Riscograma
Lucian Davidescu

De unde poți scoate euro la bancomat

Dacă aveți euro în conturi și vreți să îi scoateți cash de la un bancomat (ATM) din România, există doar două variante: ING sau Euronet.

ING

ING are o rețea națională de bancomate care eliberează și euro – în peste 40 de orașe. Serviciul este dedicat exclusiv clienților proprii. Trebuie să ai cont în euro la ING și card tot în euro, atașat la cont (disponibil doar VISA). Taxa fixă este de 2 euro pe lună. La retragerea de la bancomat se aplică un comision de 0,5% din sumă, valabil până la sfârșitul lui 2017, moment în care acesta va fi înlocuit de un comision de 1% + 2,5 euro. Acest din urmă comision se aplică deja în cazul în care retrageți euro de la un bancomat din străinătate.

Opțiunea ING este avantajoasă atunci când aveți euro cash (pot fi depuși tot prin bancomate cu comision zero) sau când îi încasați în cont (comisionul la încasare este zero).

Dezavantajul este că dacă vreți să faceți transferuri din cont, costurile sunt foarte mari (minimum 50 de lei pe operațiune), după obiceiul adoptat de practic toate băncile românești.

Din punct de vedere al costurilor, ING este competitiv la retragerile mai mici de 200 de euro, situație care însă încetează din 2018.

EuroNet

EuroNet a o rețea independentă de bancomate care eliberează și euro – în mai mult de 30 de orașe. Serviciul este disponibil pentru orice card Visa sau Mastercard. Comisionul aplicabil este cel stabilit de banca emitentă a cardului – de obicei între 1 și 5 euro.

Dacă aveți card în euro de la orice altă bancă decât ING, doar de aici vă puteți scoate banii în România.

Avertisment: Potrivit sesizărilor de la mai mulți cititori și testului nostru, bancomatele EuroNet NU mai eliberează euro pentru cardurile în euro!

De asemenea, puteți scoate euro și dacă aveți card în orice altă valută, inclusiv lei, dar atunci se aplică și comisionul de schimb valutar. Dacă aveți condiții normale pe card se aplică cursul oficial al Visa sau Mastercard, dar dacă v-a păcălit banca să acceptați cursul ei, atunci poate fi oricât.

Vestea bună este că există și un număr destul de mare de opțiuni de carduri internaționale în euro care pot fi comandate din România.

Ele sunt utile doar dacă aveți de făcut încasări din străinătate (altfel, ca să le alimentați din România, vă loviți tot de costurile mari practicat de băncile românești). Și devin net avantajoase atunci când vreți să faceți plăți în euro fără costuri. În plus, scăpați de grija popririlor pe conturi!

Exemplul cel mai eficient pentru majoritatea cazurilor (de folosire relativ frecventă) și fără costuri ascunse este Viabuy, un card Master Card emis de fintech-ul britanic PPRO Ltd. înființat în 2006. Cardul este atașat la un cont IBAN din Germania, fapt care permite plăți în cont în sistemul SEPA, cu cost zero. Cardul poate fi comandat online în România și este livrat acasă, prin poștă, în doar câteva zile. Este nevoie doar de o copie după actul de identitate și de o factură de utilități.

Taxa de emitere este de 70 de euro, iar mentenanța costă 20 de euro pe an. Retragerea de bani de la bancomat costă 5 euro, suma maximă la o retragere este 800 de euro și se pot face până la 3 retrageri pe zi. Astfel, costul procentual pentru retragerea de bani coboarâ până la 0,63% din sumă. În schimb, sunt complet gratis încasările și plățile din cont și nu există comisioane suplimentare la plata cu cardul cu în euro. Se poate comanda exclusiv online de pe site-ul Viabuy.

24 de comentarii
ZOVANYI LEVENTE

AM UN CARD VOLKSBANK DIN DIN GERMANIA POT SA SCOT EURO DE LA ATM EURONET BANI IN EURO?
\

Ion

Da de la Brd dar de la ghiseu

Constantinescu Violeta

Am card Postepay Evoluțion nu e trecut numele meu pe el,așa l-am făcut în Italia nu am probleme dar din România nu știu de unde aș putea retrage valută .Mă puteți ajuta cu orașele în care sânt ATM care eliberează valută? Vă mulțumesc .

Cosma

Am card postapay evoluzion din italia de pot scoate euro?
Va multumesc

Danesa Alina

Am un card maestro de la sparkasse din Germania. Pot să scot euro de la ATM în Timișoara? Vă rog raspune-ti. Cât e comision?

Vasile

Am card bankposte in euro facut in Belgia și nu știu aici in Romania de unde să îmi scot banii! Vă mulțumesc!

Alex

Cea mai mare mizerie si sezinformare poaibila.Eu zic sa va documentati inainte sa postati astfel de mizerii.De la atm-ul Euronet se pot retrage euro DOAR DACA AVETI CARDUL IN ALTA VALUTA DECAT EURO.Ca un exemplu daca aveti card in lei,puteti retrage euro,dar la un curs derizoriu deoarece se aplica comision+rata de conversie.La un euro la cursul de 4.67 primiti maxim 4.2 lei.Sper ca am fost de ajutor.

Riscograma

Mulțumim pentru sesizare, am verificat și aveți dreptate, am actualizat articolul. Într-adevăr, opțiunea pentru retragere de euro pare să fi fost eliminată. Privitor la curs, există în continuare opțiunea de a alege conversia la cursul emitentului, în caz că acesta este mai bun.

GVC

Buna ziua,
ai perfecta dreptate, si eu am patit acelasi lucru. In mod ironic, cu acelasi card euro VISA de la Barclay am reusit sa scot in urma aproximativ o luna suma de 400 de euro insa acum nu mai deschide ramura de euro si acelasi lucru mi l-au spus si de la ghiseu. Oricum o sa-i reclam direct pe Site-ul Euronet Worldwide .com, nu cred ca vor fi incantati sa auda ce se intampla sub tutela lor in Romania.

diana

Am card in euro la ING din Olanda pot sa ii scot din Romania in euro ?

Adriana

Buna ziua!Am si eu un card in euro Visa emis la Alpha Bank Cipru.In Ro mi s a spus ca nu mai pot retrage euro de la aceeasi banca/Alpha Bank Ro/.As putea retrage euro de la ING?Va multumesc anticipat.

Violeta

Por SA scot banii an euro cu buletinu ?

Violeta

Pot SA scot euro din romania de la banca?

Limoncu

Am Un card la Comerz Bank germania, unde pot scoate bani in euro?
Va multumesc

vasilic

am un card sparkassen din germania pot scoate bani in romania

Florentina

AM UN CARD POSTEPAY EVOLUTION DIN ITALIA POT SA SCOT EURO DE LA ATM EURONET BANI IN EURO?

Axinte Rădița

Cum pot să îmi verific contul? Am cont la Poștă Italia. Card evolution. Eu sunt în România.

GEORGE AMZARU

am un card bancar emis de post bank deuchland unde pot scoate euro de pe el la atm din ROMANIA?

Tiru elisabeta

Lyly am un card caixa banc viza card facut in spania am probleme in romania
Ma puteti ajutați cu orașele în care s ATM care eliberează valuta? Va multumesc frumos

Stan mirabela

Am un card din Anglia De unde pot scote în euro

Gigi

Am card de euro in Franța pot sa scot in euro de la Tg Jiu de la bancomat

Victoria

Am un cont la bacpost italia,de unde pot scoate euro în Constanța? Cursul de schimb dela bancomate sant foarte mici.

Veronica

Am un card caixa banc viza card facut in spania am probleme in romania
Ma puteti ajutați cu orașele în care s ATM care eliberează valuta? Va multumesc frumos.

Roxana

Ce ati rezolvat?de la ce Banca din România ati retras In euro?eu am cardul de la Hellenik Bank,tot din Cipru.Cat este comisionul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *