Riscograma
Lucian Davidescu

Eleftheria i thanatos? Adică libertate pentru greci şi moarte pentru toţi ceilalţi!

Ticăloasa răzbunare a democraţiei neglijate.

„Eleftheria i thanatos! Grecii jură că ne îngroapă pe toţi. În ce ordine?”, era titlul unui articol de acum un an şi jumătate. Mai sus, graficul propus atunci.

În tot acest timp, grecii au orchestrat farsa perfectă: jocul de-a şoarecele şi pisica cu deficitele bugetare, bonurile fiscale şi bâtele pe spinare. Între timp, ordinea domino-urilor s-a schimbat, pentru că spaniolii sau italienii au „reuşit” să treacă mai în faţă. Amplitudinea crizei s-a schimbat, pentru că mizeria de sub preş are acum şi vârf. Doar Grecia a rămas aceeaşi: A mâncat, nu a achitat, iar pusă să plătească măcar cât are prin buzunare ameninţă că-şi taie venele în restaurantul tău, ca să nu mai calce picior de client. Cam aşa sună propunerea de referendum a lui Papandreu, care după ce a negociat un an şi jumătate şi după ce a obţinut să plătească mai puţin se întoarce „la popor” ca să-l întrebe dacă vrea să plătească fie şi atât. Dacă circul nu era complet, o demitere intempestivă a statului major al armatei vine să dea Europei fiori faţă de care grija CDS-ului păleşte: „Oare plănuiau vreo lovitură de stat”? Nici nu mai contează. Presupusa dictatură militară este fleac pe lângă dictatura unei ţări datornice, cu doar 2% din populaţia UE, în faţa unui continent şi a unei lumi întregi.

Papandreu şochează acum tocmai printr-un bun-simţ ipocrit, arătat la capătul unei odisei în care s-a prefăcut că joacă în piesa elitei care ştie ce-i mai bine pentru „prostime”. Da, grecii au toată îndreptăţirea de-a decide prin vot dacă vor sau nu să plătească datoriile statului. Însă aveau dreptula acesta de la început, şi le-a fost ignorat. N-a trebuit să garanteze cu casele, maşinile şi iahturile proprii pentru banii împrumutaţi de stat. Acum, au ocazia de-a refuza să garanteze cu impozitele plătite de ei, copiii şi nepoţii lor pentru nişte datorii făcute de politicieni care „ştiau mai bine”.

Rezultatul referendumului este complet imprevizibil. Grecii vor să nu plătească nimic. Dar să rămână totuşi în zona euro. Teoretic, cele două dorinţe nu se pot îndeplini simultan. Practic, grecii au arătat că aproape orice se poate.

Iată şi graficul de acum:

14 comentarii
Ionut

Intrebare de profan: cumparam euro acum?

Mizantropescu

@ Ionut…

Nu. Cumparam o vaca. gaini si un porc. :))

Augustin

Vechiul circ in care doar fraierii platesc, smecherii se fofileaza iar datoriile lor, amestecate in multimea statelor UE, vor fi suportate global…adica doar de unii, adica tot de catre fraieri, poate doar de noi!

Dan

Ar mai fi de adaugat ca in 1985,tatal lui Papandreu fiind in functia de PM a practicat cu suces santajul impotriva UE.Atunci fiind necesar votul Greciei intr-o problema ce privea Portugalia si Italia acesta a conditionat votul de primirea unui pachet suplimentar de fonduri UE in valoare de 30 miliarde pe care l-a si obtinut

epsilon

@ Mizantropescu & @ Ionut

Solutii ar mai fi…

Ideale sunt cele ale lui Mizantropescu, teoretic atat timp cat poti sa fii self sufficient treci peste orice. Insa nu trebuie pierdut din vedere si celalalt aspect: banii necesari pentru impozite si taxe care vor fi din ce in ce mai mari. Pe mine lucrul acesta ma duce cu gandul la romanul "Morometii", vine perceptorul sa ia taxa si tu pleci de acasa.

Solutiile adevarate sunt construirea unui cos de valute care sa asigure cel putin pastrarea valorii daca nu un randament. Ma gandesc la Franc elvetian, Lira sterlina, Yen japonez, Real brazilian, Rand sud-african etc.

A doua solutie viabila ar fi sa cumperi euro sau dolari si sa inchei dealul pe niste contracte futures.

Cat despre problema grecilor…din cate am observat ei au facut mereu ce i-a taiat capul insa nu vor putea sa o faca si de aceasta data. Riscul e prea mare. Pe langa marile tari europene care au expuneri uriase pe Grecia, ma refer la Italia si Franta, mai sunt si conjuncturi locale: situatia Ciprului, care cade usor in mana rusilor, situatia din Balcani care se destabilizeaza. Fac pariu ca Macedonia asteapta cu nerabdare sa dea Grecia coltu.

Insa argumentul major este dorinta grecilor de a ramane in zona euro si faptul ca nu ii va mai imprumuta nimeni in urmatorii 7-10 ani daca cad acum, si atunci adio investitii, adio crestere economica si VOR RAMANE TOT CU DEFICITUL BUGETAR PE CAP.

Sunt sigur ca anuntul a fost o masura a premierului Greciei de a arata pisica Europei (bursele au cazut ca mustele) dar si de a da incredere poporului inainte de iminentele alegeri.

Andrei

Grecii nu au cum sa arate pisica Europei , pentru ca principalii "beneficiari" ai falimentului tarii vor fi tot grecii pentru care vor urma multi ani de scadere a nivelului de trai . In subsidiar niste banci din Franta in mod special vor avea nevoie de recapitalizare masiva , insa nu e o problema de nesurmontat

Salvarea Greciei e pentru Sarko sau pt Merkel o miza politica mai importanta decit miza economica .

KAT

De ce lipsesc din grafic(e) Germania, Franta, Italia (nu neaparat in aceasta ordine)?

Isailă Brătfălean

E interesantă ura naţionalistă contra grecilor (cine stă să facă analize, când poate înjura cu sârg?). Dacă România ar avea bugete pe regiuni/provincii tot aşa s-ar injura românaşii?

Sunt probleme în Grecia, trebuie diagnosticate şi rezolvate. Nu, noi urlăm: „să-şi plătească datoriile”, de parcă rumânii ar fi bogătanii Europei ce au scăpat ceva firimituri prin Grecia.

Grecia nu este decât o Românie, cu aceleaşi apucături,dar care a primit ceva mălai, ce s-a evaporat.

Problema mare este ce facem cu ţările europene sărace. Dar nu poate fi pusă din cauza urletelor.

iokan

"ameninţă că-şi taie venele în restaurantul tău" 🙂 . LD ar putea scrie proza scurta, in genul lui Ioan Grosan !,

Incerc sa merg mai departe in analiza. Ce are Grecia deosebit(in plus sau minus) fata de celelalte tari din zona Euro sau numai PIIGS?

R: 1) Ortodoxia 2) indelungata stapanire turceasca 3)ambele . Cred ca cel mai important este 1). Rusii au scapat de mult de mongoli, nu pot da vina pe o ocupatie straina, dimpotriva, ei au ocupat diversi vecini mai slabi, dar nivelul de viata a rusului mediu este mult sub cel occidental. O parte din Ungaria a fost pasalac 150 de ani, dar sub stapanirea austriaca de 200 de ani a redevenit occidentala.Cine este pe ultimele locuri in majoritatea statisticilor europene si intra greu in Schengen ? Romania si Bulgaria.

Si mai avem ceva in comun cu grecii: In 1453, cand turcii asediau Constantinopole, intelectualii greci ai vremii aveau dispute despre sexul ingerilor. Azi, asteptand referendumul grec, la televiziunile noastre de stiri, analistii dezbat ore intregi pictorialul Elenei Udrea…

Radu

@iokan

Teza a fost aprofundata de Samuel Huntington in http://en.wikipedia.org/wiki/The_Clash_of_Civiliz

Din cate retin, cea mai mare deosebire este ca in tarile protestante si catolice legea e mai respectata, si nimeni nu este mai presus de lege. Din cauza aceasta nici corupta nu e mare problema. Are asta ceva de a face cu ortodxia in sine, sau e doar un accident istoric (cu ocupatia turceasca)?

Singura deosebire este ca in Vestul Europei, la caderea Imperiului a fost un mare vid de cateva sute de ani, si de atunci Biserica Catolica a fost independenta de stat (vezi si rolul BC in Polonia in timpul comunismului, comparat cu aservirea BO fata de comunisti in Romania, URSS etc). Deci pana la urma tot un accident istoric se pare ca e de vina (faptul ca Imperiul Roman de Vest a cazut rapid, iar cel Byzantin a mai durat 1000 de ani).

Inseamna asta ca tarile ortodoxe sunt condamnate sa ramana corupte, si legea sa fie doar pentru fraierii fara pile (sau cei care au scrupule cu respectarea lor)? Sper ca nu, dar greu de spus, evidenta nu este incurajatoare…

Matei

Pai haideti sa nu mai cheltuim nimic ca oricum nu mai avem ce, si sa ne facem gradini in fata blocului sa crestem ceapa, cartofi…poate asa nu vom muri de foame…ce sa zic?! Ca altfel ne tot indatoram..pana cand?!

MIA

>In 1453, cand turcii asediau Constantinopole, intelectualii greci ai vremii aveau dispute despre sexul ingerilor

Asta e asa … o legenda urbana si nimic mai mult. 🙂

In realitate ceea in ceea ce a format Renasterea Italiana ( cea mai importanta in fond din fenomenul Renasterii Europene – fara de care termenul de occidentalizare nici nu aparea ) intelectualii bizantini refugiati in Italia au jucat un rol extrem de important.

>Din cate retin, cea mai mare deosebire este ca in tarile protestante si catolice legea e mai respectata, si nimeni nu este mai presus de lege.

Ca si observatie : lege care, secole la rind, s-a ( si ) bazat pe Codul lui Justinian elaborat in imperiul bizantin.

Dar na … piticii trebuie alimentati si ei cumva … 🙂

Radu

@MIA

Nu am scris ca este vreo dovada sau evidenta foarte clara. Dar daca te uiti la toate cele 11 tari majoritar ortodoxe, este vreuna in care legea sa fie respectata si coruptia sa fie la nivel la fel de scazut ca in Vestul Europei? Nu se poate da vina pe comunism, ca nu a fost niciodata un factor in Grecia sau Cipru. Sau pe ocupatia turceasca, care nu a fost un factor in Rusia de exemplu.

Poti sa zici ca 11 data points nu sunt suficiente pentru o concluzie. Dar evidenta nu poate fi negata. Sau ai o alta interpretare?

MIA

>Teza a fost aprofundata de Samuel Huntington in http://en.wikipedia.org/wiki/The_Clash_of_Civiliz

Samuel Huntington este un epigon ratat a lui Max Weber si nimic mai mult – si ca idee a accepta paradigma/teza lui e cam la fel ca si cum s-a accepta ca baza de discutii "biologismul rasist" sau ceva similar. 🙂

In mare as zice ca unul din singurele "merite" a lui Huntington si a tezelor sale de doi lei e ca permite o "portita" in "corectitudinea politica" la ora actuala. Dl. Ghinea a sintetizat acest aspect excelent aici : http://www.dilemaveche.ro/sectiune/editoriale-opi… – nu vad de ce m-as mai repeta inutil.

>{…}este vreuna in care legea sa fie respectata{…}

Depinde ce inseamna "respectarea legii" in context. Pina una alta daca e sa luam chiar Romania – rata infractionalitatii este binisor sub media europeana (*) ( de fapt suntem pe penultimul loc – inaintea noastra fiind o alta tara ortodoxa, Cipru ). Si chiar daca se poate aduce argumentul ca exista infractiuni minore numeroase neraportate Romania sta excelent inclusiv la infractiunile "grele" ( gen tilharii, furturi din locuinte etc – care categoric se raporteaza ).

Daca prin "nerespectarea legii" se intelege un regim ridicat de evaziune fiscala … da, atunci aici stam prost ( ca si grecii si altii ) dar se poate replica si ca … atit se cam poate ( realist vorbind ) stringe de la o populatie fara sa se ajunga la aberatii ca in epoca fanariota ( sau ca in Regatul Unit in secolele trecute de mult – cind se introdusesera pedepse gen frigerea in ulei pentru falsificatorii de bani pentru a descuraja evaziunea si neplata taxelor ). 😉

(*) si asta ca sa nu mai adaugam ca se poate argumenta ca daca nu ar fi "activi" pe-aici reprezentantii unei anumite minoritati lucrurile ar fi deja de domeniul fabulosului la aspectul infractionalitatii … 🙂