Keep it up!
(cam intrusiva chestia aia verde despre exitcard.ro … zic si eu 🙂 )
Update – Valuto a anunțat că închide serviciul din 30 iunie.
Cum puteți schimba leii în euro, dolari, franci sau coroane la cotații bune și apoi trimite în conturi din toată Europa cu comisioane mici.
De fiecare dată când faceți schimb valutar la bancă, pierdeți până la 1% din sumă și uneori chiar mai mult. Pentru euro, marjele de schimb ale băncilor românești ajung chiar și la 1 sau 1,5% față de sub jumătate de procent cât ar fi normal.
Ce înseamnă asta:
Pentru o persoană – abonamentul la telefon sau/și internet
Pentru o firmă mică – unul sau mai multe plinuri de benzină.
Pentru o firmă mijlocie – unul sau mai mulți angajați în plus.
Poate o firmă mare – multe mii sau zeci de mii de euro.
Chiar dacă procentul poate părea neglijabil, în realitate la fiecare opt ani banca vă ia o lună întreagă de venituri. Singura alternativă pentru cei mai mulți este să scoată banii de la bancă dintr-un cont, să meargă la casa de schimb de la colțul străzii și apoi să se întoarcă cu banii schimbați și să îi depună în celălalt cont. Complicat, riscant la sume mari și până la urmă pur și simplu batjocoritor.
Pe piețele internaționale există schimb valutar online, doar că băncile din România au ridicat, intenționat, o barieră uriașă. Deși de câțiva ani România este membră a SEPA, sistemul care permite transferul gratuit în conturi IBAN, băncile locale au găsit o portiță să perceapă în continuare taxele SWIFT, care înseamnă zeci sau sute de euro la fiecare tranzacție. Vestea bună este că se poate altfel…
Serviciul de schimb valutar online Valuto este versiunea internațională, lansată recent, a Walutomat – unul dintre primele servicii de schimb valutar online, lansat în Polonia acum 7 ani și care a avut de atunci 400.000 de clienți. Motivația apariției pe piață a fost aceeași – ratele de schimb valutar mari practicate de bănci.
Valuto vine cu marje de schimb de numai 0,4% față de cursul de vânzare respectiv cumpărare de pe piața valutară. De exemplu, dacă euro este cotat la BID 4,49 lei / ASK 4,5 lei, îl puteți vinde cu 4,472 lei respectiv cumpăra cu 4,518 lei. Pentru sumele mai mari de 200.000 de lei încep discounturile, care coboară până la doar 0,1% pentru sumele care depășesc 10 milioane de lei.
Încasările în oricare monedă sunt absolut gratis, plățile în lei costă 5 lei iar plățile în euro costă 5,5 lei.
Pentru Euro, Dolari respectiv Zloți Polonezi, utilizatorul primește automat câte un cont bancar individual, în Polonia, la Alior Bank. Alior este cea mai mare bancă din Polonia și de curând este prezentă și în România.
Cum funcționează
Vă creați online contul la Valuto. Nu există nici o taxă de deschidere sau mentenanță. Aveți nevoie de câte o copie scanată sau o fotografie bună cu:
1. Un act de identitate – carte de identitate, pașaport SAU card de rezidență.
2. Dovada adresei – factură de utilități, o scrisoare bancară, un contract de închiriere, un certificat de înmatriculare pentru un vehicul SAU orice scrisoare oficială sosită la adresă pe numele dvs.
Primiți acces la conturi, pe care le puteți controla din interfața online sau din aplicație.
Schimb din lei în euro
Pentru a depune lei, trebuie să îi transferați într-un cont de la BCR. Contul aparține Currency One, compania care operează Walutomat și Valuto, așa că la instrucțiuni trebuie să introduceți codul tranzacției. De îndată ce tranzacția este confirmată, suma integrală apare în contul dumneavoastră online.
Executați în cont schimbul valutar, pentru comisionul total de 0,4%. Este aproape instantaneu.
Suma rezultată ajunge în contul în euro, de unde puteți face plăți pentru un comision de doar 5,5 lei pe tranzacție (aproximativ 1,2 euro). Spre comparație, pentru o astfel de plată din contul în euro, băncile românești percep un comision de 0,1% dar nu mai puțin de 10 euro și plafonat abia la 500 de euro! Comisionul acesta este perceput chiar și între două conturi în euro aflate la bănci din România.
Iată două situații extreme:
Exemplul minimal (în procente) Aveți lei și vreți să faceți o plată de 100 de euro în contul unui partener extern. Banca din România vă cere 1,5% pentru schimb și 10% pentru transfer – în total 11,5%. Cu Valuto plătiți 0,4% pentru schimb și 1,2% pentru transfer, adică în total 1,6%.
Exemplul maximal (în cifre absolute): Aveți lei și vreți să faceți o plată de 500.000 de euro în contul unui partener extern. Banca din România vă cere 7500 de euro pentru schimb și 500 de euro pentru transfer – în total 8000 de euro. Cu Valuto, comisionul de schimb la această sumă scade la 0,25%, adică 1250 de euro, la care se adaugă cei 1,2 euro pentru transfer. Economia obținută este de 5.748 de euro.
Dacă vreți să folosiți și un card internațional cu contul Valuto, există trei opțiuni care oferă și conturi IBAN, lucru care face încărcarea cardului foarte simplă și mult mai ieftină: Payoneer, Viabuy sau Paysera.
Schimb din euro în lei
Dacă vreți să schimbați euro în lei, asta este mult mai dificil de făcut din băncile românești, tocmai din cauza comisioanelor menționate mai sus. Însă dacă aveți de primit bani de la un partener extern sau banii deja într-un cont extern, totul devine extraordinar de simplu. Banii pot fi virați gratis în propriul dumneavoastră cont IBAN deschis la Valuto în Polonia.
De acolo faceți conversia pentru același comision, de 0,4%.
Apoi, transferați banii direct în contul dumneavoastră IBAN de la orice bancă din România, pentru un comision fix de 5 lei. Atenție – în cazul în care un transfer depășește 50.000 de lei, el este taxat cu 15 lei – taxă suplimentară impusă de BNR.
Dacă aveți deja conturi în Euro și lei la o bancă din România, atunci la sume mici, până la 100-200 de euro, este mai avantajos să faceți încasarea și schimbul direct prin banca locală. În schimb, la sume mai mari cu transferul online aveți de câștigat.
Schimb în alte valute
Avantajul și mai mare al Valuto apare pentru cei care trebuie să facă schimb valutar în alte monede decât euro. În cazul euro, băncile sunt totuși constrânse de presiunea caselor de schimb valutar și au cursuri bune iar la sume mari acceptă să facă ordine de schimb în trezorrerie, la costuri oricum substanțiale. Pentru alte valute, însă, marjele de schimb sunt uriașe – ajungând uneori chiar și la 5%!
La Valuto, marja de schimb valutar este tot de maximum 0,4%, indiferent de monedă.
Cum funcționează efectiv
În momentul în care mergeți în fereastra de schimb, vă este sugerat un curs la care Valuto consideră că veți face tranzacția aproape instantaneu (nivelul BID/ASK al pieței în momentul respectiv). Puteți accepta valoarea sugerată sau puteți introduce manual o cotație chiar mai favorabilă – în al doilea caz este posibil să apară un timp de așteptare mai mare în funcție de valoarea cerută. Tranzacția nu se va putea executa la un curs mai prost decât cel indicat în căsuță.
Cu cine se face tranzacția
La capătul celălalt al fiecărei tranzacții valutare trebuie să fie cineva. Sunt trei variante posibile:
– un alt client – caz în care este ca și cum ați face schimb valutar cu un prieten.
– market-makerul – este posibil ca Valuto să onoreze unele comenzi în nume propriu pentru a grăbi procesul.
– un trader profesionist – care va specula eventualele diferențe apărute după plasarea ordinului.
Cine are răbdarea și pregătirea necesare poate – în principiu – să se ocupe de trading: să onoreze comenzile altor clienți în schimbul unei marje minuscule dar care în timp se adună.
Procedura este identică pentru toate celelalte monede, iar la finalul ei banii sunt disponibili imediat în contul corespondent. La euro, dolari și zloți polonezi aveți propriile conturi IBAN, iar pentru celelalte plătitorul trebuie să completeze corect la instrucțiuni codul dumneavoastră de utilizator. Încasările în oricare monedă sunt în continuare gratis. Pentru plăți în alt cont, taxele sunt următoarele:
Lista completă a comisioanelor
Euro (EUR): 5,5lei în conturi din zona SEPA, 16 lei în conturi din afară.
Dolari Americani (USD): 16 lei în conturi de oriunde.
Lire Sterline (GBP): 16 în conturi de oriunde.
Franci Elvețieni (CHF): 16 lei în conturi de oriunde.Lei Românești (RON): 5 lei în conturi din România (sau 15 lei dacă transferul depășește 50.000 de lei – prag existent doar în România), 32 de lei în conturi RON din alte țări. La transferurile de peste 50.000 de lei comisionul este 15 lei.
Leva Bulgărești (BGN): 5 lei în conturi din Bulgaria, 32 de lei în conturi RON din alte țări.
Coroane Daneze (DKK): 3,5 lei în conturi din Danemarca, 16 lei în conturi DKK din alte țări.
Zloți Polonezi (PLN): 2 lei în conturi din Polonia, 16 lei în conturi DKK din alte țări.
Coroane Suedeze (SEK): 2 lei în conturi din Suedia, 16 lei în conturi DKK din alte țări.
Coroane Norvegiene (NOK): 1,5 lei în conturi din Norvegia, 16 lei în conturi DKK din alte țări.
Coroane Cehești (CZK): 1 leu în conturi din Cehia, 16 lei în conturi DKK din alte țări.
Atenție, nu sunt deocamdată disponibile schimburi și nici transferuri în forinți.
Pentru oricare dintre aceste monede economia totală făcută din rata de schimb și costul de transfer poate atinge sau depăși 10%!
Iar transferurile devin complet gratis atunci când se fac între conturile oricăror doi clienți Valuto!
Keep it up!
(cam intrusiva chestia aia verde despre exitcard.ro … zic si eu 🙂 )
Cum se atasaza un card Paysera unui cont valuto?! Thanks.
ok, acum ca valuto s-a inchis, alte variante exista? am vazut ca polonezii au alte site-uri… dar numai pe limba lor
Ce părere aveti despre XE exchange?