Riscograma
Lucian Davidescu

Secretul Germaniei în criza euro

Când se discută „salvarea” câte unei ţări de la periferia zonei euro, unul dintre principiile directoare este că „germanii nu vor să plătească…”.

 

Formularea maschează însă o tehnicalitate importantă. Corect este „germanii au plătit deja şi nu vor să rămână cu buza umflată”.

Totul porneşte de la modul complicat în care a fost construit sistemul de plăţi din zona euro. Deşi s-a înfiinţat Banca Centrală Europeană, continuă să funcţioneze şi băncile centrale naţionale iar rolul lor este în continuare foarte important. Ele se ocupă de decontările către bănci, în interiorul unui sistem de clearing pe nume TARGET2 (Trans-European Automated Real-time Gross Settlement Express Transfer System).

Cum funcţionează: Să presupunem că Grecia cumpără trei submarine germane „tip 214” la preţul total de 1,8 miliarde de euro (Grecia este cel mai important client de export al industriei de armament germane cu 15% din total). Guvernul elen virează banii printr-o bancă comercială locală, care trimite ordinul mai departe la banca centrală. Banca centrală introduce ordinul în sistemul TARGET2, de la BCE, care la rândul său permite băncii centrale din Germania respectiv băncii comerciale destinatare să facă plata mai departe. Deocamdată, banii nu s-au transferat efectiv. Banca Greciei are o datorie către TARGET2 în timp ce Bundesbank are o creanţă. Din când în când se reglează conturile, dar nu există un termen limită.

În cazul băncilor centrale cu monedă proprie, lucrurile sunt mult mai simple. Atunci când există excedent de cont curent, fie banca centrală acumulează rezerve de monede străine, fie moneda proprie se apreciază ajutând astfel la reglarea naturală a transferurilor. n interiorul zonei euro, acest mecanism a dispărut şi singurul canal de reglare erau dobânzile. Însă ele au fost micşorate politic aproape de zero, astfel încât statele periferice au putut cheltui peste posibilităţi, fără să se gândească la consecinţe. După ce a început criza şi s-au trezit că n-au de unde plăti, datoriile lor faţă de TARGET2 au tot crescut. La fel şi creanţele Germaniei, care are acum de încasat 700 de miliarde de euro, adică un sfert din PIB sau aproape 10.000 de euro pe cap de cetăţean.

Grecia, Spania, Portugalia, Italia, Irlanda, Cipru – toate au o problemă cu datoriile. Însă la capătul celălalt, Germania, Olanda şi Finlanda au o problemă (cel puţin) la fel de mare cu creanţele. Pentru că, dacă primele nu mai pot plăti, tot surplusul de eficienţă al celor din urmă va fi fost degeaba.

Totuşi, povestea asta nu-i o melodramă cu greieri şi furnici. Da, germanii au muncit mai mult, pe bani mai puţini decât li s-ar fi cuvenit iar acum când să culeagă beneficiile riscă să rămână se nu se aleagă cu nimic. Pe de altă parte, fără accesul la credite nejustificat de ieftine, grecii n-ar fi cumpărat niciodată cele trei submarine. Ar fi luat cel mult două şi ar fi negociat la jumătate din preţul total. Cu excedent de cont curent mai mic şi şomaj ceva mai mare în Germania.

Aşa cum despre ciprioţi se spune că şi-au asumat riscuri creditând Grecia iar acum suportă consecinţele, exact la fel se poate spune şi despre germani.

Acum, creanţa începe să nu mai valoreze nimic, pentru că valoarea reală din spatele ei a dispărut. Dacă BCE va regla conturile, băncile centrale datornice vor da faliment iar banii emişi se vor transforma instantaneu în inflaţie germană. Aşa că acum germanii sunt obligaţi să înghită pierderea şi tentaţi să-i pedepsească pe datornici.

Pentru o comparaţie uşor de vizualizat, Germania este cam ca un cârciumar care a vândut „pe caiet”. A tăiat din propriile cheltuieli ca să acopere problema de cashflow şi a admirat cu mândrie cum beţivii îi umplu caietul de bani. Numai că a venit vremea decontării, iar „beţivii” se caută prin buzunarele goale. Obidit, cârciumarul încearcă să recupereze ce nu se mai poate recupera, în stil mafiot: „Treceţi la spălat de vase!”

27 de comentarii
Emil Perhinschi

interesant de vazut cat au contribuit vanzarile pe caiet la cresterea PIB-ului …

Cornel Jurja

Nu cred ca va da faliment.Germania este o tara cu economie puternica si bine structurata.Problema este alta. Avand probleme cu recuperarea creantelor , va avea probleme in economie. Adica se va confrunta pe o perioada destul de lunga cu o stagnare economica si poate si cu scurte perioade de recesiune.Cat priveste faptul ca acest carciumar german ii va pune pe datornici la spalarea vaselor gratis, acest lucru se va reflecta in deteriorarea situatiei sociale , prin cresterea somajului in randuil germanilor.In timpul acesta datornicii nu se vor putea plimba cu submarinele germane din lipsa banilor pentru combustibil.In curand tiganii din Romania vor merge la fata locului si le vor fura si vinde la fier vechi., proprietarii lor neavand bani nici pentru paza lor, iarf tiganii vor adopta tactica lacustelor, adica vor ataca in masa!

Dan Horea

exista armament (nenuclear) care permite distrugerea unui inamic ce ataca in masa.

dicanel

Bună comparaţia de la final, că, sincer, mi s-a rupt filmul la penultimul paragraf. Îl recitesc mâine.

Emil

Cred că sunteţi nu ştiu dacă singurul oricum printre puţinii care au atras atenţia în mod repetat asupra exporturilor de arme germane (la francezi trebuia să mai insistaţi…) pe piaţa greacă, ca element fundamental în înţelegerea a ce se întâmplă cu criza asta în Europa. Restul, marii guru în ale economiei, nu au reuşit încă să scoată capul din nisip.

Octavian Lupu

Cum bine spunea cineva, atunci cand ciumpalacii din UE cumpara mertane, de fapt ei o fac cu banii lui Merkel.

Octavian Lupu

Cum bine spunea cineva, atunci cand ciumpalacii din UE cumpara mertane, de fapt ei o fac cu banii lui Merkel.

nu e nici un secret

„Pentru o comparaţie uşor de vizualizat, Germania este cam ca un cârciumar care a vândut “pe caiet”. A tăiat din propriile cheltuieli ca să acopere problema de cashflow şi a admirat cu mândrie cum beţivii îi umplu caietul de bani.”

In realitate i-a obligat sa ia pe caiet, si inca la pret umflat, asa cum si pe noi ne-au obligat sa semnam de primirea a 20 miliarde pe care nu le-am primit niciodata. Grecii macar au ramas cu niste submarine.

Germania stia foarte bine ca grecii/cipriotii nu pot plati niciodata , asa cum bancile care au dat credit cu buletinul l-au dat stiind foarte clar ca acel credit nu poate fi recuperat.

Scopul a fost o indatorare atat de mare si de nerecuperabila incat bancile sa poata cere suveranitate in locul banilor. N-ai bani ? Stiam, de-aia te-am si imprumutat stiind ca n-o sa ai. De-aia ti-am si pus dobanda si conditiile alea imposibil de indeplinit. Stiu ca n-ai bani, asta si speram: sa n-ai. Nu-i nimic, imi dai din suveranitate. Asta am urmarit de la bun inceput.

Adevaratul interes al datoriilor suverane nu este datoria ci suveranitatea. Problema este daca popoarele vor accepta cedarea ei de politicieni catre banci.

Vor accepta popoarele ca tzarile lor sa fie tranzactionate in secret de cativa politicieni tradatori , complici cu bancile in aceasta inginerie financiara ?

valoarea reala

„Acum, creanţa începe să nu mai valoreze nimic, pentru că valoarea reală din spatele ei a dispărut”.

Nu a existat niciodata deci n-a disparut nimic. O casa n-a valorat niciodata in realitate 2 miliarde de dolari, creantza nu a avut niciodata in spatele ei valoarea invocata de banci.
Acesta este motivul pentru care le este groaza de orice audit: deoarece s-ar afla ca am baut o cinzeaza si m-ai trecut pe caiet cu trei butoaie.

Toma Constantin

germania risca falimentul ?!? hai ca m-ati dat pe spate ! cine a scris titlul acesta,ori nu cunoaste istoria poporului german,ori face „jocurile” unora mai de la rasarit .

Emil Perhinschi

Germania a refuzat sa mai plateasca datorii de 2 sau 3 ori in ultima suta de ani … probabil faceau jocurile unora mai de la rasarit 😉

cotzofanaromaneasca

Al patrulea Reich s-a instalat si doreste sa conduca Europa. Au castigat continentul pe coordonate economice, prin santaje financiare si decizii la nivel de UE, unde au majoritatea cu ajutorul tarilor satelit (Austria, Luxemburg, Olanda, Belgia), dar lupta este la fel de nemiloasa ca si in razboiul autentic. De la rasarit …mai citeste!!!…..despre pactul Ribentropp – Molotov – nu se spune , dar traieste ( o dovada : doar in ce ne priveste nu au fost anulate – nici macar denuntate – prevederile lui ) ; pacat de fraierii care cred in bla-blauri despre democratie , UE , Schengen si alte baliverne , parlament european , comitete si comitii ; vorba poetului :” averea sa le aperi , marirea si-a lor bine / ei bratul tau inarma ca sa lovesti in tine…”-deocamdata , la noi , lucreaza prin cozi de topor , dar daca se supara tare…se antreneaza si se pregatesc prin munti fel de fel de „batalioane” si „garzi”(interzise de forma prin alte parti ) care -deocamdata- agita doar steaguri si ne amintesc ca marea alianta mai continea si arbitrajul de la Viena….ne astepta vremuri de bejenie pe noi Romanii…cred ca ne vom interna „benevol” in viitoarele lagare de munca nemtesti din cauza saraciei care ne-a fost atribuita prin integrarea fortata in UE. …vai de noi astia mai „neputinciosi”…

molie

Nu cred ca vor trece cu vederea datoriile. Se gaseste o forma de recuperare. 
P.S. Auzi tot timpul, carciumarul dicteaza, carciumarul impune, carciumarul a tinut si tine in carca toate datoriile. Mi se pare normal sa dictezi si sa te impui in UE atata timp cat esti locomotiva Europei.

Bogdan

„Tehnicalitate”? Ne-am dat naibii, nu mai avem cuvinte in romana sa exprimam lucruri din astea de inalt nivel. Hai sa mai punem mana si pe DEX un pic.

Isailă Brătfălean

Guvernul naţionalist al Angelei Merkel este extrem de vinovat. A preferat să creeze mecanisme pentru export în UE pe caiet, pe datoria altora, pentru a avea activitate economică exclusiv în Germania, investiţii în Germania, deseori cu mână de lucru imigrată în Germania din afara UE. Soluţia alternativă ar fi fost investiţiile de capital german în ţările UE sărace, unde activitatea economică ar fi creat şi venituri, încât ar fi fost evitate cumpărările pe datorie. Comparaţia dintre Adolf Hitler şi Angela Merkel are un sâmbure de adevăr.

Radu Limpede

Corect, citez din Lagarde pe cand era MinFin in Franta:
Germania a contribuit la dezechilibrul zonei euro …
Lagarde nu a pronuntat MERCANTILISM ca sa nu aprinda un fitil politic, dar alti economisti (independenti) au spus-o pe sleau.

riscograma

Pentru o comparaţie uşor de vizualizat, Germania este cam ca un cârciumar care a vândut “pe caiet”. A tăiat din propriile cheltuieli ca să acopere problema de cashflow şi a admirat cu mândrie cum beţivii îi umplu caietul de bani. Numai că a venit vremea decontării, iar “beţivii” se caută prin buzunarele goale. Obidit, cârciumarul încearcă să recupereze ce nu se mai poate recupera, în stil mafiot: “Treceţi la spălat de vase!”

Burca Costinel

Problema este ca secretul Germaniei in criza euro il stie toata lumea si de asta datornicii nu sunt de acord sa-si plateasca datoriile.

Jack

Stie cineva de (pe) aici care este definitia/dezideratul globalizarii? Daca da atunci aveti 90% din raspuns! Restul sint detalii…

numeris nomen

@Jack: Stiu eu. Globalizarea este o utopie in numele careia niste persoane acumuleaza putere si bunastare personala (si familiala). Asa cum au facut si fac in numele credintei, al comunismului, al capitalismului si in numele multor alte isme la fel de utopice despre care ei stiu foarte exact ca sint irealizabile -de altfel nici nu incearca sa le realizeze. Ci va pun pe voi la treaba, pe unii pro si pe unii contra.
Jack, putere= egalizarea diferentzelor. Da-le oamenilor doua scopuri oricat de iluzorii dar neaparat opuse, antagonice, si vor depune pro sau contra eforturi imense. Ei bine, efortul lor este sursa puterii tale. Este un „lucru mecanic” care produce caldura pentru tine , din epuizarea celor doua parti ce se consuma reciproc in tendintza lor de egalizare, de anihilare reciproca. Se numeste egalizarea potentialelor , este o tendintza naturala si inevitabile, iar smecheria este sa induci oamenilor diferentze iluzorii, nereale. In termeni populari se mai numeste si „crearea de oportunitati de afaceri”. Incepe prin atribuirea arbitrara a atributelor ( 😛 ) „bun” si „rau”.

Jack

@numeris nomen – ar trebui sa-nteleg ca UE (sa nereferim doar la ea) n-are niciun scop clar, doar vrea sa ne oboseasca pe mine si pe tine eventual fara rost sau, in cel mai bun caz, sa castige niste maruntis? Explicatia inginereasca exprimata de tine nu prea e pe intelesul meu, e mai… ezoterica, asa…
Definitia mea e alta: globalizarea e un joc, atunci cand ai absolut tot ceea ce se poate cumpara cu bani iti doresti altceva. Control si putere la un alt nivel (te crezi un semizeu, deja)! Incepi sa te intalnesti cu cei asemeni tie (oricum nu sint decat o mana de oameni, nu se imparte la prea multi) si sa incerci sa vezi cat de departe poti ajunge. Ce parghii ai pentru asta? Cele mai meschine si mai temute pentru „cobai”! Guvernele! Dar guvernele sint prea multe, n-ar fi mai bine sa fie o uniune cu un guvern peste toate celelalte? Ba da! Daca exista si o moneda unica nu e (si) mai usor? Ba da! Daca exista legi unice nu e mai usor? Ba da! Daca internetul, comunicatiile, ar pleca toate din acelasi nod nu ar fi mai usor? Ba da! (http://incomemagazine.ro/articole/va-intra-telecomul-romanesc-in-schengen-ue-vrea-model-american-pe-piata-telecomunicatiilor). Daca n-ar mai exista bani fizici n-ar fi ideal pentru noi? Absolut! Ne-ar durea in c*r ca lumea nu mai are incredere in banci. Etc…

kellogs

@ Jack, numeris: teoria conspiratiei este rasuflata, dar parca numeris o prezinta intr-o lumina noua 🙂

riscograma

De ce este atât de dramatic să fii colonie în UE
http://jurnalul.ro/editorial/de-ce-este-atat-de-dramatic-sa-fii-colonie-in-ue-623321.html

Prin interventia politica directa si determinanta in desfasurarea referendumului din 29 iulie, puterea coloniala si-a dat, culmea!, si peste propria mana. In cauza a fost fuga sa de responsabilitate! Nerecunoscuta oficial, desi e vizibila de la o posta, disfunctia organica a economiei si, prin incidenta, chiar a societatii din Romania este ca, in timp ce decizia a ajuns integral la capitalul strain, administrarea a fost lasata de acesta, intr-o evidenta fuga de responsabilitate, fostului detinator al deciziei, statul roman, probabil din motive de costuri. Asa ceva nu poate insa functiona! Dupa cum se si vede!
In general nu este posibil, pentru ca acela ce administreaza nu poate face practic nimic daca nu are in mana decizia. In structurile corporatiste, problemele se rezolva prin delegarea deciziei catre administrator, actionarul pastrandu-si practic decizia doar in privinta confirmarii/infirmarii administratorului. Dar totul devine nefunctional daca administratorului nu i de da de fapt nici o decizie la dispozitie. Iar disfunctia majora in Romania se adanceste tocmai pe masura ce statul tot pierde pozitii, parghii si instrumente de actiune ce trec la capitalul strain care, evident si pentru Grivei, nu doreste sa preia administrarea.
Dupa interventia puterilor coloniale in desfasurarea referendumului din 29 iulie, disfunctia va tinde sa se adanceasca nu doar ca urmare a unor noi deposedari de pozitii si instrumente ale statului, dar si in urma unor pasi constienti inapoi din partea reprezentantilor acestuia pe principiul ‘ce, tu sa dictezi si eu sa iau castanele din foc“?! Cu alte cuvinte, la fuga de raspundere a capitalului strain prin nepreluarea administratiei, se va raspunde tot cu fuga de raspundere. Si nu se va mai intreprinde mai nimic sau totul alaturi de drum! Astea nu-s povesti! Delasarea si excesul de zel sunt cele mai teribile arme ale sclavilor impotriva stapanilor nesatiosi. In mod normal, tinand cont de faptul ca drum de intoarcere nu mai este, solutia ar fi, in situatia data, preluarea administratiei de catre detinatorii deciziei. Dar, vai!, este un proces greu, cu asumare de sensibile si dificile responsabilitati si, bineinteles, extrem de costisitor si foarte probabil fara cine stie ce rezultate. Actualii detinatori straini ai deciziei in economie au cumparat-o de la romani cu vreo 5-6 miliarde de euro, adica aproape gratis. Administrarea ar costa insa vreo cateva zeci de miliarde de euro anual. Este foarte posibil sa nu-si scoata banii! Capitalul strain extrage anual din Romania, fara vreo greutate, circa 30-40 de miliarde de euro prin asa-numitele ‘preturi de transfer“, respectiv prin subfacturarea a tot ceea ce livreaza afara din Romania si suprafacturarea a tot ceea ce aduce din afara in Romania, operatiune prin care se dubleaza practic transferul de seva economica spre strainatate. Acest transfer imens ar putea fi compromis in parte de costurile preluarii administrarii. Ca atare, puterile coloniale vor incerca sa perpetueze sistemul din prezent: lasarea administrarii in seama unor vatafi romani, carora sa li se permita a putea fura pe mai departe, caci fara furt n-ar fi interesat nimeni sa fie la carma administrarii.
Nenorocirea Romaniei este si ca a ajuns membra a Uniunii Europene. In aceste conditii nu poate avea un singur stapan colonial. Care, bun sau rau, macar s-ar comporta cu Romania precum cu o proprietate proprie, anume cu grija de a nu o exploata si altii! Ca o colonie a Uniunii Europene – un imperiu prost organizat si gestionat – Romania este insa hartanita de toti, inclusiv de colonialisti de gradul trei si patru, vargaleti in toata regula.
Si, avand in vedere ca, o data cu finalizarea actualului acord cu FMI-UE, deposedarea statului de tot ceea ce reprezinta prerogative si structuri statale se incheie, este de anticipat un haos de decenii in spatiul numit Romania sau cum se va mai numi acesta. Sau cum se va mai numi, pentru ca acest haos, generat obiectiv de disfunctia organica decizie/administrare, va impinge puterile coloniale, care mai sunt si multe, sa dezmembreze Romania, daca nu cumva, asa dupa cum exista unele indicii, au deja un proiect pregatit in acest sens.

Eduard Marghidan

Daca ar fi asa simplu, DE si-ar lua inapoi submarinele de la GR> Dar nu e asa. Creditele au fost folosite pe servicii si costuri intangibile si nu se mai pot restitui. Asa ca problema e mult mai grava si solutia devine din ce in ce mai putin probabila.

Liana Toma

Si dobanzile capitalizate in „cercul lor ” de pooling cash” !Asta poti vedea din NERUSINATELE LOR DECLARATII TRANSPARENTE AVIZATE DE un BIG 4!Anterior ENEL nu si-a respectat nici contractul de privatizare realizand investitii din fluxul curent de numerar!EXCLUSIV!PRIVITI_VA FACTURA PROPRIE SI ABUZUL DE FOLOSI PLATI-INCASATE IN AVANS PE BAZA AVIZELOR!NU NUMAI CORUPTIE SI LA PDL DAR SI COLABORARE CU INFRACTORUL!

Liana Toma

Pe langa ce zici in articol ,domule Davidescu ,i-a in consideratie sistemul de subventionare a grupurilor E-ON si C.E.Z cu certificate verzi pt investitii planificate dar nerealizate inca .In fapt s-au furat banii abonatilor si s-a facut capitalizarea fara scaderea pretului =venituri realizate in mod infractional si provizioane constituite pentru prime la personal in 2011 de 6600 mii lei !In ce tara taiesc eu si in ce tara traieste cel ce-mi citeste contuarul electri o data la 6 luni?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *