Riscograma
Lucian Davidescu

În sfârşit, Germania câştigă războiul…

…dar pare să piardă pacea

Germania a obţinut absolut tot ce a vrut înainte de runda finală a negocierilor pentru salvarea zonei euro şia Uniunii Europene, cu o singură excepţie: rezolvarea.

Este clar ce nu se va întâmpla: monetizarea datoriilor. BCE a redus dobânda înapoi la 1%, dând semnalul că va furniza oricâtă lichiditate pe termen scurt ar fi necesară, dar a spus explicit că nu dă bani nici FMI, nici EFSF nici altcuiva.

La fel ca şi cartelul băncilor centrale format săptămâna trecută, măsura îi ajută pe bancheri fără să rezolve problema statelor prea îndatorate. Desigur, asta nu este suficient.

Pe măsură ce trezoreriile vor continua să se bată pe tot mai puţini bani, dobânzile vor creşte, iar pentru zona euro asta înseamnă criză. Criza fără finanţare înseamnă încetare de plăţi, iar încetarea de plăţi înseamnă falimente bancare.

Teoretic, băncile ar trebui să fie salvate de state, numai că statele nu mai au bani. Aşa că singura şansă ca soluţia negociată acum să aibă o finalitate este ca, mai vizibil sau mai pe furiş, datoria să fie totuşi monetizată însă prin bunăvoinţa BCE faţă de băncile comerciale.

17 comentarii
Florin

Imprumuturile ieftine nu vor forţa niciodata guvernele să taie din cheltuieli. Never ever!

Chestia cu oricata lichiditate va avea ca efect inflatie. Inflatia va fi resimtita in primul rând de aia cu nivel de trai mai ridicat. De germania, olanda, etc… care s-ar putea la un moment dat sa zica: la naiba cu euro, hai sa traim mai bine cu marci si guldeni.

(sa ne amintim ca de fapt euro nu a fost validat de poporul german, ci doar de guvern)

Marca germana a fost puternica si inainte de euro, in mod sigur germania nu va iesi prost din asta.

Isailă Brătfălean

Germania nu câştigă războiul, ci îl declanşează. Distrugere statelor sociale pe datorie din Italia, Grecia, Spania, Portugalia, va declanşa revolte, „după plăcere”, ale populaţiilor sau guvernelor, împotriva controlorilor de la Bruxelles care nu se vor feri să spună cine i-a mânat în luptă.

E foarte uşor să zici „fiţi mai disciplinaţi”, dar nea Carlos sau Ioanis, nu se simt responsabili pentru defecte care nu îi privesc direct, sunt ale statelor şi societăţilor lor. Nemţii ar trebui să discute direct cu Carlos şi Ioanis, dar nu vor să-şi spargă propriul naţionalism.

Radu

@Florin

De unde scoti tu inflatie in Germania? In Germania salariile si preturile au stagnat de un deceniu, inflatie a fost doar in tari periferice, de au ajuns la nivel german (ceea ce nu merita, nici la preturi nici la salarii). Ar fi bine ca sa se revina la echilibrul de acum un deceniu, cativa ani sa stagneze salariile si preturile in tarile periferice (si sa lase loc sa creasca cele din Germania si Olanda), dar nu vad cum se va intampla asa ceva fara o politica monetara expansionista. Urmeaza cel putin un deceniu pierdut cu deflatie si liquidity trap, a la Japonia (unde preturile sunt la niveluri mai mici ca in anii 80)

Nick

Imi poate spune si mie de ce nu pot statele sa tipareasca "Tax Coupons"? Cu alte cuvinte de ce o tara nu poate sa emita un fel de "bonuri de masa" valabile doar pentru plata taxelor si impozitelor? Cu astfel de "bonuri" sa se poata plati doar taxele si impozitele catre stat cu o reducere de 5%. Sunt convins ca vor fi firme si persoane fizice ce vor achizitiona astfel de "bonuri" chiar in avans imprumutind astfel statul…

Lucian Davidescu

@Florin

Păi ăstea nu sunt pentru guverne. Nu va cumpăra nici o bancă titluri pe zece ani ca să se bage la repo pe o săptămână

@Isailă

Faptul că Italia nu mai găseşte de unde să se împrumute nu ţine de Germania, ţine de Italia. Că nu pot monetiza datoria… asta e rău pentru ăia care s-au împrumutat şi bine pentru cine a economisit.

@Nick

Pot să tipărească orice. Dar un astfel de cupon îl cumperi dacă ai taxe de plătit. Or, statele vor să cheltuie mai mult decât nivelul taxelor încasate, adică să ia şi de la cei care n-au taxe de plătit.

mike

ideea cu criza asta e ca sa le-o traga in cap la cei care au economisit si sa-i si salveze chiar ( vor unii ) pe cheltuitori ca deh , astia produc crestere economica si fara ei ce ne-am face …

romania inedit

Eu cred ca solutia aleasa de nemti da un impuls pentru mai multa competitivitate, mai dihai decat de agenda de la Lisabona .

Problema cheltuielilor in Uniunea Europeana este ca sunt multe cheltuieli fara rost asa ca au de unde sa taie .

xxela

Si totusi care este solutia pe termen scurt la finantarea acestor imense datorii? ca asta ne interesa de la acest summit nu ce vom face pe termen lung. Orice disciplina sau reorganizare fiscala ai adopta pe viitor tot nu-ti vei putea plati datoriile actuale.

MIA

>Orice disciplina sau reorganizare fiscala ai adopta pe viitor tot nu-ti vei putea plati datoriile actuale.

Excelenta observatie !

Apropo de aminarea pentru martie 2012 … stie cineva exact ( Stefan parca enumera la un moment dat ) cind vor fi scadentele urmatoare la transele importante de datorii europene pentru refinantare ? Din cite retin sunt mai devreme de ( noua ) luna fatidica … 😉

ioanis

@Isailă Brătfălean

"Conducerea ATE Bank Romania informeaza actionarii si clientii bancii ca in data de 28 Noiembrie 2011 a fost finalizata operatiunea de majorare a capitalului social al ATE Bank Romania cu suma de 84.472.000 LEI (20.000.000 EUR echiv.),prin aport de numerar, in conformitate cu Hotararea Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor din data de 16.09.2011. In prezent capitalul social ATE Bank Romania se ridica la valoarea totala de 220.942.588 LEI (aproximativ 50.791.400 EUR), iar actionarul majoritar, ATE Bank Grecia, detine o cota de participare de 84%, in crestere de la 74,12%.

Decizia de majorare a capitalului social ATE Bank Romania, adoptata pe fondul unui climat economic international si local extrem de dificil, reflecta angajamentul de a sustine activitatea bancii manifestata atat de catre Conducerea ATE Bank Romania cat si de catre actionarul sau majoritar, ATE Bank Grecia."

Cu stima,

Ioanis

romania inedit

Intre timp Finlanda si-a dat seama de pericolul crearii celui de-al patrulea Reich si se opune din ce in ce mai vehement .

Juan | Seguros Caste

Bun video. Ce nu a reusit Hitler in al doilea razboi mondial reuseste Angela Merkel acuma. Or sa capareze toata Europa. Criza ei au facuto

Dani | Fontaneria Ca

Salut Juan tu esti de al meu de aici .

Guvernele se bat pentru putere si noi saraci nu stim pe unde sa mai fugim prin lume pentru o bucata de paine. Sunt de acord cu voi germania e un lup imbracat in haine de oaie. Ei si americani sunt cea mai mare mafie.

petre barde USA

EU stiu ca YUDISMUL , CRESTINISMUL , ISLAMUL au cautat sa gasesca KEYA de BOLTA a FERICIRII TERESTRE, si n-au gasit altceva DECAT URA religioasa, razboae , MANDRIE, LACOMIE atinse prin CORUPTIE , spionaj si Sexualitate existente pe toate meridianele. VEZI FATSA ‘N FATSA VATIKANUL si ISLA MUL ultimul mai deskis la minte ONLY, in ce priveste HAREMUL CACI previne delictul de VIOL SEXUAL al preotilor. VATICANUL nu i se cereA HAREM, dar nici Exrema ,IDIOATA BURLACIA oficiala a preotilor CATOLICI , NECASTRATI URMATA de PEDOFILIE nerusinata. STIGMATUL KATOLIK ….. PT……………… JUAN – SEGUROS : Nemtii l-au avut pe hitler iar voi spaniolii PE FRANKO, care va lasaT mostenire – JUAN DE BURBON KING. NU germaniiI VA OBLIGA nici pe VOI nici pe greci, SA TRAITI PE SUDOAREA SI PRICEPEREA GERMANA SAU NORDIKA, si PE LUX fara sa mai AVETI colonii in SUD AMERIKA, iar grecii fara sa mai fie imperiu bizantin.AM TRAIT IN BANAT SI CUNOSC VALOAREA GENELOR POPORULUI GERMAN. NEMTII trebuiau pastrati IMPORTATI, NU ALUNGATI, din lacomie necontrolata desi si EI AU defecte. NO BODY IS PERFECT fara KUSUR. NICI-O CULOARE NU ESTE PURA, are ceva din alte culori.

Sebastian

Hitler si al doilea razboi mondial a demonstrat ce fel de oam,eni sunt „Nemtii”. Si aici inchei…

Popa Raul

Ne-am distrus economia cu ajutorul statelor din Europa de vest. Ne-au pacalit si acum tragem ponoasele. Vom ajunge chiar si mai rau, pentru ca mana de lucru in Romania cand va creste, toate firmele straine vor pleca din Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *