România, capitala Cernavodă. Mai dă-le-ncolo de investiţii!
Două reactoare nucleare la Cernavodă şi o autostradă care se termină fix acolo. Micul oraş de pe Dunăre e principalul beneficiar a 20 de ani de „investiţii publice”.
Ca să continuăm lista, ar trebui să ajungem rapid la lucruri frivole de talia celor 400 de săli de sport. „Avem nevoie de investiţii ca să ne dezvoltăm”. Aşa o fi, dar dacă nu am văzut rezultatele în ultimele două decenii ce garanţie avem că vom vedea mai mult în următoarele două.
Structural, bugetul României este echilibrat, ba chiar excedentar. Mii de agenţii inutile pot fi rase dintr-o dâră de condei, fără ca cineva să le simtă lipsa. Acolo sunt salariile bugetare mari şi nejustificate, acolo este personalul excedentar, acolo se află o mare parte din „cheltuielile curente” folosite pe post de vacă de cash. Şi tot de azi pe mâine pot fi scoase din grilă investiţii strategice de miliarde de euro – clişeul suprem de justificare a furtului. Se pot face investiţiile mai eficient în sistem privat? Nu ştiu (doar bănuiesc). Dar când baza de comparaţie este zero, nu prea mai ai nimic de pierdut.
Pensiile, sănătatea, educaţia, poliţia, justiţia, armata şi puţina administraţie cu adevărat necesară nu mănâncă mai mult de un sfert din economie, chiar dacă şi acolo există o componentă solidă de cheltuieli inutile. Până la 30%, România are un excedent structural de 5% din PIB. Până la 40%, România devine o gaură neagră care trebuie să taie salarii şi pensii pentru a putea finanţa jaful cu bani luaţi de la FMI.
Apropo de asta, toamna trecută, când FMI a cedat tot ce era de cedat şi a plecat cu coada între picioare din faţa unui Guvern care ştia doar alegeri, un oficial al fondului spunea sub protecţia anonimatului despre argumentul „investiţiilor” adus de Boc: ~Ăştia sunt ca un beţiv care toată luna îşi dă banii pe băutură iar cu o săptămână înainte de salariu spune „nu mă împrumut pentru băutură, mă împrumut pentru mâncare”~
P.S. Cred că e foarte dăunătoare defensiva şefului FMI care spune că România trebuie să mărească impozitele. Ea mută dezbaterea într-o zonă a politicii de-azi-pe-mâine care a compromis România până acum. Discuţia reală nu se poartă între impozite şi salarii bugetare ci între cei care vor reformă şi cei care nu vor.
Vrem altă clasă politică? Păi de ce şi-ar asuma vreun om capabil aşa o caracatiţă de buget? Însă dacă tăiem robinetele de jaf, cei de acum vor pleca singuri.
12 comentarii
Nickmann
Uite, daca tot se pune problema investitiilor. De ce nu se face o analiza la toti bani pe care institutiile statului le strica pe licitati falsificate, precum cazul domnului Iohanis? Sa vedem si noi cati bani din bugetul de stat se spala prin primarii si institutiile locale. Asa am avea o idee mai buna la cat de groaznic e si la centru si la periferie. IAr domnul de la FMI tuseste ca orice alt analist extern, care nu sta in Romania, chestiunii cu care el nu se intalneste si oricum pe el nu-l afecteaza. Si cred ca miscarea asta a fost si una de spalare pe maini. Se cam practica la nivelurile inalte de organizatii suprastatale.
Si inca ceva, de ce nimeni nu pune intrebarea cat de repede ar putea Romania sa se descentralizeze, asa responsabilitatea s-ar raspandi peste tot si cei care ar calca stramb ar fi mai usor de trasi la raspundere? Ca pana la urma, in cazurile astea de spalari de bani si evaziune fiscala facute la nivel local, ar putea fi sparturiile mari care scufunda Romania financiar.
Alex
Bun articolul, ca aproape toate de pe acest site. Felicitari.
@Nickmann : dintre toti, primului caruia i-ai gasit probleme e Iohannis. Nu spun ca nu e adevarat ce ai afirmat pt ca nu stiu (si banuiesc ca nici tu nu stii sigur), dar nu cred ca e printre primii care trebuie nominalizat. E usor nepotrivit.
adi
@alex ha ha ha. da de ce nu e bine ca a incaput cu johanis?! si nu stim sigur despre johanis? pai nu stim sigur nici despre ailalti pana nu se pronunta justitia. este coruptie domle da nu la ai mei. este evaziune fiscala gramada in tara asta,dar eu fumez tot de la bisnitarul din colt. esti nepotrivit. ma leshi?!
george
am mai spus-o si o repet: Noi nu avem posibilitatea Greciei cand vine vorba de negocieri cu fmi. Noi nu suntem in zona euro si deci o posibila cadere a noastra nu afecteaza asa de mult europa de vest. Vom fi un fel de Lituania si atat…
vali plesca
chiar daca investitiile publice ar fi facute dupa regulile pietei si ale bunului simt, exista studii serioase care demonstreaza ca o creştere cu 1% a cheltuielilor guvernamentale duce la creşterea pe termen scurt cu 0,7% a PIB, după care efectul se evaporă rapid
Alex
@adi : pentru ca daca face lucruri foarte grave n-ar mai fi confirmat in alegeri cu un scor atat de mare. Acele procente mari vin din faptul ca face cel putin unele lucruri bine. In general, ca primar ai o responsabilitate directa, venita de la electorat. Ministrii, de exemplu, nu sunt votati. Ei nefiind mandatati direct de catre populatie, isi permit mai multe. De aici si nevoia de descentralizare, pentru ca muta responsabilitatea mai aproape de omul afectat.
Mai simplu, ca sa intelegi si tu, daca spitalul din orasul tau este intr-un stadiu foarte prost, tu, printre rasete cu aer de atotcunoscator, il injuri pe prim-ministru, apoi ministru sanatatii, etc. Intr-un fel vina (responsabilitatea) se disipa. Daca in schimb stii ca primarul e responsabil de spital, nu-l mai votezi data viitoare. E mai aproape de tine, mai sanctionabil.
Si eu nu stau in Sibiu. Nici nu fumez. Numai bine.
adi
@ alex,prostii moshule,si mazare si vanghelie sant votati cu brio.
Alex
@adi: da, si cu ce infirma asta ce am zis ? Faptul ca nu-ti plac tie sau mie nu are a face.
VictorCh
CUMPLIT de sugestiv graficul, sub forma aceasta…
totedati
arată bine degetul ăla … 2008, anul alegerilor
😉
2009 la fel ca 2007 când nu era criză … iar alegeri!
deabia în 2010 parcă sa mai ofilit robinetul de bani …
Hritcu Razvan
…………..
George Jalba
cu cine si pt cine sa punem economia romaniei pe picioare. se vede clar ca pilonii de sustinere nu mai sant duri, asa ca ne surpam si incercam sa mai tragem o gura de aer. pacat ptr tara asta,ptr eroii care au luptat pt pamantul Romanesc, pacat de hainele soldatilor care au fost strapunse de gloante si de baionete pana la uciderea acelui soldat care nu a apucat sa-si vada tara eliberata de cotropitori. vise caci cotropitori au ramas si vor ramane pe pamantul romanesc, pana ce nu mai au ce sa jefuiasca, sa vanda si sa distruga din tarisoara asta.