Riscograma

De unde poți scoate euro la bancomat

Dacă aveți euro în conturi și vreți să îi scoateți cash de la un bancomat din România, există doar două variante: ING sau Euronet.

ING

ING are o rețea națională de bancomate care eliberează și euro – în peste 40 de orașe. Serviciul este dedicat exclusiv clienților proprii. Trebuie să ai cont în euro la ING și card tot în euro, atașat la cont (disponibil doar VISA). Taxa fixă este de 2 euro pe lună. La retragerea de la bancomat se aplică un comision de 0,5% din sumă, valabil până la sfârșitul lui 2017, moment în care acesta va fi înlocuit de un comision de 1% + 2,5 euro. Acest din urmă comision se aplică deja în cazul în care retrageți euro de la un bancomat din străinătate.

Opțiunea ING este avantajoasă atunci când aveți euro cash (pot fi depuși tot prin bancomate cu comision zero) sau când îi încasați în cont (comisionul la încasare este zero).

Dezavantajul este că dacă vreți să faceți transferuri din cont, costurile sunt foarte mari (minimum 50 de lei pe operațiune), după obiceiul adoptat de practic toate băncile românești.

Din punct de vedere al costurilor, ING este competitiv la retragerile mai mici de 200 de euro, situație care însă încetează din 2018.

EuroNet

EuroNet a o rețea independentă de bancomate care eliberează și euro – în mai mult de 30 de orașe. Serviciul este disponibil pentru orice card Visa sau Mastercard. Comisionul aplicabil este cel stabilit de banca emitentă a cardului – de obicei între 1 și 5 euro. Dacă aveți card în euro de la orice altă bancă din România, doar de aici vă puteți scoate banii.

Însă există și un număr destul de mare de opțiuni de carduri internaționale care pot fi comandate din România.

Ele sunt utile doar dacă aveți de făcut încasări din străinătate (altfel, ca să le alimentați din România, vă loviți tot de costurile mari practicat de băncile românești). Și devin net avantajoase atunci când vreți să faceți plăți în euro fără costuri. În plus, scăpați de grija popririlor pe conturi!

Dintre aceste carduri, cele mai competitive atunci când este vorba de costul de retragere de la bancomat sunt Paysera respectiv Sogexia – ambele cu conturi IBAN atașate și cu un cost de retragere la bancomat de 1%.

Paysera

Cardul Paysera (VISA, valabil 4 ani) costă 3 euro la care se adaugă un comision lunar de 0,45 euro. Principala problemă este că taxa inițială nu este chiar simplu de achitat – pentru a o face fără costuri va trebui să vă deplasați la un ghișeu Unicredit România și să depuneți banii cash în contul emitentului.

Limita de retragere este de 600 de euro pe operațiune respectiv pe zi, astfel că puteți retrage banii de la bancomat cu un cost procentual care coboară până la doar 0,17%. În schimb, există o mică taxă suplimentară la plata în magazin și online atunci când aceasta nu se întâmplă în UE și în euro.

Contul este pe numele titularului, la UAB „Paysera” Lituania. Încasările în euro sunt gratis iar plățile, în limita 30 pe lună, la fel (apoi costă 0,15 euro fiecare).

Sogexia

Cardul Sogexia (Mastercard, valabil 3 ani) costă 9,9 euro și nu are taxă lunară de mentenanță. Aici însă trebuie luat în calcul și un comision de 2% la încasarea în cont, care se adaugă la costuri.

Limita maximă pe operațiune/zi este de 650 de euro, astfel încât costul retragerii la ATM nu coboară sub 2,15%. Cardul are însă avantajul că poate fi alimentat și cu ajutorul unui alt card (comision 2,5%) și se poate dovedi chiar rentabil în anumite condiții – dacă faceți doar încasări mici și rare respectiv dacă îl folosiți preponderent pentru plăți online și în magazin.

Cardul este franțuzesc însă contul este în Marea Britanie – asta face ca anumite servicii să nu fie disponibile (de exemplu încasarea de la Paypal). Încasările în euro sunt taxate cu 2% iar plățile sunt gratis – fără limită.

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou