Riscograma
Lucian Davidescu

Mai moare un mit naţional: Până şi “olimpicii români” sunt mediocri

Știaţi că la olimpiadele internaţionale se dau medalii pentru jumătate din participanţi?

„Medaliile olimpicilor” sunt argumentul ultim împotriva tuturor evidenţelor că educaţia din România este o catastrofă. De vreme ce medaliile există, înseamnă că educaţia românească ar fi totuşi bună de ceva – aşa sună teoria.

Chiar şi dacă elevii români ar lua multe medalii, argumentul tot ar fi fals. Cei patru cinci elevi care sunt vârfuri la o disciplină şi care fac pregătire separată pentru un concurs nu spun nimic despre educaţie. Pentru fiecare elev care participă la o olimpiadă internaţională, 10.000 de analfabeţi funcţionali rămân acasă şi se pregătesc să îngroaşe rândurile asistaţilor.

Însă e greşită până şi premiza. Românii nu iau multe medalii. În cel mai bun caz se poate spune că performanţa României este mediocră.

Anual se ţin sute de concursuri şcolare internaţionale. „Olimpiadele” sunt mai „speciale” pentru regiunea asta. Inventate de foştii comunişti estici, ele au reuşit să obţină susţinerea ONU. Zeci de ţări participă, însă doar cele din fostul Tratat de la Varşovia şi China le acordă atenţia maximă.

În România, ele au fost motiv de propagandă. La început, când erau doar o mână de competitori, România reuşea uneori să termine înaintea Cehoslovaciei sau a RDG. Pe măsură ce numărul ţărilor participante a crescut, a crescut şi numărul medaliilor puse la bătaie. Chiar şi aşa, România a început să câştige din ce în ce mai rar. Însă propaganda a continuat. Cea mai mare manipulare este anunţarea numărului de medalii, care sugerează ideea de podium. În realitate, podiumul este de fapt o tribună.

Matematică: Prima ediţie a fost organizată şi câştigată de România în 1959. Participau cele 7 state ale Tratatului de la Varşovia. În total, România a câştigat cinci ediţii din cele 50 de ediţii de până acum (Rusia – 15, Ungaria – 6). Însă, pe măsură ce noi ţări au intrat în competiţie, victoriile s-au rărit. Ultima a fost în 1996 iar penultima în 1987. În ultimii 10 ani, România s-a clasat între locurile 4 şi 16. În schimb, SUA, care-s în competiţie de doar 36 de ediţii au câştigat deja de 4 ori şi se clasează constant în primele 5. Abonată la locul 1 este China, care a câştigat 16 din cele 25 de olimpiade la care a participat.

Fizică: Pare impresionant când auzi că olimpicii români au câştigat o medalie de argint şi patru de bronz… Hai să vedem: anul acesta, la olimpiada de fizică din Croaţia, s-au dat 35! de medalii de aur, 72 de argint, 97 de bronz şi 67 de menţiuni. Regula este că toţi cei care se plasează în prima jumătate primesc o medalie. În cele 37 de ediţii de până acum, primul loc a fost câştigat de câte un elev român în două cazuri. Mai puţin decât China (8), Rusia (8), Cehoslovacia (4) Polonia (4), Ungaria (3) şi mai mult decât Bulgaria (1).

Informatică: Anul acesta s-au dat 25 de medalii de aur, 50 de argint şi 75 de bronz. România a luat „argintul” de pe locul 38 şi „bronzul” de pe locurile 80 respectiv 92. Primii 10 clasaţi: Belarus, Bulgaria, Polonia, SUA, SUA, Canada, Georgia, Cehia, Japonia, China. Cele mai bune performanţe ale României au fost clasarea unui concurent pe locul 2 în 1998 şi 2001 un sfert de loc 1 în 1998 şi un loc 2 în 2001. Ultimul „aur” a venit în 2009 de pe locul 10.

Acestea sunt principalele olimpiade cu care obişnuim să ne lăudăm. Ar mai fi încă nouă:

Chimie: România a luat anul acesta o medalie de argint şi trei de bronz. S-au clasat mai bine (cel puţin o medalie de aur): China, Rusia, Coreea de Sud, Austria, Iran, Thailanda, Marea Britanie, Taiwan, Indonezia, Israel, Costa Rica, Japonia, Estonia, SUA, Ungaria, Cehia, Singapore, Argentina, Lituania.

Biologie: cel mai bine clasat elev român în 2010 a luat „argintul” de pe locul 70.

Filozofie: participă cinci ţări, uneori câştigă şi România.

Lingvistică: România nu participă

Geografie: Echipa românească a luat în 2008 locul 1 din 24 şi în 2002 locul 1 din 12.

Astronomie: participă doar fostele ţări comuniste, câştigă toată lumea câte ceva.

Astronomie şi astrofizică (o facţiune dizidentă): participă ceva mai multe ţări. Românii
merg şi aici, rezultate indisponibile.

Știinţele pământului (altă facţiune dizidentă): România participă, anul ăsta s-a clasat în primele zece din 19.

Știinţă juniori (sub 15 ani): Cea mai bună performanţă a României a fost locul 5 din 38, în 2007. Concursul de anul ăsta (Nigeria) se termină mâine.

122 de comentarii
mike

chiar nu stiam ca se dau asa medaliile !!! eu credeam ca in mod normal ca la olimpiada sportiva se dau doar o medalie din fiecare pentru primele 3 locuri

Antiproști

Medaliile se dau așa tuturor, nu numai României, iar România, așa cum e ea acum, concurează și rămâne în primele 20 de țări, țări foarte mari și bogate (SUA sunt, de fapt, cât vreo 100 de Românii).
Autorul face dezacorduri, nu știe matematică, nu le are nic cu logica, se contrazice singur, iar ”analiza” lui e o adunătură de tâmpenii.

Marian

Hotia este de vina si aici.

Va povestesc din propria experienta. Am participat la faza locala la olimpiada de matematica din clasa a V-a pana in a VII-a. De fiecare data am fost sub linie si eu si colegi mei de scoala.

Explicatie: castigau elevi din scoala care organiza. Odata chiar a venit o profesoara sa o intrebe pe o eleva ei daca stie subiectele ca doar le-au repetat exact pe acelea aseara. V-am convins?

Povestea se repeta si cand dai BAC-ul. Sunt licee abonate la note mari. Un coleg a plecat din liceul meu pe probleme disciplinare. La BAC a luat mai mult decat mine, desi era de nota 6. Acum e mare functionar la stat (se intelege ca RELATIA a rezolvat jobul).

Ajung la concluzia ca daca esti 'mai citit' esti mai prost. Cel putin asa te privesc cei care se descurca si care au trecut prin scoala ca gasca prin apa.

Un Anonim

Imi pare rau sa te anunt ca nu este deloc asa. Particip la olimpiade nationale de 3 ani si am ajuns si la etapa internationala la o olimpiada, unde am obtinut argint. Etapa locala are o importanta foarte mica. La noi in scoala, eu de exemplu nu stiu subiectele(si nimeni nu le stie), insa reusesc sa ma clasez mereu primul la matematica, fizica si chimie. Oricum sunt suficiente locuri pentru judeteana astfel incat copiii care au sanse sa participe la olimpiada nationala sa participe. Mai ales cu noua metodologie, din 2019, care construieste un clasament national pentru a oferi sanse mai mari copiilor buni. Daca tu nu ai reusit sa ajungi la olimpiada judeteana in gimnaziu(unde subiectele sunt mai mult de gandit si nu de tocit), atunci imi pare rau ca ai astfel de frustrari

Alex Nicolin

Chiar si "mediocrii" care reusesc sa castige o astfel de "medalie" pentru Romania pleaca spre zari mai senine odata ce termina liceul: Harvard, Stanford, MIT, Duke, Cambridge etc. In niciun caz nu-i vei gasi la universitatea din Oradea 🙂

Alex Nicolin

@Marian

Inca odata romanii, desi mediocri la majoritatea disciplinelor scolare, arata ca exceleaza totusi la indeletnicirea care a fost intotdeauna apanajul lor – furtul propriei caciuli 🙂

MeTeo

Lucica tata nimic in tara asta (dupa ce vad ca scrii tu acilea si de zi) nu mai merge, pana si tu te declari (citez) prost (dar nu cel mai…).

Si trag concluzia: (deci) ori te-ai vandut masonilor caci e stilul lor sa manipuleze pana la exasperare publicul cititor/privitor ori nu mai vezi nimic bun (care se face) in tara asta. si-ntr-o varianta si-ntr-alta iti recomand sa iti speli creierul (putina).

Ma bucur insa ca sunt singurul (din afara matricei) care vede lucrurile asa cum sunt (si nu asa cum tabelele astea de care te-ai indragostit profund (te) manipuleaza), doar gloata face ce zice/face "masterul".

dix

Daca iei in calcul si populatia tarilor respective la ce rezultate ajungi? ( Nu mai vorbesc de banii alocati educatiei).

Daca nu ma insel , Germania, care este imediat inaintea noastra in clasamentul tau, are populatie de 4 ori mai mare si probabil de cateva ori mai mare bugetul pentru educatie. Poate ar trebui sa fie mai buni .

Si eu am participat si la olimpiade, si la pregatirile pentru olimpiade, pot sa-ti spun ca programul nu e asa lejer cum sugerezi. Dar de pe margine probabil ca si neurochirugia este o bagatela.

Legat de faptul ca la 2-3 copii inteligenti care merg la olimpiade raman 10.000 acasa , daca nu ai constat pana acum, intre oameni exista diferente ( chiar daca inlaturi diferentele de mediu si acces la informatie raman cele legate de gena).

dix

@ Me Teo

Nu esti singurul care vede ca LD se face de ras uneori . Lucreaza cu statistici , dar nu prea le intelege , le inghite cu totul ca fraierul.

dix

Un articol de analiza pleaca de la informatie si ajunge la concluzie.

Articolul acesta are o concluzie predeterminata pe care autorul incearca sa o demonstreze cu informatii. Insa analiza datelor este gresita. Da este adevarat ca la olimpiadele internationale nu se dau doar 3 medalii dar avand in vedere nivelul de competenta este posibil ca mai multi sa gaseasca solutiile complete si deci sa merite medalia de aur.

Ca si comparatie exagerata daca la alergare doar unul este medaliat cu aur fiindca numai el a ajuns primul la o olimpiada de matematica este posibil sa "alerge" mai multi in aceeeasi linie si sa fie invingatori toti.

Iar cat priveste nr de medalii ….ar trebui articolul sa tina cont de ponderea lor in functie de populatie, de nivel de scolarizare, acces la materialele scolare, costul scolarizarii, etc.

John Galt

Vi se pare cumva ca Romania a punctat la vro descoperire IMPORTANTA in ultimii 50 de ani?

SINGURELE chestii cu care ar trebui sa se mandreasca acest popor sunt facute de niste invidizi ce AU PLECAT, ce s-au implinit in alte locuri. Nu e de ieri de azi, asa suntem de sute de ani. FAPTUL ca Rusia si Turcia sunt atat de aproape ar trebui sa va spuna multe..

ps: stiti unde a fost realizata PRIMA strada astfaltata din lume?

😛

Marcel

Avand in vedere ca inteligenta este distribuita relativ uniform, una e probabilitatea sa gasesti un geniu la 1200 de milioane de locuitori, si alta e sa gasesti un geniu la sub 20 de milioane de locuitori. Chiar si in aceste conditii, consider ca ne aflam intr-o pozitite de top 5.

Tu doar ai incercat sa demontezi mitul ca noi am fi cei mai buni din lume, o imagine falsa pe care probabil ti-ai creat-o de la jurnalele de stiri, dar daca ar fi o statistica raportata la numarul de locuitori, cred ca graficul tau s-ar inversa.

China: 1 medalie la 13,87 mil locuitori

SUA: 1 medalie la 3,87 mil locuitori

Germania: 1 medalie la 1,57 mil locuitori

Romania: 1 medalie la 0,37 mil locuitori,

In concluzie romani au gastigat de 36, 75 ori mai multe medalii decat chinezii, de 10, 46 ori mai multe decat americanii si de 4 ori mai multe decat nemtii raportat la populatie. Ne-ar trebui un grafic logaritmic ca sa putem afisa rezultatele.

Tot nu trebuie uitat faptul ca materialul genetic de calitate de la noi s-a redus considerabil si posibilitatea sa produci creiere in conditiile in care ai ramas in tara cu ciurucurile s-a diminuat drastic.

Pe de alta parte, creierele sunt atrase de tarile care pot sa le finanteze. Oare nu te-ai intrebat de ce jumatate din olimpicii americani sunt de origina asiatica?! Uita-te la mari creiere si din industria IT din US.

Cofondator Google, Sergey Brin de origina rusa,

fondatorul yahoo jerry Yang origine chineza,

cofondator apple, Steve Wozniak, origine poloneza

cofondator sandisk George Samachisa, origine romana, profesor la Politehnica Bucuresti

George Samachisa is a VP of Technology and a Senior Fellow at SanDisk Corporation. He is well-known as the inventor and developer of the split-gate flash memory cell, which was the first flash memory to be commercialized.

Cum ar fi fost oare ca statul roman sa fi castigat bani importanti din patentarea motorului cu reactie a lui Henri Coanda? Sau macar o companie romaneasca? Europa est-europeana a dat multe creiere lumii moderne, insa pacat ca nu a avut cine sa coaguleze aceste creiere si nici mediul pentru dezvoltarea lor nu a fost prea prielnic. Inteligenta nativa va ramane aici, chiar daca rezultatele de la testele tale o contrazic.

Lista ar putea continua si am ajunge linistiti la concluzia ca banii sunt cei care spun cine-i mai destept in lume, la prorpiu.

Ioana

Faza e, in toată explicația ta, că nu participă 100 de chinezi și un singur roman, ca să păstrăm proporțiile, ci același nr din fiecare țară….

Alex Nicolin

Oare este o intamplare ca oamenii respectivi au imigrat si s-au realizat mai cu seama in USA? Eu cred ca nu, aceasta tara fiind destinatia multor oameni care au cautat un viitor mai bun. America este bogata in primul rand pentru ca a fost si inca este mult mai libera decat alte tari. Acolo, inovatia si mai ales spiritul antreprenorial nu se lovesc de piedicile intampinate intr-un stat totalitar, corupt sau pur si simplu cu o economie supra-reglementata si dirijata de stat, asa cum au multe state din EU. Din pacate, America se indreapta incet-incet catre un model "european" de dezvoltare, iar asta va insemna in mod sigur sfarsitul prosperitatii.

dix

Deci nu ar trebui sa spunem ca avem copii prosti ci trebuie sa spunem ca sistemul nu le ofera sanse sa puna in practica visele lor, cand ajung la maturitate. Ca Romania promoveaza alt tip de persoane .

Nu stiu sigur daca cei care au plecat nu cumva au copii spalati pe creier dupa ce trec prin sistemul de invatamant din tara adoptiva. Metisarea cu noul mediu…

Skalid

Se pare ca majoritatea comentatorilor nu prea au inteles ce voia sa zica Lucian Davidescu.

Versiunea tl;dr: avem oameni capabili de performanta, nu multi, dar rezultatele lor nu se datoreaza "sistemului educational romanesc".

Incercati sa va dati seama care ar fi fost perfomanta lor in afara unde copii de genul asta sunt foarte apreciati si chiar li se ofera un cadru institutional unde sa isi poata dezvolta aptitudinile.

In Romania, aceste rezultate sunt doar rodul muncii copiilor si profesorilor fara sprijin din partea scolii romanesti. Inseamna multe ore de munca suplimentara atat pentru ei, cat si pentru profesorii cu care lucreaza.

Imi aduc aminte cand au inceput sa se infiinteze clasele "speciale" de gimnaziu in cadrul liceelor si cum au devenit in aproximativ 2-3 ani locul unde se adunau copii "elitelor" din judetul respectiv (cu parinti in consilii de administratie, prefecturi, primarii, companii de stat etc.).

Si apoi ne miram de ce pleaca oamenii capabili.

Mythos

Un articol, care suna bine, dar realitatea este alftel, decat se prezinta(un pic mai dura). Din punct de vedere financiar, in Romania daca esti destept, ajungi sarac. Cunosc multe cazuri in care oamenii erau bine instruiti, competenti, dar au fost lasati de izbeliste. In conditiile astea treaba se schimba, de ce un elev care sa zicem e pasionat de matematica, ar mai vrea sa participe la olimpiada, sa-si bata capul sa fie cat mai bun, pentru ca in final sa ajunga un amarat, in tara asta? Pentru ce? Exista cercetare se promoveaza competitia pe aici? Foare clar o zic, ca nu.

Competitia de la noi din tara este una bazata pe cumetrii, nu ma credeti, faceti o cercetare si vedeti ce judete ies primele la sfarsitul olimpiadelor nationale pe fiecare domeniu si o sa aveti o surpriza, ele nu s-au schimbat de ani si ani de zile.

Cum dracului de se intampla asta?!

Apoi, mai faceti o cercetare, cat de mult se promoveaza la noi cercetarea in facultati si cate acrobatii trebuie sa faci pentru un amarat de proiect. Si peisajul este complet.

Asa ca la acest mediu academic, este o minune ca se mai intampla niste rezultate de acest gen, inseamna ca sunt oameni, care vor sa faca ceva si tot respectul pentru ei.

Ceea ce este cel mai trist, o repet aici in tara nu exista o competitivitate, reala, ci doar una bazat pe cumetrii, cand vor iesi din ecuatie, asta lucrurile bune se vor intmpla peste tot.

Lucian Davidescu

@mike
O iluzie întreţinută cu grijă în comunicatele Ministerului Educaţiei

@Marian
Hehe
Evident! Ce spui ar merita o anchetă mai amânunţită

@MeTeo
Dacă venea de la altcineva mi se părea o glumă bună, dar de ce am teribila impresie că tu te iei în serios?

@dix
1. Bla bla bla, parcă era vorba că suntem mereu primii. În Germania, olimpiadele ex-sovietice nu-s o prioritate.
2. Deci dacă unul merge la olimpiadă este o scuză să-ţi baţi joc de 10.000 care nu merg sau ce spui?

@John Galt
Oooh, exact ideea mea pentru următorul episod din Myth Busters! CERCETAREA 😆

@Marcel
Matematica nu prea poate fi folosită în scopuri de propagandă.
Ia fă calculul ăsta şi pentru ţări mai mici şi vezi că ies şi mai bine de atât. Indiferent de populaţie, o ţară are acelaşi număr de participanţi. Însă China trebuie să ia fix o mie de medalii ca să aibă acelaşi raport la numărul de locuitori ca Estonia.
Deci, dacă Chinezii iau o mie de medalii iar Estonienii două, ar trebui să tragi concluzia că estonienii sunt de două ori mai buni.

@Alex Nicolin
Exact! Ce-ar fi făcut ei acasă, asta-i întrebarea

@Skalid
Ooo, au înţeles, stai liniştit, sunt doar câţiva care încearcă să-şi salveze iluziile.

@Mythos
Evident că sistemul putred e de vină. Unul dintre motivele pentru care el totuşi sistemul supravieţuieşte e minciuna că are rezultate. Ăsta-i un exemplu.

Florin Bejan

Banuiam ca multa lume nu stie cum e cu medaliile la Olimpiadele internationale.

Pe langa statisticile in sine, trebuie sa mai intelegi cum apar Olimpicii astia. Exista (iti descriu ce se intampla acum 10-15 ani) in cateva licee din Bucuresti si, pe "materii", in cateva judete din tara, profesori fanatici ai acestui concurs.

In momentul in care intri la liceu, eventual si ca fost Olimpic national in clasele precedente, esti luat de cate unul din profesorii astia intr-un sistem (gratuit) intensiv de "meditatii" pe parcursul caruia inveti lucuri care sunt mult, mult, peste nivelul programei sau manualului clasei respective.

Acelasi lucru se intampla si la nivel de oras. In plus, cu ocazia Olimpiadelor nationale se mai da, pe langa consursul corespunzator fiecarei clase, un concurs pentru intrarea intr-un lot largit pentru Olimpiada internationala, unde iar incepi sa studiezi lucruri care au doar vaga legatura cu materia obisnuita.

Fara falsa modestie, vreau sa-ti spun ca intr-adevar copiii care ajung constant la Olimpiadele nationale si ulterior intra in loturi sunt speciali. Dar sistemul e mai degraba bazat si dependent de profesorii de care iti spun. Ca sa intelegi cum e cu fanatismul, in momentul in care m-am certat cu profesoara care ma pregatea, in clasa a XIa, a renuntat pur si simplu la toata clasa.

Pe scurt: rezultatele astea depind aproape exclusiv de un anumit grup restrans de profesori din sistemul preuniversitar (tangential si universitar, la nivel de Bucuresti, pentru "nationala" eram pregatiti un pic si la facultatea de profil).

Alex

Sistemul educational functioneaza foarte bine pentru a genera oameni formati pe specializarile pentru care Romania este cunoscuta la nivel international:
1) capsunari pt. Spania
2) ospatari pt. Italia
3) ingrijitori pt. Franta
4) zilieri pt. UK
5) bone pt. Germania
6) prostituate pt. Amsterdam
si la nivel national
7) operatori call centere (pardon centre IT)
8 ) muncitori necalificati in fabrici si uzine
9) muncitori in industria textila in regim de lohn
10) frecatori de menta la stat
11) politicieni corupti
Asadar politica de a reduce cat mai mult costurile sistemului educational este salutara si de bun augur ducand la eficientizarea unui sistem extrem specializat care nu mai e necesar sa suporte costurile dezvoltarii de oameni inalt calificati cum ar fi: ingineri, medici, specialisti IT, etc.

dix

Germania nu este interesata de competitie , are alte prioritati. Da , sigur ca si Franta. II iau pe cei care au beneficiat de educatie ( ani si bani investiti in ei) si ii expulzeaza pe ceilalti. Saracutii de ei, nemtii, francezii, americanii, britanicii nu au fonduri pentru educatie sau nu au chemare pentru studiu?

Ceilalti 10.000? Pai incepem de la faptul ca parintii ii incurajeaza sa renunte la scoala ( uneori din motive meschine, alteori din comoditate sau din ideea de a "cultiva " personalitatea celui mic) si terminam cu atacul drogurilor si al etnobotanicelor. Ne uitam si la "elementele" de succes care populeaza media? Ai luat interviu unui cercetator, unui olimpic, ai facut reportaje cu el? Ai luat atitudine cand cei cu telocitele nu au avut bani de bilete sa ajunga la un laborator performant? Nu prea vad decat politruci, fotbalisti , bombe sexi si tipeoze. Toti pe prima pagina, pe sticla la ore de varf , si pe toate posturile. Reprezinti media , de ce imi repeti ca un prost da rating si ii ridici statuie?

Alex Nicolin

@Lucian

Probabil s-ar fi "pierdut" intr-un fel sau altul, fie prin topirea in inclusiv prin folosirea inteligentei si a talentului nativ in scopuri distructive.

MeTeo

amice Lucian, vrei sa te iau in gluma (basca) ?

nu iti mai inteleg efortul de a scoate la suprafata lucruri romanesti care sunt evidente.

barfa nationala o gasesc si pe Realitatea…

in alta ordine de idei tot "raul" ce gaureste RO e bine gandit si bine calculat. daca tu crezi ca toata aceasta nesimtire romaneasca e pur si simplu aleatorie te inseli.

TOTUL….e gandit in cel mai mic detaliu astfel incat poporul roman sa fie dezinformat si prost hranit. este cel mai simplu de a manipula in masa oamenii.

GIVE ME CONTROL OF A NATION’S MONEY AND I CARE NOT WHO MAKES THE LAWS. MAYER AMSCHEL ROTHSCHILD

Doar asta se intampla in RO la toate nivelurile, ce Dzeu….trezeste-te si tu. Va veni ziua-n care imi vei da dreptate insa pana atunci iesi din matrice si spala-ti mintea in Bine.

Nu-mi intelege atitudinea gresit, e una de salvare si ptr tine si ptr oricine (ma) citeste.

Si-ti mai dau un argument: http://rapcea.ro/2010/12/food-inc-un-film-despre-

MeTeo

Cat despre cercetare te invit (iar) sa dai piept cu realitatea cotidiana la Institutul de Biochimie sa vezi ce minuni fac acei OAMENI din nimicul pus la dispozitie.

Vorba unui amic :

"Ce…li s-o fi parut sATanelor de Heisenberg, Bohr si Schroedinger atat de IM_PRE_VIZIBIL in DINAMICA=MISCAREA PARTICULEI, in conditiile in care:

1) PUTEAU ORICUM CA SA PRE_VADA=ANTICIPEZE CAT SE POATE DE CLAR=EXACT=PRECIS CA:

2) PARTICULA SE AFLA DEJA LA O EXTREMITATE A CORZII=UNDEI ??

punk

@dix:

Legat de faptul ca la 2-3 copii inteligenti care merg la olimpiade raman 10.000 acasa , daca nu ai constat pana acum, intre oameni exista diferente.

Tema discutiei este daca scoala romaneasca produce sau nu tampiti. Tu pretinzi ca nu esti tampit, fapt ce ne umple inima de bucurie.

