Grecia a luat o grămadă de bani împrumut ( vreo 350 miliarde euro). Au pus de un spectacol, cu extremişti de stânga luptând cu poliţiştii, Hilary Clinton susţinându-i politic etc. etc. Și vor plăti înapoi mult mai puţin.
Asta înseamnă să foloseşti factorii externi pentru dezvoltarea ţării. Ceauşescu era împotriva acestei idei, insistând pe factorul intern, exact pe calea opusă Chinei. După ce a constatat că băncile româneşti dau credite aiurea (criza din 1996, când datoriile băncilor au fost plătite de Victor Ciorbea din bugetul de stat), Isărescu a cedat toate băncile străinilor (Polonia nu făcut asta şi rezultatul s-a văzut în vremuri de criză). Stranierii şi-au retras banii din România în 2008, 2009, au băgat ţara în criză. Soluţia lui Isărescu seamănă cu cea a lui Ceauşescu, scădem salariile, sărăcim ţara, insistăm pe factorul intern.
Măcar dacă am fi ieşit din U.E., dacă nu înţelegem să ne folosim de Europa. Și să ne orientăm spre China, cu aceste salarii de nivel chinezesc. Dar asta ar fi fost tot un apel la factorul extern, tot nu ar fi prezervat „burghezia naţională”, parazitară, manelistă. Mai mult de jumătate din capitalul ţări este deţinut de rezidenţi bucureşteni. Iertaţi-i de toate obligaţiile fiscale spre fericirea ţării.
Investiţiile străine vor scădea în continuare. În 2004 PDL era favorabil investiţiilor străine. Între timp a devenit prizonierul afaceriştilor autohtoni, măsurile de dezvoltare a infrastructurii, de calificare a forţei de muncă au devenit deranjante. Iar fiscalitatea scăzută (haotică), salariile mici crează mai degrabă o impresie proastă decât să atragă. Va apărea un trend de decapitalizare, de plecare a capitalului străin.
Eu credeam că PDL-ul ăsta se bazează pe clasa mijlocie, chiar mai scăpătată, pe emigraţie, pe factori externi. Acuma este mai rău decât Vadim Tudor care se pretinde urmaş legitim al lui Ceauşescu.