicii, si nu poti sa le ceri sa puna trilioane de dolari la pusculita fara sa importe la randul lor, punand presiune pe preturile mondiale. Desi de majoritatea castigului beneficiaza doar 1% din indieni si chinezi, o parte destul de mare se rasfrange la populatia de rand. Asa se faca ca in China deja se vand mai multe automobile decat in SUA, si chinezul de rand consuma mult mai multa carne acum decat cu 20 de ani in urma.

Daca pretul mondial la grau, porumb, cartofi, si carne se dubleaza, Romania ar trebui sa vada asta ca o oportunitate si sa exporte aceste produse. Singurul obstacol este birocratia, coruptia, si hotia, care nu lasa economia de piata sa mearga cum trebuie. Probabil ca mai intervin si traumele istorice cu cooperativizarea, care impiedica dezvoltarea unei agriculturi mai eficiente, care sa beneficieze de economii de scara.

Nu inseamna ca economia de piata este un panaceu fara dezavantaje–in SUA doar cateva firme produc majoritatea granelor (si carnii etc), muncindu-i mai mult pe imigranti mexicani fara acte cu doar $4-5 pe ora (deci cam jumatate din salariul minim), si fermele de familie nu prea pot sa concureze cu asta. Dar 99% din americani, care nu lucreaza in agricultura oricum, inchid ochii la aceste abateri si beneficiaza in continuare de cea mai ieftina mancare din lumea dezvoltata. Daca se va ajunge la punctul in care somerii sa devina destul de disperati ca sa lucreze in agricultura (si daca vor si putea fizic–de exemplu nu te poti astepta ca batrani de 65 de ani cu artrita sa culeaga capsuni), atunci si statul (politia, FBI, INS etc) va face ceva cu imigrantii ilegali.

Alex Nicolin

"doar cateva firme produc majoritatea granelor (si carnii etc), muncindu-i mai mult pe imigranti mexicani fara acte cu doar $4-5 pe ora (deci cam jumatate din salariul minim)"

Mai degraba mexicanii respectivi se lasa munciti. Nu-i obliga nimeni sa munceasca pe banii respectivi, ba chiar bat mii de kilometri ca sa isi caute de munca in US, masochistii dreaq 🙂

Salariul "de mizerie": $5/h=$40/d=$200/w=$800/m – defapt e mult mai mult, pentru ca in agricultura nu se munceste cu program de birou. Cati romani nu s-ar duce sa munceasca pe banii astia?

Salariul minim e doar o gargara socialista. Singurul efect este somajul 😉

Radu

"la agricultura nu se munceste cu program de birou"

Exact, se munceste cateva saptamani de le sar capacele (cate 60-70 ore pe saptamane) la fiecare cultura, si muncitorii agricoli merg din loc in loc, si fac cate 5-6 culturi in fiecare an. Restul timpului nu prea stiu ce fac, dar au macar baraci in mijlocul campului….

Salariul minim nu este problema–statele democrate de pe coasta de Vest au salariu minim de $8 pe ora, iar cele republicane din sud il au doar de vreo $6 pe ora, dar somajul e la fel de rau in ambele locuri. Si peste tot salariul minim are multe exceptii: nu se aplica in agricultura, nu se aplica la chelneri sau frizeri (care fac bani din tips), nu se aplica la agenti imobiliari sau orice vanzatori care traiesc din comision, etc.

Cum am scris, aproape nici un cetatean american nu vrea (sau nu poate) sa munceasca fizic la fel de mult si greu ca un mexican, e munca foarte grea. Un comedian (Stephen Colbert) a vrut sa munceasca cateva zile la cules capsuni sa vada cum este, si nu a rezistat mai mult de o zi, si nici nu cred ca a reusit sa culeaga atatea sute de kg. cat culegeau mexicanii pe zi. Inca nu a ajung criza asa de rea incat americanii sa vrea sa lucreze in agricultura….

Si de fapt cred ca mi-ai interpretat gresit comentariul–nu sunt impotriva agriculturii din America, care este cea mai eficienta din lume si are economii de scara gicantice, ceea ce face SUA sa produca cat pentru 500M de oameni (si sa fie cel mai mare exportator agricol) cu doar 1M de oameni in agricultura (sau poate 2M incluzandu-i si pe mexicanii ilegali). In general rezultatele sunt pozitive, desi sunt si aspecte negative: disparitia fermelor mici si consolidarea excesiva, uneori muncitorii pot fi abuzati (vezi http://en.wikipedia.org/wiki/Farmworker#Farm_Work… )

ova

Pana la a recolta cartofii de pe tarla mai este multe proceduri de trecut: pregatirea araturii, samanta de calitate (daca se poate romaneasca ca aia si-a dovedit rezistenta la unele boli si daunatori si diferite tipuri de soluri), ingrasaminte naturale si chimice, substante impotriva daunatorilor in special gandacul de colorado si buruienilor, operatiune de ingropat cartofii si bineinteles intr-un final recoltare, sortare si etc.

Si cum toate astea se fac cu ajutorul diferitelor utilaje care marea lor majoritate consuma motorina, iar asta a avut nesimtirea sa-si creasca pretul, nu ar fi de mirare ca pretul cartofilor sa tot urce. Ca in Romania preturile au un singur sens, in sus !

iooo

as dori sincer atunci cand vb de agricultura sa stim si nivelul subventiilor din UE si SUA ,pt ca preturile actuale nu sunt reale sunt subventionate asa incat devine irelevant cat costa forta de munca energia si terenul ,intamplator am vazut un documentar despre africa si productia agricola de acolo toti africanii se plangeau de subventiile imense pe care UE si SUA le acorda producatorilor lor si explicau ca e imposibil sa produca kit ca au forta de munca si terenuri ieftine ,acelasi lucru cred ca se aplica si in agricultura romaneasca bugetul agriculturii e minuscul ceva sub 2% din pib desi 20% din forta de munca lucreaza ineficient in agricultura ,intr-o lume ideala n-ar trebui acordate subventii insa in lumea in care traim din pacate subventiile inseamna totul ,repet nu cred ca se poate face agricultura in RO daca nu avem aprox acelasi nivel al subventiilor precum in vest .

Flavian

I "hate" to say… I told you so.. 😀

Radu

Poate ca in UE subventiile sunt cauza preturilor ieftine, nu stiu. http://en.wikipedia.org/wiki/Agricultural_subsidi… spune ca in USA sunt cam $20B in subventii agricole, iar in UE cam 40B euro. Daca USA poate produce mai mult cu doar o treime din subventii, inseamna ca nu subventiile sunt secretul.

In SUA preturile ieftine au 5 cauze principale, printre care _nu_ se numara subventiile:

1) energia ieftina (nu doar combustibil, dar irigare si ingrasaminte mai ieftine ca in Romania sau orice tara dezvoltata din lume); probabil ca daca Romania ar elimina accizele la motorina agricola, smecherasii intreprinzatori ar prinde idei.

2) mana de lucru foarte ieftina; poate se gandeste cineva in Romania sa aduca oameni din lumea a treia sa lucreze pamantul, daca taranii romani vor prea multi bani sau se misca prea incet, nu este asa, Alex Nicolin? Traiasca globalizarea si piata libera!

3) economie de scara (pretul pietei e stabilit de producatorii mari, ferme de zeci de milioane de hectare, sau ranch-uri de sute de mii de vite; ei pot produce mult mai ieftin decat ferme de familie). Cu aversiunea romanilor la cooperative, nu ma astept sa se faca ferme de milioane de hectare in Romania

4) pamant ieftin si usor irigabil; probabil ca preturile la teren vor scadea si in Romania, dar irigabile nu vor fi niciodata (vezi #5)

5) lipsa de furt (cate sisteme de irigare ar rezista in Romania mai mult de un an fara sa dispara)

Subventiile in SUA sunt deja minuscule (doar 0.1% din PIB), si probabil ca vor disparea de tot cu criza fiscala. Daca dispar de tot subventiile, m-ar mira ca nivelul preturilor sa creasca cu mai mult de 2-3%

Radu

Apropo de wikipedia, are un articol pertinent:
http://en.wikipedia.org/wiki/2007%E2%80%932008_wo

Pasaj haios:

"The global food price crisis appeared in the United States as the rice shortage[citation needed]. The retail prices of food in the U.S. increased four percent according to the Consumer Price Index in 2007, the largest increase in 17 years. "

