Riscograma
Lucian Davidescu

Bărbaţi vs. femei: Cine, cui îi va plăti pensia privată?

Ce nu ştii despre pensia ta privată şi ce nu ştie nimeni, deocamdată.

E bine sau nu ca vârsta de pensionare să fie egală, la 65 de lei, pentru bărbaţi şi femei? Să-ţi spun un secret: nici nu mai contează. Pentru că, atunci când va veni vremea, aproape nimeni nu va mai cere pensie timpurie. Dimpotrivă! Matematica demonstrează uşor că pensia de la stat va fi, în cazul bun, mizerabilă.
Tot matematica arată că pensia privată va fi mică. Pentru că deocamdată doar o zecime din contribuţie merge în contul tău.
De aici, matematica devine complicată. Intervin calcule statistice, actuariale şi de solidaritate socială. Femeile trăiesc mai mult, iar România nu a decis nici până acum dacă se va ţine cont de asta la calcului anuităţii. Ce e anuitatea? Este suma adunată în contul tău atunci când vei ieşi la pensie, din care administratoul de fond îţi va plăti un procent în fiecare lună. Cu cât se aşteaptă să trăieşti mai mult, cu atât pensia ta va fi mai mică.

În Chile, prima ţară care a introdus pensiile private (acum 30 de ani!), femeile iau pensii cu o treime mai mici decât bărbaţii. Această experienţă tristă a trebuit reparată prin tot felul de ajustări: o nouă pensie socială sau sisteme de plăţi pentru soţii supravieţitori.

Poate că România nu va urma acelaşi traseu ci va alege să plătească pensii egale pentru contribuţii egale. Deja, ar însemna că statistic bărbaţii subvenţionează femeile. Dar numai dacă se aliniază la acelaşi punct de start: 65 de ani.
Iar aici, ne întoarcem la matematica simplă. Fiecare an de pensionare anticipată înseamnă un an în minus la contribuţii şi încă un an, în plus, de beneficii. Adică o anuitate mai mică. Dacă te pensionezi la 64 de ani, pierzi 7% din pensie. Dacă te pensionezi la 60 de ani, pierzi jumătate.

Dimpotrivă, un angajat care munceşte până la 66 de ani câştigă 7%. Cine aşteaptă până la 70 de ani, ia cu 50% peste pensia standard. Deja te întrebi dacă mai trăieşti până atunci. Vestea bună e că 40% din tinerii de acum vor atinge chiar şi 90 de ani. Vestea proastă e că asta-i doar statistică.

23 de comentarii
Mihai

Problema se pune si mai larg: cine iti va mai plati pensia de stat in 2050? Evolutia piramidei varstelor (care doar in 1990 arata a piramida, acum e mai degraba un fus iar in 2050 va fi o piramida inversata) arata ca oricum baza se subtiaza, deci e nasol cu PAYG si logica sa de solidaritate inter-generationala (a se citi redistributia resurselor existente, oricat or fi alea):
http://www.apapr.ro/images/stories/untitled.jpg

In conditiile astea, singura solutie e economisirea privata pentru pensie, deocamdata nu s-a "inventat" altceva. Iar pentru cei care contesta din start statisticile legate de demografie, au citit si asimilat prea multe articole paranoice pseudo-stiintifice, zeitgeist-uri, etc, un mesaj special: priviti bomba demografica la fel ca pe incalzirea globala. Daca stasticile nu se dovedesc adevarate, cel mai rau lucru care ti se poate intampla este sa trezesti cu "prea multi bani" economisiti la pensie (sau o lume cu aer, apa si sol "prea curate"). Enjoy it while it lasts!

seth

"Deja, ar însemna că statistic bărbaţii subvenţionează femeile.Dar numai dacă se aliniază la acelaşi punct de start: 65 de ani." In acelasi timp, pensia egala si varsta egala de pensionare ar putea fi o reparatie…pt. doamne. Contributia femeilor in PIB este subevaluata (munca domestica suplimentara – 2-3 ore pe zi, ingrijire copii si tandrete gratuita pentru sot/soti). Salarizarea femeilor pe aceeasi functie si volum de munca este mai redusa (poate nu doar in mediul privat). Perioada de maternitate este o bucurie traumatizanta, are costuri si deprofesionalizeaza. Per ansamblu, doamnele nu o duc tocmai bine in perioada activa, macar pensia sa reprezinte o minima compensatie… Ingrijoratoare este filosofia din spatele conceptului de pensie, care a ramas un simplu pariu pe moartea mea! Numai de chestie o sa traiesc 98 de ani, sa vad daca o sa o duc mai bine!

Mihai

Problema cu diferentele la varstele de pensionare are 2 dimensiuni: una demografica – desi traiesc mai mult, sistemul actual permite/incurajeaza/obliga femeile sa se pensioneze mai devreme si una sociala – pe moment, societatea nu pare sa aprecieze la adevarata valoare contributia non-financiara a femeilor la … sa-i spunem reinnoirea generatiilor. Si nu ma refer nicidecum doar la nastere, ci si la crestere si tot ce pomeneste Seth.

AristotelCostel

comentariu editat de admin pentru sustenabilitate de limbaj 🙂

"zeitgeisturile" au avut principal efect eliminarea ochelarilor de cal si renuntarea la creditele pentru orice. Sistemul bancar apare acum gol in plenitudinea sa… eunucoida.

Pensia privata e o alternativa rapida de aruncat bani in alta parte decat in sistemul de pensii, dar e o solutie inca mai proasta decat prima varianta, pentru ca statul se spala pe maini de obligatii, iar privatii cu caractere de paraziti isi vor declara intr-o zi de dimineata… incapacitatea de plata.

"zeitgesiturile" fac referire din 3 in 3 secunde la… nesustenabilitate.

Schemele Ponzi imbracate in integrale triple sunt … tot tepe 🙂

Mihai

comentariu editat de admin pentru compatibilitate cu prima editare 😉

Daca ai proprietatea termenilor, Ponzi = schema piramidala = PAYG, numai ca uitandu-te la piramida varstelor… ma rog, nu ma astept sa intelegi.

Andrei

Actualul sistem de pensii este o schema piramidala si ca orice schema piramidala care se respecta va da faliment . De fapt este deja in faliment pentru ca e nevoie de transferuri importante de la bugetul de stat pentru sustinerea sistemului de pensii .

Mihai

Esti prea dur. La o pensie medie atat de generoasa (175 de euro pe luna) si un deficit de doar 2 miliarde de euro la venituri de 9,5 miliarde de euro, cu 3 milioane de salariati la privat si 5 milioane de beneficiari PAYG, cum poti sa spui ca e vorba de faliment?

(da, sunt sarcastic)

AristotelCostel

@mihai

Si ce se intampla cand iei si ultimii bani din schema Ponzi sa ingrasi niste paraziti?

PAYG, exeptand numeroasele exceptii de paraziti cu dosare masluite, e un sistem bazat pe solidaritate… donarea banilor unor paraziti care nu ne-au oferit si nu ne vor oferi nimic vreodata e o simpla schema Ponzi cu dedicatie. 🙂

Pentru a permite existenta job-ului tau si a profiturilor smecherilor de deasupra ta nu era nevoie decat de devierea banilor din sistemul bazat pe solidaritate in gaura neagra in care activezi.

Dan

Ceea ce nu inteleg eu este aceasta marire a sperantei de viata din calculele statisticienilor. Oare cum se asteapta ei ca o popualtie din ce in ca mai bonlava, care traieste intr-un mediu din ce in ce mai poluat, sa traiasca mai mult decat precedenta generatie ? Stiu ca progresele in medicina si "igiena" generala a populatiei cresc speranta de viata … dar oare celelalte treburi nu au o pondere mai mare? De asemenea stiu ca aceasta idee este de natura "zeitgeist-iana" , dar adevarul este destul de clar – mancam mai prost, ne miscam mai putin, respiram un aer mai murdar, suntem mai bonlavi si nu cred ca vom trai mai mult decat bunicii nostri.

O alta intrebare a mea , in principal catre Dl. Davidescu, este : Cat va fi pensia unui om "model" care astazi are 25 de ani, tocmai a terminat facultatea si s-a angajat la o "multinationala" pe un salariu de 1,5 x salariul minim ( si evident va lucra pe un salariu cu 50% mai mare ca minimul pe economie, ca doar asa-i politica la multinationale, nu ? ) . Cat va fi pensia acestui om dupa 40 de ani de cotizatie la sistemul de stat si la cel privat obligatoriu? Oare acest om va avea o pensie care sa acopere cosul zilnic de "medicamente si alimente" … pentru ca in momentul asta vad la parintii mei ca medicamentele incep sa coste cat mancarea in luna respectiva.. si inca nu au iesit la pensie.

Lucian Davidescu

@Dan

Creşterea speranţei de viaţă nu e doar estimare, parţial este deja fapt.

Despre pensia omului "model", prima întrebare este dacă va fi. În cazul în care răspunsul e afirmativ, atunci pensia va fi foarte foarte mică.

Mihai

@costel: Cata vreme ramai in ideile tale fixe de parazit informational, nu avem ce discuta.

George

@AristotelCostel:

Cititorii te cunosc bine, de pe blogul plin de aberatii… Si stiu ce (nu) iti poate capul…

Dan

Lucian, cresterea sperantei de viata a generatiilor actuale este o realitate – eu ma intreb daca nepotii nostri vor avea aceiasi soarta … pentru ca societatea "moderna" ii impinge usurel catre un stil de viata care nu ajuta la obtinerea unor "performante" notabile in materie de longevitate. Prin stil de viata trebuie sa intelegem cam toate treburile nocive cu care ne confruntam si azi – de la mancarea care nu ne hraneste pana la sedentarism, fumat, alcool , stres ( care se pare ca are un rol mult mai important decat se credea ) etc. Viitorul nu arata a fi foarte vesel daca societatea pe care o cunoastem continua acelasi stil de dezvoltare. ( evident, suna a zeitgeist, dar se vede cu ochiul liber in jurul nostru …pentru cei care vor sa vada evident )

Mihai

@Dan: pentru a (in)valida ipotezele legate de demografie, nu ramane decat sa urmarim periodic publicarea datelor noi, iar si iar. Pana acum insa, chiar si in ultimii 20 de ani, in Romania populatia s-a "aglomerat" serios la etajele superioare ale piramidei varstelor. Reiau: http://www.apapr.ro/images/stories/untitled.jpg . Deocamdata cel putin, tendinta e mai mult decat vizibila. Daca vom continua in acelasi fel, ramane de vazut.

"Pariul" meu e ca dezvoltarea serviciilor medicale si imbunatatirea (pe medie) a nivelului de trai vor depasi ca efecte si sedentarismul, si E-urile din mancare, si tot, iar speranta de viata va continua sa creasca, cel putin in Europa (Ro included).

AristotelCostel

@mihaita

Nu te ingrijora, pentru cititori o fac, tu poti sa parazitezi in continuare.

Mai sus am uitat sa punctez, dar era decent sa-ti fi facut tu loc prin stratul de obraz si sa ne spui faptul ca:

STATUL ROMAN ISI OBLIGA CETATENII SA INVESTEASCA IN RULETA PONZI PILON II. 🙂

Pe ce baza baiatule? Cat crezi ca mai rezista sistemul asta in care o mana de jigodii obliga masele de prostani sa stea la locurili lor?

Mihai

@costica: Troll. Nu vrei tu sa te intorci sub piatra de unde ai iesit si sa ne lasi pe toti cu horoscoapele tale financiare? Cititorii ar aprecia 🙂

George

@AristotelCostel:

Cititorii te cunosc bine, de pe blogul plin de aberatii… Si stiu ce (nu) iti poate capul…

AristotelCostel

@george

Blogul plin de aberatii se adevereste pe zi ce trece. 🙂

Doar… think, daca ai fi avut vreo urma de orizont, da' ce zic eu, vreo urma de creier… ai mai fi fost acum long pe… cloace? 🙂

George

Cloaca o fi cotetul in care stai tu, la mana babei care probabil te tine in gazda sau chirie. Oamenii normali au aspiratii mai inalte… Pe care tu le numesti 'long pe cloace'… Cat de limitat… Q.e.d. Scuze de offtopic.

AristotelCostel

@jeorjel

Stăpânul tău e banca. 🙂 Ca orice sclav care se respectă, n-ai putea acum să-ţi aduci aminte cum miroase la tine-n bloc, ce naiba zace în faţa blocului, ce drac de vecini ai la casă, cat te invarti ca prostu'n juru' cozii pana-ti parchezi matizu', etc.

Daca tot ati dat dovada de meltenism all inclusive, de ce sa nu mancati ceva prajituri pana la atingerea tintei de 10% din varf de bula… sistematic… la 100%, la 90%, la 70%, la 50%… ce frustrat sunt. 🙂

@mihaita

Troll esti tu, draga.

In articol se discuta o problema serioasa, iar tu te bagi in seama cu sistemul tau de parazitare.

Poti sa stai la cutie cativa ani. Iti garantez ca nu va dura mult pana veti ajunge pe prima pagina a ziarelor. 🙂

Sa fie de ajuns 3-4 "ideologi"?

… ooooo… da 🙂

Extra3OO

Nu a zis nimeni de socul "decreteilor"?

Nu zice nimeni de emigrare, de minoritatile conlocuitoare ce nu au nici macar buletin?

Ieri alaltaieri vorbeam cu o directoare de banca, habar nu avea spre ce ne indreptam insa dadea credite imobiliare pe 30 de ani.

Cand jumatate de Bucuresti va fi parasit sper sa inteleaga si bizonii ce catastrofa a lasat in urma sistemul comunist.

Turambar

Catastrfofele, in general, se repara prin alte catastrofe 🙁

vasile

oare v a mai exista pensie???

logic nu!

nu are cine sa o sustina