Riscograma

Culegem roadele guvernării? 5 înfăptuiri măreţe ale guvernului Boc

Umblă o vorbă în târg că România iese iar din recesiune, aşa cum a mai „ieşit” de opt ori până acum. Mai devreme sau mai târziu trebuia să iasă, dar dacă asta se întâmplă este nu datorită ci în ciuda guvernului. Iată de ce:

1. Majoritatea ţărilor UE au avut anul trecut două sau trei trimestre de creştere economică şi au încheiat pe plus. Pe scădere au rămas doar repetenţii: România, Grecia şi probabil Irlanda.

Atenție, vine recesiunea – tăiați preventiv salariile de la FMI!
Atenție, vine recesiunea – tăiați preventiv salariile de la FMI!

2. CAS a crescut cu 3% încă de la începutul lui 2009, astfel că impozitarea muncii a ajuns printre cele mai mari din Europa. La jumătatea lui 2010, TVA a crescut la unul dintre cele mai ridicate niveluri din Europa. Nici TVA, nici impozitarea muncii nu scad.

3. Numărul contractelor de muncă a scăzut în doi ani cu două milioane, la doar 4,3 milioane.

4. Salariile bugetarilor au fost tăiate fără discriminare. Un medic stagiar a scăzut de la 1300 la 1000 de lei net pe lună. Acum cresc tot fără discriminare. Medicul stagiar ajunge la 1150 de lei pe lună. Legea salarizării unitare nu se aplică, pentru că ar pierde prea mult clienţii politici – jumătate din salarii sau chiar posturile cu totul.

Fără bani, România se întoarce în lumea a treia. 10 robinete posibile
Fără bani, România se întoarce în lumea a treia. 10 robinete posibile

5. Datoria publică a României a crescut de la 20 la 35% iar la sfârşitul acestui an va fi de 40% din PIB. Asta înseamnă alte 20 de miliarde de euro, pentru care doar dobânda este de un miliard de euro pe an. Ce s-a întâmplat cu banii? S-au construit o parte din cei 800 km de autostradă promişi de Berceanu acum doi ani. O foarte mică parte: mai nimic.


Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou