Riscograma
Lucian Davidescu

10 lucruri pe care brokerul nu ţi le spune niciodată

Adună 800 de oameni. Împarte-i în două grupuri. Spune primei jumătăţi că bursa va creşte. Spune celeilalte că bursa va scădea. Cheamă-i a doua zi pe cei 400 care au câştigat. Repetă procesul.

În a cincea zi, vei avea 50 de investitori convinşi că eşti Dumnezeu. În viaţa de zi cu zi, asta se cheamă escrocherie. În statistică şi teoria deciziilor, se numeşte bias-ul supravieţuirii (survivorship bias). Pe bursă, se numeşte fond mutual. Performanţele cu care se laudă brokerii sunt doar pentru fondurile mutuale care au supravieţuit. Fondurile proaste au dispărut de mult (o poveste smartmoney.com). Ce alte lucruri nu ţi-ar spune brokerul tău:

1. Eşti doar un ou dintr-un alt coş. Pentru mine, important este să nu se spargă toate ouăle odată.

2. Riscul mare este mai apetisant când nu sunt banii mei.

3. Sunt foarte riguros şi am o metodă detaliată de a identifica plasamentele bune. Dar prefer să merg pe trenduri. Aşa, nu mă acuză nimeni vreodată că am făcut ceva greşit.

4. Nu stau să citesc rapoarte financiare. Piaţa e oricum impredictibilă, la ce bun efortul?

5. Când toată piaţa scade, ce mai contează că ţi-am umflat puţin comisionul. Pentru tine e neglijabil, pentru mine e salariul fix.

6. Dacă eram un geniu al investiţiilor, făceam bani pentru mine, nu pentru tine.

7. Ar trebui să ştii că pe bursă investeşti doar ce-ţi prisoseşte, iar dacă-ţi prisoseşte înseamnă că nu te superi când îţi mai vând acţiunile în pierdere, la nervi.

8. Poţi să-ţi controlezi portofoliul şi singur, de-acasă, pe calculator.

9. Toate scăderile ăstea mă obosesc îngrozitor. Dacă în trei luni nu văd creşteri zi de zi, îmi dau demisia, meseria asta nu-i de mine.

10. Dacă fac profit pe protofoliul tău, îmi opresc comision de succes. Dacă pierd… cred că ştii.

Citește și:
Cum să scapi de „brokerii” care te înnebunesc la telefon
De ce acțiunile la SIF-uri sunt o țeapă permanentă
Cum să câștigi pe bursă când se scumpește benzina

11 comentarii
dorin

cine a scris asta este un ignorant. este inca o mostra de idiotenie din mass media romaneasca scrisa probabil de vreun mucos care nu are alte subiecte decat fantasmagoriile lui de vineri noaptea…
cine crede ca e destept (cel care a scris) sa vina la sediul nostru si sa fie broker macar o zi (ii dau eu clientii mei pe mana) sa vedem daca el este mai broke decat unul real one!

Lucian Davidescu

@dorin
11. Îţi lăsăm contul pe mâna musafirilor din firmă, ca să ne satisfacem propriile orgolii 🙂

BladHaund

6. este nr. 1 in multe domenii…

Stefan

Chill, este doar o abordare amuzanta a unor adevaruri dureroase.

Cristi B.

La un experiment, stocurile alese de o maimuta au fost la fel de performante ca acelea alese de brokeri. Apropo, cineva de aici familiar cu piata americana? vedeti cum John Stewart l-a ironizat pe Jim Cramer acum ceva vreme.

paul

Nu va mai certati care e mai bun omul sau maimuta… luati pachetul iForex si faceti imediat bani …..ca doar ii faceti reclama mai jos

DrogDealer

e o adevarata sharlatanie chestia asta cu brokerajul, nu aduce nimic bun economie, bine ca intra in faliment. vi se pare normal ca banii sa circule de la un fond la altul asa, ca pasarelele , si la urma speculantiii sa se imbogateasca?! oricum , din acest domeniu s-au imbogatit toar cotoii batrani din acest domeniu ( gen buffet ) care le-au luat banii prostilor ce intr-un fel i-au castigat cinstit .

Lucian Davidescu

@DrogDealer

Te contrazic, bursa aduce în economie o alocare rapidă şi eficientă a capitalurilor. Chiar şi în România.

Brokerajul e doar un instrument necesar.

Dacă te referi la speculatori, au şi ei rostul lor. Să sancţioneze prostia atunci când unii se apucă să aloce prost, înainte ca totul să fie compromis. E cam ca rolul corbilor în ecosistem 😀

Stefan Cristi

Sinteza f buna despre brokerul roman! Pacat insa ca, la fel ca pentru toata natia asta, transpare un nivel foarte redus de cultura financiara si amestecare a fenomenelor din piata autohtona cu cele de pe extern. Comparatia tipic potrivita: o Dacie are usi, motor, volan, scaune, etc. Deci este masina. La fel ca un Mercedes. Daca Dacia ma dezamageste, toate masinile ma vor dezamagi.Sinteza f buna despre brokerul roman! Pacat insa ca, la fel ca pentru toata natia asta, transpare un nivel foarte redus de cultura financiara si amestecare a fenomenelor din piata autohtona cu cele de pe extern. Comparatia tipic potrivita: o Dacie are usi, motor, volan, scaune, etc. Deci este masina. La fel ca un Mercedes. Daca Dacia ma dezamageste, toate masinile ma vor dezamagi.

Doina Ionescu

ESTE MULT ADEVAR…

economica.net

„Toate lucrurile ce converg în performanță depind de tine”, îi încurajează Cosmin Gheorghiu, manager de vânzări al societăţii de investiţii Certinvest, pe blogul acesteia, pe investitori.

Cele 10 reguli elementare de care ţin seama investitorii iniţiaţi la Bursă pot fi grupate în trei categorii definite astfel: când şi pe ce termen investeşti, felul în care îţi măsori performanţa şi în funcţie de ce informaţii iei decizii. Iată regulile, aşa cum sunt inspirate de Cosmin Gheorghiu:

1. Câţi bani vrei să faci şi câţi ai făcut

Trebuie să calculezi măcar o dată pe an performanţa întregului portofoliu şi să o compari cu ce ţi-ai propus să obţii, ca să „dacă te afli aproape de atingerea obiectivelor tale financiare”. Managerul de la Certinvest sugerează că aplicarea acestei reguli trebuie să se concretizeze într-o analiză a evoluţiei performanţei portofoliului faţă de obiectivul propus.

De asemeni, s-ar putea dovedi contraproductivă „tentația de a te concentra numai pe câteva active, care au cel mai mare randament. Ceea ce contează cu adevărat este randamentului întregului pachet, pe termen lung”.

2. Regula de trei simplă nu funcţionează

„Nu extrapola” performanţa de anul trecut la următorii 10, 20 de ani, avertizează Cosmin Gheorghiu. Nu este decât o fantezie să-ţi calculezi averea de peste 10, 20 de ani cu randamentul de 10% de anul trecut.

„Această fantezie te poate face să nu mai economisești, ceea ce este o mare greșeală!” Şi răul ar putea fi mult mai mare.

3. Adaptează ciclurile lungi de performanţă la durata portofolioului tău

Analiştii pot avea la dispoziţie statistici de performanță pe 50 de ani de date, „mult mai relevante decât cele bazate pe 10 ani, 5 ani sau 6 luni”. Trebuie găsite active cu o istorie mai scurtă „și să ne descurcăm cum putem cu datele disponibile”.

Aici, managerul nu intră în secretele meseriei de administrator de investiţii. Certinvest este cel mai mare administrator independent de portofolii individuale

4. Performanţa trecută nu o garantează pe cea viitoare

În prima decadă a acestui secol indicele american Standard & Poor’s 500 a adus randamente de 18-25% pe an. După două căderi masive ale pieței, S&P 500 s-a întors la valoarea avută cu 13 ani în urmă, potrivit lui Cosmin Gheorghiu.

Nu mai departe de Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în patru din anii dintre 2001 şi 2005, indicele BET Fi, cel mai speculativ al BVB, a înregistrat performanţe de peste 100%. În 2006 şi 2007, performanţa era încă mare, 32 şi 25%. 2008, anul marii căderi, l-a adus la valoarea din 2004.

5. „Pierderile sunt normale”

Într-o perioadă mai mare de 30 de ani, majoritatea investitorilor nu reușesc să câștige nici 50% din profitabilitatea pieței, potrivit unor studii citate de managerul Certinvest.

De ce?

„Un motiv principal este acela că investitorii sunt șocați să descopere că au pierdut bani, chiar dacă pierderea este în limite normale. În loc să accepte rațional această situație, ei intră în panică și încep să vândă, asumându-și, în mod ironic, pierderile care i-au șocat în primul rând”, explică managerul.

6. Sensul randamentului pe termen scurt

Randamentul pe termen scurt nu are sens – spune autorul Decalogului investitorului, referindu-se de fapt la o capcană aritmetică, cărora nu puţini le cad victime. Dacă mai întâi câştigi 50% şi apoi pierzi 50%, nu înseamnă că în total nu înseamnă că nu mai ai nimic. Din cei 1.000 de lei cu care ai pornit, mai ai 750.

7. Capcana lui „pestze medie”

„ Există tone de date care arată că, în orice clasă de active pe acțiuni, majoritatea fondurilor de investiții nu reușesc să bată performanța fondului care copiază indicele acelei clase de acțiuni.

În 2014 media majorității fondurilor care investesc în companiile cu capitalizare mare din SUA a fost de 11% iar indicele de referință a câștigat 13,5%”.

8. Secretul paşilor mici

Dacă vei investi periodic sume relativ mici de bani, „fiecare dintre aceste investiții începe la o dată diferită de cealaltă, au durată diferită” și, evident, beneficiază de condiţii diferite de piaţă.

„Indiferent de eforturile tale de a controla totul, performanța pe termen lung va fi afectată de un număr de evenimente întâmplătoare pe care nimeni nu le poate prezice”.
Altfel spus, „Performanța portofoliului depinde de mulți factori”.

9. Nu te lua după lăudăroşi

Nu îi băga în seamă pe cei care se laudă cu randamentele investițiilor lor. Nu vor face acelaşi lucru cu pierderile.

„Majoritatea celor care investesc, de fapt, nu cunosc foarte bine performanța investițiilor lor din ultimii ani. Două studii distincte au arătat că există o diferență de două procente între performanța reală a portofoliului lor de investiții și ceea ce credeau ei că au câștigat.

10. Jocul pe termen lung

„Există fonduri de investiții care aduc un rezultat mulțumitor un an – doi, dar pe un orizont lung de timp au o evoluție dezastruoasă.

Dintre toate fondurile speculative care au fost înființate în ultimii 15 ani, numai aproximativ 5% au supraviețuit. Asta înseamnă că media performanțelor fondurilor speculative de investitii este mult mai bună decât ceea ce au primit investitorii care au investit în această clasă de fonduri, in ultimii 15 ani”, avertizează managerul Certinvest.