Riscograma
Lucian Davidescu

Ce să faci dacă ai bani la Bank of Cyprus România

Un sfat pentru cei care s-au văzut cu conturile blocate la Bank of Cyprus România, după ce au preferat să asculte sfaturile lui Nicolae Cinteză şi ZF dar le-au ignorat pe ale riscograma:

 

Este o măsură de rezoluţie aplicabilă numai băncilor care sunt persoane juridice cipriote şi numai pe teritoriul cipriot

Nicolae Cinteză, directorul direcţiei de supraveghere din BNR, 25 martie

Surse: Depozitele mari de la Bank of Cyprus (România) ar putea fi impozitate cu 40%. Redeschiderea, de luni, a băncii nu este sigură

Capital, 3 aprilie

Varainta oficială presupune ca sumele sub 100.000 de euro să rămână la Bank of Cyprus şi să fie plătite, probabil, după calendarul restricţiilor de capital din Cipru, maximum câteva sute de euro pe zi. Sumele de peste 100.000 de euro se vor muta la „banca rea” Cyprus Popular Bank (Laiki), mama băncii Marfin din România şi vor fi ciopârţite cu 30% (scenariul optimist) 60% (scenariul moderat) sau chiar 100% (scenariul probabil).

Alternativa? Cel mai important lucru pe care trebuie să îl ştiţi este că, deşi sucursala e supravegheată direct de banca centrală din Cipru, în relaţia cu clienţii se aplică legea română, în instanţele româneşti.
Decizia de închidere a băncii şi de eventuală impozitare a depozitelor este pe lângă lege în România, la fel ca şi în Cipru. Dacă s-ar fi aplicat procedura insolvenţei, depunătorii ar fi luat toţi banii iar paguba s-ar fi adunat la Banca Centrală Europeană. Este posibil ca Justiţia cipriotă să răstoarne acest abuz, dar ce fac românii e treaba lor. Iată ce puteţi face pentru a vă recupera banii:

Faceţi cerere de retragere integrală a sumelor depuse. Banca este închisă, deci va trebui să apelaţi la cel puţin una din procedurile uzuale de notificare:
– publicare a unei citaţii în Monitorul Oficial
– publicare într-un ziar de circulaţie naţională
– afişare pe uşa sediului social (cu martori şi, eventual, fotografii)
– prin executorul judecătoresc
– etc

Scrieţi că solicitaţi rambursarea imediată a banilor din contul dvs. şi oprirea imediată a oricăror acţiuni care ar face imposibilă această plată.
De asemenea, trimiteţi notificări despre situaţie la toate instituţiile abilitate: Tribunalul Comercial, Parchetul General, Banca Naţională, ANPC.

Dacă nu o face, puteţi cere imediat insolvenţa, iar apoi masă credală şi executarea silită pentru toate activele din România.

E puţin probabil ca, dacă se ajunge acolo, să se mai recupereze mare lucru. Dar e mult mai probabil ca persoanele care urmează această procedură să rezolve lucrurile individual, „pe cale amiabilă”.

20 de comentarii
Mihai

Este suficienta o notificare prin executor judecatoresc care o va afisa la sediul social al bancii. Trebuie contactat totusi un avocat, si oricum citit f. bine cand se poate cere insolventa unei banci (unde scrie 48 ore?) si ce conditii trebuie indeplinite. Cautati si cititi legiile. (le-as citi eu, nu am timp acum, si am doar 4000 RON la BCYP)

ion

asa trebuie lucrat, dat peste bot tot cu legile lor!

Pitulice

In principiu nu tin niciun ban la banca ca am saltele bune si durabile, dar sa te uiti in gura BNRului (indiferent ca e Vasilescu, Isarescu sau Cinteza) inseamna sa fii cu capu’.

Banii trebuiau sa zboare din Bank of Cyprus Romania imediat ce ai vazut prostia din Cipru. Nu se numeste „bank run” se cheama „save your sorry ass”.

Avocat Mihai Costache

nu ti-a explicat nimeni ca insolventa unei banci o poate cere EXCLUSIV BNR?? puteai sa te documentezi ca sa dai macar aparenta unui jurnalist priceput in domeniu? si de unde prostia cu publicarea in MO a cererii de retragere a banilor – MO nu publica asa ceva!! de data asta ai facut-o lata. pune mina pe carte sau intreaba un jurist, problematica te depaseste.

Emanuel Teodoru

:)) din ciclul textelor panicarde specifice siturilor sau presei romanesti. E usor sa scrii panicard, caci petru frica si prostie nu exista limte. E mai greu sa gii responsabil si moderat ori macar rational.

Lucian Davidescu

Doar că vaai, BoC nu e sub jurisdicţia BNR. Avocat e numele de botez sau de familie? 😛

Lucian Davidescu

@Emanuel Teodoru / Limassol, Cyprus
Panică o fi fost înaintea încuierii Bank of Cyprus. Acum e mai degrabă furie. Dvs., în caz că aveţi bani acolo, ce simţiţi? Sigur nu aţi vrut să comentaţi la alt articol, v-a fost ruşinică să vă adresaţi direct şi aţi căutat o aripă de sub care să livraţi niscaiva platitudini?

cronicasp

eu zic ca poti sa-ti dai foc la valiza daca ai patrat banii in bancile cipriote

cucu

3 lucruri pe care le poti face daca ai bani la Bank of Cyprus:

1. se ia o valiza .
2.se ia o sursa de foc.
3. se aprinde valiza.

Pe scurt : „ti-ai dat foc la valiza”.

Vecinul

E varza in capul tau fata mosului

Gigel Chiazna

articolul asta cred ca mai bine se intitula „Nu ai ce sa faci ….”

Avocat Mihai Costache

@lucian tata, si in cipru este la fel. nu orice prost poate cere insolventa unei banci. esti persistent in greseala, asa-i?

Lucian Davidescu

Să recapitulăm. Introduceţi cerere de insolvenţă contra BoC.ro. Variante:
1. Instanţa o respinge ca inadmisibilă pentru că doar BNR cere insolvenţa băncilor? Doar că BoC.ro nu e sub jurisdicţia BNR.
2. Instanţa o respinge ca inadmisibilă pentru că şi legislaţia din Cipru are prevederi similare? Doar că legislaţia din Cipru nu se aplică în România.
3. Avocat Mihai de profesie Costache (facultatea la „Spiru”?) e în ceaţă totală şi dă consultaţii-malpraxis pe feisbuc.

Avocat Mihai Costache

este inadmisibila ptr ca nu este de COMPETENTA GENERALA A INSTANTELOR ROMANE. nu poti cere in instantele din Romania falimentul unei persoane juridice nerezidente.

pe de alta parte, presupunind ca se poate merge pe legea ordinara a falimentului (ptr ca cea bancara nu este aplicabila din moment ce BoC nu este „banca”) potrivit art. 43 din Legea nr. 31 1990, sucursala (cum este BoC Romania) nu are personalitate juridică şi nu este subiect distinct de drept.În consecinţă, sucursala nu poate constitui subiect al procedurii instituite de Legea nr. 85/2006, aşa încât deschiderea procedurii reglementate de această lege se face asupra societăţii-mame, sucursala neavând calitate procesuală pasiv

greu, asa-i?pina si un jurnalist ca tine poate intelege. apreciez articolele tale insa cind nu te pricepi, nu te baga.

Lucian Davidescu

OK, începi în sfârşit să pricepi situaţia. Acum fii atent! Banca e în proces simultan de restructurare (se mută active dintr-o parte în alta) şi spin-off (sucursala este desprinsă în speranţa unei vânzări).
Există două posibilităţi – ori o preia cineva şi atunci lucrurile se rezolvă. Ori nu o preia şi atunci entitatea nouă rămâne o cochilie goală (dar care preia probabil litigiile locale).
Pentru cazul al doilea, ideea este banii tăi să nu se ducă în Cipru la confiscare ci fie păstraţi în noua entitate împreună cu potenţialul litigiu.
Pentru asta e avertismentul de care ziceam, inclusiv cu Parchetul, să nu facă lucruri care să te prejudicieze.

Avocat Mihai Costache

hai ca ajungem undeva cu discutia. vezi, de aceea te plac eu pe tine 🙂
chestia cu preluatul este strict la latitudinea ciprului pentru ca sucursala nu este decit o imputernicita a bancii mama. tocmai de aceea ei nu se autorizeaza si functioneaza doar pe baza pasaportului financiar european (simpla notificare a BNR este suficienta).
nu poti zice nimic in Romania ptr ca nu suntem competenti material si teritorial. este ca si cum ai avea contul direct in cipru, singura diferenta este ca nu te duci la Nicosia ptr a scoate depozitul ci te duci pe dorobanti (de exemplu, nu stiu unde este sucursala).
parerea mea este ca un roman nu poate face nimic si ca depinde de legislatia cipriota, guvernul cipriot si decizia bancii mame. nu are decit sa urmareasca stirile cyprus-news. chestia cu susrsalele are 2 fete – daca romania intra in kkt, atunci banii tai sunt protejati de banca mama. in caz contrar, vezi Cipru.

Lucian Davidescu

Aşa e, depinde de lucruri. Dar din punctul meu de vedere, decizia e simplă pentru cineva care are câteva sute de mii sau milioane de euro de luat.

a) Stă şi se uită lung cum unii şi alţii îi confiscă din bani? sau
b) Acoperă toate ieşirile şi toate eventualităţile, interpretând în favoarea lui inclusiv vidul legislativ. Cel mai probabil, de acord, nu e deznodmântul ţintit direct (dar nici exclus). Însă dacă le dai bancherilor o bătaie de cap în plus tocmai când vor să scape ieftin, ai şanse mari să fii tratat drept „caz special”, chemat şi plătit. Perfect legitim, în baza faptului că ai făcut o cerere când alţii n-au făcut-o.

Eu n-aş avea dubii ce să fac 🙂

Daniel

În primul rînd eu am înteles corect mesajul lui Lucian. Nu afirmă că poţi să-i bagi în faliment sau cine ştie ce alt război. Ideea este să încerci să recuperezi maximum posibil în final. Eu nu sunt avocat, sunt inginer, om de afaceri de 22 de ani, cunosc sistemul bancar cît de cît. Am mers din credit în credit din mai 1991. Am conturi la ING acum , ceva similar cu BoC. Nu cred că BoC (Bank of Cyprus) se comportă ca o filiala (sucursală) din Cypru. Există diferenţe, un fel de struţocămilă de legislaţie amestecată. Nu-i nici chiar sub norme BNR dar nici chiar de capul ei. Dacă doriţi să deschideţi un cont bancar, el va fi strict românesc, fără legătură cu banca mamă. Dacă totuşi doriţi un cont la banca mamă, faceţi o plimbare în Cipru sau la o reprezentanţă din altă ţară. Nu ştiu dacă poţi retrage bani din contul din Cipru la BoC România. La Moscova sau Londra ştiu că se poate. Draga Lucian, îmi place cum scrii, avem ce învăţa . Cu stimă, Daniel

Daniel

Domnule avocat Mihai Costache,
Nefiind de specialitate, nu vă contrazic din punct de vedere legislativ. Dar, consider ca dv aţi intrat în hăţişul legislativ cînd de fapt era un îndemn la a face maximum posibil de a creia premizele unei eventuale negocieri finale care să minimalizeze pierderile dacă nu se poate obţine 100% recuperare. Eu asta am înţeles din mesajele lui Lucian: băieţi, nu staţi cu mîinile-n sîn şi aşteptaţi să vă facă BNR dreptate, luptaţi pentru banii voştri!!!! Noroc că eu n-am depozite la BoC şi nici la alte bănci. La mine încă circulă banii. Cu ani în urmă, 1992, am cununat o perche de absolvenţi: ea economistă şi el inginer. La nuntă au adunat 55 000 lei pe care i-au depus la CEC. Nu mai ştiu cît era dobînda atunci, oricum foarte mică. Eu le-am propus să-mi impumute mie banii (ducem lipsă de capital) şi le voi acoperi rata inflaţiei plus 10% profit. Ea, economistă mi-a spus că la ISE li s-a spus că STATUL le va compensa inflaţia şi nu vor pierde nimic. Eu am rîs cu lacrimi şi i-am spus să aştepte sa-i compenseze statul inflaţia. El, inginerul, m-a crezut pe mine şi mi-a împrumutat jumătatea lui, 22500 pentru un an. Eu m-am ţinut de cuvînt şi după un an i-am înapoiat banii la paritate du dolarul plus 10 % dobîndă. Nu era inflaţia galopantă încă . La indemnul soţiei sale, şi-a depus banii la CEC şi după cîţiva ani au cumpărat un frigider Arctic si o maşină de spălat automată Cugir cu banii „salvaţi” de la inflaţie de către CEC-ul Statului 🙂