Riscograma
Lucian Davidescu

Profesorii sunt cei mai ieftini creditori ai statului

Neplata imediată a despăgubirilor stabilite de instanţe e un abuz de drept. Dobânda prea mică e un abuz de trezorerie.

Trebuie că instituţiile statului stau îngrozitor cu educaţia juridică şi financiară dacă au ajuns să formuleze concluzii în termenii că „nu sunt bani”.

Refuzul unilateral de-a plăti despăgubirile „certe, lichide şi exigibile” stabilite de instanţe echivalează, juridic, cu o încetare de plăţi. Financiar, „eşalonarea” prin care statul încearcă să rezolve problema înseamnă doar un deficit bugetar mascat şi o datorie publică pe care va trebui s-o plătim în anii următori.

Pentru trezorerie, „nu sunt bani” este o expresie lipsită de sens. Acolo se lucrează cu priorităţi. Iar priorităţile se stabilesc în funcţie de dobândă. Cu cât este dobânda mai mare, cu atât un creditor are mai multe şanse să-şi vadăă banii înapoi repede. La dobânzi mici sau zero, el va fi amânat la nesfârşit.

În cazul bugetarilor, dobânda este stabilită unilateral la nivelul ratei inflaţiei (3,55%, în scădere), adică mult sub nivelul la care se împrumută statul în mod normal. Nu dobânda de referinţă a BNR (6%), uzuală în dreptul contractual, nu randamentul titlurilor de stat emise pe piaţa internă (~7%), nu dobânda penalizatoare percepută chiar de stat în cazul contribuabililor care nu-şi achită obligaţiile la timp (18,75%). În cazul de faţă, ultimul nivel este singurul adecvat, de vreme ce creditorii nu au fost de acord cu eşalonarea.

La acest nivel de dobândă, trezoreria ar găsi imediat bani pentru despăgubiri, ba chiar s-ar bucura că a făcut o „economie” împrumutându-se din altă parte.

9 comentarii
Ștefan A.

Cum am scris si alta data , trebuie pusi la egalitate statul si cetateanul . Aceiasi dobinda calculata , aceiasi amenda impusa indiferent ca cetateanul e dator fata de stat sau statul fata de cetatean . Asta ca una din regurile fundamentale a unei democratii functionante si nu de fatada .

Cind un stat declara ca nu are de unde scoate 9 miliarde de lei din masa enorma de peste 200 miliarde lei cheltuieli anuale , te apuca risul sau plinsul , depinde de unghiul de vedere . 🙁

Ce e mai tragic e ca acelasi stat e compus la nivel politic din aceiasi oameni care au votat in UNANIMITATE legea maririlor de salarii in invatamint cu 50 % si fara nici o acoperire financiara cum cere legea .

Deci , indiferent ca sint la guvernare sau opozitie acesti oameni sint fie mincinosi in totalitate , fie necorespunzatori functilor detinute . Cit priveste justitia , stim toti in ce hal este dar daca tu ca stat te sustragi unor sentinte definitive , obligatorii si inatacabile , esti primul care impinge la nerespectarea legilor . Inutil a cere fermitate , onestitate celor multi . Conteaza faptele si nu vorbele .

Plictisit

Atata timp cat doar o singura institutie bancara are dreptul sa emita bani in tara asta, totul va fi de rahat.

Si am spus institutie bancara si nu BNR, ca nu e o banca nationala. BNR e o banca privata la fel ca FED-ul.

2/3 din actionari sunt persoane private. 😉

Deci trebuie renuntat la moneda. Moneda permite inselaciunea si perpetueaza inselaciunea prin inflatie.

kilroy

Atitudinea statului vizavi de contribuabil poate fi rezumata de formularea politistului american: "Ai dreptul sa nu spui nimic. Tot ceea ce spui, poate fi folosit impotriva ta."

Si eu vreau ca statului sa i se aplice aceeasi dobanda de 18,75%, dar tare mi-e teama ca voi ramane cu vrutul.

Atotnestiutorul

Stefan, Domnul Plictisit, Kilroy – trebuie sa va dati seama ca traiti in lumea "lor", pe pamantul "lor", mancand mancarea "lor" si respirand aerul "lor". "Ei" conduc si "Ei" decid daca voi veti exista sau nu maine. Fazele astea cu "desfiintam moneda", "BNR este privata si serveste interese private".. etc. nu fac nici un bine umanitatii pentru ca "ei".. tot "ei" conduc si tot ce inseamna mass-media, internet si altele.

"Ei" se pot debarasa de orice amenintare la adresa sistemului printr-o simpla catalogare de "terorist" . Nu stiu daca ati observat cum in vest au inceput sa apara legi, votate rapid si in liniste, care inlatura cam toate drepturile fundamentale ale cetatenilor suspectati de "terorism".

Internetul, minunatul internet, sufera in acest moment un proces de cenzurare si punere sub controlul puterii. Motivele sunt puerile… vezi Doamne sa nu incurajam pornografia cu minori … furtul de proprietate intelectuala.. bullshit defapt. Subiectul cenzurii este insasi "libertatea" internetului. Ieri am citit o stire de prin SUA care spune ca pe la ei prin congres umbla niste baieti care vor sa bage niste amendamente care sa dea dreptul unei agentii guvernamentale sa decida ca un site/domeniu incalca .. orice lege.. etc. (un fel de CNA de la noi) iar cei vizati de "deciziile" astora vor fi VINOVATI pana cand isi vor putea dovedi NEVINOVATIA – o incalcare flagranta a constitutiei celei mai democratice democratii a planetei. Cei vizati de respectiva agentie si declarati "inderizabili" vor intra pe o lista neagra iar toti providerii de internet, toate motoarele de cautare… absolut toti cei care pot sa dea un link catre acele domenii sunt obligate sa nu mai faca asta, binenteles sub amenintarea intrarii pe "lista neagra".

In fiecare zi "ei" iti fura inca un pic din (cica) libertatea pe care o ai … iar tu, cetatean cu drept de vot, nu ai nici o posibilitate de a te impotrivi. Frectiile astea gen "zeitgeist" nu fac nimic util … cata vreme cu totii stam ascunsi in spatele unui IP … deocamdata .. pentru ca in 10 ani CNPul si IPul vor fi cele doua numere care iti vor "dicta" existenta. Va veni ziua in care "bula" se va sparge .. problema este ca noi vom fi "taranii inarmati cu flegme si injuraturi" iar ei vor fi "boierii slab inarmati cu tancuri si mitraliere" (multumesc celor de la Vacanta Mare pentru ca au conceput comparatia dintre tarani si boieri intr-o sceneta … si sper ca nu se vor supara ca am folosit asta fara sa le cer acordul :P)

Adrian Stoica

@Atotnestiutorul: Ai perfecta dreptate in ceea ce priveste cenzurarea internetului. In Romania – si probabil nu numai in Romania – iti poti pierde painea daca exprimi "opinii extremiste periculoase" in spatiul virtual. Ma rog, nu trebuie sa instigi la genocid, la revolutie, la incalcarea ordinii publice, sau la mai stiu eu ce, e suficient ca un pulifrici politic sa-ti aprecieze astfel opiniile. Uite, citeste aici: http://casteluldenisip.blogspot.com/2011/09/cine-

Atotnestiutorul

@ Adrian – aia chiar vorbesc serios ? … penibil . . . dar ce sa ceri de la o natie de analfabeti.

Mihai Voicu

La vremea votării legii mi-a fost clar că nu sunt bani şi a fost un vot populist-otrăvit. Câştigarea în justiţie a drepturilor (variante : zero, simplu sau cumulat) este un exemplu clar de aplicare neuniformă a legilor, un simptom al stării justiţiei în România.

Și totuşi este imperios necesar ca profesorii să aibă salarii decente, nu doar cei care au dat statul în judecată. De asemenea statul ar trebui să plătească pentru datoriile sale aceeaşi dobândă pe care o pretinde datorilor săi cetăţeni.

Și în primul rând statul ar trebui să respecte propriile legi sau să le schimbe. Este chiar atât de simplu! De nici nu vorbim de stat, ci de politicieni.

http://mihvoi.blogspot.com/2011/11/meritocratia-s

Ela

Mda,

In 1988 ieseam din Facultate si m-a aruncat "repartitia" profesor la tara intr-un colt de rai intr-un sat uitat de lume, si aveam atunci salariul cel mai mic de profesor in invatamant : 2450. In acelasi an cred ca cel mediu era undeva pe la 1700, adica eu aveam aproape cu 50 % mai mult decat cel mediu pe economie… incepator in primul an de munca, fara alta vechime, fara sporuri.

Au trecut ceva anisori, am ramas tot in invatamant, am deja 23 de ani impliniti – vechime la catedra si in invatamant… si banii ce-i iau in mana sunt cu muuult sub salariul mediu pe economie (dupa ce dau taxe si impozite si alte dari obligatorii care ajung la aproape 45 % din salar)

Unde am ajuns ? Femeia de servici de la banca are salariul cat cativa profesori la un loc, dar ea are o mare responsabilitate in comparatie cu mine, nu ?

Basca ne mai si reduc salariile, ca sunt prea mari ?

MIA

>Femeia de servici de la banca are salariul cat cativa profesori la un loc,{…}

Mai sunt femei de serviciu angajate la banci sau apeleaza la firme specializate ?

Dar na … vechile lozinci moare greu.