bancile, politicienii, sanatatea… mafii de frunte ale zilelor noastre.
Cine mai cade după Cipru
Raportul dintre bănci şi economie
Una dintre discuţiile despre Cipru este despre cât de mare este sectorul bancar raportat la PIB. În mod logic, dezbaterea este falsă.
În primul rând, pentru că sugerează că până la urmă contribuabilii salvează băncile, ceea ce este adevărat dar tot un jaf.
Apoi, pentru că în realitate această cifră nu spune nimic despre performanţa şi siguranţa unui sistem bancar, mai ales că banii pot circula pe oriunde altundeva.
De exemplu, băncilor cipriote nu le-a fost fatală economia cipriotă ci falimentul finanţelor publice greceşti. Invers, falimentele bancare româneşti din anii ’90 au trecut cu buldozerul peste un sector bancar minuscul, de nici jumătate din PIB.
Totuşi, chiar şi o profeţie proastă se poate îndeplini, doar prin simpla convergenţăn a aşteptărilor. După ce băncile Islandeze s-au prăbuşit de la înălţimea unui raport ridicat (10 la 1) iar acum vine rândul Ciprului (aproape 8 la 1), toţi ochii vor căuta să vadă care ţară e următoarea pe lista raportului active/PIB.
Înaintea tuturor sunt micro-statele: Liechtenstein cu 250 la 1, apoi Monaco sau Luxemburg, cu câte 25 la 1. Dar aici siguranţa vine tocmai din faptul că nimeni, niciodată, nu s-a aşteptat ca „statul” să le protejeze economiile. Deci probabil au fost mult mai prudenţi.
Apoi, peste Cipru mai sunt alte două ţări – Irlanda, care a trecut deja printr-o frecţie cu carbid din partea troicăi şi Malta – cu o situaţie destul de apropiată de cea din Insula Afroditei, mai puţin bondurile greceşti falite.
După Cipru mai sunt Marea Britanie, Elveţia şi Danemarca. Apoi vine zona euro, cu o medie de 3,5 la 1 şi cu francezii în frunte.
România pare să stea bine – abia la coadă. Probabil, pentru că a reuşit să fie atât de convingătoare încât bani tot n-au venit.
Cum trebuie ajustate cifrele:
Risc mai mare pentru statele zonei euro, căci ele depind de lichiditatea de la BCE – care nu se sfieşte s-o folosească pentru şantaj. Risc şi pentru statele slugarnice din Est, între care România are aspiraţii realiste la primul loc.
Risc mai mic pentru statele din afara zonei euro şi încă mai mic pentru cele din afara UE. Un caz particular, totuşi – Elveţia e atât de dependentă de euro încât poate să-şi adapteze răspunsurile inclusiv la politicile stupide ale eurocraţilor. Deci, este imprevizibilă.
De treaba asta, nimeni nu mai e cu totul scutit.
11 comentarii
@LD
Un comentariu bine facut care prezinta in mod articulat aspectele impotriva haircutului, aratand printre alte motive ca Angela Merkel este mioapa din considerente politice interne, la fel de mioapa cum este cu inchiderea centralelor nucleare (si alte detalii, cum acest plan a fost facut ca un ambush pe capul saracului Anastassiades la prima lui vizita la troika, ca sa nu aiba timp sa reactioneze):
De la acelasi autor:
http://www.nakedcapitalism.com/2013/03/cyprus-will-the-mouse-that-roared-be-gored.html
Cred ca Marea Britanie si Olanda ar trebui sa se pregateasca pentru discutii cu Germania.
Băncile slovene deţin credite neperformante de circa 7 miliarde euro, sumă echivalentă cu 20% din Produsul Intern Brut, iar primele trei banci slovene detinute de stat au nevoie de o capitalizare de peste 1 miliard de euro.
apronus maaopiată
… apropiata,nu ?
România pare să stea bine – abia la coadă. Probabil, pentru că a reuşit să fie atât de convingătoare încât bani tot n-au venit.
Nici macar bancile ce opereaza in RO n-au bani, ca si cetatenii romani 🙂
NOI URMAM..E CLAR!
Noul prim ministru sloven (guvernare de stinga ) a declarat : „nu sintem ca Cipru „. Cu ceva ani in urma si prim ministru spaniol declara : „noi nu sintem ca grecii” . (ulterior au mers la cersit bani pentru salvarea sistemului bancar si bugetar ) Astept cu optimism alte declaratii linistitoare . 🙂 🙂
“Spain is not Greece” – Elena Salgado, Spanish Finance minister, February 2010.
“Portugal is not Greece” – The Economist, April 2010.
“Greece is not Ireland” – George Papaconstantinou, Greek Finance minister, November 2010.
“Spain is neither Ireland nor Portugal” – Elena Salgado, Spanish Finance minister, November 2010.
“Ireland is not in ‘Greek Territory’” – Irish Finance Minister Brian Lenihan. November 2010.
“Neither Spain nor Portugal is Ireland” – Angel Gurria, Secretary-general OECD, November 2010.
“Italy is not Spain” – Ed Parker, Fitch MD, June 12, 2012
“Spain is not Uganda” – Spanish PM Mariano Rajoy, June 2012
“Uganda does not want to be Spain” – Ugandan foreign minister, June 13, 2012
http://dailycapitalist.com/2012/06/22/spain-is-not-greece-and-other-choice-quotes/
Noi suntem in urma cu cativa ani. 😀