Performantele unui grup statistic nereprezentativ nu pot fi confiscate de o majoritate de tampiti, si de profesorii care-i pastoresc. Stim, saracia, etnobotanicele, rasturnarea sistemului de valori, sistemul etc. Avem justificari cat cuprinde. Da` tot tampiti sunt, si cand faci media intre douzeci de milioane de tampiti si 100 de olimpici, tot cu o tara de tampiti ramai.

Pe tema reprezentativitatii rezultatelor, inteleg ca si tu esti de acord ca olimpiadele nu-s reprezentative. Bazinul de selectie, interesul statului, background-ul social, traditia, toate sunt motive suficiente pentru care rezultatele la olimpiade nu sunt corelate cu calitatea invatamantului dintr-o tara. Atunci de ce vorbim de subiectul olimpiadelor ? De ce este argumentul suprem cand cineva indrazneste sa ponegreasca invatamantul omului de tip nou ?

KAFKASS

CHIAR AI LUAT-O RAZNA LD-ule !

VAD EU PROST SAU AI FRUNTEA CAM INGUSTA IN POZA?!

IN ANII '70 AM FACUT LICEUL, APOI DOUA FAC LA UNIVERSITATEA BUCURESTI , LA ZI!

COLEGII MEI , OLIMPICII LA NATIONALA AVEAU DOUA CLASE PESTE MINE, ZBARNAIAU! TOTUSI NICIUNUL NU A LUAT MAI MULT DE MENTIUNE LA NATIONALA!!!

CEI DIN LOTURI ERAU INTR-ADEVAR FOARTE TARI!

ANTRENATI PE PROBLEME CARE ERAU DE INTELIGENTA DE PROFUNZIME A CUNOSTINTELOR!

APROPO , IN GAZETA MATEMATICA SE PUBLICAU PROBLEME DE LA OLIMPIADELE INTERNATIONALE!

VA GARANTEZ CA DESI AVEAI ZECE LA CLASA LA PROBLEMELE ACELEA DE CELE MAI MULTE ORI TE UITI CA PISICA IN CALENDAR! IMPORTANT E SA AJUNGI LA ACEL NIVEL! NU stiu ce WORD aveti ca daca vrei sa corectezi iti mananca literele!

CU TOATE CRITICILE APRECIEZ CELE MAI MULTE DIN ARTICOLELE TALE! NU SUPORT DREAPTA TA DESTRABALATA SI NEGATIVISMUL IMPOTRIVA ACESTUI NEAM!

Alex Nicolin

Desi geniile ne reprezinta la concursurile internationale, tot tampitii ne conduc. Primul Ministru si Presedintele Sentatului sunt niste exemple punctuale, dar reprezentative pentru clasa politica autohtona.

Belphegor

Referitor la cunostiinte lipsa de probabilitati pentru cineva care scrie si despre economie uite monser logica:

MARCEL: Avand in vedere ca inteligenta este distribuita relativ uniform, una e probabilitatea sa gasesti un geniu la 1200 de milioane de locuitori, si alta e sa gasesti un geniu la sub 20 de milioane de locuitori

LUCIAN: Ia fă calculul ăsta şi pentru ţări mai mici şi vezi că ies şi mai bine de atât. Indiferent de populaţie, o ţară are acelaşi număr de participanţi. Însă China trebuie să ia fix o mie de medalii ca să aibă acelaşi raport la numărul de locuitori ca Estonia.

Hai sa iti explic acum "cu bataia" ca poate intelegi asa: sa zicem ca la 100.000 de locuitori ai un samurai.

Sa zicem ca tara A are populatie de 700.000 de locuitori si tara B are populatie de 400.000 de locuitori. Si fiecare trebuie sa faca o echipa de 10 oameni sa se bata:

tara A o sa trimita 7 samurai si 3 tarani, tara B o sa trimita 4 samurai si 6 tarani. Get it????

Intrebare: Cine o sa castige?

punk

Ideea e ca nu poti raporta rezultatele la populatie. Si tara cu un miliard de locuitori, si tara cu un milion de locuitori vor trimite cate zece samurai, adica zece copii foarte dotati si pregatiti. Tu pretinzi ca cei zece samurai din China sa poata tina piept unei armate de 100 de samurai din celelalte tari.

E destul de clar cine greseste.

dix

@ punk

1. Eu nu sunt de acord cu afirmatia ca olimpicii romani sunt mediocri. Consider ca felul in care s-a facut raportarea statistica nu e ok. Nu ilustreaza corect media pe tari.( pe aici pe undeva este si idea articolului: rezultatul olimpiadelor nu e reprezentativ este propaganda). Dar nu e corect sa dai in cei care realizeaza ceva in loc sa dai in cei care profita, beneficiaza aiurea sau stau in sistem pe pozitie de asistat.

2."De ce este argumentul suprem cand cineva indrazneste sa ponegreasca invatamantul omului de tip nou ?" Pentru ca in toate folosim idei socialiste: fiecare munceste dupa posibilitati si primeste dupa nevoi. Imi pare a fi o incurajare pentru cei care vizeza calitatea de asistat social.

3.Cautam scuze si vrem sa para totul stralucitor pentru ca nu indraznim sa discutam problemele reale ale educatiei : finantarea per capita, plata pentru educatie in invatamantul superior, plata in cazul cursurilor liceale la seral sau ff , corelarea studiilor cu necesarul in economie.

4.Nu vrem sa dam afara cadrele didactice care nu au legatura cu pedagogia sau materia pe care o predau. Nu sunt pusi pe liber profesorii care incalca normele de conduita sau care nu catadicsesc sa participe la ore.

5.Pentru ca produsul finit, absolventul este incadrat la stat pe baza de hartii nu in baza unui examen de competenta.

Or mai fi si alte motive. Sa ii intrebam pe senatori.

Belphegor

Nu ideea e ca baza de selectie a chinei e mult mai mare decat cea a romaniei. Ideea e ca avand 1,2 miliarde de locuitori ai mari sanse sa gasesti 10 fizicieni de geniu. Selectia la romania se face pe 20 de milioane de locuitori, si pana de curand (anii 2000) nu stiu cum dracu dar se gaseau 10 fizicieni buni si in romania.

Uite-te te rog la cifrele mele, nimeni nu trimite din 10 elevi 10 elevi remarcabili ca nu are de unde sa ii scoata pe toti 10 asa(de fapt la internationale sunt doar 5) pentru ca nivelul este unul exceptional de dificil de atins. De aceea cine ia medalie la Internationala, cam ia si bursa la Princeton, MIT sau univ. de top pentru ca oamenii de acolo inteleg nivelul la care se lucreza la astfel de competitii.

Maria

Lucrez in invatamant de 26 de ani si mi-am distrus sanatatea luptandu-ma nu cu copiii slabi ci cu ineptiile pe care le debiteaza cei care ne conduc:

-in clasa I este interzis sa lasi un copil repetent!!!!( cand credeti ca mai invata scris-cititul?)

-programa/manualele sunt atat de grele ca si unui profesor ii este greu si sa le adapteze si sa le descifreze;

-nivelul de cerinte este extrem de ridicat, uneori si cu 4 ani mai mult decat varsta si capacitatea reala a copilului;

-suntem sufocati de documentela pe care trebuie sa le intocmim, de dosarele extrem de stufoase care ne mananca energia si timpul.

-baza materiala este aproape inexistenta;

-dascalii sunt produsi pe banda rulanta fara a avea nici o chemare/pregatire pt acest domeniu;

s.a.m.d. E jalnic ce se intampla dar persistam in greseli!!!

punk

@Belphegor

Pretinzi de la interlocutori cunostinte de statistica pe care nu le ai nici tu. Daca iei 10 oameni la intamplare de pe strada vor scoate suta de metrii sub 20 secunde, cei mai buni din Romania vor scoate jur de 10 secunde, si cel mai bun din lume scoate 9.58 sec. Te surprinde ca Usain Bolt nu face 100 de metri in 33 de miimi de secunda, desi populatia lumii e de 300 de ori mai mare decat populatia Romaniei (10 sec/300 = 0.033sec) ? Tocmai ai facut cunostinta cu distributia normala.

Distributia inteligentei e una normala; asta inseamna ca de la o anumita dimenisiune a bazinului de selectie incolo, inteligenta varfurilor nu mai creste, chiar presupunand ca ai avea puterea logistica de a-i identifica. Echipa Chinei e cam la fel de dotata nativ ca echipa Romaniei si Letoniei, nu sunt genii pe care le castigi la loterie pe sistemul "mai multe incercari – mai multe sanse". In termeni statistici, inteligenta are σ^2 mic, adica clopotul este ingust.

nimeni nu trimite din 10 elevi 10 elevi remarcabili ca nu are de unde sa ii scoata pe toti 10 asa pentru ca nivelul este unul exceptional de dificil de atins

Asta e logica circulara. Toate tarile trimit copii foarte buni, si tocmai de asta nivelul olimpiadei este ridicat. Rezultatele unei tari nu sunt corelate cu marimea tarii sau cu calitatea invatamului din acea tara, ci strict cu motivatia copiilor si investitia facuta in ei.

@dix

Eu nu sunt de acord cu afirmatia ca olimpicii romani sunt mediocri.

Pai cifrele demonstreaza ca sunt mediocri printre olimpici. Ca sunt sclipitori raportat la orice elev normal din lumea asta, si cu atat mai mult la mocirla romaneasca, ce importanta are ?

Lucian Davidescu

@MeTeo

Poi să mă iei în bască, numai să nu-mi spui că ai fost răpit de exratereştri

Chiar sunt curios, ce minuni?

@KAFKASS

Vezi prost, dar am fruntea cam îngustă. Mai departe mă dor ochii să citesc 🙂

@Belphegor

O să câştige ăia care au plecat de la ore ca să se antreneze cu sabia. Sau nu

@dix

Graficul ilustrează foarte bine media pe ţări (doar la fizică, e drept): clasări în prima jumătate (medalii) din total participări. România e pe la mijloc.

Toate relele de care spui se întâmplă pentru că sistemul încă are cu ce demonstra că merge bine: "olimpicii"

@Maria

Vă rog să spuneţi lucrurile acestea cât mai des

Belphegor

Referitor la primul tau mesaj: NU cauta nimeni si cu atat mai putin eu sa sustina ca scoala romaneasca nu a luat-o la vale. E vorba de o denigrare gratuita si tipic romaneasca din partea lui davidescu catre olimpicii romaniei(sau elitele romaniei care sunt elitele altora acum, asa ca nu au nevoie nici de aprecierea ta, nici de a lu davidescu – poti sa google-esti sa vezi pe unde au ajuns de exemplu). Sunt sigur ca si tu si davidescu probabil ca ati vazut un olimpic doar in poze si universitatile de top din vest doar MAXIM din afara.

Referitor la raspunsul tau nu are sens sa ma repet din nou: NU AI INTELES. Invatarea pe dinafara a unor notiuni ca dispersie si graficul normalei si neintelegerea lor se vede.

Referitor la al doilea paragraf nu a corelat nimeni rezultatele cu doar cu dimensiunea.

Nu pot sa nu observ o chestie. Daca tot proslavesti China, explica-mi te rog cum nu are nici o universitate in top 100(sau parca 150 dc tin minte bine) dupa clasamentul Shanghai(care se intampla sa fie si cel mai bun si facut chiar de chinezi).

Olimpicii romani nu sunt cei mai buni din lume, dovada ca dupa tara nu a dat laureati ai premiului nobel pe banda rulanta sau mari oameni de stiinta. Dar raportat la conditiile excelente oferite(de asa zisul stat Romania) si la motivatia oferita de peisajul romanesc(mai ales de fauna de pe aici) rezultatele au fost exceptionale.

criticos

Lucian o incurajezi pe doamna Maria sa spune lucrurilor pe nume. Sa inteleg ca incerci acelasi lucru (sa expui realitatea?). Nu iti iese prea bine.

Comparatiile pe care le faci (spre exemplu cu S.U.A) sunt veritabile sf-uri. Eu propun sa postezi in loc de grafice extrem de carteziano-matematicoase, ceva imagini din laboratoarele de info din sua si cate ceva din cele carpato-danubiano-frunzice. (sau cel putin cum au aratat multa vreme dupa rev). Scoala ar trebui sa te pregateasca pentru munca. Exista munca la noi? Pentru acesta mare absenta (munca) e vinovat invatamantul? Intreaba pe cineva care are un plus de habar de info, de ce n-ar predea nici daca i-ar fi favorabila toata presa.

O intrebare ff. grafica: cine e vinovat? elevul lenes si dezinteresat, profu satul si flamand simultan, sistemul, vesnicul axiomaticul si infinitul sistem? Si tot grafic vb, cam cati romani reprezinta alte natii,pentru ca in Romania nu prea au gasit toc?

O intrebare de incult dpv jurnalistic: a fi un bun jurnalist presupune si niscaiva psihologie? k atunci ar fi simplu de retinut ca in cazuri extreme recurgi si la lumanare sa gasesti ceva bun intr-un sistem (om, societate sau ce-o fi) ca sa-l asezi pe o directie pozitiva.

Si o simpla curiozitate: scrii din romania?

Ionut

@LD

Am facut si eu un browse de 2 minute si am gasit rezultatele la fizica din 2009 – 54 tari, Romania a luat locul 7. Mai vad si o lista cu tari participante la matematica, si estimez vreo 70 de tari. Nu am chef sa caut mai mult acuma…

In tabelul de mai sus vad 20 de tari.. cumva primele 20? De altfel, nu vad de ce nu ai judeca in felul urmator: suntem a 12-a tara din lume, totusi e ceva (chiar daca nimic, pentru tine). Chiar credeai inainte ca putem fi mai sus de atat, constant, zeci de ani? Ca atunci chiar nu ai simtul realitatii… Ca sa compari, in EU sunt 27 de tari, si in general ne clasificam pe 26-27 (sau pe 1-2).

de unde e tabelul de mai sus? Cumva te-ai uitat numai la prima pagina?

@punk:

Construiesc un random number generator cu distributie normala (except sigma 0), imi aleg un interval de referinta si pornesc RNGul. Numar de cate ori un numar aleator este in intervalul ales.

Dupa 22 000 000, am nimerit de 100 ori

il las sa mearga in continuare

….

Dupa 1 200 000 000… crezi ca va ramane la 100? poate 200? Eu nu cred… Crezi ca maximul, sau imediat urmatorul, a fost atins in primele 22 de miliane?

PS iti dau mai tarziu raspunsurile 🙂

Lucian Davidescu

@criticos

scriu din România

Nu contează cine-i de vină, contează cum să facem să se schimbe ceva

Primul pas este să ştim exact realitatea şi să nu ne amăgim cu prostii

Fără asta e imposibil

După aia e doar greu.

@Ionut

Cele din tabel sunt ţările "cu tradiţie"

Zici că România e pe 12? O fi, dar ţine cont că în medie intră şi perioada în care participau 7-8 ţări.

Datele sunt aici: http://ipho.phy.ntnu.edu.tw/statictics.pdf
Eu nu credeam nimic, alţii credeau

Tudor Cristea

Ce discutie amboulea!

Ionut, nota zece (si pentru documentare si pentru mate'). In rest, ce sa zic, cartile nu tin loc de carte.

punk

Ionut, nu conteaza cati oameni au IQ peste 150 in China. Probabil ca proportional mai multi decat in Romania, nu asta e relevant. Esenta este ca daca iei cei mai destepti chinezi, si-i compari cu cei mai destepti romani, o sa constati ca ambele grupuri au o inteligenta relativ similara, pentru ca intervine o limita biologica, nu exista oameni cu IQ 1000 nicaieri.

Adica inteligenta varfurilor este foarte slab corelata cu marimea esantionului. China s-ar putea sa aiba reprezentanti un pic mai destepti statistic vorbind, dar diferenta e neglijabila si alti factori ca motivarea, pregatirea si calitatea concursurilor nationale devin preponderenti in stabilirea rezultatului la concursul international. Deci indicatorul "medalii/populatie" este irelevant si de natura sa favorizeze tarile mici.

Fa o medie a celor mai bune 100 de rezultate ale RNG-ului tau, apoi repeta experimentul pentru diverse valori ale numarului de incercari si ploteaza. Va obtine o forma exponentiala, adica trebuie sa maresti de fiecare data de 10 ori numarul de esantioane, pentru a observa o crestere liniara a inteligentei medii a varfurilor. Si asta e inca un experiment ideal, unde nu intervine limita biologica amintita mai sus.

Lucian Davidescu

@Belphegor

E ironic cum îi acuzi pe alţii că nu înţeleg, dar pretinzi că tu înţelegi perfect ce spun ei

@Tudor Cristea

Să închid comentariile? Să şterg articolul? 😀

@punk

Fireşte! Din acelaşi motiv nu câştigă chinezii campionatele de fotbal 🙂

Ionut

@LD

Sunt curios daca erau aceleasi criterii pentru medalii si atunci cand participau doar 7 tari (50% luau medalii). In fine, nu e treaba mea sa ma documentez.

Ca un contraexemplu, ia URSS – Rusia. Daca ar fi cum spui tu, URSS ar trebui sa fie muuult mai sus decat Rusia, pentru ca are date numai pana in 90, si atunci participau mult mai putine tari, nu?

@punk

Stiu ca o distributie normala a IQ-ului pe toata populatia, in care valorile maxime ar coincide cu participantii si cu medaliile la olimpiade este un model cam prea simplu. Cu exemplul meu am vrut doar sa atentionez pe unii (si nu pe tine in mod particular) ca s-ar putea sa traga niste concluzii prea rapid, fara a avea habar de statistica. La anumite caracteristici (populatie, PIB, buget, cercetare), totusi sunt ordine de marime diferenta intre tari.

Lucian Davidescu

@Ionut

Sunt curios dacă o să căutăm scuze zece ani de acum încolo sau o să admitem că educaţia în România e varză şi că trebuie să facem ceva?

PS Excluzi varianta ca ruşii să fi performat chiar mai bine după căderea URSS?

Ionut

@LD

Eu am admis asta de mult, ca urmare am studiat inca vreo 6 ani in afara. Si nu ma imbat cu apa rece, am demontat de mult miturile despre Romania (in special cele din IT, domeniu in care lucrez). Insa nu stiu ce legatura are cu articolul asta, care nu stiu cat de corect e.

E foarte posibil ca rusii sa fi performat mai bine in ultimii ani. Insa nu mi-ai inteles argumentul. Raspunsul tau anterior a fost ca performanta Romaniei (locul 12) reflecta si anii in care nu participau decat cateva tari. Iar eu am aratat o tara care a participat NUMAI in acei ani (URSS) are performante mai proaste decat o tara foarte asemanatoare (Rusia) care a participat in ultimii ani. Cu alte cuvine, e foarte probabil ca argumentul tau initial sa nu fie corect, si locul Romaniei in clasament sa nu fie influentat de faptul ca a participat de la inceput.

criticos

lucian, articole de tipul "olimpicii nostri mai prosti decat ai altora" seamana cu un test drive stupid: nu functioneaza nici acceleratia, nici franele, nu functioneaza mai nimic si tu spui nu-mi place … in reclama parbrizul era straveziu si acum il vad fumuriu….

fa si tu graficul ala 3 sau 4d, adauga in primul rand dimensiunea resurse si asa o sa putem identifica ce (si nu cine daca spui ca asta e irelevant) cauzeaza dezastrul.

eu cred ca ar fi bine sa incerci sa bust-uiesti alt mit, conform @ionut mi se pare ca asta cu olimpicii este plausible.

si iar o simpla curiozitate? cu cati olimpici ai avut onoarea sa discuti?

Lucian Davidescu

@Ionut

Da, e corect ce spui, ar trebui să acordăm aceeaşi prezumţie de performanţă şi României. De ce nu

Articolul ăsta vine ca o replică la falsa ipoteză că Românii sunt pe "podium". Sigur că poate ipoteza să pară aiurea, dar nu sunt eu de vină că e falsă.

@criticos

Prea multe simple curiozităţi pentru o singură zi 😀

Alex Nicolin

Eu propun o analiza putin diferita:

1) Un grup de oameni deasemenea foarte inteligenti – castigatorii premiilor Nobel pentru Fizica, Medicina si Chimie (exclud domeniile Literatura, Pace si Economie, unde criteriile de acordare sunt mai mult sau mai putin subiective);

2) Rezultatul prezentat defalcat nu dupa tara de origine ci dupa originea etnica;

3) Probabilitatea ca repartitia observata sa fie intamplatoare (se considera prevalenta grupurilor etnice in populatia lumii);

Poate incerci asta intr-un articol viitor, ce zici?

Tema suplimentara: Inlocuiesti grupul "Laureati ai Premiului Nobel" cu "Reprezentanti ai Scoalii Austriece" si repeti calculele. Musai cu grafic 😉

belphegor

@Davidescu

Ultimul raspuns desi am zis ca nu o sa ma mai obosesc sa iti dau replica(probabil ca am o placere masochista in a ma enerva):

1. da intr-adevar, aici m-ai prins nu pricep nimic din statistica, de asta si lucrez in occident pe un domeniu foarte apropiat si sunt platit chiar bine.

2. ce nu inteleg eu este inversunarea ta(tipica romanilor) in a ponegri si a banaliza realizarile unor oameni. Cum am mai zis, nu cred ca ai avut ocazia de a vorbi cu un olimpic.

Si cum am mai zis in alta parte nu am fost la nici o olimpiada de nivel international, deci in nici un caz nu pot fi acuzat ca ma simt direct lezat de articol. Ceea ce ma deranjeaza este ca o persoana (respectiv tu) prin intermediul unui site(realitatea, pagina asta) intoxici opinia publica(si asa proasta) din Romania in a nu realiza calitatea cu totul deosebita a unor oameni(intamplator ca sa te distrezi ia de pe net subiectele de la Olimp. Internationala de Chimie/Fizica/Informatica/Matematica si da-le unuia care ai auzit tu ca e bun in domeniile de mai sus si vezi in cat timp le rezolva- daca le rezolva). Nu am zis ca trebuie sa se traga concluzia(eronata) ca sistemul romanesc educational merge ceas(pentru ca nu merge).

Olimpiadele sunt destul de irelevante pentru dezvoltarea ulterioara(adica absenta unei medalii de aur la chimie in vitrina nu inseamna ca un individ nu poate lua premiul nobel in chimie).Olimpiadele sunt o chestie, cercetarea e cu totul si cu totul alta chestie.

Dar din discutii avute cu profesori universitari din afara(si din EU si din State)(by the way unii din ei somitati), toti au spus despre scoala romaneasca(aici ma refer la Fizica/Matematica) ca este foarte buna (cum nici unul nu a fost in Romania, cei care au reprezentat Romania in ochii lor au fost fie olimpicii, fie profesori romani, fie alti romani care au avut ocazia sa studieze acolo).

Impresia asta o sa se stinga cu timpul dintr-un singur motiv: lipsa BANILOR in educatie.

– sistemul comunist(prin faptul ca toti erau platiti cam la fel) a facut ca multi absolventi de facultate buni sa se indrepte spre invatamant(vorbesc de pre-universitar).Acum aceaste generatii ies usor usor la pensie si nu mai ramane nimeni sa le ia locul(calitativ vorbind)

– in sistemul universitar, dupa '90, a avut loc un exil catre Vest.(aceeasi problema a banilor).

Pentru ca de exemplu in State vezi cazuri din astea: Harvard avea inainte de criza buget anual de 35 de miliarde de euro(acum mi se pare ca are in jur de 25-30), anul asta H.Kravis a donat 100 de milioane de dolari pentru Columbia Bussines School(si sunt zeci de astfel de donatii in fiecare an pentru univ din Ivy League).

Daca vrei sa critici ceva(constructiv) mai bine critici lipsa finantarii. O finantare corespunzatoare ar atrage persoane cu adevarata talentate "la catedra", nu amatori sau absolventi de particulare.

Lucian Davidescu

@Alex Nicolin

Premiile Nobel nu au nicio utilitate practică în analiza unui sistem de educaţie, aşa că de ce să agit apele degeaba?

Cu toate ăstea, numărul nobelelor este un argument dintr-o idee mai veche de-a mea pe care n-am apucat încă s-o scriu: "De ce sunt americanii proşti şi românii – deştepţi" 😆

@belphegor

1. Marea ta problemă este că vorbeşti despre tine "în termeni pozitivi" şi crezi că ar trebui să luăm asta în serios deşi semnezi cu pseudonim. Asta te face brusc antipatic şi îţi lasă în plan secund eventualele argumente. Fără supărare 🙂

2. Îţi recomand să mai citeşti trei-patru articole de pe-aici înainte de-a face procese de intenţie.

"Înverşunarea" mea vine din faptul că pe baza unei idei false, că românii ar fi pe podium pe la "olimpiadele" internaţionale, unii găsesc merite sistemului de educaţie din România. În realitate, meritele nu există.

Ce scriu eu acum nu le schimbă elevilor buni viaţa cu nimic. Îi doare în schimb pe profesorii care predau tot ca acum 30 de ani pentru că "e bine". Îi doare pe cei care au terminat o şcoală unde n-au învăţat nimic dar refuză să conştientizeze asta. Îi doare pe cei care cred că sunt "buricul pământului", şi spun că rasa, religia, naţionalitatea, ţara, generaţia etc lor sunt cele mai bune posibile. Îi doare pe politicienii cărora le convine de minune situaţia de acum pentru că sunt rezultatul ei. Sigur, nimeni nu va recunoaşte, va spune că am ceva cu elevii. Ei, uite că n-am.

Lipsa finanţării e altă pistă falsă. În ultimii zece ani, sumele pentru educaţie au crescut cu vreo 500%. Ar trebui să se vadă o minimă schimbare în bine, nu?

De acord că trebuie bani, dar trebuie daţi exact după principiul după care îi dau băncile. Dacă ai o afacere dovedit bună, care poate ceşte dar îi lipseşte doar finanţarea, primeşti împrumutul. Dacă ai o afacere falimentară, fără niciun orizont, primeşti un şut.

dorinteodor

va rog sa-mi permiteti sa dau cu bita in balta si sa spun ca:

1. olimpiadele te pregatesc pentru o pozitie buna de salariat…

2. lumea nu este propulsata inainte de salariati…

3. din 1 si 2 rezulta ca nu exista vreo legatura cauzala intre medaliile de pe la olimpiade si starea generala a unei tari. chestia asta este stiuta de toata lumea…..

Gigi Marga

Luciane, parca niciodata nu ti-ai luat-o asa rau.

Alex Nicolin

@Lucian

“De ce sunt americanii proşti şi românii – deştepţi”

Cred ca e o chestie legata de perceptie, izvorata din autosugestie, dar mai ales din complexul de inferioritate fata de celalalt, care duce la supraaprecierea verbalala a propriilor calitati fata de potentialii interlocutori. Adica mai pe scurt o conceptie publicitara de genul "Lauda-ma gura!" 🙂

Intrebare de baraj: Daca romanii/americanii sunt asa de destepti precum se cred, atunci cum naiba se lasa condusi de niste insi cu intelect [cel mult] de limita? Am exemplificat cu cei doi care ocupa "podiumul" in statul roman alaturi de cehlios, dar nici cu Dubbya nu mi-e rusine 😉

@Belphegor

"[…]in sistemul universitar, dupa ’90, a avut loc un exil catre Vest"

Adevarul ca in momentul in care niste trogloditi comunistoizi striga in gura mare "Moarte intelectualilor!" in centrul Capitalei, apoi se pun pe snopit in bataie orice ins cu mutra de 'telectual intalnit pe strada, iar tu te potrivesti profilului suficient incat sa te simti cu musca pe caciula, fraier ai fi sa nu o tulesti. Primele doua "Mineriade" au fost catalizatorul pentru fuga a cel putin 50.000 de romani cu studii universitare catre zari mai senine, unde vasta majoritate au reusit sa-si cladeasca un destin mult mai bun decat ce i-ar fi asteptat in p(r)ost comunismul mioritic. Va multumim domnule Iliescu pentru onoarea de a ne fi condus si va transmitem si pe aceasta cale cele mai calde urari*

*arzate-ar focul Iadului de comunist imputit, impreuna cu ala pe care la-i impuscat si cu toti lingaii lui proaspat sositi in statiunea Gheena 🙂

Lucian Davidescu

@dorinteodor

Corect, dar "toată lumea" e o vorbă mare

@Gigi Marga

Doamne-ajută! 😆

@Alex Nicolin

Nu uita şi reversul – dispreţul faţă de unii care au demonstrat ceva

criticos

🙂 fie, curiosii mor repede … ideea era ca daca ai vb cu olimpici si i-ai gasit mediocrii, atunci tanti care vinde cartofi iti povesteste ce a mai citit din Kafka.

pe bune acum, daca diagonalizata lectura incepe extrem de promitator cu titlul olimpici mediocri, cum te astepti sa te acuze cineva de bune intentii?

politist adjectiv da, ruman impartial da, olimpic mediocru ba.

Poate prin absurd cineva citeste cu lupa, ba chiar citeste pana la ultimul comentariu. Se pregateste sa zica uite domn'le un om care se gandeste la tarisoara lui, dar mare pacat vede … "veniturile pt educatie au crescut cu 500% "… si ii ajunge.

Spui sa schimbam mentalitati ca astea e importante.

Pai asta inseamna sa te imbeti cu apa plata.

(exp: Poti schimba un prof care preda vechituri de 30 bucati ani non-stop, si care se si crede grozav?)

prea putin oameni care pot face cu adevarat reforma raman de dragul ideilor, ca doar nu toti visam iele.

finantarea first (+legislatie proasta), apoi directia strict monotona descrescatoare in care merge tara, tot pe locul first si abia dupa pe locul … (cat ai zis tu ca era pe graficul ala) olimpicii mediocrii.

si-apoi cu iertare sa-mi fie, de-ajuns imi ie mediocritate comprimata si .zip si .vip cum vrei, sa mai fie glorificata si mediocritatea olimpicilor, sincer nu cred ca dauneaza tinerei generatii.

Lucian Davidescu

"i-ai găsit mediocri" (doar o răutate :D)

Nu-mi propun să fiu "acuzat" de bune intenţii, aşa cum nici tu nu cred că-ţi propui să vorbeşti în numele lui "cineva". Cineva s-ar putea să fie mai coerent (altă răutate, ultima, promit :D).

Dar apreciez că ai citit "prin absurd" până la ultimul comentariu 🙂

Grig

@marcel
Ce aberatii spui tu acolo???
Ce legatura are populatia unei tari cu numarul de medalii la internationale di de unde pana unde inteligenta e relativ distribuita?
Ai cumva impresia ca lotul unei tari la o olimpiada internationala e proportional cu populatia tarii respective? Abia atunci argumentatia ta s-ar putea (eventual) sustine?

canadianu'

@Lucian Davidescu

observ ca ai facut cunostinta cu romanii verzi … njoy 😉

dix

@LD

Ma uit la raspunsul tau pentru Belphegor. Daca stii care sunt hibele sistemului de invatamant de ce nu le expui pe acelea?

De ce nu vorbesc ziaristii de esenta raului din invatamant? Multi dintre cei care publicati pe platforma standard.ro sunteti si cadre didactice, aveti legatura cu sistemul fiind acolo.De ce nu spuneti ca multi senatori si deputati sunt si ei cadre universitare, sunt platiti greu pentru niste ore pe care nu le tin , ca acesti politicieni mentin finantarea invatamantului superior pentru a pastra veniturile acestea care vin din "cer" ? Ca blocheaza legea educatiei de cateva luni, pentru ca legea le taie din banutii moka ?

De ce nu faci referire la guvernul britanic ce tocmai a hotarat cost per capita in invatamantul superior este de 9.000lire pe an min.? Ca masterul in Anglia este de 25.000 lire pe an? Ca un cetatean face credit pentru a avea o licenta.(Obama vorbind de el, spunea ca rata sa la creditul pentru studii e mai mare decat rata la creditul pentru casa) .

De ce nu spui ca "reforma " in preuniversitar include si "operatia" manualele noi, care are autori platiti de la buget, generos, doar ca acei autori nu sunt somitati in materie, nu sunt grup de persoane cu experienta ci sunt cumetri , fini , nasi , verisoare?

De ce nu bagi un grafic cu structura alocarii fondului de la buget sa vada si oamenii ca banii pentru educatie se duc la administratii locale unde nu exista necesarul de elevi, se construiesc scoli chiar in zone rurale unde nu sunt copii.

De ce nu vorbesti de concursul de dosare de la inspectorate pentru titularizare. De ce nu vorbesti despre faptul ca acest lucru a generat urmatorul fenomen: nevoia de "diplome " si supra calificari pentru punctaj la dosar, a dus la atragerea de fonduri pentru diferite cursuri. Aceste cursuri se fac gratuit , profesorii sunt incantati, se duc , doar ca raman clasele descoperite. Sau chiar daca profesorii nu au frecventa la acele cursuri, lipsesc de la clasa, pentru ca se poate. Efectul este urmatorul :rar cand profesorii sunt mai destepti dupa o perfectionare , iar elevii sunt fix asa cum au venit de acasa:analfabeti.

ova

Decat nimic sunt bune si aceste rezultate, nu toti oamenii de pe pamantul asta numit Romania au avut parte de o educatie normala; au fost altii care au avut posibilitati materiale, altii care au avut dorinta de a stii si altii care au avut profesori care isi fac meseria din pasiune (mai rari dar sunt si asa ceva si nu numai profeori ci si …).

Dar acesti olimpici atati cati sunt ei multi, putini ce fac dupa, unii care au posibilitati materiale si noroc mai impusca o bursa prin strainezia si probabil ca raman pe acolo ca in Romania sansele sunt cam mititele sa profeseze ce a invatat ( a se vedea studentii romanii scoliti pe banii statului roman pe la diferite universitati europene in ideea de a lucra in administratia centrala, dar in administratia centrala, in care nu se mai fac angajarii decat prin sistemul PCR, ii ignora).

Putem noi sa fim the best of la toate materiile atat timp cat societatea actuala merge dupa principii fanariote, la ce ne foloseste recunoasterea internationala !!!! 🙂

eugeniu

Chiar trebuie sa improscati cu noroi si in asta? Nimeni nu a zi ca Romania nu e cea mai buna din lume la olimpiade, dar nici de lepadat nu suntem.

Atata timp cat ne clasam in primele 20 de natiuni in lume e bine. Nu suntem pe acest loc nici la populatie nici la PIB…

Negativismul visceral e unul din cele mai mari esecuri ale invatamantului romanesc.

Lucian Davidescu

@canadianu'

I'm thrilled 😆

@dix

De-aia sunt comentariile deschise, ca să nu expun doar eu 😉

@ova

Decât nimic e bun orice, dar educaţia din ro tot proastă rămâne

@eugeniu

Nimeni nu a zis că România e cea mai bună din lume? Eu am auzit unu sau doi…

criticos

@lucian

ff subtile rautatile, sa fie primite 🙂

cu toata incoerenta mea am cautat in tot ce ai spus solutii si nu prea am gasit (nu se pune utopia "sa schimbam mentalitati" si nici mega-cliseul "sa identificam problema")

in schimb am gasit o contradictie de proportii:

"sistemul de invatamant e praf, olimpicii sunt praf."

pai daca provin dintr-un sistem atat de defect ar trebui sa le ridicam statui pt ceea ce fac.

pacat ca nu m-am ghidat dupa legea internationala:

grafic colorat + titlu inflamabil = vanatoare de trafic

😉 jurnalistii stiu de ce, criticati si negati, tot inainte

dix

revad comentariul meu si observ ca am ramas la varsta "de ce"-urilor….

Uneori se cere o atitudine mai concreta : Haideti sa pichetam senatul ca PSD si PNL sa dea drumul la legea aia a educatiei.

criticos

mda, inca se mai viseaza in Romania.

adica fabricile de diplome sa se transforma in fabrici de performanta?

economic vorbind pentru asta tb sa existe si cerere, ori daca cei mai multi sunt iteresati doar de hartoaga cu care pot promova la respectabilul lor job …

un minim de respect pentru educatia veritabila ar fi absolut necesar, ori asta nu se cultiva intarind ideea ca rezultatele olimpicilor nu sunt asa valoroase cum se spune.

totusi … Doamne-ajuta, poate se transforma se visele in realitate.

dix

Pai nu s-a blocat la senat? in senat nu opozitia e majoritara?

Lucian Davidescu

@criticos

N-am de ales. Când le spui dinozaurilor că educaţia trebuie reformată pentru că acum e dezastru, ei spun că-i foarte bună, că "uite, suntem printre cei mai buni la olimpiade" şi că doar banii lipsesc.

@dix

Opoziţia e majoritară? Ups, înseamnă că e timpul ca prim-ministrul să plece 😆

dix

Pleaca asta ,vine altul, mai putin conteaza algoritmul lor politic, ideea e sa fie o formula politica ce sprijina invatamantul reforma mai ales, ca ce am avut pana acum a distrus sistemul in loc sa-l imbunatateasca.

Dar daca cei care se opun unei reforme sunt din opozitie , de ce sa aducem opozitia la putere?

dix

Nu fi oaie cu sorici 😀 , da drumul la tot dialogul …asa e frumos 🙂 .

Lucian Davidescu

@dix

Cine zice să aducem opoziţia la putere? Fiecare votează cum vrea.

Există nişte reguli ale jocului – alegeri, negocieri, desemnare, învestitură.

Un om, preşedintele, şi-a asumat o poziţie personală (perfect legitim şi constituţional, de altfel, era dreptul lui): "Guvernul nu îl va face cine poate, îl va face cine cred eu". Foarte bine! Ți-ai asumat, fă-o! Însă dacă eşuezi, e automat vina ta – fără dacă, fără parcă. Asta înseamnă răspundere.

Dacă nu ţi-a ieşit, nu vii să ceri "moratorii" sau să "pichetezi" opoziţia ca să voteze cum vrei tu. Adică ori suntem golani, ori nu mai suntem.

AristotelCostel

No bun, daca olimpicii romani sunt mediocrii, iar Romania e, in general, prima de la coada, ca sa vedem partea plina a paharului, ie de rau sau ie de bine?

Mai vreti reforme in educatie?

Ce ati zice de un sistem de achizitii care sa nu incurajeze japca?

Cum ar fi sa nu mai includeti investitiile in caramizi in bugetul… educatiei?

Dar daca primul prostovan al tarii n-ar vrea sa-i invete pe romani sa plasaze corect ciocanul in teava?

Niste economie reala… d'aia nebazata pe jocuri piramidale… n-ar putea da un oarecare folos anumitor… diplome? 🙂

… dar sa reformam educatia cu… prostalanii oranjgutani.

dix

Nu ma pricep extraordinar la politica. Si prefer sa nu fac comentarii pe spete pe care nu le cunosc . Profesor am fost cativa ani, politician nu.

Lucian Davidescu

@AristotelCostel

E de bine. Only way is up 😉

@dix

Nu politicienii trebuie să-şi evalueze angajamentele, ci ăia care-i votează. Valabil, mutatis-mutandis, cam peste tot.

ionut

@AristotelCostel

"No bun, daca olimpicii romani sunt mediocrii, iar Romania e, in general, prima de la coada, ca sa vedem partea plina a paharului, ie de rau sau ie de bine?"

E de bine, bineinteles!

AristotelCostel

Eu nu prea vad legatura intre sistemul de educatie si ambitiile personale ale unor profesori si… copii?&?parinti.

ionut

"Eu nu prea vad legatura intre sistemul de educatie si ambitiile personale ale unor profesori si… copii?&?parinti."

Adica crezi intr-un sistem de educatie impersonal, normativizat si atat? In care copii sunt aidoma unor roboti? Curioasa vizune.

Eu, din contra, zic ca daca sistemul educativ n-are nici o legatura cu ambitiile personale, e eminamente nociv…

dix

Exista un pact pentru educatie , semnat de toate formatiunile politice, acum s-au razgandit? ( Muncesc destul de mult, in alt domeniu, si nu prea am timp sa urmaresc toate initiativele legislative. Nu am copii , am fosti colegi in invatamant, care se plang, dar pe alta parte au si un stil de viata fara prea mult stress, sigur plangi ca nu ai o masina buna sau casa de vacanta langa lacul Como dar …)

AristotelCostel

@ionut

La batjocura salariala practicata in preuniversitar cred ca te intinzi in… filosofii multe prea… fine. 😀

In vulcanica mea… adolescenta 😀 am apreciat profesorii dedicati… si nu cred ca existenta lor e incurajata cu usi metalice, gresie, marmura, WC sovietic de 100 k euro, Pentium 2 de 100 milioane si 500 lei/luna.

Legat de olimpici, n-am spus decat ca oamenii aia isi vad de treaba lor… in afara sistemului. 😀

@dix

Bai oranjgutane, anu' asta faceti crese, ce planuri retardo-imobiliare mai aveti in 2011?

ionut

@AristotelCostel

"La batjocura salariala practicata in preuniversitar cred ca te intinzi in… filosofii multe prea… fine. :D"

Precum spuneam intr-un alt post pe acest blog: piata bate intotdeuna guvernul! Batjocura salariala practicata in universitarsi-a gasit solutii in…anonimitate (la negru). Culmea e ca, cu toate astea, intrebati, si profesorii si parintii sustin in masa sistemul!

Nu pot sa constat decat ca (cei care o fac) se numesc complici si-si merita soarta!

Continuu sa nu inteleg ce va e asa de greu de inteles: socialismul (proprietatea publica cu forta = statul) e imposibil, economic vorbind. De aici si alocarea pur discretionar-clientelara a resurselor: WC-uri de 100000 euro, pentium 2 de 3000 euro etc.

Cand aduci vorba de "piata libera" si contractualism voluntar, sar toti cu gura: esti dogmatic, obsedat, ai o singura idee fixa. Descurca-i drace! 😀

dix

@ AristotelCostel

ti-am spus ca nu-s politic, dar daca as fi, as face urmatoarele

1. investigatii pe programul de sali de sport initiat de Nastase

2. as lamuri povestea cu Spiru Haret unde presedinte de onoare e Iliescu

3. programul cu calculatoare in scoli initiat de guvernul Tariceanu

4. invatamantul superior si post universitar cu plata, eventual o facilitate pentru credit pt taxa scolara

5. o verificare a diplomelor( poti sa ma pici cu ceara dar nu cred ca Vanghelie a trecut pe la cursuri)

6.as mari salariile in preuniversitar( mai ales dupa ce as confisca bunurile din afaceri ilicite)

7.as incuraja invatamantul privat ( fara sa trec la stat activele scolilor)

8.as cere de la INS o prognoza pe 10-20 de ani pentru a armoniza politica economica cu sistemul de educatie.

9.as face finantare per capita ,internate si sustinere in preuniversitar pentru copii care nu au mijloace financiare

10.mi-ar place sa umblu si la standardele ocupationale si implicit la modicarea programei.

11.as introduce restrictii pentru cei care aspira la o pozitie de politician( daca legat de o meserie omul poate alege cine sa ii ofere un serviciu si se cere oun atesta de buna practica , in ceea ce priveste politicienii ar trebui sa aiba mai multe forme de selectare.. ei hotarasc cum sa fie viata noastra, dar nu au competente in ceva si mai mult nu au nici responsabilitate dpdv legal , adik sa raspunda civil, penal pentru pagubele pe care le produc)

Cred ca sunt si alti romani care au idei sa completeze lista.

AristotelCostel

Si punctele alea sunt acoperite de legea educatiei… pentru maghiari, impusa de un cercetator specializat in determinarea vitezei pumnului bashist?

dix

Iar dupa lege, in legitima aparare , nu pot decat sa mentionez ca rosopitecii vor fi furiosi atat timp cat nu pot fura. Daca nu ii mai lasam sa fure vor veni cu argumentul fortei si uite pana si tu devii violent. Inclinatia pentru rosu v-a adus Ferarri in curte, la cei care sunt "saraci si cinstiti" , (doar soferii vostrii ce au firme si bani), ca voi platiti rata la masini scumpe din salariul umil de bugetar? Ma refer la liderii vostri , nu la amarati.

AristotelCostel

@dix

Pai, in spatele punctelor enumerate se ascundea un apolitic… oranjgutan. 😀

Legea educatiei e datoria urgenta fata de maghiari. Sigur ca sufera si rosopitecii daca distrugeti tot sistemu'. 🙂

P.S. Bravo!

formulare de contact

EU stiam ca stam bine la matematica, chimie, fizica si geografie. Oricum, in ultimii ani nivelul a scazut mult…

ionut

Cele 11 puncte ale lui @Dix nu fac decat sa arate cat de discretionara e "orice" politica publica…

AristotelCostel

@ionut

Apoliticii din pedeleu' trebuie sa pregateasca alegerile viitoare.

dix

@ Ionut

Pentru mine e simplu, daca vine o cerere de angajare trebuie sa treaca un test, daca nu e competent , nu primeste job-ul. O hartie emisa de o institutie poate sa certifice ca stie adresa facultatii si cam atat. Eu nu sunt organizatie de binefacere.

@ AristotelCostel

Nu ma intereseaza cearta politicienilor, vreau sa fie eficienti si pe costuri directe si indirecte cat mai mici. Eu nu fac diferenta intre ei mai mult decat faci diferenta intre un caine alb si unul negru, la amandoi le place ciolanul.

Dar daca omori initiativa privata, nu ii oferi conditii sa prospere, nu duci tara doar cu bugetari, pensionari si asistati. Cred ca asta e o problema clara pentru tine. E pacat sa omori gaina cu oua de aur, nu crezi? Forta de munca specializata ma intereseaza, nu barbologie de doi lei si praf in ochi.

AristotelCostel

@dix

Cred ca-ti bagi pastilutele oranj in doze bine calculate dupa care consumi niste rahat ideologic.

Pavelele si proasta de udrea nu inseamna economie privata… tarane!

ionut

@Dix

5)"o verificare a diplomelor( poti sa ma pici cu ceara dar nu cred ca Vanghelie a trecut pe la cursur"

Din moment ce nici beneficiarul direct, vanghelie insusi, nici cel indirect (angajatorul lui) nu se plang de valoarea diplomei, o verificare a ei pe bani publici e pierdere de vreme (si redistributie discretionara de resurse). A, vrei verificare? E e acceptabila de catre un organism constituit perfect voluntar, nu de catre stat. Pune mana si banii si convinge cetatenii!

Radu B.

Azi nu corectez logica şi gramatica articolului, ci numai incapacitatea lamentabilului autor al acestui articolaş de gazetă de perete:

1.) Economia şi jurnalismul. Foarte tari la noi în ţară. Sîntem ţara cu cel mai tare jurnalism, iar economiştii noştri iau premii Nobel după premii Nobel pentru economie. Iar cînd facem intersecţia, iese geniul jurnalist economic care a scris acest articol! Hai să comparăm jalnicele fiţuici la care e numit cu pompă şef cu revistele serioase de economie din ţările cu care face comparatia …

Concluzie: să moară şi capra vecinului (dacă el se simte mediocru în realizările lui, hai să minimalizeze şi realizările altora…)

În consecinţă titulul articolului ar fi trebuit să se cheme: „A mai murit o capră a vecinului.”

2.) „Mit naţional” – probabil că autorul consideră că ce a auzit el de la bunica cea surdă este cunoscut în toată ţara. Dacă 5% din populaţia României a auzit de Olimpiadele Internaţionale e mare lucru.

La fel de mit naţional era şi opinia că aseiştii/economiştii sînt oportunişti, cu o lipsă crasă de cultură generală (altfel i-ar fi dus capul să facă o universitate), care se cred deştepţi că aşa le zicea bunica seara (de obicei mediocrii clasei care erau ofticaţi pe ăia deştepţii care luau note mai bune fără să înveţe) şamd. Și în general acolo dădeau numai cei cu gene bancaro-securistice sau oamenii simplii care credeau că economia e o contabilitate un pic mai şmecheră.

Alt mit naţional este că pentru a ajunge şef trebuie să fii capabil sau să pupi în cur… Cum autorul nu dă nici un fel de dovadă de capacităţi intelectuale (dar poate le ascunde, că s-o face de ruşine, cine ştie), rezultă că omul e pupincurist.

Deci din două surse independente ajungem la ideea că autorul e un pupincurist oportunist care încă are traume adolescentine. A treia sursă e însuşi articolul, deci iată că putem scrie un articol pe tema asta!

3.) Matematica: SUA a început să cîştige medalii doar în ultimii ani. Cauza? Coorodnatorul lotului american în anii '90, Titu Andreescu (chinez şi el, da): http://en.wikipedia.org/wiki/Titu_Andreescu
Cam aceeaşi corelaţie (dar negativă) o putem face cu rezultatele din ce în ce mai slabe ale României (Titu Andreescu ocupîndu-se de lot înainte de a se muta în SUA)

4.) Lipsa chemării jurnalistice şi a capacităţii de a scrie un articol. Se pare că autorul are impresia că un articol se poate scrie cu curul (pe fotoliu), fără să înţeleagă fenomenul (adică să se mişte un pic pentru a afla lucrurile la faţa locului). Înţelegem că olimpiadele i s-au părut întotdeauna enervante deoarece tăticul lui nu putea face cadouri corectorilor cum făcea cu „tovăraşa/doamna”, însă un mic efort intelectual l-ar fi făcut să înţeleagă mai bine fenomenul studiind care sînt etapele fiecărei ţări pentru stabilirea participanţilor.

Cum se face în SUA? Păi sînt concursurile la nivel statal din care se strîng vreo sută de elevi care au pe lîngă ei zeci de profi care sînt orientaţi pe treaba asta. Și care sînt plătiţi ENORM pentru treaba asta. Nu are absolut nici o legătură cu nivelul educaţiei (America e la acelaşi nivel cu România în medie).

În China şi Rusia se fac „lagăre de concentrare” pentru potenţialii olimpici (practic de la 10 ani nu mai fac nimic altceva în afară de matematică).

Singurii care ne bat cu aceleaşi arme sînt bulgarii.

5.) Revenind la mitul naţional şi la capacitatea intelectuală a autorului, ne folosim de acest comentariu pentru a face o analiză pe text: „Bla bla bla, parcă era vorba că suntem mereu primii. În Germania, olimpiadele ex-sovietice nu-s o prioritate.”

5.1) „bla, bla, bla”-ul dovedeşte clar enervarea lăuntrică pe care omul o simţea cînd auzea ceva despre olimpici. Din păcate jalnicul comentator-autor uită să spună (dacă şi-o fi dat seama) că exact meseria de jurnalist făcută fără respectarea normelor bat apa-n piuă pe tema asta;

5.2.) „era vorba că sîntem noi primii” – nimic de comentat aici. Coroborînd cu 5.1. rezultă clar frustrarea faţă de rezultatele olimpicilor şi orgasmatica senzaţie avută de jenantul autor în momentul în care şi-a dat seama că nici olimpicii nu sînt primii (vezi 1. – capra vecinului)

5.3.) „În Germania,” – deşi se bate cu statistica-n piept, omul face o eroare grosolană în statistică: dă un exemplu particular pentru a evita penibilul sitauţiei de a-şi vedea argumentele călcate în picioare de un comentator.

5.4.) "În Germania, olimpiadele ex-sovietice nu-s o prioritate.” – adică acesta se vrea argumentul suprem: ei au alte treburi mai importante… Atunci de ce se dă exemplu SUA? A, alegem numai ce ne convine? Halal statistică, halal pseudo-editorialist!

5.5.) „olimpiadele ex-sovietice” – aici autorul dovedeşte şi incapacitatea de a-şi controla răutatea şi trufia (fără bază, vezi mai sus ce-i spunea bunica….). Practic nu-şi corelează afirmaţiile, astfel că tot ce zice pare o discuţie în faţa blocului la o bere cu golanii din cartier: e ex-sovietică deci naşpa, dar merită sa scriu u articol despre, germanilor nu le pasă, dar americanii ne dau clasă.

Disclaimer: da, mi-am pierdut 10 minute din viaţă scriind un comtariu la prostia asta de articol care nu merita nici atît, însă per total poate ajut societatea, ceea ce nu se poate spune despre jalnicele lacune jurnalistice prezentate în chip bombastic.

dix

@ AristotelCostel

Mesajul tau arata ca esti "tonomat" politic. E mocirla ta …

In ceea ce ma priveste, asociez capusele clientelare cu sistemul bugetar nu cu initiativa privata( chiar daca se infiinteaza cu L31). Nu stii? Sunt transpartinice.Studiaza listele BEC ref la finantare. Si apoi listele de achizitii publice .

Altfel sa stii ca realizez ca esti postac al PSD, ca nu ai argumente ( esti "garantat Vanghelie" ca si Andronescu cunoscuta "abramburica") si de aici limbajul tau de mahala. Stiu ca "mananci " o paine (murdara – dar fiecare dupa posibilitati) , dar efectul pervers al activitatii tale este scaderea ratingului de tara, emigratia , si lipsa de perspectiva a natiunii.

Daca ai avea acces in mediile de afaceri reale, ai intelege ca socialismul este folositor doar prin constrangerile aplicate asupra natiunilor pentru a acoperi fraudele . Statele socialiste asigura distributia si colectarea , partenerul ia doar profitul.

E un joc.

Succes!

ionut

@Radu B

O singura observatie, in leg. cu punctul 1):

De cand are legatura datu' cu parea despre un subiect (economia) in legatura cu care cunostintele tale sunt "negative" (referinta la revistele serioase de economie din tarile comparate e, de-a dreptul, mortala) cu … logica? Concluzie: pretentia ta ca ai putea "sa corectezi" logica cuiva e doar o iluzie…

AristotelCostel

@dix

Spre deosebire de tine, eu sunt obiectiv 😀

Cunosc strategiile manipularii… obiective, oranjgutane, si modul pervers in care incercati sa prostiti mameluci.

Amestecati informatii de bun simt cu interesele proastei de Udrea, chelului prezidential si piticului law-facăr.

Daca lichele sunt transpartinice, e clar ca acum sug cu ajutorul lui Udrea, deci, ce urgenta ai cu Tariceanu si Nastase, decat daca esti un oranjgutan prost?

Limbajul de mahala e doar o parte din ceea ce meriti cu varf si indesat.

Din moment ce esti atat de smart sa manipulezi atat de… fin, in stilul societatii academice romane, o mascarada plina de smecheri băşişti, de ce crezi ca nu faci fata… unui postac pesedist?

… tarane! 😀

Lucian Davidescu

@Radu B

Ți-am răspuns pe vox

Aici nu e pentru trolli

dix

@aristotelcostel

Personal nu am urgenta cu nastase sau tariceanu, era un sfat pentru cei interesati….faptele lor se prescriu si raman "mamelucii" ( cum numesti tu contribuabilul roman ) cu banii luati.

Faptele decidentilor trebuie auditate si greselile trebuie pedepsite.

Urla frica in politicieni? Probabil ca stiu de ce.

dix

@LD

merci ( suporti destul de bine dialogul :D, chiar daca lasa de dorit calitatea )

Mariana

Vad ca pe multi ii deranjeaza ca nu sunt adevarate vechile mituri romanesti ca: romanii sunt destepti, romancele sunt frumoase, romanii sunt priceputi la toate, romanii sunt primitori si saritori, etc.

"Lauda de sine, nu miroase a bine" asa ca "trezeste-te romane". In loc sa ne uitam la performantele altora, mai bine sa le luam exemplul si sa ne dorim si noi performanta, deci sa muncim inteligent.

AristotelCostel

@dix

Daca n-ai fi "bine intentionat", cum bine te-am pozat… instant, semeni cu o baba talharita si violata pe zebra care urla dupa banditul de Stoica de la Caritas pentru halul in care a ajuns. 🙂

MeTeo

@Lucian…minunea e ca tu esti…extraterestru (teoretician desavarsit).

Dar sa nu ajungem la rautati dure. menirea e alta – sa gasim solutii (teoretice) la haul ce domneste in RO.

Intai cere o pace/intelegere/curatire morala.

Apoi discutam de povestile de-aici. Cine arunca primul piatra ?

MIA

>Cele mai bune performante ale României au fost clasarea unui concurent pe locul 2 în 1998 si 2001 un sfert de loc 1 în 1998 şi un loc 2 în 2001.

Cred că totuşi România a avut şi o performanţă de Locul I ( cu maxim de puncte ) la Olimpiada de Informatică în 1993 sau aşa ceva … 😉

Apropo – ce înseamnă "un sfert de loc 1" ? Unul din cei 4 concurenţi cu maxim de punctaj ?

Oricum – după cum descria cineva mai sus premiile acestea sunt irelevante nu neapărat pentru că eşantionul e mic ci datorită faptului că ele se datorează aproape în totalitate unui extrem de mic nucleu de profesori care virtual t"trăiesc" ( profesional vorbind ) doar pentru aşa ceva. Scuze … dar articolul şi majoritatea comentariilor sunt cam complet "pe lângă". 🙂

Lucian Davidescu

@Mariana

Păi nu suntem lăsaţi 😉

@MeTeo

Eu arunc piatra, evident

@MIA

1. Să nu fi fost o mică exagerare. Tu ce înţelegi de aici?
http://www.ioi.org.ar/mendoza/gold.html

2. Da

3. "Pe lângă" ce? 😀

john

Si uite asa, inca un mit de care noi, saracii romani, ne agatam… a mai cazut! Nici macar cei mai buni dintre noi nu sint de fapt atit de buni…Ideea ar fi ca noi sintem, foarte probabil unul din cele mai proaste popoare din lume… ca inteligenta…

Cred ca reactia de revolta a celor care au citit acest articol este, chiar daca justificata, prost directionata. problema nu este sa argumentezi ca olimpicii nostrii NU sint mediocrii. De fapt este un non-sens. Un Olimpic nu are cum sa fie mediocru. Probabil ca cel mai solid argument care s-a adus aici este cel care raporteaza numarul de medalii la populatie dar si la puterea economica (sau eventual banii investiti in educatie de tarile respective). Si de abia atunci lucrurile devin clare: nici vorba de mediocritate.

Diferenta dintre Germania si Romania este doar de 1 medalia la o populatie de 3 ori mai mare decit cea a ROmaniei si la o investitie in invatamint de citeva zeci de ori mai mare. Ce sa mai vorbim de SUA, care ar trebui sa-si smulga parul din cap, ca la o populatie de 12-13 ori mai mare decit cea a Romaniei, la un PIB pe cap de locuitor de 7-8 ori mai mare, este doar pe locul 6 dupa Iran si Taiwan!!! Pai ei chiar ar avea de ce sa-si plinga soarta, mai ales ca luind in calcul populatia si venitul pe cap de loc., Romania s-ar situa net in fata SUA.

Ce sa mai zic de Marea Britanie care nici macar nu apare in clasificare asta! Si doar e tara lu' Newton! Pai ei chiar ar trebui sa se dea cu capul de zidul …Westminster-ului

Cit despre o tara ca Grecia (a carei matematica euclidiana a stat la baza matematicii clasice), ar trebui sa moara de rusine ca nici macar nu participa la olimpaide de mate sau de fizica. Si va spun eu, ca nu moare! Si nici astfel de articole nu apar acolo sau in nici una din tarile mai sus mentionate.

Deci problema nu este asta, adica sa respingem argumentul in sine , care este evident si pentru un ochi neavizat ca nu este construit pe baze obiective ci pe baze …. de alta natura.

Ceea ce da in spate Romania nu este "mediocritatea" falsa a virfurilor ei, nu este nici IQ ci ….pupincuristii si tradatorii. Nu am vazut nici un alt popor care sa dea o cantitate atit de mare de "linge blide" straine…care pentru un salariu oarecare si citeva sute de euroi ar fi in stare s-o vinda si pe maica-sa vorba aia. Autorul acestui articol, impreuna cu altii de tipul lui Valentin Stan, MIrcea Badea si alti neo-politruci de serviciu, isi fac datoria de demoralizare si denigrare a unui popor din care….culmea! fac si ei parte!. Stiti ce spunea Cicero de tradatori….sint cea mai josnica si cea mai periculoasa specie……nenorocirea este cind unor astfel de indivizi li se da dreptul (de catre cei care au acaparat mass-media in cazul asta) sa faca pe liderii de opinie si datoritafaptului ca ce spun ei ajunge la multe minti si urechi, pic cu pic se face din nimic ceva, asa, ca un tsunami al tradarii prin care se incearca inecarea romanului in auto-dispret si auto-denigrare pina la, eventual, anihilare! Pentru ca ideea din subsidiar a tuturor articoleleor si comentariilor gen Badea si Stan…sintem un popor de nimic…deci nimicul in nimic se termina!

De fapt aici este un cerc vicios: ei au o doza de dreptate, noi chiar sintem un popor demn de mila, dar nu din motivele pe care le spun ei, ci tocmai datorita existentei a atit de multor tradatori si pupincuristi ai caror exponenti straluciti sint ei insisi.

Alex Nicolin

Marea tragedie e ca tradatorii si pupincuristii se afla concentrati la varf, printre politrucieni. Prostia poprului e cat se poate de reala, dovada ca multi insi accepta in tacere sa fie condusi de niste hoti imbecili. Macar cei din ultimii 20 de ani nici macar nu au mai avut nevoie de sistemul represiv al redecesorilor ca sa se apere de popor, intr-atat de indobitocit a ajuns acesta!

Olimpici exista peste tot, dar faptul ca exista in Romania este doar meritul lor, si ai celor care ii pregatesc din pura pasiune. Tragedia este ca pentru fiecare "olimpic" exista mii de repetenti, indiferent de domeniu, care se complac in imbecilitatea lor, ii injura pe primii si chiar se lauda cu retardul lor psihic si moral. Pe o distributie normala bidimensionala a eticii si ratiunii, cei care conduc Romania s-ar afla undeva, aproape de originea axelor 🙂

Lucian Davidescu

@john

1. Un teribil sofism. Să-ţi dau un exemplu: olimpicii sportivi. Sunt cei mai buni din ţară fiecare în sportul său. Dar când merg la olimpiadă, performanţa obţinută de România e mediocră. Sigur, câţiva – puţini – au fost vârfuri în competiţiile lor iar restul merită felicitări pentru că au muncit să ajungă până acolo. Dar fundamental lucrurile rămân aceleaşi. Însă pentru că informaţia e transparentă nu pretinde nimeni că România ar fi vreo putere olimpică şi nici nu se apucă să reajusteze rezultatul cu vreo formulă care să ţină cont de "populaţie şi posibilităţi". Iar dacă s-ar întâmpla asta, n-ar produce decât rău.

2. Ai reţinut destule nuanţe, dar cred că ai uitat cel puţin una: sunt sute de concursuri şcolare în lumea asta iar la majoritatea România nu participă.

"Olimpiadele" estice au fost mai întâi organizate de o mână de ţări, de aceea le dăm mult mai multă importanţă. Acum participă şi alţii, dar pentru majoritatea ele sunt evenimente marginale. Fie au alte concursuri pe care le consideră importante, fie alte metode de evaluare, pe care le consideră mai relevante pentru sistemul lor de învăţare, fie pur şi simplu nu pun preţ pe concursuri teoretice. Numele ales, "olimpiadă", este foarte puternic – prin asociere cu olimpiadele sportive. Te face să crezi că e vorba de turneul suprem pentru care se pregătesc cu înfrigurare cei mai buni de pe tot mapamondul. Asta nu le scade meritele copiilor, dar e caraghios să judeci o lume întreagă după o grilă care îţi serveşte ţie. Catât mai mult cu cât nici măcar nu eşti printre primii. Teoria, aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Availability_heurist

3. Știi de ce nu apar alţi "lideri de opinie"? Pentru că apărătorii raţiunii, ai valorilor şi ai moralei se ascund după câte un pseudonim. Este chestie de minimă decenţă să îţi spui numele în cazul în care totuşi treci peste regula dezbaterii care spune să combaţi ideea, nu persoana.

MIA

>1. Să nu fi fost o mică exagerare. Tu ce înţelegi de aici?
http://www.ioi.org.ar/mendoza/gold.html

Nu e o exagerare şi nu trebuie să mă uit pe vreun tabel/statistică pentru ceva ce ştiu din "alte surse" – R. Lupşa ( cu care am fost "coleg de generaţie" 😉 ) a obţinut 200 de puncte din 200 posibile şi a avut un locul I cât se poate de Locul I – o formulare de genul "un sfert de loc" e făcută să sune deliberat "iritant". 😉

Hint : Consultă eventual colecţia "Gazetei de Informatică" de la acea vreme pentru detalii şi inclusiv rezolvările sale originale. 🙂

Iar "pe lângă subiect" vine din faptul că ceea ce ai prezentat tu ( şi e corect în oarecare măsură ) şi anume că medaliile nu se acordă – mai nou – la Olimpiadele Şcolare ca şi în cele sportive ci "la procentaj" sau faptul că termenul de "Olimpiadă" nu desemnează nişte concursuri unice şi singulare ( pleonasmul e voit ) cum se poate crede în mod greşit – nu are legătură cu mecanismul prin care respectivii competitori sunt pregătiţi şi cu vreo relevanţă a acestuia pentru învăţământul "de masă" în general … 😉

Şi inclusiv mare parte din replici sunt tot mai degrabă un fel de bătut apa în piuă pe frustrări şi prejudecăţi decât pe vreo analiză de substanţă a problemei. 🙁

Hint : o metodă de a evalua dacă respectivele concursuri sunt considerate finalmente relevante – dincolo de faptul dacă o "ţară" le consideră ca atare sau nu ( oricum generalizarea la nivel de ţară e din start o premisă aiuristică – dar mi-e lene să explic de ce anume, oricum sunt convins că ştii şi tu cam de ce aşa că nu are sens să ne repetăm ) – e de-a analiza care e parcursul ulterior a celor implicaţi "la nivel înalt" în ele.

Lucian Davidescu

@MIA

Corect, poate că au luat toţi 13 200 din 200.

Acu, uite, eu ştiu că mă bat cu un adversar imaginar, numai că e unul creeat de alţii.

Dar cred că mi-ai urmărit logica, ea zice aşa:

1. Şcoala în ROmânia e varză, aşa nu merge.

2. Lăsaţi-o jos cu medaliile, că ele nu spun nimic.

3. Dacă tot credeţi că medaliile spun ceva, uite că nici nu luăm prea multe şi hai să ne întoarcem la punctul 1.

MIA

>2. Lăsaţi-o jos cu medaliile, că ele nu spun nimic.

Spun ( că există un nucleu de dascăli dedicaţi/maniaci cu asta etc. ) – dar eventual cu totul altceva decît e gargarageala obişnuită aşa că,da, ne putem întoarce la punctul 1. 🙂

Lucian Davidescu

@Meteo

Foarte corect! Acolo învaţă românii ceva, că aici nu prea au şanse.

Adrian

Lucian,

Ca fost olimpic international care a luat doar mentiune, imi place abordarea ta :). Insa as merge mai departe: chiar daca olimipicii nostri ar fi cei mai tari, nu ar conta. In principiu, majoritatea elevilor care ajung la nivelul acela au ce le trebuie dpdv tehnic pentru a face cercetare. Ce nu au e indemanari "emotionale" sau conditii (daca sunt la noi in tara). Eu spun ca Romania trebuie sa scape de fetisizarea asta a olimpicilor. Ea vine din faptul ca avem prea putini cercetatori adevarati cu care sa ne mandrim si cei pe care-i avem nu prea-i bagam inseama.

Lucian Davidescu

@Adrian

Mulţumesc pentru mesaj şi felicitări pentru performanţă 🙂

Sigur că nu ar conta. Următoarea etapă, universităţile, sunt şi ele la pământ. Cine vrea să înveţe ceva, tot împotriva sistemului trebuie să o facă.

parinte olimpic medi

Sunt parintele unui olimpic mediocru care are in palmares doua medalii de aur si una de argint la olimpiadele internationale si o medalie de aur si una de argint la olimpiadele europene, pe langa alte diplome si distinctii nationale si internationale. Acum acest copil este la MIT cu bursa de aproximativ 57.000 $/an. Asa au considerat USA ca merita acest copil. Pe cele 112 locuri alocate copiilor din afara SUA a fost aceeptat si mediocrul roman. Si cati copii mediocri din Romania au fost acceptati la universitati de renume din lumea intreaga si cati dintre ei au ajuns oameni valorosi care au facut cinste tarii de origine!!!! Astfel de statistici au fost facute? NUUUU!!! DE CE???? Pentru ca MEDIA scrisa si audio din Romania promoveaza in fiecare zi si noapte nonvalorile si face jocurile politice ale diverselor partide. Si in aceasta nebunie nu mai stie ca trebuie sa aiba bun simt, ca trebuie sa aprecieze ce trebuie apreciat si ca trebuie sa mai promoveze si sa incurajeze si valorile. Dar in conceptia lor, la nivelul Romaniei, nonvalorile sunt valori pe care trebuie sa le promovezi, iar valorile sunt mediocre. Iar in nebunia celor ce lucreaza in domeniu au fost terfeliti si acesti copii care si-au sacrificat copilaria pentru a reusi sa faca astfel de performante mediocre. A fost intrebat un astfel de copil cat a muncit si ce sacrificii a facut? A fost sustinut un astfel de copil de presa si de media in eforturile lui de a face lucrurile cat mai bine? NUUUU!!! In schimb au fost promovate, de toate ziarele si televiziunile, toate fetele dezbracate si toti politicienii minunati ai tarii. Acestea sunt subiectele de baza ale mediei Romanesti. Si acum ati trecut la lucruri mai serioase si anume STATISTICI. A aruncat cineva o piatra in lac si multi altii au preluat stirea. Nu v-ati gandit cat de tare faceti sa sufere acesti copii? Nu v-ati gandit ca la aceste concursuri intra in competitie copii de clasa a IX a la un loc cu cei de clasa a XII si ca acesti copii fac fata cu success la olimpiade si poate sunt acei copii mediocrii de pe locurile invocate de dumneavoastra? In numele tuturor olimpicilor internationali va rog documntati-va inainte de a srie ceva si de a face catalogari!!! Dar indiferent de varsta ganditi-va ca este o munca titanica pe care au depus-o acesti copii si o povara uriasa de a reprezenta o tara la un astfel de concurs. Nu ati invocat, ca ocpand locuri fruntase la stfel de concursuri, tari ca Franta, Anglia, Italia, Olanda si altele care au o economie mult mai dezvoltata si care isi permit cheltuieli mai mari cu invatamantul. De ce nu faceti comparatii si cu astfel de tari? Sau copii lor nu sunt mediocrii? As putea sa va umilesc si sa va injosesc privind activitatea dumneavoastra profesionala, asa cum ati facut cu copilul meu, dar nu am sa o fac sa nu ma cobor la nivelul dumneavoastra.

Daca ati vrut sa scoateti in evidenta lacunele si neajunsurile invatamantului romanesc sau sa faceti jocurile vreunui partid folosindu-va de acesti copii nu ati reusit decat sa va demonstrati valoarea profesionala si ca atare, daca ati avea putina demnitate si v-ar pasa de acesti copii, pe care i-ati umilit, ar fi cazul, ca tot prin intermediul unui reportaj sau articol, sa va cereti scuze acestor minunati copii.

Sunt mandru ca sunt parintele unui astfel de copil si ma inclin cu respect si admiratie in fata TUTUROR OLIMPICILOR MEDIOCRII.

Lucian Davidescu

@parinte

Începeţi prin a învăţa să scrieţi corect 🙂

romanii sunt destept

Romanii sunt Destepti

blackndwhite

pe pariu ca peste 99% din olimpicii nationali sau internationali romani sunt cu mult mai destepti decat redactorul acestui articol care se vrea a fi inteligent

Lucian Davidescu

@romanii sunt destepti

Bravo, acu bagă o ciocolată 😉

@blackandwhite

Iar eu pun pariu că tu eşti mai deştept decât 99% dintre ei

(altfel, cum verifici pariul?)

Madu

Olimpici mediocrii /:) ?!
Nu sunt multi, intr-adevar, si aici e vinovat sistemul. Dar sa-i faci pe cei prezenti mediocrii ?! Numarul lor este „mediocru” poate chiar jalnic, dar nu ei.

Cauta pe internet Giurgica Tudor – olimpic international la stiinte, din Iasi. Toti profesori, din afara, si din tara care l-au intalnit l-au considerat un „fenomen” al fizicii, si au spus ca acest pusti va face ceva important. Si mai sunt si alti. Sunt foarte putini, dar exista si nu ai dreptul sa-i numesti mediocrii.

Intr-adevar, olimpicii clar nu sunt un contra-argument valid pentru catastrofa din educatie.

Dan Sandu

@Marian, aici era vorba de nivelul international. Acolo nu se permite sa se „favorizeze” o tara sau alta. Nu e nivelul de locala.

livius074

Ah! Cum se mai trag unii de par citind acest articol, deoarece se pretindeau produse de succes ale invatamantului romanesc. Ce sa faci. Adevarul doare tare. Eu de atata timp am spus ca scoala romaneasca nu produce competenta ci doar infatuare. In scoala au succes doar copiii de bastani pentru care profesorasii nu au curajul sa le traga note proaste. La scoala este mai degraba un concurs de popularitate, adica depinde de cat de populari iti sunt parintii si nicicum faptul ca te ai nascut cu anumite abilitati, care daca ar fi dezvoltate sau promovate ai putea aduce beneficii tarii in care te-ai nascut. Mai sunt si unii nefericiti care s-au nascut cu memorie fotografica sau cu capacitate mare de memorare si care astfel au succes, dar nu pentru ca ar invata ci pentru ca pot mima invatarea. Acesti nefericiti se vor autopacali ca sunt mai buni decat ceilalti, ceea ce este gresit pentru ca acesti oameni pot fi inlocuiti in prezent de un simplu telefon cu acces la internet, intrand pe wikipedia sau simplu pe google

dumitru mora

Cand esti fugit din scoala si nu stii cata munca este in spatele unei medalii, esti needucat si tot ce te mana este ura fata de cei care reusesc ceva in viata, scrii astfel de articole.

Un Anonim

Romania a luat de curand trei medalii de aur la olimpiada de chimie, clasandu ne printre primele tari, si la olimpiada de fizica avand o forta foarte mare(vorbesc despre acestea fiindca la materiile acestea sunt in cunostinta de cauza). La olimpiada de stiinte pentru juniori am iesit pe locul 11/44 in 2018, un rezultat „mediocru” cu 5 medalii de argint si una de bronz, fara sa fie cel mai bun rezultat obtinut de tara noastra. Sunt de acord ca nu exista o anumita uniformitate in invatamantul nostru, dar varful chiar nu trebuie atacat. Plus ca tari gen China si altele din Asia pregatesc copiii pentru olimpiada internațională astfel: 2 luni in munti pregatire zilnica, nu au voie cu electronice. Noi am avut 3 saptamani de pregatire, invatand suficient pt olimpiada, insa fara sa ne stresam prea tare. Inca ceva, sa numesti Olimpiada de Astronomie si Astrofizica si cea de Stiinte ale Pamantului nu sunt „facțiuni dizidente”, sunt olimpiade cu tematici complet diferite fata de celelalte, termenul folosit de autor fiind prost folosit, dovada ca nu este suficient de inteligent incat sa isi exprime opinia.