Lasand hazul la o parte, se vede ca preturile agricole sunt strans corelate cu pretul mondial al petrolului. Daca chiar am ajuns la Peak Oil si numai cu exploatarea resurselor de pe fundul oceanelor se poate acoperi cererea, atunci urmatorii ani barilul va fi $200-$300, poate chiar mai mult daca USD se devalorizeaza mult. Si mancarea va costa proportional mai mult. Chinezii au prins gustul la carne, si isi permit sa importe din America cat vor din cauza ca au un excedent comercial gigantic. Pe ei nu ii va afecta nici o dublare a preturilor in dolari in urmatorii 4-5 ani, pentru ca oricum moneda lor tinde sa creasca fata de dolar atat timp cat au excedent comercial.

Romania ori poate urma modelul chinezesc, si sa se axeze pe exporturi, ori poate spera ca sa isi acopere deficitul comercial cu banii capsunarilor in continuare, ori va trebui sa stranga cureaua ca pe vremea raposatului si sa nu mai manance carne decat in ocazii speciale (ma refer aici la romanii de rand, nu la cei bogati). In orice caz, bula imobiliara (si mai in general, bula de credit) pe care s-a bazat in ultimii ani nu se va mai repeta vreo 20-30 ani.

amd

cresterea de pret la cartofi/legume vine mai curand din controalele din vami, dupa arestarile de luna asta.

probabil cei 3-4 importatori mari care fac pretul au lasat-o mai moale(de ce sa riste un transport, doua?)pana se lamuresc cine cu cine are ceva de impartit.

piata "nationala" de legume/fructe functioneaza la fel de ineficient si netransparent (inclusiv pentru fisc) ca o piata de cartier (si poate ca asa e normal)

Lucian Davidescu

@razvan

SomaliA?

@ThinkAgain

Din banii cui?

@andrei

Vrei să spui a cărnii?

@Cafea cu taifas

Dar cartofii?

@Radu

Nu ştiu dacă îi va determina. Mai degrabă îi va determina pe alţii să le dea mai mulţi bani pe terenuri

@basil

Cine a zis că <a href ="http://en.wikipedia.org/wiki/Straw_man&quot; rel="nofollow">"toţi deodată"?

@ova

50% din motorină?

@iooo

Din banii cui?

@Flavian

Ce vrei să spui?

Că aurul a fost o investiţie mai proastă decât cartofii?

Corect 😛

@amd

Serios? Luminează-ne şi pe noi, cam cât e taxa vamală pentru cartofii importaţi din Franţa

Radu

Ma tem ca ce s-a intamplat cu pretul cartofilor este ca Romania a trecut la pretul global, ce ar insemna ca producatorii romani nu mai sunt competitivi pe piata globala. Nu stiu care e pretul en-gross, dar in SUA se pot cumpara la supermarket (retail) cartofi cu 99 centi pentru o punga de 10 lbs (4.5kg), deci cam 20 centi/kg. Nu mai locuiesc in Romania de 21 de ani, si nu stiu ce preturi sunt acolo, dar daca pana si cartofii sunt mai scumpi ca in America, e tragic.

Nu stiu ce pacoste a lovit Romania, daca o fi fost vreo molima de genul celei care a distrus recolta Irlandei in 1842 de a cauzat cam 35% din populatie sa emigreze sau sa moara de foame. Sau poate ca molima sunt hotii. Daca au fost hotii de vina, atunci statul poate ajuta cu o politie+justitie mai eficiente si mai putin corupte. Sau daca intermediarii de cartofi au un monopol (sau oligopolie) care cumpara ieftin de la tarani si apoi vinde la pret dublu, atunci statul poate folosi masuri antitrust impotriva lor, presupun ca exista astfel de legislatie.

