Riscograma
Lucian Davidescu

Aţi prostit poporul cu calculatorul!

„DE NECREZUT. Dă click ACUM să VEZI cum un COPIL de 11 ANI i-a UMILIT pe economişti şi a SALVAT Grecia de FALIMENT! FOTO”

Cea mai nouă reţetă de succes facil în presa de business:

1. Se citeşte Business Insider sau alt site cu contorizare pe articole.

2. Se iau cele mai populare articole şi se traduc.

3. Se amplifică tuşele deja exagerate.

4. Se elimină orice rezervă, ironie sau autoironie.

5. Se amorsează prin cuvinte cheie scrise cu majuscule, „calls to action” (VEZI, CLICK AICI)

6. Se ia peste picior Dan Diaconescu Direct care ştie numai d-ălea cu „Senzaţional”

7. Se livrează fără remuşcări către cât mai mulţi „unici”*

*Cititorul unic este unul (1) care te citeşte o (1) dată, timp de un (1) minut şi se învaţă minte să mai vină la tine pe site. Vre1dată. Cică ar fi bine să ai cât mai mulţi.

Aşa a făcut carieră Jurre Hermans, un puşti din Olanda care a luat o menţiune la premiile Wolfson, concurs de soluţii pentru problema Greciei, pentru următorul eseu:

Numele meu este Jurre Hermans. Am 10 de ani şi locuiesc în Olanda. Sunt destul de îngrijorat cu privire la criza din zona euro şi urmăresc zilnic ştirile de la TV. Criza euro este o problemă foarte mare şi m-am tot gândit la soluţii. După ce am citit despre premiul dumneavostră m-am gândit să vă trimit şi ideea mea. Am făcut şi un desen al soluţiei mele şi vă voi explica.

Grecia ar trebui să plece din euro. Cum?

Toţi grecii ar trebui să-şi aducă euro la bancă şi să-i pună într-un aparat de schimb (a se vedea în stânga pozei). După cum puteţi vedea în imagine, grecul nu este prea fericit. În schimbul euro, cetăţenii primesc de la bancă bani în vechea lor monedă, drahma.

Banca oferă toţi euro astfel strânşi guvernului elen. Toţi euro formează o pizza. Acum, guvernul poate începe să-şi plătească datoria: toţi cei către care grecii au datorie primesc o felie de pizza. Vedeţi cum toţi aceşti euro pleacă spre companii şi bănci care au împrumutat Grecia.

Acum vine partea inteligentă din ideea mea: grecii nu vor dori să-şi schimbe euro în drahmă pentru că ştiu că vechea lor monedă îşi va pierde din valoare. Aşa că vor încerca să-şi păstreze sau să-şi ascundă banii pentru că dacă vor mai aştepta o perioadă, vor primi mai multe drahme. Aşa că dacă un cetăţean grec încearcă să păstreze euro sau să-i depună într-o bancă dintr-o ţară precum Olanda sau Germania şi este apoi descoperit, va fi amendat cu dublul sumei păstrate. În acest fel, vă asigur că toţi grecii îşi vor schimba euro la bancă pentru ca guvernul să-şi poată plăti datoriile.

Sper ca ideea mea să vă fie de ajutor.

Mai multe despre mine: am zece ani şi locuiesc în Olanda, într-o familie cu cinci membri. Tatăl meu m-a ajutat să traduc textul în engleză pentru că eu vorbesc olandeză.

În România, puştiul devine geniu, Grecia e salvată iar economiştii sfârşesc umiliţi.

Să le luăm pe rând – Grecia sigur n-a fost salvată, economiştii nu sunt mai umiliţi decât erau deja de realitate, iar puştiul poate că este un geniu, dar nu pentru „soluţia” tâlhărească ci pentru un excelent pamflet.

Într-adevăr, problema Greciei vine din faptul că statul a cedat privilegiul de a tipări monedă dar a păstrat proastele obiceiuri de-a cheltui mai mult decât îşi permitea. Dacă ar fi păstrat drahma, confiscarea propusă acum s-ar fi întâmplat lent, pe parcursul a zece ani. Nimeni n-ar fi observat că statul le confiscă banii, ba chiar unii s-ar fi bucurat că devin „mai competitivi la export”. Când confiscarea a jumătate din economii trebuie să se întâmple brusc, toţi se dau de ceasul morţii să găsească soluţii. Pentru că asta este, pe scurt, esenţa tuturor planurilor pentru Grecia.

Să plătească toţi membrii zonei euro câte puţin prin tipărire? Sau să plătească doar germanii, pentru că ei au beneficiat de pe urma euro, prin efort bugetar? Sau să plătească doar băncile pentru că şi-au asumat riscuri? Sau să plătească doar grecii pentru că ei au cheltuit banii? Iar dintre greci să plătească toţi, sau doar bugetarii?

Teoretic, Grecia ar putea să se întoarcă la drahmă, pentru a folosi vechiul model de extorcare discretă a contribuabililor. Însă cum să-i convingi pe greci să renunţe la nişte hârtii cu oarece valoare în schimbul unora fără nicio valoare? Una dintre variante este exact cea descrisă în articol, constrângerea. S-a mai văzut: în România ceauşistă făceai puşcărie dacă aveai valută, iar în anii ’90 puteai cumpăra doar 100 de dolari pe an, trecuţi pe buletin lângă grupa sanguină. Iar preţurile se dublau, triplau, cvadruplau în fiecare an.

Fenomenul invers s-a petrecut, peste noapte, în Zimbabwe, unde inflaţia a coborât de la 100% pe zi la sub 0% (!) pe an după ce Mugabe şi faimosul său tipograf Gideon Gono, care au pustiit toată hârtia din ţară, s-au dat bătuţi şi au recunoscut realitatea: dolarul american.

În aceeaşi situaţie poate ajunge şi Grecia, dacă s-ar întoarce la o „monedă proprie” pe care o vântură doar bugetarii între ei şi care nu cumpără nimic fără un pistol la tâmpla celor care ar trebui să vândă. Iar rolul lui Jurre Hermans este acelaşi cu al copilului din povestea „Hainele cele noi ale împăratului”, careare luciditatea şi curajul să strige că „împăratul este gol”.

VEZI FOTO 🙂

34 de comentarii
Tom Joad

ce e cu mizeria asta de titlu ?

Vlasti Milanovic

senzational economic

Vlasti Milanovic

important de consemnat ca blogul economic este predispus de a consemna extraordinarul cu iz ecnomic decat economicul in esenta. deci o tabloidizare in lipsa intelegerii intrinsece a gravitatii problemelor.

Vlasti Milanovic

param pam pam

riscograma

Tom Joad Exact 🙂

riscograma

Vlasti Milanovic Păi în România tocmai blogurile sunt ălea decente şi fix „ziarele” sar calul

Vlasti Milanovic

sa trecem la naliza concreta, analitica a faptelor economice, zic. cred ca asta intereseaza si mai putin cine umileste si din ce postura.

bulkreb

Trist ca jurnalistii romani isi iau modele proaste si fac din meseria asta o rusine.
Mie mi se face greata cand vad titluri in majuscule, imi provoaca iritare si repulsie.
Noroc cu voi, bloggerii ca ne mai ajutati sa discernem din mizeria de pe web.
Rogu-te sa nu mai faci titluri din astea, nici macar ca ironie.

Copilul olandez insa zice bine si asa se va si intampla, intr-o forma sau alta, de preferat sa nu fie la vedere, ca iese macel in Grecia si se apuca si ei de acte teroriste.

Ovidiu Rus

Bine spus!

Stefan Muresan

Copii spun lucruri trasnite 😉

Peter Christian Cucu

Din articolul ăsta rezultă că România a fost condusă de nişte copii olandezi pe vremea comunismului şi „tranziţiei”.

Lucian Davidescu

Păi era bine. Măcar copiii mai şi cresc

Coca Dumitru

Ati auzit sa existe cersetori germani, austrieci, olandezi, norvegieni, danezi ? Desigur nu ! De ce nu exista ? Pentru ca la aceste popoare, in decursul primilor ani de viata, copiii, viitorii oameni mari, sunt invatati ca munca cinstita de zi cu zi si respectarea cu strictete a legilor, creaza bunastarea si progresul. Deasemenea sunt invatati sa ii respecte pe oamenii muncitori si cinstiti. Este greu ?

ionut

„munca cinstita de zi cu zi si respectarea cu strictete a legilor, creaza bunastarea si progresul. ”

Ete fleosc! Care legi? Respectarea cu strictete a „legilor” (citeste normelor in vigoare) actuale pe teritoriul Romaniei, de exemplu, ar insemna faliment multiplu. Nu numai economic.

„Legile” care spun/impun ca e necesara cresterea taxelor locale cu 16% pen\’ ca a crescut inflatia, adica o alta taxa? Traim in era logicii „antreprenoriatului politic” (citetste jaf institutional) din pacate…

d

Nu ca Dan Diaconescu ar trebui luat in serios. Dan Diaconescu e un clovn, indiferent cine rade de el sau cine il ia in serios.

Adrian N Ionescu

Bine le+ai zis-o , prietene!

Vali Rizescu

Cea mai buna solutie, cel putin pentru Romanica, este ridicarea salariului minim al tarii la minim 500 de euro/luna, cu obligativitatea fiecarui cetatean de a cheltui lunar cel putin 80% din acesti bani, punand astfel in miscare economia intr-un ritm de nu s-ar putea tine producatorii cu productia de noi. Dovada cheltuirii acestor procente ar putea fi tinuta foarte simplu in forma in care tin PFA-urile, prin caiet de evidenta incasari si plati (de la finante). In felul asta va fi adus si comertul la ALB (adica totul se va comercializa cu bonuri si facturi, statul incasand si el impozite, tva, etc.)
E atat de simplu. Un copil gaseste imediat solutii, insa economistii se incurca deoarece nu pot gandi liber.

Lucian Davidescu

Cei care au deja 500 de euro salariu să fie şi ei obligaţi să cheltuie şi să ţină contabilitate?

Auras Rizescu

🙂 nu neaparat contabilitate , ca nimeni nu tine banii la ciorap , dar macar salariul minim sa urce pentru a sustine economia , ca nu-l sustii cu salarii de 7 milioane (vechi) si cate un somer in aproape orice familie (exagerand putin) :p

Lucian Davidescu

Eu unu nu-s contra salariului minim, ba chiar cred că dacă e folosit cu un pic de cap poate avea şi oareşce efecte bune: mai echilibrează nişte poveri, mai scoate la suprafaţă ceva pierderi de eficienţă.

(exemplu)

Asta se poate face doar în limita unui raport care se poate calcula/testa şi care nu are cum depăşi ordinul câtorva zeci de procente faţă de acum.

Dar să te aştepţi să crească bunăstarea generală, liniar, doar pentru că măreşti salariile este exact ca şi cum ai crede că poţi mânca mai mult dacă micşorezi kilogramul.

Auras Rizescu

Lucian Davidescu cu siguranta nu va creste bunastare liniar , dar o imbunatatire a nivelului de trai ar fi , la noi insa nu se tine salariul nici macar dupa inflatie , daramite sa mai creasca …

Vali Rizescu

Lucian Davidescu – Ideea e ca obligi la consum real, legal. Faptul acesta este benefic pentru economie pentru ca o forteaza sa ruleze la suprafata.

Vali Rizescu

Lucian Davidescu – eu am dat asa o suma „din burta”. Poate ca 700 ar fi si mai bine. Mai multe venituri la buget, mai mult rulaj in economie, etc.
Zic si eu!

Vali Rizescu

Lucian Davidescu – Contabilitatea tip PFA e doar o simpla inregistrare intr-un caiet tip a veniturilor si cheltuielilor zilnice. O astfel de „contabilitate” se tine in Pitesti de catre contabili autorizati cu doar 20 lei/luna. Asadar nu reprezinta asta un impediment. Tu iti iei bonurile de la tot ce cumperi + chitantele de la ratele angajate si la saptamana i le dai contabilului. In res el face totul. Inscrierea datelor, depuneri de declaratii si formulare pe la finante, etc.

Lucian Davidescu

Păi inflaţia e făcută ca să îţi ia bani, nu să-ţi dea 🙂

Lucian Davidescu

Haha. Deci rezolvi o problemă care nu există, prin mijloace fasciste, iar la urmă mă consolezi că e ieftin.
1. Rata de economisire e oricum sub 20% deja, ar fi bine să fie mai mare.
2. De ce anume vrei să mă obligi să-mi cheltui banii
3. 20 lei/lună înseamnă la nivel de ţară peste 100 milioane de euro pe an, tocate pentru o idee creaţă. QED

Vali Rizescu

Lucian Davidescu
In primul rand eu am „pozat” o varianta copilareasca. Cum ati ajuns la ideea de fascism ma depaseste. Gandirea economica complica lucrurile enorm. Dar economistul nu mai poate vedea asta.
Un copil care vede pe tatal sau castigand bani putini si chinuindu-se cu traiul zilnic il va intreba simplu: Pentru ce nu iti da bani mai multi de la servici, ca sa nu mai avem probleme?
Un gand simplu. Apoi vin economistii sa-l deterioreze irecuperabil.
1. Probabil
2. Pai vreau sa te fac util tarii asteia, viitorului propriilor tai copii, …. Daca eu iti ofer salariul de 5 ori mai mare ca acum, durere mare este ca iti solicit si sa il cheltui?
3. Nu te obliga nimeni sa-i dai. Iti poti rezolva singur treaba in fiecare seara, in maxim 10 minute. Cat timp dedicam zilnic apucaturilor neconstructive?

Auras Rizescu

CITAT @ Coca Dumitru :
” Pentru ca la aceste popoare, in decursul primilor ani de viata, copiii, viitorii oameni mari, sunt invatati ca munca cinstita de zi cu zi si respectarea cu strictete a legilor, creaza bunastarea si progresul. Deasemenea sunt invatati sa ii respecte pe oamenii muncitori si cinstiti. Este greu ?”

Si cum au ajuns sa fie civilizati ? Nici neamtul , nici francezul , nici austriacul nu a fost de la mama natura civilizat din nastere … si-a facut treaba politia si i-a rupt in amenzi . La noi cum sa nu injure lumea pe strada si sa nu arunce hartii daca nu iau atitudine institutiile statului ? ne vom civiliza si noi ca si neamtul in momentul cand o sa vedem ca primim amenda 1-2 sute de euro pentru o hartie aruncata pe jos , ca de e rusinos sa mergem cu hartia sau coaja de banana in mana 100 metri pana gasim un cos !!!

Si exact cum a mai spus si Vali singura solutie de a ne reveni este sa stimulam cheltuirea banilor ce-i primim in ziua de salariu , cu singura conditie ca acestia sa nu fie 7 milioane(vechi) ci macar 25-30 sa simta si comertul un impuls ….ca nu stiu cum poate fi impulsionat cu salarii de 7 milioane si un somer in aproape ffiecare familie :))

In rest numai bune si sarbatori fericite acum de Pasti (si nu numai)

Olga Lazin

Mai este putin, si Romania merge pe urmele Greciei. Inca un imprumut FMI, apoi altul in doi ani, si tot asa…pina colapseaza ca si Argentina.

Florina-Georgiana Stancu

daca tot ar fi asa de simplu

Edy Mihnea

Oamenii insuficient educati sunt materialisti, adica vor sa devina tot mai bogati, fiind dependenti de viciul banilor/averilor (pe langa celelalte dependente/vicii).
In general, prostia s-a mentinut la un nivel ingrijorator atat de mult timp (de-a lungul istoriei) datorita faptului ca majoritatea resurselor au fost (si chiar inca mai sunt) stapanite doar de un mic procent dintre oameni (sub 10%) si acest mic procent (bogatii/conducatorii/mafiotii etc.) nu au avut motivatia de a se destepta si a investi mai mult in stiinta … pentru binele umanitatii in general, ci au investit in razboaie si in mijloacele de control/exploatare, pentru binele lor (pastrarea privilegiilor de a trai in lux, risipa, promiscuitate, vicii, parazitizm etc.).
Ce ar fi daca „cineva” i-ar obliga pe toti miliardarii si multimilionarii in dolari/euro sa doneze toti banii peste o anumita suma pentru educatie, cercetare, agricultura etc. (domeniile foarte utile tuturor), sa zicem totul peste 10 milioane. N-ar mai exista nici o criza, ba chiar ar fi un surplus de bunastare pentru toti si TOTI ar avea locuri de munca si salarii mari …
Dar avaritia, lacomia si prostia preabogatilor mentin lumea in rahat.
Luxul, lacomia, risipa, viciile/prostia, cheltuielile inutile si miliardele de prin conturi, nefolosite in mod util pentru educatie, agricultura etc., majoritatea ale unor semianalfabeti cu viciul banilor/averilor, sunt cauzele saraciei, foametei, lipsei de educatie, suprapopularii, razboaielor, bolilor si infractionalitatii.
Cei care n-au avut parte de educatie si un trai cat de cat normal in copilarie, infractorii si saracii de azi, din cauza preabogatilor nu le-au avut, a lacomiei si prostiei acestora.
Pentru ca nu s-a investit mai mult si mai de mult timp in stiinta acum continuam sa suferim boli, sa murim ca prostii, sa nu avem tinerete fara batranete, sa nu ne extindem in spatiul cosmic etc.

doruburlacu17

foarte bine spus .ma bucur ca in aceasta mai exista oameni care gindesc asa .

Iusti Băă

a fost foarte tare articolul mai trebue citit de vro cinci sase ori

Liviu Stoian

Problema Greciei este o falsa problema de insolventa. In realitate este vorba de hotararea grecilor de a refuza sa plateasca datorii odioase facute de guvernantii lor fara sa-i intrebe, in cardasie interesata cu firme din Germania, Franta si cu banci americane. Acesta este de fapt subiectul. Grecii vor ca debitele lor sa fie pur si simplu sterse in urma condamnarii firmelor care au complotat impotriva tarii lor. Majoritatea debitelor provin din achizitii guvernamentale de armament si din investitii in infrastructura, nesustenabile,i rostogolite cu complicitatea bancilor. Asadar grecii nu cauta solutii ci dreptate, iar creditorii lor francezi si germani se tem sa ii ajute pentru a nu genera un precedent. Acesta totusi exista in cazul Peru si partial al Irakului. Asa se explica implicarea insistenta a celor doua tari creditoare. Una dintre solutiile prpuse discret este valorificarea in secret a armamentului (submarine si avioane de lupta) catre Brazilia si alte tari. Problema este insa pretul si uzura acumulata.