Riscograma
Lucian Davidescu

Fără bani, România se întoarce în lumea a treia. 10 robinete posibile

România are o singură şansă să ajungă la nivelul de creştere rapidă dinaintea crizei. Să plouă iar cu bani. Sau, măcar, să picure.  Dacă nu, are toate şansele să se întoarcă fix la nivelul de după criza precedentă.

Există variante mai bune, variante mai nefericite, mai rapide, mai lente, mai scumpe sau gratuite. Slabe şanse să fie de ajuns una singură, iar în cazul în care funcţionează un amestec consistent din toate, banii tot vor părea mult mai scumpi decât până acum.

1. Tiparniţa de lei. Credite ieftine si fără cap, la fel ca până de curând (păi cap de unde?). Tot ce trebuie este ca banca centrală să lase jos dobânzile iar băncile să dea împrumuturi pentru orice trăznaie de afacere sau de proiect public. Unde s-ar duce leul, preţurile? Nu mai contează, Dumnezeu cu mila!

2. Încă un credit extern. Teoretic, dacă statul ar şti ce să facă cu banii, ar putea fi de ajutor. Practic, statul n-ar şti decât să cumpere încă o rundă de alegeri. Iar în 2013 grecii se vor uita la noi ca să vadă ce se-alegea de ei dacă nu erau salvaţi.

3. Rezerva ţinută de bănci la BNR. Banii vor fi eliberaţi, treptat, pentru că rezervele obligatorii sunt chiar şi acum prea mari. Numai să aibă cine şi pentru ce să-i ia cu împrumut. Deocamdată, nu prea are.

4. Un nou val de români pleacă la muncă în străinătate. Disponibilizaţii de la stat, de ce nu? Probabil ar trebui să-şi caute destinaţii noi, pentru că cele tradiţionale sunt deja lovite de şomaj. Sau să accepte joburi pe măsura pregătirii, adică să lucreze pe alune. Însă chiar şi dacă nu trimit bani în ţară o vreme, economii tot se fac.

5. Colonizarea chineză. Sunt singurii cu mulţi bani, dispuşi să investească şi cu suficiente ambiţii politice încât să treacă peste neajunsurile României în schimbul accesului la piaţa UE. Şi, nu peste multă vreme, vor avea nevoie de forţă de muncă ieftină.

6. Banii de la UE. Adică motivul pentru care guvernele de până acum ar fi trebuit să-şi dea demisia în fiecare lună. Probabil gestiunea privată a proiectelor – de la cap la coadă – ar fi singura şansă.

7. Vânzări masive a tot ce-a mai rămas la stat. Fiecare privatizare înseamnă o gaură astupată de la buget, iar ca bonus apare ceva valută. Valuta nu intră la nesfârşit, dar găurile rămân astupate. Iar dacă le place aici, investitorii îşi mai cheamă şi prietenii.

8. Deparazitarea bugetului. De departe cea mai ofertantă sursă de bani. S-ar putea economisi de aici între 10 şi 15% din PIB în fiecare an.

9. Taxe mici. Mult mai mici decât acum. Pe forţa de muncă, pentru ca firmele locale să declare salariile întregi şi pe profituri, ca să vină şi altele. Poate doar dividendele ar trebui taxate în continuare mult, pentru ca banii, odată intraţi, să iasă mai greu.

10. Dacă primele 9 puncte nu funcţionează, înseamnă că e timpul să adunăm fiecare bănuţ, să-l înmulţim, apoi din profitul strâns să facem şi mai mulţi bani. E varianta cea mai lungă şi cea mai grea. Porecla de scenă e „capital autohton”, dar înseamnă de fapt muncă pe brânci şi economisire la sânge.

11 comentarii
VictorCh

Nu credeti ca e IMPOSIBIL sa intre atat de multi bani incat "astia" sa nu-i poata… "completa" urgent, inainte de a fi apucat sa-si manifeste influenta favorabila?

1. Din putinul pe care-l stiu eu, "tiparnita"n-ar schimba cantitatea de bani (de valoare) disponibila, ci doar modul in care aceasta e exprimata (prin cifre mai multe sau mai putine, mai mici sau mai mari, dar toate exprimand aceeasi ctitate efectiva de ichiditate disponibila.

3."Numai să aibă cine şi pentru ce să-i ia cu împrumut." In principiu, teoretic, ar avea si cine, si pt ce, doar sa mai si aiba acesti "cineva" concomitent si acces la bani, si capacitatea de a-i folosi in mod eficient.

4. O posibila ameliorare temporara: daca reusesc unii sa plece si sa-si SI gaseasca loc de munca convenabil, in scurt timp n-ar mai trimite bani in tara ci si-ar lua si familiile langa ei si s-ar scutura pe talpi de colbul Romaniei.

Partea proasta este ca in acest fel si-ar gasi (isi vor gasi) de munca in primul rand bunii profesionisti, si noi aici vom ramane incet-incet cu "ciurucurile" profesionale.

5. Ar fi chiar culmea sa vina chinezii aici cautand forta de munca ieftina. Credeti ca exista sanse sa se intample asa ceva, ca n-au destula acasa la ei, sau chiar "mai prin vecini" (pe la indieni, prin Bangladesh)?

6. CARE "bani de la UE"? Ca – din cate stiu eu – aia ne tot intind banii ca sa-i luam (numa' nu arunca cu ei dupa noi), si ai nostri – nimic! Neam! Daca nu-i pot "răşlui" ei, sa n'-aiba nimeni parte de ei…

8. Credeti ca numai atat s-ar economisi? Eu cred ca mai mult. Da' atunci, daca banii astia sunt economisiti, "ei" si camarila lor CE sa mai caute acolo "sus"? Isi iau catrafusele si VALEA, ducand cu ei mult-putinul pe care au reusit deja sa-l "completeze"…

Flavius

Faza cu chinezii care cauta mana ieftina de lucru…e din SF. Tu nu ai auzit de foxcon? E mult mai probabil sa mearga chinezii in india si , dupa stabilizarea politica a zonei, in asia centrala?

punk

11. Nimic. Criza trece, apetitul investitorilor pentru risc reapare, banii capsunarilor revin si ei dimpreuna cu capitalurile speculative, mai intai timid, apoi din ce in ce mai intens pe masura ce economia se "insanatoseste" alimentand o noua bula consumisto-imobiliara, noi pomeni electorale, si noi maimutoi politici care sa-si aroge meritele (noi pe dracu… aceeiasi maimutoi).

Asta mi se pare cea mai trista alternativa pentru ca ne fura oportunitate din viata noastra si a copiilor nostri.

radu andrei

P R O G R A M

de prevenire a genocidului din România

Profunda criză economică din România a fost provocată de corupţia şi incompetenţa liderilor politico-administrativi, economici şi religioşi din perioada dictaturii ceauşiste (1980-1989) şi ai perioadei de tranziţie (1989-2010). Naţiunea română a avut posibilitatea unui trai prosper, pe baza activităţii creatoare, într-o economie organizată modern şi eficientă. În perioada socialistă, produceam şi exportam de la ac la avion de luptă, aveam un sistem de învăţământ performant, o protecţie socială de nivel satisfăcător, o populaţie morală, educată în cultul muncii şi al cinstei, un sistem rentabil de relaţii economice externe cu mai mult de 100 de state. Momentul decembrie 1989 a găsit România fără nici o datorie externă şi cu o rezervă bănească de 4,5 miliarde dolari SUA, 1,6 miliarde ruble transferabile, sute de miliarde de lei puternici, adunaţi în fonduri speciale (PCR, UTC, ODUS, asociaţiile femeilor, pionerilor, şoimilor patriei, Armată, Ministerul de Interne şi alte ministere etc.). Totodată, a găsit economia românească în plină funcţiune, cu mai mult de 70% din obiective modernizate, cu mai mult de un milion de specialişti cu studii superioare şi postliceale, cu un sistem eficient de achiziţii şi export, cu un număr ridicat de persoane implicate direct în sfera productivă şi un număr redus de pensionari.

Liderii politico-economici, administrativi şi religioşi de după decembrie 1989 au distrus economia românească, au înstrăinat cele mai rentabile ramuri şi obiective economice, au proletarizat în masă populaţia românească proprietară a avuţiei naţionale furate, au redus drastic proprietatea naţională în favoarea unor firme străine, au scăzut cumplit sfera creatorilor direcţi, concomitent cu creşterea volumului de populaţie inactivă, au dus statul român în poziţia de semicolonie falimentară. În prezent, vinovaţii de această situaţie disperată vor să iasă din criză prin sacrificarea maselor largi de copii, studenţi, personal bugetar, pensionari şi mici întreprinzători români. În compensaţie, clientela lor politico-economică şi religioasă se va îmbuiba în continuare din munca şi sacrificiile noastre.

Reducerea veniturilor populaţiei cu 25%, respectiv 15% va afecta milioane de cetăţeni români aflaţi deja la limita inferioară a suportabilităţii, provocând un genocid de amploare, prin subnutriţie, malnutriţie, lipsă de asistenţă medicală, lipsa facilităţilor necesare unui trai modern (gaze, apă caldă şi rece, energie electrică, servicii telefonice etc.).

Ca regulă generală, fiecărui cetăţean activ ori fost activ (pensionar) îi sunt necesari cel puţin o mie de lei noi pe lună pentru a supravieţui.

Nimeni nu are dreptul să scadă veniturile cetăţenilor sub această limită, decât în cazuri bine justificate, cum ar fi alcoolicii, leneşii, cei care au refuzat ori refuză să muncească etc. Liderii politico-administrativi pot colecta fondurile bugetare necesare ieşirii din criză din următoarele direcţii:

http://roforum.xhost.ro/viewtopic.php?f=27&t=

silicon_v

Totusi, sunteti la o rublica economica, nu la OTV

"8. Deparazitarea bugetului. De departe cea mai ofertantă sursă de bani. S-ar putea economisi de aici între 10 şi 15% din PIB în fiecare an."

Bugetul Romaniei se poate baza pe 30% din PIB. Atat se colecteaza acum. Dumneavoastra sugerati ca aproape jumatate din bugetul national se fura? Nu exagerati macar un pic?

Lucian Davidescu

@VictorCh, Flavius

Aia cu chinezii e doar o glumă. Deocamdată.

@punk

Păi de când tot aşteaptă şi nu s-a întâmplat nimic

@silicon_v

Se încasează 32%. Dar contează cât se cheltuie: 40%.

Din ăştia, sub 10% sunt pentru pensii/ajutoare sociale şi sub 10% pentru educaţie şi sănătate.

Unde sunt ceilalţi 20% şi cât se justifică din ei?

Mai mult de 5-10%?

Exagerez?

Dan

Flavius, chinezii nu cauta mana de lucru ieftina .. UE cauta asta, deocamdata. Cand China va creste suficient s-ar putea sa ne trezim ca salariul minim in Romania/Bulgaria este mai mic decat in China = forta de munca ieftina pentru chinezi 🙂

Ceea ce ar putea folosi China de la Romania este pozitionarea geografica – Romania este un UE , cu toate drepturile si obligatiile. Toate firmele din Romania au statut de firma din UE, deci 0 taxe vamale pe produse, 0 suprataxa "de competitivitate" ce se aplica pentru unele produse ( cum ar fi becurile ecologice… cele din China se taxeaza cu 40% parca ) , etc. Daca produci in UE inseamna ca produsul este din UE si are aceleasi drepturi ca toate celelalte din UE 😉

VictorCh

radu andrei:
„…o populaţie morală, educată în cultul muncii şi al cinstei…”
Oi fi trait eu in alta realitate decat a dumitale? N-ai auzit SI dumneata de „ei se fac ca ne platesc, noi ne facem ca muncim”, de „sus munca, sa n-ajungem noi la ea!”, de „munca innobileaza pe om, iar noi in socialism n-avem nevoie de nobili”, de „cand ma apuca cheful de munca ma ased complet linistit intr-un colt si astept pana-mi trece din nou”? Nu mai tii minte faptul ca – intrucat nu se mai gaseau de cumparat cam de nici unele, ti se ducea casa de rapa daca nu „completai” de la servici o punga de cuie, un buzunar de suruburi, o mana de piulite, un „snop” de creioane, o cutie de pioneze, doua-trei becuri, „un deget” de coli ministeriale, niste indigouri, hartie milimetrica sau calc, o cutie de vopsea, zece metri de conductor electric izolat (masiv sau litat, mono- sau multifilar, cum iti facea trebuinta si gaseai disponibil) sau vreun „ştuţ” de vreo doi-trei metri (!) de teava? Sau – daca ai trait in acea vreme ca adult – n-ai plecat URGENT de la serviciu (pt oricat de mult timp ar fi fost nevoie, cu binevoitoarea intelegere a colegilor SI A SEFILOR, cu care uneori te intalneai la aceeasi „coada”) cand ai auzit ca la „Alimentara” de alaturi „au bagat” oua, hartie igienica, peste congelat, branza sau pui „fratii Petreus”, sau ca la Aprozar „au venit” cartofi sau fructe cat-de-cat frumoase?
„Momentul decembrie 1989 a găsit România fără nici o datorie externă şi cu o rezervă bănească de 4,5 miliarde dolari SUA, 1,6 miliarde ruble transferabile, sute de miliarde de lei puternici, adunaţi în fonduri speciale…”, „…au distrus economia românească, au înstrăinat cele mai rentabile ramuri şi obiective economice… …au redus drastic proprietatea naţională în favoarea unor firme străine…”, etc
Da’ DIN CE crezi ca a fost realizat faimosul „prim milion” din averile multimiliardarilor (!) (in valuta) de astazi?
„…fiecărui cetăţean activ ori fost activ (pensionar) îi sunt necesari cel puţin o mie de lei noi pe lună pentru a supravieţui.”
La aceasta suma atat de exacta si de rotunda ai ajuns in urma vreunui calcul, SAU doar prin banuiala, prin impresie? De ce exact o mie, de ce nu 980, sau 1.070 (sau 1.215)?

MeTeo

Nu va e clar ca tara va fi de vanzare cand vom ajunge chiar mai rau decat grecii ?

deltadagger

Am eu o vorba care-mi place:Romania este tara tuturor "IMPOSIBILITATILOR!".Ce la alti este imposibil la noi este posibil.

pikalainaa

What is the detail of this? I actually do not understand you. But as I said before humans are complicated beings, they do exploits that are not regularly precise . Well possibly I have a moldy day , I should go and do some training, maybe that helps to gain some decent feeling