Poate de vina a e faptul ca motorina este mult mai scumpa in Romania decat in SUA. Solutia ar fi ca statul sa faca un rebate agricultorilor, in functie de recolta (ca altcumva smecherasii ar abuza rebate-ul, si ar raporta ca au consumat de 2-3 ori mai multa motorina decat au consumat pentru recolta). De exemplu daca se stabileste ca o productie de o tona de cartofi necesita 20 litrii de motorina sa zicem, atunci producatorilor care dovedesc ca fac X tone de cartofi (prin chitanta de vanzare firmelor en-gros) statul le poate returna acciza pentru motorina consumata, pentru 20 * X litrii. Ar mai putea si sa scuteasca de taxe fabricile de ingrasaminte chimice. Aceste masuri ar avea cam acelasi efect ca si o subventie, doar ca din punct de vedere politic scutirile de taxe/accize sunt mai usor de legislat decat subventiile (cel putin asa este in Congresul SUA, ce o fi in Parlamentul Romaniei nu am idee). Subventiile sunt problematice deoarece pot fi transformate in pomeni electorale si umflate inainte de alegeri. Si scutirile de taxe/accize sunt mai rezonabile prin definitie–nu pot ajunge la nivele prea mari; in caz ca nu sunt suficiente pentru producatorii domestici, atunci inseamna ca trebuie sa se reprofileze pe alte culturi.

Sau poate ca este de vina faptul ca in Romania nu sunt economii de scara, cum pot fi realizate in ferme de sute de mii de hectare, care pot investi in utilaje performante, in ingineri agronomi competenti, etc. Aici statul nu prea are ce face, decat cel mult facilitati fiscale care sa incurajeze asocierea fermelor. Facilitatile fiscale acordate producatorilor pot fi finantate prin impozitarea pamantului nelucrat, ceea ce ii va motiva pe batranii care nu isi pot lucra terenurile sa le concesioneze la cine le poate lucra. Poate ca terenurile mai mici de un hectar ar trebui excluse de la astfel de impozit, pentru ca batranii care practica agricultura de subzistenta sa nu mai alerge dupa dovezi ca isi lucreaza pamantul.

Flavian

Link-ul era gresit: Aur, ferme si petrol

Au crescut toate, atat aurul, cat si cartofii sau benzina.

Lucian Davidescu

@Radu

Dacă s-a trecut la preţul global, producătorii sunt cu atât mai cometitivi. Le rămân şi mai mulţi bani

@Flavian

Aceeaşi remarcă, aurul a fost foarte dezamăgitor comparativ cu ăstea. Practic, s-a depreciat.

ionut

"Facilitatile fiscale acordate producatorilor pot fi finantate prin impozitarea pamantului nelucrat, ceea ce ii va motiva pe batranii care nu isi pot lucra terenurile sa le concesioneze la cine le poate lucra."

Adica expropriere.

"Facilitati fiscale" adica unii sunt exceptati de la jaf, cu alte cuvinte statul ii privilegiaza (ca altceva nu poate). Bravos! De reziduurile marxiste greu scapa omul…

amd

@Lucian

"Serios? Luminează-ne şi pe noi, cam cât e taxa vamală pentru cartofii importaţi din Franţa"

total import produse alimentare ianuarie- octombrie 2010=159825 mil lei

pondere produse alimentare =8.3%

valoare import total alimentere=159825 x 8.3% = 13265 mil lei

din care importuri UE27=3076 mil lei = 23 %

din care Franta=461.3 mil lei = 3.47%

Restul de 77% platesc taxe vamale, tva, impozit …

sursa:INS

Lucian Davidescu

@amd

Deci nu ştii cât este taxa vamală pentru cartofii din Franţa?

Hai să-ţi zic, e zero.

Iar afirmaţia ta e oricum hazardată, pentru că – aşa cum vezi şi de pe grafic – din scumpirea de 54% a cartofilor doar 6% s-a produs în luna ianuarie. Arestările din vămi au fost la începutul lui februarie, deci nici nu-s prinse în statistici.

amd

@Lucian

Chiar daca este un exemplu tras de par, in Romania functioneaza canale de distributie paralele pentu legume-fructe si marfuri alimentare.

Poate doar hipermarketurile (frantuzesti) isi permit sa vanda cartofi din Franta la un pret de 1.5-3 ori mai mare decat cel de aprozar/piata/angro.

Grosul consumului (peste 90%) e asigurat de productie interna (multa neinregistrata) +importuri non-UE (poate inregistrata, poate nu).

Un cartel de importatori poate manipula pretul de referinta in functie de interese de moment sau de im/posibilitatea evitarii taxarii.

Eu as cauta explicatia variatiei pretului la cartofi mai curand la nivelul retelelor de distributie din Romania decat pe alte continante.

PS. chiar daca taxa vamala=0, TVA de 24%e un motiv suficient de evaziune fiscala (de unde a aparut obligativitatea "licentierii" in Romania, in 2010 a tuturor firmelor care fac achizitii intracomunitare. )

Lucian Davidescu

@amd

Sunt grozav de multe exagerări – cu cartelurile, cu evaziunea, cu mafia etc

Un producător de cartofi povestea chiar săptămâna asta că prin decembrie s-a dus să- vândă un surplus de cartofi (pe care nu avusese contract de livrare) în piaţă. Preţ – 1,7 lei. Carteluri, mafie? Nici vorbă! Doar cumpărători neîncrezători, care îl întrebau ce probleme au cartofii de-i dă aşa ieftin.

Aşa că a ridicat preţul şi a scăpat de ei.

Radu

@Lucian Daca vorbesti de pret en-gross, 1.7 RON pe kg inseamna 40 euro-centi pe kg, deci 400 euro pe tona, mai mult decat dublu pretul global.

http://blogs.wsj.com/brussels/2010/10/26/belgium-… spune ca in Europa anul trecut erau 65 euro pe tona la cartofii de cea mai inalta calitate, si in ultimele catevfa luni, din cauza crizei a ajuns sa se dubleze la 135 euro in Belgia (inclusiv TVA).

Deci se pare ca producatorii romani inca nu pot fi competitivi cu cei belgieni (sau francezi etc), si daca nu au tarife protectioniste la import, singurul lucru care ii mai protejeaza sunt gropile din drumurile nationale, care fac transportul mult mai scump ca in tari normale, cu autostrazi 🙂

Lucian Davidescu

@Radu

1. Nu vorbesc de preţ en-gros, de unde şi precizarea "în piaţă"

2. "inca nu pot fi competitivi" e într-adevăr corect, spre comparaţie cu "nu mai sunt competitivi"

3. Mare noroc avem :))

Radu

Chiar si in piata la bucata, pretul e mult prea scump in Romania comparat cu pretul din SUA, de 13-15 centi normal (si in ocazii speciale 9.9 centi) pe lbs. Si daca piata chiar se liberalizeaza, atunci probabil ca se pot imprumuta cartofi de la tara lor de bastina (din Peru, de la incasi) mai ieftin decat se vand in Romania–ca eu vad in magazine banane din Colombia si Guatemala la 28 centi pe lbs, si cartofii sunt mai usor de transportat decat bananele…

Am uitat sa mentionez un lucru–cel putin in SUA, daca un produs agricol nu este atins de pesticide sau ingrasaminte chimice, si este cultivat traditional (cu balegar), se numeste "organic" si se vinde la pret dublu sau triplu. Cu astfel de nisa supravietuiesc fermierii la distante relativ mici (200-300km) de metropole bogate precum New York, San Francisco, Seattle unde sunt destui oameni care sunt amatori de asa ceva. De fapt asta e singurul lucru care mentine "farmers markets" (piete traditionale) in America; costa taraba $100 pe zi de inchiriat, dar taranii tot scot profit. Astfel de nisa al salva o mica parte din producatorii mici din Romania, dar nu e destul de mare nisa pentru majoritatea….

Mai ales daca continua criza si nivelul de trai scade, nu cred ca 90% din romani vor fi dornici sa plateasca dublu sau triplu pe produse organice din piata in loc de produse ieftine din hipermarket (mai ales ca sunt destui smecherasi care sa isi vare coada si sa cumpere de la hipermarket si sa vanda in piata).

Oricum, Romania este pozitionata bine pentru vremurile care urmeaza dupa Peak Oil, faptul ca inca se practica agricultura nemecanizata si inca se folosesc carute cu cai will come in handy.

unul

Astazi am cumparat 40 de kg de cartofi la 2 lei/kg, pret de en gros.

Fata de noiembrie cand erau 1,6 lei/kg, eu zic ca au crescut destul de mult.

Desi sunt convins ca sunt aceeasi cartofi pe care puteam sa ii iau si in noiembrie…