Riscograma
Lucian Davidescu

Falimentul moral al României

Dintr-o criză poţi ieşi mai puternic sau mai debil. România pare să fi ales ultima cale.
(sursa graficului: Romania Top Executives Survey, Octombrie 2010, A.T.Kearney)

Poate cea mai mare nenorocire în această criză este că toată lumea speră acum să ne întoarcem măcar de unde am plecat. România era pe traseul de recuperare a unui handicap economic şi avea nevoie de mulţi ani de creştere rapidă.

După o întrerupere de cel puţin doi ani, la sfârşitul căreia alte ţări îşi vor relua creşterea, România încă nu ştie dacă a ajuns pe fundul prăpastiei. Acum, discuţia se cantonează în jurul a trei legi cerute de FMI pentru a elibera următoarea tranşă de împrumut. Cu ce schimbă lucrurile legea salarizării unitare, cea a pensiilor sau a bugetului? Formal, de ele depinde supravieţuirea financiară a României. Fundamental, ele nu schimbă nimic.

Constrângerile bugetare erau o ocazie excelentă pentru reforma aparatului birocratic. Însă, în loc ca funcţionalităţile sale să fie regândite cu totul, la o fracţiune din necesarul de forţă de muncă, Guvernul a ajuns să taie din venituri. Funcţionarii au rămas la fel de mulţi, la fel de puţin utili, iar scăderea de salarii se transformă în resemnare: oricând se poate şi mai rău.

Nedreptăţile din interiorul largii categorii a bugetarilor sunt însă bine conservate. Profesorii şi mai ales medicii primesc salarii mizerabile pentru a le rămâne destui bani castelor statului feudal: funcţionarii superiori, ofiţerii şi şefii din poliţie sau justiţie. Deşi pensiile şi salariile înseamnă doar jumătate din cheltuielile bugetului, beneficiarii lor sunt principalii vizaţi de tăieri. În timpul ăsta, miliarde se scurg aiurea pe investiţii iluzorii sau pe nevoi inventate de „bunuri şi servicii”.

Aşa se face că problemele bugetare ale României nu ţin nici de încasări – chiar dacă se pierd bani din evaziunea fiscală – şi nici de cheltuieli – chiar dacă există, într-adevăr, privilegii nemeritate. Cu un buget construit corect, România ar avea echilibru sau chiar excedent. Iar acordul cu FMI s-a dovedit o poliţă de asigurare nu împotriva turbulenţelor financiare externe, ci a incompetenţei administrative a Guvernului. Din păcate, poliţa a funcţionat.

Soluţiile propuse pentru „relansarea economiei” ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns. Nu de mai multe investiţii este nevoie acum, ci de fiscalizarea mai redusă a muncii. În România, munca este taxată cu 45%, adică unul dintre cele mai ridicate niveluri din Europa. 35% înseamnă contribuţii şi doar 10% vin din cota unică. Nu de programe guvernamentale duc lipsă companiile, ci de o administraţie care să nu le mai pună beţe-n roate.

Deja economia privată s-a decuplat complet de schizofrenia oficială. Nu mai contează cifrele de la statistică, nu mai contează „consumul de curent”. Indiferent dacă ele vor arăta luna viitoare plus sau minus, un lucru este destul de clar. Urmează ani buni de zvârcolire. Cine reuşeşte să vândă încearcă să minimizeze contactul cu administraţia, inclusiv după principiul că dacă plăteşti taxe acum rişti să primeşti amenzi mai târziu. Iar cine nu reuşeşte să vândă la fel ca înainte este din ce în ce mai tentat să se îndrepte spre buzunarele statului, pe canalele de lobby sau corupţie ştiute.

Nu de statutul din 2008, de ţară abia ieşită din subdezvoltare, are România nevoie. El va fi recuperat mai devreme sau mai târziu. Dar asta nu ar însemna decât consolidarea unei economii şi a unui stat de tip latino-american.

Articol publicat în România Liberă

13 comentarii
Dan

si tu acum ce ai vrea? sa se mareasca salariile medicilor ? ale profesorilor? doar lor ?… ce-i cu discriminarea asta ? … adica cum… ala de la serviciul secret care are grija de siguranta nationala nu are si el familie acasa ? lui de ce sa nu-i marim si lui de la 7000 la 9000 ron salariul ?

glumesc si eu 🙂

Mythos

Ce se intampla acum in Romania nu e nou, ci vechi de cand lumea, s-au furat in ultimii 20 de ani si se va mai fura in continuare. De ce? Pentru ca romanul in esenta lui asta a fost invatat sa faca de cand este mic, dar asta e o alta dezbatere.

Masurile econimice luate de guvern sunt de genul imi e mie bine, mi se rupe de restu si ce va urma, chiar daca nu mai castig alegerile, trebuie sa fur cat mai mult, nu se stie cand voi mai ajunge pe aici, vezi PNT . Un exemplu clasic de golan, ajuns in fruntea bucatelor.

Sigur, ailalti ne-au mintit si ei la randul lor, au facut la fel si tot ii mai alege lumea, si-ar spune baietii de la guvern, dar totusi era o mare diferenta intre ce era acu 5 ani si ce este acum.

Din pacate, pana nu ne vom lasa de viciul asta al furatului si al facutului de mici combinatii cum fac baietii prin piete cu telefoane, nu vom putea creste. Si din pacate nu cred ca se va intampla asta prea curand, deoarece, cei din guvern au mentalitatea de combinatori din piata, nu de economisti veritabili. Si asta e mai dramatic, decat scaderea cu 25% a salariului, deoarece nu sunt sanse de revenire….

AristotelCostel

Si tot oranjgutanii vorbesc de modelul economic "70%-servicii".

S.O.S

Garda Financiara se da de ceasul mortii (au target) sa combata evaziunea fiscala. Adica sa se asigure ca cine trebuie sa dea bani statului, ii da. Sa mearga dulaii la control acolo unde se cheltuie banii, nu doar la cei care ii dau. Oricum, relatia dintre stat si cetateni este mutanta, statul are monopol, ca sa nu spun mai mult. Ti se baga mana in buzunar si ti se dau servicii de lumea a treia, ti se iau banii cu forta. Nu stiu cum sa o spun mai brutal…Oricum, imi doresc arzator ca ceea ce se numeste statul roman, sa dea faliment.

de-a dura lex

„în România, dacă nu se fură, înseamnă că s-a furat."

Academia Caţavencu, 2000 (cu aproximaţie)

MeTeo

@Aristotel…TOTI fura, nu mai conteaza azi la noi in RO procentajul.

motivele ptr care suntem asa le regasiti intre/printre cei ce conduc marea loja masonica. ce mi-a dat sa aud (cu toate ca NU sunt adeptul acestui…cult) nu cred ca ati suporta. pe scurt: sclavie totala.

cu toate astea insa avem o MARE criza morala dar nicidecum faliment pe viitor.

Alex Nicolin

Deja economia privată s-a decuplat complet de schizofrenia oficială.

Realatia mediului privat cuinstitutiile statului este similara cu cel al inecatului cu bolovanul atarnat de gat, asta in cazul in care nu este una de simbioza, sau mai degraba de parazitism reciproc. Daca in primul caz, in care firmele private incearca sa supravietuiasca fara a interactiona cu statul, decuplarea se poate face relativ facil, prin taierea sau slabirea funiei, concretizata prin optimizare sau chiar evaziune fiscala precum si prin eludarea reglementarilor, in cazul "clientilor" statului, o astfel de decuplare este la fel de imposibila ca separarea a doi frati siamezi cu barda – ar muri amandoi (ar fi rau?). Cu alte cuvinte, acestei categorii a mediului privat nu i se poate pretinde in nicun caz o decuplare voluntara de stat, asa cum factorilor de decizie nu li se poate pretinde o astfel de masura, din considerente identice. Decuplarea se poate produce numai fortat, sub presiunea unor factori exteriori, cum ar fi scaderea resurselor disponibile pentru transferurile in cadrul acestor relatii. La o asemenea situatie se va ajunge inevitabil, iar ajutoarele externe, cum ar fi cel din partea FMI, nu poat decat sa prelungeasca agonia si sa intarzie revenirea, care in plus se va produce (cand?, daca?) sub greutatea unor datorii care au devenit prin "bunavointa" guvernului si a acestor institutii financiare, ale tuturor.

Pesimismul relevat de sondajul respectiv este perfect justificat prin prisma evolutiei prezente si a perspectivelor viitoare a mediului economic din Romania. Ceea ce nu inteleg este optimismul patologic de pe alte meleaguri, unde stagflatia este vopsita de politicieni si economistii "de curte" in culorile vesele ale revenirii economice. Sub pretextul pastrarii cu orice pret al status quo-ului, aceiasi factori de decizie pun umarul la umflarea unor noi bule speculative, pentru a compensa spargerea celei trecute intocmai ca baronul Muenchausen, care a incercat sa iasa din mlastina tragandu-se singur de par.

Mythos

@MeTeo

Ce se intampla acum are la baza ideea de sclavie, vezi treaba cu bancile, ceea ma frapeaza este diferenta de abordare a problemei intre noi si restu. Noi suntem printre singurii care ii pupam in bot pe omuletii de la FMI, altii ii mai trimit un pic la cacat, de ce se intampla asta la noi?

AristotelCostel

@MeTeo

Toti fura, da' oranjgutanii propun dezvoltarea… orala a serviciilor in paralel cu taierea salariilor si pensiilor, pe fondul devalizarii "investitiilor".

Reformeaza structurile statului, taind uniform pe segmentele esentiale, fara vreo urma de selectie sau prioritate, si pastrand CANCERUL BUGETAR… intact, serviciurile secrete.

La un grad de ocupare de 55%, le este frica sa faca reforma si n-o vor face decat ca si pana acum… ORAL pana vor ramane fara… dinti. 😀

Alex Nicolin

@Aristotel

"Oranjgutanii" nu sunt cu nimic diferiti de celelalte maimute tacanite care populeaza jungla politica romaneasca. In legatura cu oralul pana la stirbirea tolala nu sunt de acord, cecat daca si-o fac cu instrumentele celorlalti. Eu nu ma bag, pentru ca politica e curva si n-am chef sa ma umplu de boli 🙂

AristotelCostel

@alex

deveniti obositori cu "si ceilalti".

In etichetele de pe blogul meu sunt in principal… liberali si pesedisti, ruralii pavelisti din pedele neatragandu-mi atentia… altfel decat… penal.

… cat despre oral… nimeni n-a evaluat cu atentie vigoarea cretinacilor care nu-si mai pot pierde… decat viata. 🙂

Tudor Popescu

Atata timp cat vom vehicula ideia iesirii din criza nu vom iesi din vrie. ROMANIA NU ESTE IN CRIZA ! EA ESTE IN SITUATIA ECONOMICA NORMALA ! A disparut acea crestere nesanatoasa de care am vorbit intr-una ani de zile. Numai Varujan cand era ministru la finante numara TVA-ul de 19% zilnic declarnd ca economia duduie. Nu duduia nimic . Erau banii tipariti de BN noaptea precedenta si dati prin refinatare bancilor care dadeau credite fara discernamant persoanelor care cumparau imediat aiureli de tipul plasmelor cat peretele … bineinteles .. din import.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *