Riscograma

Aoleu, se termină petrolul!

Cel mai trist scenariu apropo de criza prin care trecem acum este că, imediat ce vom ieşi ne vom trezi că nu mai e destul petrol cât să alimentăm creşterea viitoare.

Nu-i vorba să se termine, căci se va mai putea extrage câteva decenii. E vorba că se va putea extrage din ce în ce mai puţin şi mai scump. Nimeni nu ştie când va veni punctul de inflexiune – peak oil, adică apogeul petrolului – dar mulţi spun că-i foarte aproape sau chiar că a trecut deja. Care sunt consecinţele?

Ce plan B are România dacă se sparge UE?
Ce plan B are România dacă se sparge UE?

Varianta pesimistă: Gata, s-a terminat, ne întoarcem cu toţii la sapă!

Varianta moderată: După o scurtă etapă de transfer masiv de avuţie dinspre economiile tehnologizate către cele bazate pe resurse, primele vor căuta căi de ieşire. Când benzina va costa în SUA cât costă acum în Europa, vor apărea şi bicicliştii. Când vânzările de maşini scad, producătorii se adaptează sau mor.

La 200 de dolari barilul de petrol, deja e vremea să cauţi alternative. Unele sunt relativ la îndemână, deşi deocamdată par scumpe: motoare pe curent sau hidrogen. Sunt şi lucruri care par momentan de neînlocuit: să zbori la aşa preţuri ar fi o adevărată aventură financiară. Deocamdată, nu există motor electric cu reacţie.

Ce înseamnă pentru români „Europa cu două viteze”. Războiul mondial de catifea
Ce înseamnă pentru români „Europa cu două viteze”. Războiul mondial de catifea

Comerţul pe distanţe lungi devine nefezabil şi o parte din industria manufacturieră s-ar putea redeschide în locurile din care a migrat. Totul pentru un standard de viaţă mai modest comparativ cu standardele vestice, dar mai bun decât nimic.

Cine s-a bazat pe turişti s-ar putea uita după ei lung şi foarte lung. Pe aşa vreme, lumea nu doar că evită călătoriile la distanţe mari, dar alege chiar să stea cât mai mult în casă – comportamentul, numit „cocooning”, este cu atât mai mult încurajat de comunicarea prin internet.

În agricultură, motorina poate fi crescută pe câmp dar cu preţul a până la 10% din suprafaţa cultivată, ceea ce înseamnă o producţie cu până la 10% mai mică şi un preţ pe unitate cu 10% mai mare. Pe scurt, cu 10% mai multă foame, nu neapărat uniform distribuită.

Varianta optimistă: Petrolul e cea mai facilă sursă de energie, dar nu cea mai eficientă. Dacă civilizaţia e forţată spre altceva cu atât mai bine, iar creşterea de după va fi cu atât mai rapidă.

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou