Riscograma

7 minciuni despre Cipru şi consecinţele lor

Bilanţul provizoriu al celei mai stupide gafe din scurta istorie a euro

1. Cipru e prea mic ca să aibă „efecte sistemice”
Contabil este adevărat, însă simbolic efectele sunt devastatoare. Dubiul aruncat asupra garanţiei de 100.000 de euro, controlul capitalului care face din euro cipriot o monedă nefungibilă deci de valoare mai mică, ocolirea demersurilor legale şi a celor democratice – toate acestea au compromis definitiv viitorul euro.

Cum a ajuns propaganda despre Cipru a „serviciilor” germane în presa românească
Cum a ajuns propaganda despre Cipru a „serviciilor” germane în presa românească

2. Taxa pe depozite e unică, nu se va aplica în altă parte.
E destul de limpede de ce lucrurile stau exact pe dos. Dar „gafele” ministrului de finanţe olandez Jeroen Dijsselbloem, care a explicat că soluţia din Cipru e un model şi că taxarea averilor este acceptabilă, au adus confirmarea oficială, cu subiect şi predicat.

3. Băncile şi-au asumat riscuri prea mari
Bank of Cyprus şi Laiki au pierdut bani odată cu falimentul Greciei, pe titluri de stat, cumpărate pe vremea când agenţiile de rating le considerau „investment grade” iar regulile de prudenţă bancară le considerau „lipsite de risc”. Şi când „testele de stres” din 2010 şi 2011 proclamau că toate băncile din Zona Euro sunt foarte solide. Iar celelalte bănci n-au pierdut nimic – erau solvabile până în noaptea blocării conturilor.

4. Nu trebuie să plătească germanii pagubele făcute de alţii
Germanii au plătit deja, când au vândut pe datorie, iar acum îşi văd banii blocaţi în zona crepusculară a Băncii Centrale Europene. Numai că un faliment cinstit al băncilor insolvabile (majoritatea) ar arăta că Germania şi-a asumat riscuri la fel de mari ca şi Cipru şi e pe cale să sufere consecinţe la fel de dureroase.

Ce să faci dacă ai bani la Bank of Cyprus România
Ce să faci dacă ai bani la Bank of Cyprus România

5. Erau banii oligarhilor ruşi
În prima etapă, s-a dovedit că depozitele ruseşti erau de doar 20 de miliarde de euro, adică 30% din total, majoritatea ale ruşilor stabiliţi în Cipru. Apoi, s-a descoperit că sucursalele din Moscova sau Londra au rămas deschise, astfel că doar cine n-a ştiut nu şi-a retras banii. Evaluările de până acum arată că ar fi ieşit „sub un miliard de euro”, însă probabil că suma finală va fi mult mai mare. La fel şi nota de plată a localnicilor.

6. În Cipru se face evaziune fiscală şi se spală bani
Posibil, dar câţi? Cipru este pe „lista albă” a OECD iar în cel mai recent raport Financial Action Task Force reuşeşte să îndeplinească toţi parametri. Nu acelaşi lucru se poate spune despre ţări ca Germania sau Olanda, care stau mai prost. Ba chiar Olanda este un competitor direct pentru calitatea de „offshore” cu Antilele Olandeze.

7. Modelul de afaceri cipriot nu funcţionează
Este minciună doar pe jumătate. Modelul nu funcţionează în măsura în care nu funcţionează nici un model bazat pe împrumuturi toxice de stat, manipularea dobânzilor şi muşamalizarea fraudelor din bănci. Ironic şi neprevăzut, de aici ar putea apărea importanţa sistemică a Ciprului, care tocmai a început o anchetă criminalistică pentru a găsi vinovaţii. Până acum, toate anchetele de oriunde i-au tratat pe bancheri cu mănuşi, după principiul că dacă sunt găsiţi drept infractori sistemul începe să se prăbuşească. Însă Cipru nu mai are nimic de pierdut. Aşa că jafurile care au fost până acum muşamalizate ar putea începe să se deşire de aici.

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou