„Este un model pe care l-au testat deja cu succes Argentina mai recent, Islanda”
Intr-adevar, cum sustine de mult Krugman, modelul Argentinei si Islandei de a „smulge leucoplastul” (cu devalorizarea monedei si default) implica un soc pe termen scurt, dar apoi economiile nationale se pot recladi, cum se vede cu cresterea PIB-ului Islandei in ultimii 3 ani, si al Argentinei in ultimul deceniu.
Alternativa austeriana luata de Irlanda si Letonia, pe de alta parte, duce la o agonie de lunga durata, si eventuala redresare a acelor economii va dura mult mai mult timp decat in primele cazuri. Da, e greu cand moneda pierde 40-50% din curs, mai ales pentru cei dependenti de importuri (mai ales in cazul Romaniei, de cei care isi incalzesc casele iarna cu gaz importat din Rusia care apoi sa coste dublu raportat in RON). Dar macar economia devine competitiva, somajul e mic, si cine e in stare sa lucreze doua servicii poate aspira la acelasi nivel de viata ca inainte. Marfurile produse local nu vor deveni de 2x mai scumpe, ci doar cu 10-25% (stimuland astfel productia locala, si atenuand impactul devalorizarii asupra consumatorilor locali). O sa tipe pensionarii prezenti cand le scade puterea de cumparare, si in loc sa aiba pensii de 1000 euroni vor avea pensii de 1000 ron, dar printre alte beneficii, devalorizarea va face sistemul de pensii sa fie sustenabil.
Nu trebuie speriati oamenii cu spectrul legii martiale, „hiperinflaţie de tip zimbabwean”, si alte bau-bauri. Argentina o duce binisor, fara sa fie nevoita sa se deconecteze de Mercosur, WTO, si alte tratate si structuri ale globalizarii. PIB-ul a depasit pe cel de dinaintea crizei http://www.wolframalpha.com/input/?i=argentina+gdp si e destul de mare decent in USD ($7800 pe capita, mai mare decat al romaniei) somajul e mic, si criza din ultimii 5 ani a afectat-o foarte putin. Cum se vede din graficul de la Wolfram Alpha, o devalorizare face posibila o iesire rapida din criza; nu are cum sa fie la fel de scurta ca spargerea bulei speculative, dar nu se poate compara cu stagnarea statelor care au adoptat politici austeriene in ultimii 4 ani.